Nogometna reprezentanca Univerze v Ljubljani je med 24. julijem in 8. avgustom nastopala na drugih evropskih univerzitetnih igrah v Rotterdamu na Nizozemskem. Slovenski študentje so zasedli končno deveto mesto med 18 univerzitetnimi ekipami na turnirju.


Igralci pod vodstvom trenerja Boštjana Krefta so nastopili na igrah, kjer se je zbralo več kot 2900 športnikov iz 35 držav, zastopanih pa je bilo kar 180 različnih univerz iz vse Evrope. Nogometaši Univerze v Ljubljani so v zadnji tekmi za deveto mesto po streljanju enajstmetrovk ugnali študente iz Cipra ter slavili z rezultatom 5:4. Med 18 ekipami na turnirju v Rotterdamu je bilo po mnenju celotne odprave to mesto manj od pričakovanega, a za boljšo končno uvrstitev krivijo predvsem sistem tekmovanja. Zmago v moškem delu turnirja je osvojila ekipa Univerze Kazan iz Rusije.

Odigrali smo še zadnjo tekmo na tem tekmovanju, tokrat proti ekipi iz Cipra. Naš cilj je bil končati turnir z zmago in to nam je ob povprečni predstavi uspelo po streljanju enajstmetrovk,” je tekmo za razvrstitev opisal prvi vratar ekipe Jan Zibelnik in dodal: ”Turnir je bil dobro organiziran, nekaj pripomb bi lahko podali le na sistem tekmovanja in sojenje. Z nekaj športne sreče in več skupnega treninga bi verjetno lahko posegli višje. Tudi po kvaliteti, menim, da ne sodimo na deveto mesto.”

Foto: Blaž Klarič
Foto: Blaž Klarič

Po končanem turnirju pa je spregovoril tudi kapetan reprezentance Univerze v Ljubljani Matevž Fortin. ”Končno 9. mesto je soliden rezultat, čeprav smo si želeli in pričakovali več. Vendar pa nam je precej čuden turnirski sistem že po prvi tekmi onemogočil boje za višja mesta. Kljub temu smo zavzeto in odločno odigrali turnir do konca, kar je znova z malce nesreče zadostovalo le za deveto mesto,” je bil tudi Fortin nekoliko nezadovoljen s sistemom tekmovanja, ki je mnenja, da bi se lahko boljši uigranosti ekipa borila za višja: ”V kolikor bi bili še malce bolj uigrani bi se zagotovo lahko borili za najvišja mesta, saj smo pokazali, da smo konkurenčni vsem univerzitetnim ekipam v Evropi.”

Po tekmi z ekipo iz Cipra je bilo nekaj grenkega priokusa, saj so bili vsi igralci na čelu s trenerjem Boštjanom Kreftom prepričani, da so si zaslužili več. ”Po tekmi s Ciprčani smo bili nekoliko razočarani, saj smo bilo vsi mnenja, da je deveto mesto nerealen pokazatelj naše kvalitete. A nogomet je šport, kjer dobiš toliko kot pokažeš na igrišču in ne toliko kot si sposoben. Vem, da bi lahko v primeru boljše prve tekme na turnirju proti ekipi iz Španije iztržili nekoliko več in bi se posledično borili za najvišja mestaNa turnirju smo odigrali pet tekem, od tega smo tri zmagali, enkrat igrali neodločeno in zgolj enkrat izgubili, kar je bilo po tem sistemu tekmovanja dovolj le za deveto mesto. Ampak, tako je v športu. Moram pa reči, da smo doživeli lepo izkušnjo v druženju s študenti iz celotne Evrope,” je igre v Rotterdamu pozitivno ocenil Kreft in dodal: ”Na tem mestu moram pohvaliti fante za zelo profesionalno obnašanje. Upoštevali so vsa navodila in pravila, ki smo jih določili.”

Vsi rezultati na turnirju ekipe Univerze v Ljubljani

Skupina F, 1. del tekmovanja
University of Almeria (ŠPA) – University of Ljubljana (SLO) 3:0 (1:0)
University of Ljubljana (SLO) – University of Osijek (HRV) 6:0 (2:0)

Skupin I, 2. del tekmovanja
University of Ljubljana (SLO) – Ural Federal University (RUS) 0:0
University College of Namur-Liege-Luxembourg (BEL) – University of Ljubljana (SLO) 0:11 (0:4)

Tekma za končno 9. mesto
University of Ljubljana (SLO) – University of Cyprus (CIP) 1:1*, 5:4 (po 11-m)

Foto: Blaž Klarič

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Boštjan Orban
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Celjani do remija na Rujevici

Tudi v Celju so prost vikend zaradi reprezentančne pavze izkoristili za pripravljalno tekm…