Večini je verjetno dobro poznana zgodba Matjaža Keka, ki z Rijeko niza lepe uspehe tako v HNL kot v Evropi, malokdo pa ve,  da Kek ni edini slovenski trener, ki uspešno deluje na hrvaški nogometni sceni. Izredno uspešno je sezono, resda ne v prvi, prav tako ne v drugi, temveč  v tretji ligi začela NK Bistra, ki jo od letos vodi Brežičan Iztok Kapušin.


Kapušina se nekoliko podrobnejši spremljevalci slovenskega nogometa verjetno spomnijo še kot igralca, saj je dolga leta uspešno igral za klube iz Posavja in okolice, preizkusil pa se je tudi v prvi ligi. V sezoni 1994/95 je kot mladenič namreč zbral dva nastopa za Živila Naklo, nato pa je v drugi slovenski ligi do propada kluba nastopal za Radeče. Kasneje pol leta poizkušal še pri Domžalah, nato pa leta 1997 odšel k novemu drugoligašu Elanu. V Novem mestu je Kapušin doživel enega vrhuncev kariere, saj je Elanu pomagal do odličnega petega mesta. Po treh sezonah pri Elanu je leta 2000 prestopil v bližnjega nižjeligaša iz Krškega, kjer je nato z izjemo polovice sezone igral do konca kariere. Leta 2002 so se Krčani prvič uvrstili v 2.SNL, tam pa je nato izkušeni Kapušin odigral še tri zelo dobre sezone. Nepogrešljivi steber ekipe je na igrišču preživel praktično vse tekme svojega kluba, dosegel tudi dva zadetka, nato pa leta 2005 sklenil kariero. Ob vsem tem je zadnja leta že deloval tudi kot trener v domačem klubu v Brežicah.

Diplomiranec fakultete za šport Iztok Kapušin se je takoj  po zaključku aktivnega igranja nogometa povsem posvetil trenerskemu poklicu, kjer je že prej pri šestindvajsetih letih prišel celo do PRO licence. V strokovnem štabu Krškega je že po sezoni in pol leta 2007 prevzel funkcijo glavnega trenerja in v navezi z Zlobkom takoj poskrbel tudi za največji uspeh kluba, tretje mesto v drugi ligi. Po dveh letih v Krškem je 2009 odšel v Novo mesto, kjer pa mu s Krko ni šlo ravno najbolje. Nazadnje je pol leta vodil moštvo Livarja, ves čas pa se je aktivno ukvarjal predvsem z delovanjem v mladinski šoli. Zdelo se je že, da se je vodenje članskih moštev za Kapušina bolj ali manj neuspešno zaključilo, ko je letos poleti prišlo do zanimive informacije iz Hrvaške. Predsednik NK Bistra Jadranko Marolt je za glavnega trenerja moštva namreč angažiral osebnega prijatelja iz Slovenije, ki je občasno spremljal in nato komentiral igre tega hrvaškega tretjeligaša. V »trećo hnl središte« je tako z novo sezono prišel »conski presing«, vzdušje med navijači pa je bilo ob prihodu slovenskega strokovnjaka pozitivno že pred sezono.

Za zdaj se je izkazalo, da povsem upravičeno, saj NK Bistra po prvih treh kolih skoraj zagotovo najmočnejše tretjeligaške skupine suvereno vodi na lestvici. V prvem kolu je v Bistri padel Karlovec, sledila je zmaga pri Libertasu, za vikend pa je klonil še drugi nekdanji prvoligaš Samobor. Kapušin je v teh tekmah dokazal, da zna igrati na rezultat, kar bo v letošnji sezoni izjemno pomembno, saj se zaradi spremembe tekmovalnega sistema vsi klubi nižje od sedmega mesta selijo rang niže. Že v sredo Kapušina in ekipo čaka nova preizkušnja v Zagrebu proti Španskem, vsaj dotlej pa bo klub iz mesteca z nekaj tisoč prebivalci in brez večjih uspehov na tekmece gledal z vrha lestvice. Medtem ko se Karlovac, HAŠK in ostali borijo za golo preživetje, Bistra s Kapušinom sanja drugo ligo. Kako dolgo še?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz Legionarji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Požeg Vancaš DVTK povedel do četrtfinala

Na prvi tekmi osmine finala madžarskega pokala je blestel Rudi Požeg Vancaš. Devetindvajse…