Tudi v Sloveniji je nekaj mladih nogometašev iz tujine, ki jih je pot zanesla v slovenske nogometne vode. Tokrat smo se pogovarjali z mladim makedonskim vratarjem, ki je kot šestnajstletni fanti prišel v Dekane. Predstavljamo vam Kristjana Stoilkova.


Pozdravljen Kristijan! Za začetek bi te prosili, če se lahko predstaviš našim bralcem.
Sem Kristijan Stoilkov, igram na mestu vratarja. Po narodnosti sem Makedonec, rodil sem se v Berovem, 24. junija 1995. Kot se za vratarja spodobi sem visok 1,92 metra.

Vsakega mladega nogometaša za igranje navduši kateri izmed staršev ali sorodnikov. Kdo je tebe navdušil za ta šport? Kakšni so bili tvoji nogometni začetki?
Nogomet sem začel igrati s šestimi leti v FK Maleš 1919 (Makedonija). V tem klubu sem igral do 16 leta. Sledil je prestop v Dekane. Že kot majhen deček sem želel igrati nogomet, še posebej postati vratar. Za to me je navdušil moj oče, ki je takrat branil za ekipa Maleša in Rabotničkega. Veliko treningov sem opravil z mojim očetom, ki mi je veliko svetoval in pokazal stvari na katere moram biti pozoren kot vratar. Tako me je počasi vpisal v šolo nogometa v Maleši, kjer sem začel trenirat. Moja prva trenerja sta bila brata Igor in Dejan Demjanski. Moj prvi trener vratarjev pa je bil Zlatko Rabađiski. V Slovenijo sem prišel ob koncu junija 2011, ko sem se odločil svojo nogometno kariero nadaljevati v Sloveniji. Morem povedati, da mi je bilo na začetku res težko, kajti v vašo državo sem prišel brez prijateljev, družine in vsega ostalega, kar sem imel v Makedoniji.

Foto: Lado Vavpetič
Foto: Lado Vavpetič

Verjetno imaš tudi svojega nogometnega vzornika, najverjetneje je to kateri izmed vratarjev. Nam lahko zaupaš kdo je to in za kateri nogometni klub navijaš?
Seveda, zame najboljši vratar na svetu je Iker Casilas, a kot mlad vratar obožujem tudi Davida de Geo, spremlja ga kolikor ga lahko in se na nek način tudi učim od njega. Navijam pa italijansko ekipo Milana, kot majhen sem želel igrati za ta klub, ker je osvaja skoraj vse lovorike. Še posebej všeč so mi bili, ko so za njih takrat igrali Kaka, Ševčenko, Inzaghi, Dida in drugi. Sem pa tudi velik navijač Crvene Zvezde iz Beograda. Tudi moja velika želja je, da bi nekoč nastopil v dresu Milana ali beograjske Crvene Zvezde.[pullquote]Na začetku mi je bilo res težko, nisem poznal jezika, nisem imel veliko prijateljev in kar težko je, dokler se ne navadiš na življenje tukaj.[/pullquote]

Predvidevamo, da je bil odhod iz rojstne države težak. Kako si se privadil na življenje v Sloveniji?
Sigurno je ena izmed stvari v mojem življenju, ko sem občutil kako težko je ko si sam. Na začetku mi je bilo res težko, nisem poznal jezika, nisem imel veliko prijateljev in kar težko je, dokler se ne navadiš na življenje tukaj. V Makedoniji, natančneje v mestu iz katerega prihajam, je življenje lažje, predvsem v smislu družbe, kajti mesto je majhno in na vsakem koraku imaš prijatelja. Morem reči, da se sedaj v Sloveniji počutim lepo, ljudje okoli mene so me sprejeli, družim se s soigralci, sošolci, imam tudi nekaj prijateljev. Slovenija je lepa dežela, imate veliko zanimivih znamenitosti in mest, ki si jih je vredno ogledati. Če bi komu želel pokazati Slovenijo, bi mu z veseljem prikazal Portorož, Piran, v glavnem celostno slovensko obalo. Tudi Postojnska jama je čudovita in res, v Sloveniji je moč videti marsikaj lepega.

