Na doslej največjem in najmočnejšem mednarodnem futsal dogodku za dekleta v Sloveniji, ki je v soboto, 29. novembra, potekal v Voličini, so po napetem streljanju kazenskih strelov slavile Avstrijke. Turnir v Voličini je potekal v sklopu drugega JAKO ženskega futsal Superpokala in je edini turnir te vrste na slovenskih tleh. Preostali štirje so oziroma bodo odigrani v Avstriji.


Igralke FC Kömmel Kärnten so bile v odločilni tekmi, ki se je po rednem delu končala z 2:2, srečnejše od domačega ženskega kluba KMN Slovenske gorice. V preostalih dveh finalnih obračunih (v finale so se namreč uvrstile tri ekipe, ki so nato odigrale med seboj) so domačinke v tekmi proti Ilirski Bistrici po zaostanku z 0:2, tekmo v zadnji minuti preobrnile v svojo korist in slavile s 3:2 ter si tako priborile končno drugo mesto. Igralke FC Kömmel Kärnten pa so ekipo PRO TOM Ilirska Bistrica premagale z rezultatom 3:0 in tako osvojile končno prvo mesto, ki jim v skupni razvrstitvi za drugi JAKO futsal superpokal prinaša 25 točk. Tretje mesto je pripadlo ekipi PRO TOM Ilirska Bistrica, četrto ŽNK Maribor, peto FC Alumnus Zagreb, šesto ŠD Extrem Sodražica, sedmo SKV Altenmarkt, osmo DFC Zeltweg, deveto FC Vogau, deseto zmagovalkam prvega turnirja ŽNK Celje in enajsto ŽNK Cerkvenjak. Najuspešnejša strelka turnirja je bila z devetimi zadetki Tina Paliska, članica Ilirske Bistrice, naziv najboljše vratarke je pripadel Lisi Köberll (FC Kömmel), za najboljšo igralko pa je bila izbrana vsem dobro znana Mateja Zver, ki je nastopala v dresu KMN Slovenske gorice. Priznanja najboljšim ekipam in posameznicam je podelil predsednik KMN pri MNZ Maribor, Bogdan Šuput, kateremu gredo glavne zasluge, da je prišlo do organizacije turnirja tudi na slovenskih tleh. Ob tem velja omeniti, da so za domače moštvo nastopile še Andreja Nikl, Staša Špur in Tanja Vrabel, ki so tako kot Zverova članice beltinškega Teleing Pomurja.

Avtor: Dejan Kramberger

Valentina Tuš, igralka KMN Slovenskih Goric nam je pojasnila kaj pomeni ta zgodovinski mejnik za ženski futsal klub: “Doseženo drugo mesto domačega ženskega kluba KMN Slovenske gorice na tem turnirju je nov pomemben mejnik v zgodovini kluba in zagotovo največji uspeh ženskega futsala v Voličini in Slovenskih goricah. Res je, da je bila domača ekipa tokrat po zaslugi Tanje Vrabl okrepljena z igralkami vrhunskega formata. Ob Tanji so rožnati dres oblekle še Mateja Zver, Andreja Nikl in Staša Špur. Brez njih bi bilo drugo mesto težko dosegljivo. Velike zasluge za ta uspeh pa gre tudi standardnim domačim igralkam, zaigrale so še Špela Fras, Larisa Fras, Vivien Meško in Rebeka Šnofl, ki kljub majhnemu številu vztrajajo, se učijo in se pogumno podajajo tudi v slovensko državno prvenstvo. Brez njih tudi ženskega futsala in turnirja v Voličini ne bilo. Poleg tekmovalnega uspeha pa gredo domačemu klubu tudi čestitke za organizacijo turnirja, saj je klub dobil številne pohvale za organizacijo tako s strani domačih kot tudi tujih klubov.

Tina Paliska, najboljša strelka turnirja, nam je v pogovoru pojasnila sodelovanje deklet iz Ilirske Bistrice na močnem turnirju v Voličini: Za sodelovanje na drugem turnirju v sklopu JAKO ženskega futsal Superpokala smo se odločile, ker smo bile željne igranja, poleg tega pa smo se želele preizkusiti še s tujimi ekipami, zato se smo bile mnenja, da bo takšen turnir prinesel veliko novih izkušenj. Pričakovale smo močno konkurenco predvsem s strani avstrijskih ekip. V skupinskem delu smo imele precej težko delo, saj smo se morale pomeriti s favorizirano ekipo SKV Altenmarkt, hrvaškim Alumnusom in slovenskim Cerkvenjakom. Glede na to, da smo nastopile v okrnjeni zasedbi, brez enega opravljenega treninga, nismo ciljale na najvišja mesta. Po začetnem porazu smo se zbrale in iz tekme v tekmo stopnjevale tempo, kar nas je pripeljalo do finala. S tem smo kar malce presenetile same sebe in čeprav smo na koncu oba finalna obračuna izgubile, smo pokazale, da lahko pariramo najboljšim. Igrati proti takšnim močnim ekipam je za nas res izziv, saj na takšnih turnirjih lahko vidiš, kam se s svojimi sposobnostmi lahko uvrstiš. Ekipa FC Kömmel je z lepo in kvalitetno igro zasluženo zmagala in je lahko za zgled vsem ostalim. Me smo s svojo predstavo zelo zadovoljne, se pa zavedamo, da bi lahko z nekaj treningi in večjo zasedbo pokazale še veliko več.”

