Po tem, ko so bile v sredo vse oči uprte v Koper, kjer se je odvijal finale pokala Slovenije med Rudarjem in Pomurjem, se ta vikend že nadaljuje prva slovenska ženska nogometna liga. Zadnje tri kroge bomo priča nekoliko spremenjeni različici prvenstva, saj se je liga razdelila na ligo za prvaka in ligo za obstanek.


Po rednem delu prvenstva, v katerem je bilo odigranih osemnajst krogov, se SŽNL deli na dve skupini, na ligo za prvaka ter ligo za obstanek. Zanimivo je bilo spremljati zgornji del lestvice, kjer so Radomljanke, ki so jesenski del odigrale nekoliko slabše, v spomladanskem delu popravile svojo formo in se dvignile po prvenstveni lestvici in iz lige za prvaka izločile sosede iz Jevnice. Mariborčanke so po zelo dobrem jesenskem delu spomladi nekoliko padle v formi, vsekakor pa so posledice padca forme tudi poškodbe, ki so se vrstile ena za drugo. Med zimskim prestopnim rokom so Štajersko zapustile še Martina Potrč in Katja Nežmah, zato se je izbor igralk strategu Cipotu zelo zožil. Z veliko napora in truda pa so se Mariborčanke le uvrstile v ligo za prvaka. O Pomurju in Rudarju iz Velenja ni potrebno izgubljati besed, gre za ekipi, ki sta v slovenskem ženskem prostoru zelo dobro zapisani in prav zanimivo bo spremljati zadnji krog prvenstva, ko v Beltince prihajajo Velenjčanke in ko bomo najverjetneje dobili tudi odločitev o prvaku, ki bo slovenske barve zastopal tudi v kvalifikacij Lige prvakinj. Že od samega začetka sta obe ekipi kazali pravo zavzetost in se potegovali za prvo mesto. Vrhunec prvenstva je bila tekma 13. kroga, ko so Pomurke gostovale v Velenju in bile poražene po nekajletnem nizu zmag. Maribor in Radomlje sta ekipi, ki bosta poizkušala prekrižati načrte tako Beltinčankam kot Velenjčankam, zato bo liga za prvaka napeta vse do zadnjega kroga, ki bo odigran 8. junija.

Slovenj Gradec je ekipa,, ki je v zadnjih treh krogih ne bomo več spremljali, saj so Korošice prvenstvo končale na devetem mestu in tako sezono že zaključile. Odločilno tekmo so igrale v 16. krogu, ko so v Novem mestu nastopile brez dveh ključnih igralk in tako morale priznati premoč Novomeščankam s 3:2. Osmoljenke letošnje sezone so ponovno igralke Jevnice, ki so po neverjetnem jesenskem delu spomladi popustile in tako ponovno za las zgrešile ligo za prvaka. Letos so za  padec forme igralk Jevnice nedvomno krive poškodbe, saj do konca sezone igralke Jevnice ne morejo računati na Polono Petrač, ki je bila ena vodilnih sil v jevniškem napadu. V zadnjem krogu si je koleno poškodovala še izkušena Suzana Močnik, ki bo najverjetneje odsotna do konca sezone. Če v listo poškodovanih prištejemo še Saro Gregorčič in Ines Femec, je dejstvo, da bodo morali v taboru Jevnice v zaključku še močneje poseči v mladinski pogon. Vsekakor Zupančič, Koprivnikar, Zver, Poglajen in Ferk kažejo napredek, a bo potrebno dekletom pustiti čas, da pridobijo določene izkušnje. Kot drugouvrščena ekipa ligo za obstanek začenjajo dekleta iz Velesovega, ki v spomladanskem delu kažejo ogromen napredek. Dobesedno vsa dekleta so naredila velik korak v igri, kar se pozna tudi na spomladanskih rezultatih, kjer so med drugim ugnale tudi Primorke in tako prekinile serijo zmag Ankaran Hrvatinov. Velja omeniti, da je Nika Lombar zelo dobro nadomestila reprezentantko Vanjo Šiljak, ki je odsotna že nekaj mesecev. Tokrat bodo Gorenjke naskakovale naslov lige za obstanek, ki je to leto zelo dosegljiv, saj zaostajajo za igralkami Jevnice le za točko. Presenečenje sezone so vsekakor Primorke, ki so že v prvi sezoni dokazale, da znajo igrati in so mešale štrene tudi najboljšim. Zbrale so šestnajst točk in v spomladanskem delu, tako kot Gorenjke, prikazale velik napredek. Za trdo delo so bile igralke Ankaran Hrvatinov nagrajene s kar nekaj presenetljivimi rezultati. Domači teren je vsekakor prednost Primork, saj doma ne popuščajo in igrajo agresivno, s čimer prisilijo nasprotnice do napak. Prav s tako igro pa bi znale tudi presenetiti v ligi za obstanek in morda tudi prvič v letošnji sezoni premagati igralke Velesovega. Kot zadnja bo v ligi za obstanek nastopala novomeška Krka, ki ima odličen mladinski pogon, a so na žalost igralke, ki so nosilke v mladinski ligi, med drugim tudi glavne igralke članske ekipe. Vse to vpliva na dokaj slabe rezultate, predvsem drugi polčas pa je tisti, kjer Novomeščanke popustijo in dopustijo nasprotnicam, da naredijo razliko. Za to lahko iščemo razloge v utrujenosti igralk samih, a so v odločilnem dvoboju proti Slovenjgradčankam prikazale pravo voljo in zavzetost, kar jih navdaja s samozavestjo tudi pred nadaljevanjem prvenstva.

