Jesenski del ženskega nogometnega prvenstva se je končal 16. novembra. Od vsega začetka pa do konca jesenskega dela smo lahko spremljali zelo zanimivo in napeto prvenstvo. Potem ko smo včeraj že pregledali v spodnji del lestvice, danes sledi še pregled ekip, ki bodo spomladanski del sezone pričeli na vodilnih štirih mestih. V najboljšem položaju so s tekmo manj Pomurke, ki so na dobri poti do novega naslova državnih prvakinj. Sledijo Velenjčanke, ki jim lahko štrene mešajo tudi Mariborčanke in Radomljanke.


Po zgodovinskem uspehu Pomurk v Ligi prvakinj, ko so se uvrstile v osmino finala in se odlično upirale favoriziranemu Torresu, so v domači ligi brez večjih težav zasedle prvo mesto. Okrepljene z nekaterimi hrvaškimi igralkami, so Pomurke prvenstvo začele šele v tretjem krogu, saj so tekmo prvega kroga proti Jevnici prestavili. Tako jih je za uvod v prvenstvo pričakal obračun z Mariborom, za težavo več pa sta poskrbeli vratarki, saj je bila Sara Nemet poškodovana, Ana Kosi pa odsotna. Kljub temu so Pomurke prikazale odlično igro in Štajerke ugnale s kar 16:1. Prvi derbi med Rudarjem in Pomurjem je sledil že v četrtem krogu prvenstva. Treh točk so se po visoki zmage veselile “žuto-plave”, saj so Velenjčanke ugnale z 1:8. Nato sta sledili še dve superiorni zmagi nad Ajdovščino in Ankaran-Hrvatini. Na domačem igrišču v Beltincih so se Pomurkam, ki so bile ravno takrat sredi priprav na povratni obračun s Torresom, odlično uprle Gorenjke. V drugem polčasu tekme med Pomurjem in Velesovem so domačinke zadele štirikrat in tako zahtevne navijače zadovoljile z zmago 5:1. Kasneje je sledila nekoliko presenetljiva in lahka zmaga proti Radomljam, do konca jesenskega dela pa so Pomurke odigrale le eno samo tekmo in sicer proti Slovenjgradčankam, ki so jih premagale s 6:0. Druga tekma proti Jevnici je bila registrirana v prid Pomurkam s 3:0, saj se Jevničanke niso udeležile tekme v Beltincih.

Pomurke so v letošnji sezoni prikazale odlično realizacijo. (Foto: Jure Banfi)
Pomurke so v letošnji sezoni prikazale odlično realizacijo. (Foto: Jure Banfi)

Velenjčanke, ki so jih še posebej v začetku sezone pestile številne težave s poškodbami, so uvodno srečanje z Radomljami nekoliko presenetljivo izgubile. Kljub temu so igralke Rudarja svojo formo le stopnjevale in do konca jesenskega dela nizale zmago za zmago. Po porazu so v lokalnem derbiju, kljub odsotnosti nekaterih ključnih igralk, z 1:0 padle Slovenjgradčanke. Nato so v tretjem krogu premagale Jevnico z 0:6 in prav na omenjeni tekmi je zablestela Tinka Dervić, ki je kasneje zaradi osebnih razlogov končala z nastopi za Rudar. V četrtem krogu so Velenjčanke v prvem derbiju z Beltinčankami morale priznati premoč, a so že takoj v naslednjem krogu odigrale odlično in v Mariboru zmagale z 1:6. Do konca jesenskega dela so sledile še štiri tekme in štiri zmage. Najprej so padle Ajdovke, nato še Primorke, pa Gorenjke in v predzadnjem krogu jesenskega dela še Radomljanke. V zadnjem krogu so kar nekoliko presenetljivo Slovenjgradčanke premagale z visokih 0:8. Pri Rudarja velja izpostaviti sproščenost v moštvu, predvsem pa veseli dejstvo, da se Anja Levačič po težki poškodbi vrača v najboljšo formo. Odlično mlado moštvo, ki je jeseni v svoji zasedbi pogrešalo tudi Larisso Šorondo in Ines Pijuković, ki sta pred kratkim prestali operacijo kolena, je jesenski del pričakovano zaključilo na drugem mestu prvenstva.