ŠD Extrem je bil uvrščen v skupino B, v katero so bile uvrščene domačinke KMN Slovenske gorice, FC Vogau in Futsal Klagenfurt Woman, ki pa je turnir zaradi pomanjkanja igralk odpovedal. Klub iz Ribnice je na turnir odšel brez trenerja in v zelo okrnjeni zasedbi, Teja Klavs pa je za SNPortal pojasnila nekoliko več: “Na turnir smo odšle brez pričakovanj, odšle smo z namenom, da uživamo v nogometu in si ob enem naberemo izkušnje. Nismo se obremenjevale z rezultati. Turnir je bil odlična popotnica pred prihajajočo sezono, ki se začenja v nedeljo v Sodražici. Bilo je zelo naporno, saj smo pet tekem odigrale brez ene same menjave. Dve igralki sta se na predzadnji tekmi poškodovali, a sta kljub temu v zadnji stisnili zobe in pomagali našemu klubu, da odigramo tekmo do konca s petimi igralkami. Čeprav smo se borile za četrto mesto, smo na koncu končale na odličnem šestem mestu.

Ženski nogometni klub Celje pa je na sobotnem turnirju popolnoma razočaral in po odličnem prvem mestu v Avstriji tokrat končal na desetem. Ob odsotnosti Mateje Vojsk je kapetanski trak prevzela Vanja Tanšek, ki nam je pojasnila kako je stopiti v vlogo kapetanke in pa tudi, čemu slabi nastopi na turnirju: “Na turnirju prvič zaigrati v vlogi kapetanke je bil zame velik izziv. Sama sem mnenja, da se nisem ravno dobro izkazala, vseeno pa je bila to zame nova, zanimiva izkušnja. Veliko lažje mi je spodbujati ekipo brez tega naziva. Ob tej priložnosti sem spoznala, da to ni zgolj naziv na tekmi, temveč skupaj z njim prevzameš tudi določene naloge, ki jih moraš opravljati. Ob tej priliki moram pohvaliti Matejo Vojsk, ki svojo nalogo odlično opravlja tako na treningih, kot na tekmah. Z rezultatom na turnirju seveda nismo zadovoljni, ampak v vsaki ekipi so prisotni vzponi in padci. Povedati moram, da je bil turnir organiziran na zelo visoki ravni in se zaradi slabe dnevne forme nismo bile zmožne kosati s takšno konkurenco. Veliko težje je bilo stopiti na igrišče brez kapetanke, razlog za neuspeh pa je bil tudi pomanjkanje treningov zaradi poškodb nekaterih igralk. V obrambi smo bile izgubljene in celotna igra nam ni stekla kot običajno. Na kratko, ni bil naš dan. Toda kot vedno pravim – v vsaki slabi stvari je nekaj dobrega. Ob slabih rezultatih se pokaže prava povezanost v ekipi, zato bomo stopile skupaj in se potrudile, da svojo igro vrnemo nazaj na najvišji možen nivo. To je bil šele drugi turnir, čakajo nas še trije, kar pomeni, da ni še nič izgubljeno. V nedeljo pričnemo tudi z državno futsal ligo, kjer so pričakovanja in želje v samem vrhu. To sezono bo nad nami velik pritisk, saj branimo naslov državnih prvakinj, ampak smo fizično in psihično dobro pripravljene ter visoko motivirane. Ne glede na uvrstitev iz pretekle sobote verjamem, da bomo v prihodnje na igrišču prikazale pravo igro in borbenost do zadnje minute.

Po dveh turnirjih za končno razvrstitev drugega JAKO ženskega futsal Superpokala trenutno prvo mesto zaseda avstrijska ekipa FC Kömmel Kärnten (37 točk). Na odličnem drugem mestu pa soigralke KMN Slovenske gorice (27 točk). tretji je ŽNK Celje (25 točk), četrti SKV Altenmarkt, peto mesto si delita Union Landhaus in PRO TOM Ilirska Bistrica (15 točk), sedmi je ŽNK Maribor (12) in osmi DFC Zeltweg (11)…

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet

Dodaj odgovor

Poglejte še

Monika Kastelec okrepila ŽNK Radomlje Medex

Zasedba članske ekipe ŽNK Radomlje Medex je pred nadaljevanjem sezone bogatejša tudi za Mo…