TELEING POMURJE – RADOMLJE (Nedelja ob 11.00 uri. Glavni sodnica: Aleksandra Česen)
Po pokalni lovoriki, ko so Pomurke ugnale Velenjčanke s 4:1, so se igralke Pomurja nekoliko znebile pritiska in bodo tokrat odigrale nekoliko bolj sproščeno. Preveč sproščenosti si Beltinčanke vseeno ne smejo privoščiti, saj vedo, da morajo za ponovno osvojitev prvenstva resno vzeti vse tri tekme, zato domači strateg Bojan Jančar pričakuje maksimalen pristop vsake igralke. Radomljanke so se v spomladanskem delu prikazale kot zelo trd oreh, kar so okusile tudi Pomurke, zato bo še toliko bolj zanimivo, saj Radomljanke v Beltince prihajajo neobremenjene. Nevarnost za gostujoča vrata bo prežala predvsem preko odlične Tanje Vrabel in Tjaše Tibaut, ki sta tudi v finalu pokala potrdili izjemno formo. Poleg njiju bo ena ključnih igralk tudi reprezentantka Mateja Zver, ki bo s svojimi nevarnimi predložki v samo osrčje kazenskega prostora poizkušala najti Tanjo Vrabel. Gostujoča obramba bo imela veliko dela, a bo tudi vezna linija Radomelj na hudi preizkušnji, saj bo gostujoči strateg od vezne linije pričakoval večjo kreacijo v napadalnih nalogah. Vsekakor bodo gostje želele popraviti vtis iz zadnje tekme, ko so v Ankaranu proti neugodnim domačinkam iztržile le remi, zato se pričakuje popolna motivacija za prihajajoče srečanje. Bodo igralke Pomurja zdržale pritisk in tudi tokrat premagale nasprotnice iz Radomelj?

V Beltincih bomo lahko spremljali pravo borbo med obema ekipama. (Foto: Rok Zore)
V Beltincih bomo lahko spremljali pravo borbo med obema ekipama. (Foto: Rok Zore)

RUDAR ŠKALE – MARIBOR (nedelja ob 17:00. Glavna sodnica: Tanja Subotić)
Velenjčanke po težkem porazu v finalu pokala nadaljuje s prvenstvom in časa za žalovanje nimajo, saj morejo vse tri kroge odigrati povsem zbrano, če želijo konkurirati Pomurkam in navsezadnje osvojiti naslov državnega prvaka. Domačinke so vesele povratka Anje Levačič, a bodo tudi tokrat igrale brez Larisse Šoronde, ki bo po vsej verjetnosti izven pogona do konca sezone. Glavni aduti domačink bodo odlična Moira Murić, mlada ‘tehničarka’ Lara Prašnikar, tudi obrambna linija, kjer kraljujeta Maruša Sevšek in Zala Gomboc pa si ne bo smela privoščiti napak, saj bi v nasprotnem primeru Mariborčanke kaznovale vsako ponujeno priložnost. Največja ovira Velenjčankam bo tudi tokrat predstavljala gostujoča vratarka Sara Lovrec, ki je v spomladanskem delu v neverjetni formi, prav tako se lahko Štajerke pohvalijo z dobro obrambno linijo, iz katere gradijo svojo igro in prihajajo do priložnosti za zadetek. Gostujoča kapetanka Anisa Rola bo skušala svoje soigralke še dodatno motivirati in javnosti dokazati, da so zmožne igrati tudi proti najboljšim. Se bodo Velenjčanke veselile tretje zmage nad Mariborom, ali pa bodo Štajerke tiste, ki bodo vzele skalp Velenjčankam?

