Potem, ko smo prejšnji teden predstavili situacijo v ljubljanski, se bomo tokrat posvetili še gorenjski ligi. Tudi tam so klubi pred kratkim izvedeli pogoje za napredovanje, določeno pa je bilo, da iz lige napredujejo trije oziroma (v primeru, da bi kranjska Zarica slavila v tretji ligi) štirje klubi. Slednji sklep je bil za koga morda manjše presenečenje, saj bodo Gorenjci na ta način dobili vsaj toliko (če ne več) mest kot ljubljanska liga, ki naj bi po izkušnjah iz preteklih let veljala za precej močnejšo. Znano je namreč, da so imeli v prejšnjih sezonah klubi z Gorenjske veliko težav pri prehodu v tretji rang in da se mnogi za to niso odločali, tako da je ta regija tudi v trenutni tretji ligi zahod napram ostalim nekoliko podhranjena. Morda je bil ravno to razlog NZS, da ob spremembi tekmovanja ponudi priložnost tudi klubom, ki je sicer verjetno ne bi imeli. Ob zmanjšanju stroškov tekmovanja ter ob blažjih kriterijih glede mlajših selekcij je tako pričakovati, da tokrat vendarle ne bo takšna težava najti vsaj treh klubov, ki bi si želeli (in zmogi) igrati na ravni višje. Ali pač? Še vedno bo namreč potrebno zadostiti številne infrastrukturne in ostale licenčne kriterije. Spomnimo, da so od uvedbe sedanjega tretjeligaškega tekmovanja možnost igranja v višjem rangu vsaj enkrat zavrnili Britof, Velesovo, Visoko, Železniki, Sava in Šobec Lesce, zato določena skrb tudi letos ni odveč. Vseeno upamo, da se bodo vodilni klubi letos za ta korak odločili, saj naj bi jim bil nov ligaški ustroj precej bolj prijazen.


Glede vodilnega moštva skoraj ni dvoma, Šobec Lesce si bo verjetno že prihodnji vikend tudi dokončno zagotovil mesto med prvo trojico, če bo nadaljeval z igrami, kakršne kaže celotno sezono, pa kaj kmalu tudi naslov prvaka. Leščani, ki eni redkih jasno govorijo o napredovanju, bi si tega lahko zagotovili že včeraj, a so na težkem gostovanju pri spomladi neporaženih Žireh remizirali. Moštvo Aleša Dolinarja je sicer v dosedanjem delu sezone zabilo največ golov in zabeležilo zgolj en poraz, zato je pozicija na vrhu povsem zaslužena. Šest kol pred koncem imajo Lesce velikih devet točk prednosti pred zasledovalci in skoraj ni verjeti, da bi jih lahko še kdo prehitel. Bolj kot ne je torej že jasno, da se jeseni na Žago po štirih letih vrača tretjeligaški nogomet.

Glede na tabelo bi lahko to rekli tudi Za Britof, ki zaseda drugo mesto in si je nabral že lepo zalogo točk, a od tam zaenkrat še ni bilo slišati kake potrditve takšnih ambicij. Manjši kraj zraven Kranja, sicer nogometno znan predvsem po delu z mlajšimi selekcijami, ima namreč določene težave z infrastrukturo in pred leti že ni pridobil licence za domači objekt. Takrat so se v klubu odločili, da ne mislijo gostovati drugje in so raje ostali v četrti ligi. Tokrat se jim kot rečeno odpira priložnost za drugačno odločitev, pri čemer pa morajo najprej ohraniti osem točk prednosti pred zasledovalci. Rezultatsko je Britof letos sicer večinoma dosegal razmeroma nizke in težko priborjene zmage, a so bile te toliko več vredne, sploh če vemo da se je prejšnja leta klub boril večinoma za obstanek.

Za podobno presenečenje je poskrbel tudi tretji klub na vrhu, novinec Bled. Ta je po razpadu združene ekipe z Bohinjem in izpadu iz lige pred dvemi leti začel samostojno člansko zgodbo, ki se je že kar takoj izkazala kot zelo uspešna. Člansko ekipa kluba, v katerem deluje tudi Suad Beširović, vodi Ferik Ališić, ki je v moštvo vnesel svoj koncpet igre. Blejci so namreč prejeli celo najmanj zadetkov ligi, minimalne zmage pa so zadoščale za pozicijo, ki novince postavlja v dobro izhodišče za zaključek. Tega so nekoliko pokvarili v zadnjem krogu, ko so doma izgubili z Ločanom, poleg tega pa tudi tu podobno kot pri Britofu ambicije niso jasno definirane.

Če bi Blejci popustili v zaključku prvenstva in/ali če bi se Zarica uvrstila v drugo ligo, bi se priložnost kot rečeno odprla še četrtemu. To mesto trenutno zasedajo Žiri, je pa takoj za njimi ogromna gneča in bi se moštva vsaj do osmega mesta prav lahko zavihtela pred njih. V omenjeni druščini so ob Žirovcih (nekdanja Alpina) precej ambiciozni še pri Jesenicah, ki so pred leti že igrale v treti ligi in ki tudi zgodovinsko sodijo med najvidnejše predstavnike gorenjskega nogometa. Moštvo Darja Railića je nazadnje doseglo pomembno zmago v Bohinju, a vseeno kaže, da bodo le stežka ujeli in prehiteli tretji Bled. Če klubu, ki mu predseduje Senad Tiganj, to na igrišču ne bo uspelo, bo moral čakati na administrativne odločitve po koncu sezone.

To velja tudi za vse ostale in zdi se, da bo tudi letos treba počakati vse do zadnjega kroga in morda še dlje, preden bo znan končni razplet v gorenjski ligi.

Trenutna lestvica:
Šobec Lesce 41, Britof 32, Bled 31, Žiri 24, Jesenice 24, Velesovo 23, Visoko 21, Ločan 17…

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz Nižje članske lige
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Ustanovljena Zveza nogometnih klubov Posavja

Dobro leto in pol od podpisa namere so nogometni funkcionarji v Posavju držali obljubo in …