Slovenska nogometna reprezentanca je v četrtek z zmago v Kazakhstanu odlično začela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ki bo čez 2 leti v Nemčiji. Varovanci Matjaža Keka so s preobratom v drugem polčasu poskrbeli, da so tri točke odšle domov, a igra predvsem v prvem delu ni bila bleščeča. Spodaj je v štirih točkah predstavljeno kaj lahko iz te tekme odnesejo navijači ter igralci in prikazano katere taktične ter individualne poteze so se izkazale za dobre ali nezadovoljive:


ZELO DOBRO: Dobra predstava štoperskega para v drugem polčasu

Jaka Bijol in David Brekalo sta po hitri poškodbi Mihe Blažiča pokazala izredno zrelo predstavo in v tandemu, z izjemo manjšega nesporazuma ob kazakhstanskem golu, delovala zelo solidno. V omenjenem paru je izstopal letos odlični Bijol, ki je po analizi Sofascore dobil kar 9 od 10 zračnih dvobojev (največ na igrišču), prispeval pa še 4 razčiščevanja in odvzel 1 žogo. Ob vsem tem je 24-letni nogometaš Udineseja storil zgolj en prekršek. Bijol je dobro deloval tudi pri oddajanju žoge, kar 6 od njegovih osmih dolgih podaj je uspešno našlo cilj.

Brekalo je ob Bijolu deloval suvereno in dosegel ključni zadetek tik po začetku drugega polčasa. Tudi on je dobro deloval v zraku, saj je dobil 4 od petih zračnih dvobojev in štirikrat razčistil žogo pred kazenskim prostorom. Skupaj z prej omenjenim Bijolom sta tako dobro omejila kazakhstanski napad in letos razpoloženega napadalca Aimbetova pustila zgolj pri enem strelu na slovenska vrata.

DOBRO: Prodornost in drznost Petra Stojanovića

27-letni član Empolija že dlje časa predstavlja eno glavnih orožij v napadu slovenske reprezentance, v četrtek pa je s še eno dinamično predstavo pokazal, da lahko resno računamo na njegove usluge tudi v tem kvalifikacijskem ciklusu. Po tem ko se je, po manj uspešnem prvem polčasu visoko na krilu, Ljubljančan bil primoran pomakniti na desni bočni položaj, se je s svojo kreativnostjo zelo dobro izkazal.

Prispeval je namreč čudovito asistenco za zmagoviti gol Žana Vipotnika, prav tako pa je s svojim visokim ritmom pritiskanja na nasprotnika Kazakhstance potisnil precej nižje na terenu. Ob vstopu Mihe Zajca v igro mu je Kek zaupal večjo svobodo in omogočil več prostora, ki ga je vselej aktivni Stojanović dobro izkoristil. Ob vsem skupaj lahko Keka skrbi le Stojanovićeva pretirana agresivnost, tudi včeraj si je namreč privoščil nepotreben rumeni karton, prav zaradi prevelike želje in puščanja prostora za seboj pa ostaja vprašanje, če ga bomo na desnem boku sploh še pogosto videvali.

ZADOVOLJIVO: Taktična fleksibilnost Matjaža Keka

Medel prvi polčas je Kek začel v zanj prepoznavnem sistemu 4-4-2, a že od začetka je bilo vidno, da to ne bo delovalo. Sredine praktično ni bilo (vidno na sliki spodaj), v napad pa so Slovenci prehajali večinoma preko dolgih žog. Edine nevarne akcije so se odvijale prek prekinitev, kjer so si Slovenci priigrali kar 5 od šestih strelov. To je po tekmi omenil tudi selektor sam: “Nismo se dobro odzvali na taktično postavitev njihovih treh vezistov na naša dva vezista. Dogovor je bil sicer drugačen. Ker tega nismo spoštovali, smo trpeli. Naši dve krili sta bili preširoki in posledično so imeli številčno premoč na sredini.”

Adam Gnezda Čerin in Jon Gorenc Stanković sta imela na sredini igrišča ob številčnem primankljaju precej težav z grajenjem igre. Na sliki vidimo, kako so Kazakhstanci z zgoščeno zvezno vrsto onemogočali lahek prehod na svojo polovico. foto: Šport TV

A Kek je svojo napako hitro opazil in sistem hitro prilagodil, tako da se je rezervist Miha Zajc vključeval v sredino, precej bolje je na levi strani deloval Žan Karničnik, ki je imel več manevrskega prostora. Slovenci so tako lažje in z več kombinatornosti prodirali na kazakhstansko polovico in si priigrali kar 7 strelov iz igre, kar je 6 več kot v prvem delu. Prikaz bolj enostavne gradnje skozi obrambo je znova ilustriran na spodnji sliki.

V drugem polčasu so imeli Slovenci številčno premoč ob igranju iz zadnje linije. foto: Šport TV

NEZADOVOLJIVO: Bočna branilca sta razočarala

Vse od upokojitev Bojana Jokića in Mihe Brečka se v slovenski reprezentanci ponavlja vprašanje iskanja kvalitetnih bočnih branilcev, ki bodo aktivni tako v napadu kot v obrambi. Sklepajoč po včerajšnji tekmi pa se zdi, da prave rešitve selektor Kek še ni našel. Jure Balkovec, ki je v Ligi Narodov bolj ali manj sedel na klopi, se zopet ni izkazal in je bil zamenjan že ob polčasu, Žan Karničnik pa tudi z boljšim drugim delom prav dobrega splošnega vtisa ni pustil.

Član Celja si je privoščil kar nekaj neumnih napak, zaspal je predvsem pri kazakhstanskem zadetku, kjer ga je kazakhstanski bočni branilec Yan Vorogovskiy obrnil kot za šalo in v kazenski prostor neoviran poslal predložek. Tudi v drugem delu je bil Karničnik v obrambi pogosta tarča prebijanja na krilu, zaskrbljujoče pa je delovalo, koliko prostora so bočni branilci puščali za seboj. To je prineslo kar nekaj nevarnih situacij, v katerih bi boljše reprezentance slovensko ležernost hitro kaznovale. Nekaj takšnih situacij je prikazanih na spodnjih slikah.

Označeni sta količini prostora, ki so ga v dveh nevarnih situacijah Kazakhstanci imeli za predložek. foto: Šport TV

Slovenci so skupno pustili dober splošni vtis, sploh če upoštevamo, da je manjkalo kar nekaj pomembnih članov reprezentance in da se je z izvrstnim debijem izkazal konjiški golgeter Žan Vipotnik. Jutri bodo varovanci Matjaža Keka igrali z avtsiderjem iz San Marina, tako da se navijači lahko nadejajo izkupička 6 točk po prvih dveh tekmah, kar bi prineslo odlično izhodišče pred nadaljevanjem kvalifikacij. Vsekakor najlepše kot bi si ga lahko zamislili.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jure Vitulič
Naloži več novic iz Kolumna

Dodaj odgovor

Poglejte še

Še en nesrečni zgodnji rdeči karton Slovencem preprečil pot v četrtfinale

Slov enska reprezentanca se je v sklepnem krogu skupinskega dela na evropskem prvenstvu do…