Pred dnevi je uredništvo SNPortala doživelo prvovrstno presenečenje, saj smo prejeli povabilo hrvaške nogometne zveze na zaključek ženskega hrvaškega pokala v Sv. Martin na Muri in Čakovcu. To pa še ni bilo vse…


V soboto 28. maja, so me v Sv. Martin na Muri pričakali ljudje, ki so zadolženi za napredek ženskega nogometa na Hrvaškem. Enostavno nemogoče je predstaviti navdušenje, ko so ljudje vedeli, koliko truda smo pri SNPortalu vložili v promocijo slovenskega ženskega nogometa. Po krajšem spoznavanju smo si ogledali polfinalni tekmi kadetskega prvenstva v Svetem Martinu na Muri. Prvo presenečenje, ki sem ga opazili že z razdalje, je, da je bila travnata površina na najvišji možni ravni, kot bi gledali v tepih. Bil sem nekoliko mešanega občutka, saj sem pričakoval, da se bomo zapeljali mimo prelepega igrišča in zavili na pomožno igrišče lokalnega kluba, a na moje začudenje se to ni zgodilo.

Prav na tem igrišču se za reprezentančne tekme pripravljajo asi, kot so Luka Modrič, Mario Mandžukić in soigralci. Prva debata pred tekmo se je razvila v smeri reprezentančnega nogometa, kjer nam je eden od predstavnikov ženske komisije HNS pojasnil, da Davor Šuker, predsednik hrvaške zveze, močno podpira ženski nogomet. Slednji si želi zagotoviti najboljše pogoje za razvoj ženskega nogometa, zato ne želi odstopanj. Vsaka ženska reprezentanca bo deležna pogojev, kot jih ima tudi članska moška reprezentanca. Po krajšem pogovoru dobimo tudi jasen odgovor, da predsednik HNS v celotni meri podpira razvoj ženskega nogometa, ženska komisija pa ima popolno podporo predsednika.

Kasneje se nam je pred začetkom tekme predstavil selektor kadetske reprezentance, Božidar Miletić, in selektorica mladinske izbrane vrste, Marija Margareta Damjanović. Oba z velikim zanimanjem pričakujeta zaključek dvobojev, kar se je videlo tudi med samo tekmo. Predvsem Miletić nam je med pogovorom ponudil jasno sliko o ženskem kadetskem nogometu na Hrvaškem, med drugim pa nam je pojasnil tudi svojo filozofijo delovanja z igralkami, s katero nas je pozitivno presenetil.

Prvo polfinalno srečanje prvenstva sta odigrala Agram in Viktorija iz Slavonskega Broda. Razlika v kakovosti je bila očitna, Agram je navdušil z zelo lepo igro, ki so jo Zagrebčanke razvijale skozi celotno srečanje, ob tem pa se lahko pri Agramu pohvalijo tudi z nekaj posameznicami, ki izstopajo, a je celotna ekipa tehnično odlično pripravljena. Tudi Viktoriji nimamo ničesar zameriti, predvsem vratarka je dokazala izjemno tehniko in znanje, zato bi bil pravi čudež, če ne bi v prihodnosti o njej slišali še kako besedo več. V drugi tekmi smo lahko videli zanimiv dvoboj Rijeke in Neretve iz Metkovića. Če so v uvodu srečanja dekleta Neretve navdušile in tudi povedle, pa so Rečanke zatem povsem preobrnile rezultat. Oba obračuna sta bila izpeljana v popolni organizaciji, vsa štiri moštva pa so spremljali vsi trije selektorji, ob že omenjenima Miletiću in Damjanovićevi tudi selektor članske ženske reprezentance, Zvonimir Kolak. Tako so bili v Sv. Martinu na Muri prisotni praktično vsi, ki delujejo v ženskem hrvaškem nogometu.

Dejstvo je, da so v hrvaškem ženskem nogometu v roku dveh let povsem reorganizirali celotno strukturo in neumorno delo ženske komisije je že vidno. Kot smo omenili, so dosegli, da ima reprezentančni ženski nogomet enake pogoje kot moški, temelj, ki so ga postavili, pa je graditev lastne igralske baze. Eno izmed pravil v prihajajoči sezoni je, da bodo klubi, ki bodo želeli nastopati v prvi ligi, imeti vsaj selekcijo do 13 in 15 let. Trinajstletnice bodo igrale regionalno ligo z dečki, petnajstletnice pa bodo tekmovale v svoji ligi. Omeniti velja, da na Hrvaškem igrajo kar dve članski ligi, v prvi lahko najdemo deset klubov, predvsem na vrhu tabele pa ni več toliko očitne razlike.