Spoščenost velenjske ekipe je poglavitni razlog za dobre rezultate. (Foto: Ana Kos)
Spoščenost velenjske ekipe je poglavitni razlog za dobre rezultate. (Foto: Ana Kos)

Na tretjem mestu so se zasluženo znašle Mariborčanke, ki so v zaostali tekmi zadnjega kroga jesenskega dela z 0:2 premagale Jevničanke in na tretjem mestu skočile pred Radomljanke. Siloviti uvod v prvenstvo je Mariborčankam prinesel dve zaporedni zmagi. V prvem krogu so najprej ugnale Slovenj Gradcu in nato še Jevnico. Po tretjem krogu, ko so bile vijolice proste, so se soočile s prvo veliko oviro in tudi izgubile. Rudar je bil boljši z 1:6. Nato je sledil mesec oktober, v katerem so Mariborčanke z nekoliko neprepričljivo igro na treh tekmah vknjižile šest točk in enkrat izgubile. V Mariboru so zmago slavile igralke Ankaran-Hrvatinov. V zadnjih treh krogih jesenskega dela je Mariborčanke čakala zelo zahtevna naloga, saj so jih čakale tekme proti Radomljam, Slovenj Gradcu in za konec še sila neugodno Jevnico. A vse tri tekme so Mariborčanke dobile in se veselile še dodatnih devetih točk. Najboljša strelka Maribora je bila Maša Špes, presenečenje jesenskega dela. Prav tako ni zatajila tudi druga napadalka Maribora Živa Hanžič, po odhodu Anise Role tudi kapetanka moštva, ki je nasprotnikovo mrežo zatresla kar sedemkrat. Poleg že omenjenih igralk pa Maribor poseduje še ogromno kvalitete v Sari Ketiš, Karmen Ulbin, tudi Neja Uršič je odigrala zelo dobro in izpolnila vse naloge novega trenerja Boštjana Kamenška. Ob tem velja omeniti tudi obrambo in vratarko Saro Lovrec, ki velja za eno najboljših vratark v slovenski ligi.

Mariborčanke z odličnim zaključkom jesenskega dela na tretjem mestu. (Foto: Jure Banfi)
Mariborčanke z odličnim zaključkom jesenskega dela na tretjem mestu. (Foto: Jure Banfi)

Na četrtem mestu so jesenski del sezone končale Radomljanke. Igralke Radomelj so v začetek prvenstva krenile silovito in tudi učinkovito, saj so v prvih štirih krogih kar štirikrat zmagale. Že v prvem krogu jih je čakala zahtevna ovira v podobi velenjskega Rudarja. Po zelo napeti tekmi je tekmo v sodniškem dodatku odločila Nina Predanič, ki je v 93. minuti zabila edini zadetek na tekmi in srečanje odločila v korist Radomelj. Kasneje so Radomljanke slavile še v Ajdovščini in na domačem igrišču proti Ankaran-Hrvatinom. V četrtem krogu jih je čakala sila zahtevna tekma proti Velesovem, a so Radomljanke na krilih Barbare Kralj in Nine Predanič svoje nasprotnice premagale z 2:6. Po krogu počitka je sledil manjši padec forme, najprej so odlično igro na gostovanju v Radomljah prikazale Slovenjgradčanke in slavile z 0:1, kljub temu pa so Radomljanke Jevnico nato premagale z 0:3, a kasneje pa nanizale še tri zaporedne poraze. Po porazih proti Pomurju, Mariboru in Rudarju niso bile povsem nadigrane, imele tudi svoje priložnosti, a se ob odsotnosti Nine Predanič nobeni napadalki Radomelj ni uspelo dobro znajti pred vrati nasprotnic. V zadnjem krogu jesenskega dela je v radomeljski Športni park prišla še ekipa iz Ajdovščine, kot zanimivost pa dodajmo, da je na srečanju odlična vratarka Sonja Čevnik tekmo začela kot napadalka in v svojo statistiko vpisala tudi dva zadetka. Na omenjenem srečanju domačinke niso imele problema z realizacijo, saj so Ajdovke premagale z visokih 16:0.

Radomljanke so po silovitem začetku prvenstva kasneje nekoliko popustile. (Foto: Rok Zore)
Radomljanke so po silovitem začetku prvenstva kasneje nekoliko popustile. (Foto: Rok Zore)
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet

Dodaj odgovor

Poglejte še

Monika Kastelec okrepila ŽNK Radomlje Medex

Zasedba članske ekipe ŽNK Radomlje Medex je pred nadaljevanjem sezone bogatejša tudi za Mo…