Zanimiva tekma se obeta tudi v Velenju. (Foto: Ana Kos)
Zanimiva tekma se obeta tudi v Velenju. (Foto: Ana Kos)

JEVNICA – ANKARAN HRVATINI (Nedelja ob 17.00 uri. Glavni sodnik: Amel Begić)
Gostje tokrat v Jevnico prihajajo kot favoritinje, saj se v domačem taboru ubadajo s poškodbami. V spomladanskem delu sta se ekipi spopadli v Ankaranu, kjer so domačinke slavile z rezultatom 3:1. Domače igralke bodo poizkušale nuditi dostojen upor gostjam, ki bodo v Jevnici v popolni postavi. Pri domačih bo ena ključnih igralk kapetanka Nastja Kavčič, ki bo poizkušala z organizacijo obrambe zaustaviti vse nevarne napade Primork, na vratih Jevnice pa bo stala še mladinska reprezentantka Eva Vamberger. Enajsterica Jevnice je tokrat čista neznanka, saj se domači strateg sooča s številnimi poškodbami, zato bi lahko gostje presenetil s taktično postavitvijo. Pri Primorkah bodo vsekakor v ospredju Lina Čepak, Barbara Kunej, kapetanka Tina Pšaker in tudi zimska okrepitev Kaltrina Shaqiri, ki kaže odlične predstave. Poleg omenjenih igralk bi znala gol Vambergerjeve ogroziti tudi Petra Pasar, ki je v letošnji sezoni dosegla že štiri zadetke. S pravim pristopom gostij in agresivno igro, ki so jo prikazale v zadnjem krogu, obeta borbeno tekmo in bitko za vsak del igrišča, bitko za vsako žogo. Kdo bo na koncu srečnejši?

Domači strateg Tomaž Upelj ima velike skrbi o sestavi moštva. (Foto: Mateja Vodlan)
Domači strateg Tomaž Upelj ima velike skrbi o sestavi moštva. (Foto: Mateja Vodlan)

VELESOVO – KRKA (Nedelja ob 17.00 uri. Glavni sodnik: Ben Gros)
Zelo pomembna tekma za Gorenjke, ki bi z zmago in ob morebitnem porazu Jevnice prevzele prvo mesto v skupini za obstanek in s tem okronale odlično formo v spomladanskem delu. V dvoboju lahko pričakujem kar nekaj zadetkov, saj so igralke Velesovega v zadnjih tekmah strelsko zelo razpoložene. Prav na zadnji tekmi v Novem mestu so dosegle visoko zmago nad tokratnimi gostjami, saj so jih ugnale kar z 1:5. Igra, ki jo gojijo domačinke, je zelo prikupna, vsekakor pa bo ključ do uspeha dobra forma sester Kos in kreativnost vezne linije, saj bo mlada in obetavna Nika Lombar poizkušala vsako koristno žogo pospraviti v mrežo Novomeščank. Slednje v Velesovo prihajajo neobremenjeno, kar bo vsekakor njihov največji adut. Igro bodo poizkušale voditi Sergeja Kržan, Leona Metelko, med drugim pa je tudi Laura Škvorc pokazala neverjeten napredek. Pija Smukovič je tudi pred tokratno tekmo pod velikim vprašajem, kar gostujočemu trenerju Borisu Devetaku povzroča dodatne težave pri sestavi moštva. Se bodo igralke Velesovega tokrat zavihtele stopničko višje in potrdile odlično formo?

Veselje Eveline in Lucije Kos v Novem mestu, bo tako tudi po zadnjem sodniškem žvižgu na domačem igrišču? (Foto: Rajko Kozinc)
Veselje Eveline in Lucije Kos v Novem mestu, bo tako tudi po zadnjem sodniškem žvižgu na domačem igrišču? (Foto: Rajko Kozinc)
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Prekmurska velikana pred odmevno združitvijo?

Medtem, ko se Mura ukvarja z rezultatskimi težavami, se nam na slovenski nogometni sceni o…