Po končanem osmem krogu v prvi slovenski ženski nogometni ligi prav vsi nogometni navdušenci nestrpno pričakujemo nadaljevanje kvalifikacijskega ciklusa za Svetovno prvenstvo, ki bo leta 2015 v Kanadi. Naše reprezentantke tokrat čakata dve izjemno težki, a tudi pomembni tekmi. Najprej se bodo v soboto ob 15:45, na koprski Bonifiki, kamor bodo imeli gledalci prost vstop, pomerile z Nemčijo. V sredo, 30. oktobra, pa jih v Velenju čaka še obračun z izbrano vrsto Irske.


Po odmevni zmagi na prvi tekmi kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2015 proti Slovaški, čakata naše reprezentantke dve izjemno zahtevni preizkušnji. Prvo tekmo bodo Slovenke igrale proti Nemčiji, ki velja za eno izmed najboljših reprezentanc na svetu. Na žalost tokrat selektorju Robu preglavice povzročajo številne poškodbe igralk, saj bodo omenjena obračuna izpustile Natalija Golob, Lucija Mori, Lara Ivanuša, prav tako pa bo manjkala tudi Dominika Čonč, ki zaradi obveznosti do svoje univerze tokrat ne more pomagati reprezentanci. Ob tem velja omeniti, da je novinka v članski reprezentanci Manja Rogan, ki si je s prikazanim na tekmah Pomurja vpoklic tudi zaslužila.

Na prvi tekmi so nesporne favoritinje Nemke, a potrebno je verjeti v naša dekleta, ki so zmožna tudi presenečenja. Bolj kot prvi obračun z Nemčijo, bo pomembno srečanje z Irkami, ki jo bodo nogometašice odigrale v Velenju. Irke so na dosedanjih dveh kvalifikacijskih tekmah zmagale in remizirale, kar jih uvršča na prvo mesto skupine 1, v kateri so ob Sloveniji in Nemčiji še Hrvaška, Slovaška in Rusija. Včeraj smo se pogovarjali z nekaterimi reprezentantkami, ki so nam razkrila svoja pričakovanja in možnosti proti Nemčiji in Irski.

Anja Milenkovič (Sturm Graz):
“Nemke so seveda absolutne favoritinje, gre za večkratne evropske prvakinje, ki so v zadnjih dveh letih naredile menjavo generacije in kljub temu prišle do novega naslova evropskih prvakinj! Skratka, gre za ekipo, ki je v vseh pogledih nogometne igre vrhunska, če k temu dodamo še tradicionalno nemško nepopustljivost, vemo, da nas čaka res težka tekma. Na papirju so naše možnosti dokaj majhne, ampak tudi mi smo ekipa, ki nikomur že v naprej ne prizna premoči. Zavedamo se, da bo na tej tekmi igra v obrambi še posebej pomembna in če bomo odigrale agresivno, odločno in taktično dobro v obrambnih nalogah, bi lahko bile konkretnejše tudi v napadalnih akcijah, ki bodo seveda bazirale na protinapadih. Tako si lahko priigramo tudi kakšno prekinitev, za katere pa vemo, da je naše močno orožje in verjamem, da lahko tudi na ta način presenetimo nasprotnice,” nam je v povezavi s prvo tekmo povedala kapetanka Anja Milenković, ki ima že bogate mednarodne izkušnje. Kar se tiče reprezentance Irske pa: “Tekma z Irsko bo seveda povsem drugačna kot tekma z Nemčijo, a zato nič lažja. Naše ambicije na  tekmi proti Irski so seveda visoke, da pa bi željeno tudi uresničile, bomo morale odigrati zelo dobro tekmo, popraviti napake iz prejšnjih tekem ter ponoviti pristop in odločnost, ki smo jo prikazale na tekmi proti Slovaški. Prepričana sem, da se bomo na obe tekmi zelo dobro pripravile, selektor in trenerji nam bodo na treningih podali vse potrebne informacije glede obeh ekip in nas pripravili, da razvijemo igro s katero lahko do dobrih rezultatov!”

