Kevin Kampl je bil še drugič zapored izbran za najboljšega slovenskega nogometaša leta. V izboru športnega časnika Ekipa24, v katerem smo svoj glas prvič oddali tudi SNPortalovci, je novopečeni nogometaš dortmundske Borussie znova pometel s konkurenco.


V nemškem Solingenu rojeni reprezentant Slovenije je od možnih 140 točk osvojil kar 134, kar je zgolj točko manj kot v lanskem letu. Novinarji, v izboru jih je sodelovalo 28, so drugo mesto podelili Samirju Handanoviću, vratarju milanskega Interja, ki je za osem točk prehitel Milivoja Novaković. Izkušeni ljubljanski dvojec je v primerjavi z lanskim letom zamenjal poziciji, a je Handanović s tremi nazivi najboljšega nogometaša leta še vedno najtrofejnejši slovenski nogometaš. Odlična spomlad, ko je blestel v dresu lizbonske Benfice, Janu Oblaku ni prinesla kaj več kot četrtega mesta, kljub odličnim paradam, dvema pokalnima in državnemu naslovu ter igranju v finalu Evropske lige, je Škofjeločan zbral 66 točk, najmanj pa jih je prejel Aleš Mertelj, skupno 50.

V kategoriji mladega nogometaša leta 2014 je zanesljivo zmago slavil Petar Stojanović, mladi up Maribora, ki je prejel 132 točk. Na drugo mesto se je s 96 točkami zavihtel Benjamin Verbič, ki je bil v jesenskem delu sezone z devetimi zadetki in šestimi asistencami statistično najučinkovitejši nogometaš Prve lige Telekom Slovenije. S šestimi točkami zaostanka nogometašu Celja sledi še en mariborski up Luka Zahović, mariborsko-celjskemu dvojcu pa sledita še mlada nogometaša Olimpije, Andraž Šporar in Miha Zajc, prvemu s(m)o novinarji namenili 69 točk, drugi jih je prejel 33.

Naziv mladega nogometaša leta je po pričakovanjih pripadel odkritju jeseni Petru Stojanoviću. (Foto: Jure Banfi)
Naziv mladega nogometaša leta je pripadel odkritju jeseni Petru Stojanoviću. (Foto: Jure Banfi)

Najtesnejša je bila bitka za naziv trenerja leta 2014, saj je v boju za prvo mesto med mariborskima strokovnjakoma odločalo vsega nekaj točk. S 122 podeljenimi točkami je naziv trenerja leta pripadel Anteju Šimundži, ki je Maribor popeljal v skupinski del Lige prvakov, v začetku leta pa je moštvo dobro pripravil na boj v izločilni fazi Evropske lige, v kateri so morali vijoličasti priznati premoč kasnejši zmagovalki Sevilli. Z vsega štirimi točkami zaostanka je drugo mesto pripadlo Matjažu Keku, ki navdušuje v Kvarnerju, na klopi Rijeke, ki jo je še drugič popeljal do skupinske faze Evropske lige, v kateri je domačo Kantrido znova obdržal neporaženo in ekipo v igri za evropsko pomlad obdržal vse do zadnjega kroga. Za nameček je sredi leta v finalu pokalnega tekmovanja v kozji rog ugnal še zagrebški Dinamo, ki ga v državnem prvenstvu sicer še ni uspel povsem ujeti. Zlata sredina je pripadla Luki Elsnerju, ki je jeseni Domžalčane popeljal do prvega mesta na ligaški razpredelnici, tesna pa je bila tudi bitka za četrto mesto. Tudi tu so odločale štiri točke, Srečko Katanec, ki je naziv najboljšega trenerja leta osvojil lani, ko je bil drugi Kek, pa je moral četrto mesto prepustiti Slaviši Stojanoviću, ki je po sedmih sušnih letih prekinil vladavino Partizana in se s na Marakani veselil državnega naslova Crvene zvezde.

V zdaj že tradicionalnem izboru so sicer sodelovali novinarji Ekipe24, Dela, Dnevnika, Slovenske tiskovne agencije (STA), Televizije in Radia Slovenije, Primorskih novic, Večera, Nogomanie, SNPortala, Šport TV-ja, Sport Kluba, Planet TV-ja, POP TV-ja in Siol Sportala.

NOGOMETAŠ LETA MLADI NOGOMETAŠ LETA TRENER LETA
Kevin Kampl 134 točk Petar Stojanović 132 točk Ante Šimundža 122 točk
Samir Handanović 89 točk Benjamin Verbič 96 točk Matjaž Kek 118 točk
Milivoje Novaković 81 točk Luka Zahović 90 točk Luka Elsner 80 točk
Jan Oblak 66 točk Andraž Šporar 69 točk Slaviša Stojanović 52 točk
Aleš Mertelj 50 točk Miha Zajc 33 točk Srečko Katanec 48 točk
Vsi pretekli zmagovalci Vsi pretekli zmagovalci Vsi pretekli zmagovalci
2013: Kevin Kampl 2013: Jan Oblak 2013: Srečko Katanec
2012: Samir Handanović 2012: Jan Oblak 2012: Darko Milanič
2011: Samir Handanović 2011: Dejan Lazarević 2011: Darko Milanič
2010: Valter Birsa 2010: Armin Bačinović
2009: Samir Handanović 2009: Rene Krhin
2008: Milivoje Novaković 2008: Etien Velikonja
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Rogaška senzacionalno pripeljala otroka Hajduka

22-letni vratar Vice Baždarić je okrepil drugoligaša iz Rogaške Slatine. Mladi Zadarčan je…