Na ligaški ples je padel zastor, v zakulisju in pisarnah pa šele prihaja vrhunec sezone. V novem nacionalnem centru na Brdu pri Kranju se bo danes namreč volilo novega predsednika naše vodilne in največje športne zveze, potem ko je prejšnji odšel na lepše v Nyon. Volilna skupščina, na kateri se bo glasovalo tudi o štirih podpredsednikih, se začne od peti uri popoldne, volitve pa so zadnja točka, tako da bo ime novega prvega moža znano enkrat do večera.


“Ni številk! Ali zmaga je gotova”, je v Hlapcih napisal Cankar. Podobno razmišljajo številni nogometni poznavalci in tudi nepoznavalci, saj je prvi kandidat Radenko Mijatović, dosedanji podpredsednik in vršilec dolžnosti predsednika, izraziti favorit. Nasproti mu bo stal zgolj Matjaž Nemec, znani politik social-demokratov, med drugim podpredsednik državnega zbora. Drugih kandidatov ni, saj je bila volilna kampanja letos žal takšna, da se je govorilo o vsem drugem več kot o nogometu, zaradi groženj in pritiskov pa je odstopil bivši predsednik Ivan Simič, medtem ko so ostali obupali že pred vlogo kandidature.

Ker se je kampanja kot rečeno vrtela okrog osebnih obračunavanj, težje sodimo o vsebini kandidatur, je pa bolj kot ne jasno, da želita oba kandidata predvsem nadaljevati delo predhodnika, torej že prej sprejeto sicer precej abstraktno strategijo 2015-20. Matjaž Nemec nam je velikodušno posredoval svoj volilni program, ki ima tudi nekaj konkretnih predlogov, žal pa nismo uspeli dobiti programa njegovega protikandidata, zato ne moremo narediti poglobljene primerjave. V vsakem primeru se oba kandidata zavzema za vzgojo mladih, krepitev produkta prve lige, uspešno trženje blagovne znake NZS oziroma reprezentance in podobno. Drastičnih sprememb v vsakem primeru torej ne gre pričakovati.

Ena izmed perečih tem je volilni sistem, ki ga je med drugim želel spremeniti Simič (a ga v svojem prejšnjem mandatu ni) in ki, vsaj sodeč po zadnji kampanji in obtožbah, omogoča določene malverzacije. Sedanji sistem ima 30 delegatov, 2 iz sodniške zveze, 2 iz združenja trenerjev, 5 iz MNZ Ljubljana, 4 iz MNZ Maribor, 3 iz MNZ Celje, MNZ Murska Sobota in MNZ Ptuj ter 2 iz MNZG Kranj, MNZ Lendava, MNZ Koper in MNZ Nova Gorica. Delegati MNZ-ja ponavadi nastopijo enotno, saj predsednik izbere takšne, ki bodo glasovali enako kot on. Glede na podpisnike kandidatur naj bi imel Mijatović že zagotovljenih približno pol glasov (sodniki, Ljubljana, Kranj, Lendava, Ptuj), medtem ko Nemca podpira zgolj domača goriška MNZ. Glasovanje je tajno.

Oba kandidata sta bila v zadnjih tednih deležna kar precej očitkov. Mijatovič naj bi zavajal sodelavce, saj je ob prevzemu predsedniške funkcije Čeferinu obljubil, da ne bo kandidiral, saj naj “ne bi bilo prav, da postopke vodi nekdo, ki je tudi sam kandidat.” Zdaj se je zgodilo prav to, ni pa to vendarle nič novega, nenazadnje je tudi Čeferin na volitvah za svoj drugi mandat postopke “vodil sam”. Poleg tega Mijatoviću očitajo še povezavo s sodniškim lobijem in z njim povezanimi finančnimi posli. Nemcu, ki je sicer podpredsednik ND Bilje, očitajo pomanjkanje nogometnih veščin in nepoznavanje tematike za tako odgovoren položaj. Nemec sicer stavi na svežino, Mijatović pa na izkušnje in menedžerske sposobnosti.

Zmagovalec bo po Zavrlu, Simiču in Čeferinu šele četrti predsednik po osamosvojitvi, če štejemo obdobje od 1945 pa sedemnajsti. Kdorkoli bo že zmagovalec, upamo in želimo si, da bo slovenskemu nogometu in njegovemu razvoju posvetil vsaj toliko energije, kot je je bilo porabljene v zadnjih tednih za zakulisne igrice. Nedvomno ga čaka veliko dela.

Avtor: Tim Dobovšek

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Slovenski analitik, ki v NK Rijeka opravlja “posel prihodnosti”

HNK Rijeka je v zadnjih letih močno slovensko obarvana. Potem, ko je izjemne uspeh žel Mat…