Urška Žganec (Sturm Graz):
Tudi Urška Žganec se zaveda zahtevnosti obeh tekem: “Oba obračuna bosta izredno težka, kljub vsemu pa gre za dve povsem različni tekmi. Na prvi tekmi je Nemčija izrazit favorit, ki je trenutno verjetno celo najmočnejsa ekipa na svetu, vendar pa se tudi me ne bomo kar predale. Zavedamo se, da bomo morale odigrati vrhunsko tekmo, predvsem v fazi branjenja, dati svoj maksimum in Nemčiji čim bolj otežiti delo. Na drugi tekmi pa nas čakajo nasprotnice, ki so nam bolj enakovredne, čeprav bodo tudi Irke proti nam zaigrale v vlogi favoritinj, saj so višje rangirana ekipa. Vseeno verjamemo, da se lahko tudi z njimi enakovredno kosamo. Če bomo ponovile igro, ki smo jo prikazale proti Slovaški, če bomo igrale agresivno, odločno in disciplinirano, se lahko nadejamo dobrega rezultata.” Urška, ki je na zadnji tekmi svoje ekipe dosegla tudi dva zadetka, nam razkrije tudi glavne adute slovenske reprezentance proti Nemčiji: “Če bi rekla, da ima Slovenija v primerjavi z Nemčijo kakšno prednost, bi to bilo verjetno nekoliko za lase privlečeno. Vemo, da bo ključna igra v obrambi, ta mora biti na res visoki ravni, ki nam bo omogočala hitre protinapade, s katerimi lahko ogrozimo favorizirano Nemčijo.”

Kaja Jerina (ŽNK Jevnica):
“Nemke so premagljive,” je optimistično pričela Kaja Jerina, sicer strelka štirih zadetkov v zadnjem krogu SŽNL, a nadaljevala v previdnejšem tonu: “Če gledamo statističe podatke in dejstvo, da so evropske prvakinje in trenutno najboljša reprezentanca v Evropi, potem resnici na ljubo težko rečemo, da lahko pričakujemo zmago pa vendarle se lahko na vsaki tekmi zgodi marsikaj, tako da morda bo sobota naš srečen dan. Žoga je okrogla, zato verjamem, da bomo s soigralkami poizkusile z vsemi sredstvi presenetiti favorizirano Nemčijo.”

Anisa Rola (ŽNK Maribor):
Anisa se tekme z Nemčijo neizmerno veseli, a pri tem ostaja previdna: “Pričakujem zelo težko tekmo, najtežjo v moji karieri. Dale bomo vse od sebe, želimo pokazati pravi odnos do reprezentančnega dresa ter veliko borbenosti in požrtvovalnosti. Osebno se obračuna z Nemkami zelo veselim, saj jo smatram kot nagrado za ves vložen trud skozi celotno kariero, ne igraš namreč vsak dan z ekipo in igralkami, ki kreirajo vrh lestvice FIFA. Vsekakor mislim, da bo tekma z Nemčijo za nas bolj sproščena kot tekma z Irsko.” In kaj članica Maribora pričakuje od tekme z Irsko: “Pričakujem še eno težko tekmo, predvsem zato, ker bomo verjetno čutile še nekaj utrujenosti iz tekme z Nemčijo. Mislim in vem, da so Irke premagljive in da lahko z veliko želje in truda dobimo tri pomembne točke za nadaljevanje kvalifikacij za SP 2015 v Kanadi.”

Lucija Grad (ŽNK Jevnica):
Tudi Lucija se zaveda, da bo tekma proti Nemčiji zelo težka, a podobno kot soigralke tudi nogometašica Jevnice obljublja veliko borbenosti: “Tekma proti Nemčiji bo verjetno ena izmed najtežjih doslej, saj bomo igrale z aktualnimi evropskimi prvakinjami. Kljub temu pa to še ne pomeni, da se bomo kar predale, saj na tekmi nimamo kaj izgubiti, pravzaprav lahko samo pridobimo. Zagotovo jim lahko pariramo, le ustrašiti se jih ne smemo. Vsaka tekma se začne z rezultatom 0:0. Z našo borbenostjo in tudi z malce sreče nam lahko uspe iztržiti dober rezultat. Enkrat smo že presenetile in premagale Islandijo, zakaj ne bi bila tudi sobota dan za presenečenje?” Ob vzpodbudnih besedah, smo jo povprašali še o tekmi z Irsko: “V vsako tekmo gremo na zmago in tako bomo šle tudi proti Irski. Irska je premagljiva, med drugim je Hrvaška na zadnji tekmi z Irsko remizirala. Ob tem velja poudariti, da smo me Hrvaško že premagale. Tri točke proti Irski so torej realne, v kolikor bomo seveda prave na igrišču, v kar pa ne dvomim.”

SEZNAM REPREZENTANTK:
sloslo1

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Maja Zajc znova za ŽNK Radomlje Medex

Maja Zajc se po polletnem igranju za ŽNK Cerklje vrača v staro jato, med rumenosrčne. Vrat…