V letošnji sezoni ste z mladinsko ekipo Jadrana iz Dekanov prvenstvo končali na 13. mestu v 1. slovenski mladinski nogometni ligi. Si zadovoljen s končnim izkupičkom, ali si želiš da bi bila tvoja ekipa še višje na lestvici?
Vsekakor nisem najbolj zadovoljen, ampak v nogometu in življenju so trenutki, kadar nam gre dobro in drugič spet malo manj. Prvi del sezone se ni odvijal po načrtih, pozimi je prišlo do menjave trenerja, ko je prišel nov trener Alfred Jermaniš. Drugi del začetek sezone smo igrali odlično in hkrati pa tudi kakovostno trenirali. Po mojem, mislim da bi si zaslužili višje mesto na lestvici, ker naša ekipa ima kvaliteto, ampak prvi del se nam ni izšel po načrtih.

Foto: Lado Vavpetič
Foto: Lado Vavpetič

Zaigral si že tudi za člansko ekipo Dekanov. Kakšni so občutki, ko kot 17-letni vratar dobiš priložnost zaigrati v prvi ekipi?
Ko sem nastopil za prvo ekipo je bila to res velika stvar, kajti članska ekipa so vrh kluba. Za člansko ekipo sem zaigral na 16 tekmah. Pri 17 letih me je trener David Kompara vpoklical v člansko ekipo in po prvi prvenstveni tekmi sem nato še nekajkrat začel tekme kot prvi vratar. Prvo člansko tekmo sem odigral v gosteh proti ekipi Tolmina. Pri članih sem se res dobro počutil. Naslednje leto sem se nato vrnil v 1. slovensko mladinsko nogometno ligo.[pullquote] V Slovenji so boljši pogoji za delo, infrastruktura in podrejenost v klubih. Igra se tudi bolj kvaliteten nogomet.[/pullquote]

Ker vemo, da si po narodnosti Makedonec, nam zaupaj kakšno je nogometno stanje v Makedoniji?
Razlika je velika. V Slovenji so boljši pogoji za delo, infrastruktura in podrejenost v klubih. Igra se tudi bolj kvaliteten nogomet. Pri nas v Makedoniji imamo slabše pogoje za delo. Če so pogoji in organiziranost na prvem mestu, potem gre vse tako kot je treba in lahko nogomet igraš na višjem nivoju. Drugače imamo veliko dobrih klubih tudi v Makedoniji, zadnjih nekaj let se igra dober nogomet predvsem pri klubih kot so Vardar, Rabotnički, Turnovo.

Povej nam, kam te bo pot vodila v prihodnje. Letošnja sezona je končana, imaš že kakšne želje oziroma načrte kam te bo vodila pot v prihodnji sezoni?
Mislim, da je to bila zadnja sezona v Dekanih. Sedaj delamo na odhodu in najverjetneje odhajam iz Dekanov. V kateri klub natančno še ne vem. Kot sem rekel prej, moja želja je da bi zaigral v dresu Milana ali Crvene Zvezde. Dekani so dobro organiziran klub in zahvaljujem se vsem, ki so me sprejeli. Tako predsedniku in vodstvu kluba, trenerjem in soigralcem. Nogomet imam rad in si zato želim zaigrati na višjem nivoju.

Kaj bi še povedal našim bralcem SNPortal.si?
Bralcev Slovenskega nogometnega portala, želim sporočiti naj uživajo v življenju, kajti živi se samo enkrat. Vsak dan naj izkoristijo na pravi način ter se hkrati borijo za to, kar si želijo.

Tudi tebi Kristjan, ti Slovenski nogometni portal želi v nadaljevanju kariere čim boljše rezultate ter uresničitev vseh želja, tudi tistih skritih. Upamo, da te bomo nekega dne videli zaigrati v kateri izmed slovitih lig. Vso srečo!

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Boštjan Orban
Naloži več novic iz Intervjuji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

INTERVJU Športni direktor stoletnika – Maks Gantar

V Krškem je ob koncu lanskega leta zapihal nov veter. Članska ekipa bo pomladi domala povs…