Tokrat sledi članek povezan z igro Football Manager 2013, kjer je zastopana tudi slovenska liga. Naš uporabnik je spisal nekaj uporabnih nasvetov kako uporabljati novi način treningov.


Veliko vprašanj okrog te teme, zato sem se odločil spisati članek na to temo. V Football Managerju 2013 je veliko novih stvari, popolnoma pa je spremenjen način treninga, ki je sedaj morda nekoliko lažji. Morda .. Vsi želimo namreč biti čimbolj natančni, če se lahko tako izrazim – precizni. Vsi igralci FM-ja namreč želimo, da se nam igralci čimprej razvijejo, dosežejo svoj maksimum, da lahko čimbolj, z čimveč zmagami pridemo skozi katero izmed državnih prvenstev, osvojimo Ligo prvakov itd.

To zgleda, kot sem že enkrat na tem forumu prilepil sliko tako:

trening

Trening se torej da nastaviti, kot lahko razberemo iz slike, na tako imenovani “General Training (v nadaljevnaju GT)” in “Match Training. (v nadaljevanju MT)”. Tako lahko nastavimo detajl treninga, katerega želimo, da igralci trenirajo čez teden, nekaj dni pred tekmo in “match traning” katerega želimo, da igralci trenirajo dan ali dva pred tekmo – to izbiramo glede na nasprotnika. Npr.: če vodimo Domžale in imamo tekmo proti Olimpiji, Mariboru – je najbrž jasno, da bomo usmerili igralce naj trenirajo igro v defenzivi (bodisi “def post.,” ali “def. set pieces), če pa imamo tekmo proti Aluminiju, Gorici in klubom iz tega ranga pa je misel samo ena: zmaga na tekmi. Pa da malo razložim nekatere stvari pri GT in MT.

gt

Fitness – vse je jasno. Če želimo izboljšati moč in vzdržjivost igralcev. Sam to uporabljam pred sezono in med reprezetančnim premorom,
Tactics – za boljše ekipno razumevanje taktike,
Ball control – če želimo, da igralci bolje kontrolirajo žogo,
Defending – ekipa se vam bo uigravala za defenzivno igro in defenzivne naloge med prekinitvami,
Attacking – tukaj uigravamo napadalno stran taktike in akcije,
Team Cohesion – za boljšo uigranost in razumevanje igralcev med seboj. To je vsaj po mojem mnenju, nujno potrebno, če med prestopnim rokom v klub pripeljemo 5-6 igralcev.
Intensity – to najdemo levo od izbora treninga. Pomeni: intezivnost treninga. V “very low, low…,” mislim, da se ni potrebno spuščati.

mt

Teamwork – podobno kot Team Cohesion – le da slednji skrbi, za razumevanje med igralci tudi izven terena, Teamwork pa le na terenu.
Def. Positioning – trening oz., priprava na tekmo se tukaj usmeri le v poboljšanje defenzivne taktike.
Atttacking Movement – za uigravanje napadalnih akcij.
Defending set pieces – tukaj uigravamo defenzivno taktiko pri prostih strelih, kotih za nasprotno moštvo. Moram povedati, da se je pri meni, ko sem vodil Celtic to zelo dobro obneslo.
Attacking set pieces – enako kot pri Defending SP., le, da za napadalno verzijo oziroma za naše prekinitve.
Na levi pa imate tudi izbor kdaj bodo počivali igralci. Pred, po tekmi… Izbira je vaša!

queens-park-rangers-trai

Tukaj zgoraj pa vidite še eno izmed novosti treningov. Nastavljamo več ali manj treninga. “More match training” pomeni, več treninga kar je dobro za med sezono. Vsi vemo namreč, da ima naprimer naša liga veliko premora med sezono, igralci FM-ja pa želimo čimboljše igre tudi v nadaljevanju sezone. In tukaj je ena izmed skrivnosti kako uigrati ekipo – nastavimo več treninga. “Less Match Training” pa pomeni nasprotno. Manj treninga in večja spočitost igralcev kar pride zelo prav, ko imamo natrpan urnik (npr., v Angliji  boxing day..).

Eno izmed novosti sem že omenil: intenzivnost. Tega mislim, da ni potrebno pojasnjevati.

zvezdice

To kar vidite na zgornji sliki bom razložil popolnoma na kratko. Imamo training facilities. Tukaj imamo oceno podano z zvedicami. Več kot je zvezdic, večja je možnost, da se igralci razvijejo do maksimuma, da potegnemo iz njih čimveč in da smo čimbolj uspešni na samih tekmah.
Vmes imamo rubriko player happiness. Spodaj nam piše, če so igralci zadovoljni s trenutnim načinom treniranja.
Na koncu pa imamo še overall workload. To pomeni obremenitev. Spreminja se nam glede na spreminjanje “More match traininga” ter “Less Match Training.”

Če imate tudi vi kakšne izkušnje s treningi, imate zgodbo, ki jo želite deliti z ostalimi se registrirajte na naš forum in napišite. V prihodnosti bodo za najbolj zanimive zgodbe podeljene tudi nagrade. Vabljeni.

Avtor: Alen Duh

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Tekma legend za pomoč žrtvam poplav

Ljubljana bo nocoj gostila dobrodelno tekmo, na kateri se bodo zbirala finančna sredstva z…