Ob tem velja izpostaviti, da bodo poleti na Hrvaškem organizirali poletni tabor za deklice, ki bo potekal v Poreču. Cilj bo razvoj nogometnega znanja deklet, ki že trenirajo v klubih, s popolno podporo strokovnega štaba, ki deluje v ženskem nogometu. Med drugim so si Hrvati izborili tudi sredstva na razpisu UEFA za regijske trenerje. Tako so si priborili neodvisnost regijskih trenerjev, katerih naloga je, da vodijo krožke po šolah in obetajoče deklice priporočijo lokalnemu klubu, regijski trener pa ima končano trenersko PRO licenco in v ženskem nogometu deluje vsaj pet let. Predstavniki ženske komisije, ki se med drugim redno sestaja, pa v en glas trdijo, da s trenutnim stanjem v hrvaškem ženskem nogometu še niso zadovoljni ter si želijo kakovost in pogoje za dekleta spraviti na višji nivo. Omeniti velja še, da se nihče od članov komisije za ženski nogomet ne želi izpostavljati, saj vsi tvorijo enotnost, ki hrvaški ženski nogomet pelje v lepšo prihodnost.

Ob tem smo izkoristili tudi priložnost za pogovor s športnim direktorjem in trenerjem ŽNK Neretva iz Metkovića, ki obstaja šele dve dobri leti. Ante Boras in Neven Majić sta strastna ljubitelja ženskega nogometa. Ob pogovoru sta omenila, da ima klub v mestu, ki šteje približno 15 tisoč prebivalcev, v svojih selekcijah skupaj okoli 90 deklic, delo pa je bazirano na lastni bazi. Pohvalita se, da v dveletnem obstoju kluba kadetska ekipa že drugič v dveh sezonah nastopa na zaključku kadetskega prvenstva. Letos so osvojili odlično tretje mesto, v ekipi pa premorejo precej talenta. Prav pozitivno mišljenje obeh, tako trenerja, kot tudi športnega direktorja, me je navdušilo, saj se zavedata, da je lastno delo in vlaganje ključ do uspeha.

Pri ŽNK Neretva pa so nam pojasnili: “Organizacija zaključka je bila odlična, ob tem bi izrekel vse pohvale nogometni zvezi za organizacijo tekem, nočitev in vrhunsko prehrano. ŽNK Neretva obstaja šele dve leti in v obeh sezonah se naša kadetska selekcija pohvali z naslovom prvaka Dalmacije, kjer nastopajo tudi kadetske ekipe prvoligašev kot so Split, Omble in Marjan. Imamo 68 deklic v treh kategorijah. Članice so bile prvakinje južne skupine druge lige in so napredovale v 1. HNLŽ. Trenerji v klubu so Neven Majić, Josip Radić in Duško Mijoč. Trenerskemu štabu ob boku stojijo še športni direktor Ante Boras in predsednik kluba Ivica Mijoč Žabac, tu so se člani uprave Vedran Vištica, Igor Talajić, Tomislav Miletić in tajnik Mladen Jakić.”

Pogovarjali smo se tudi s predsednico ŽNK Rijeka. Jelena Jurić nam je opisala razvoj kluba in delovanje le-tega: “Za organizacijo samega zaključnega turnirja lahko govorim zgolj o pozitivnih stvareh, za ženski nogomet je celo zelo dobra, če potegnem vzporednico napram prejšnjim letom. Za razvoj kluba lahko zagotovim, da gre po začrtani poti, sestavila se je piramida, povečali smo število selekcij, število trenerjev in ostalih oseb, ki na kakršenkoli način pomagajo pri razvoju kluba. Vlagamo veliko časa in energije, o financah niti ne bi rada javno govorila, je pa dejstvo, da bi bili stroški zagotovo večji, če člani kluba ne bi nekaterih lastnih stroškov prezrli.”

Na koncu lahko zapišem, da sem v Sv. Martinu na Muri preživel odličen dan, bil obkrožen s samo smetano ženskega nogometa, dobil veliko informacij in stikov. Vsi, ki me poznajo, vedo, da sem predan ženskemu nogometu, na stvar gledam pozitivno in prav izkušnja na Hrvaškem je bila absolutno odlična izkušnja in vpogled v ženski hrvaški nogomet, ki iz dneva v dan le napreduje, za kar čestitam celotni ekipi, ki skrbi za delovanje ženskega nogometa na Hrvaškem.

Avtor: Marko Kous

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Kolumna

Dodaj odgovor

Poglejte še

Izbrani organizatorici Svetovnega prvenstva 2023

Danes je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) sporočila državi organizatorici ženskega Svetov…