Pred tedni so z jesenskim delom letošnje sezone zaključila tudi dekleta, ki so jeseni odigrala enajst krogov. Na vrhu lestvice najbolje kaže Pomurkam, ki uspešno plujejo proti četrtemu zaporednemu naslovu državnih prvakinj, a najprej poglejmo v spodnji del lestvice, na mesta, ki ekipam prinašajo igranje v skupini za obstanek.


Slovenjgradčanke so se pred letošnjim prvenstvom okrepile z nekaterimi igralkami iz bivše Jugoslavije. Kljub temu v samem začetku prvenstva niso nizale rezultatov, ki so si jih želelele. Po uvodnih porazih z Mariborom in Rudarjem, so nato Korošice zaigrale veliko bolje in bile ob koncu tudi presenečenje jesenskega dela. Kot že zapisano so dekleta iz Slovenj Gradca v prvih dveh krogih morale priznati poraz, nato pa so nanizale pet zaporednih zmag. Najprej so z 12:0 premagale novinke iz Ajdovščine, ugnale tudi zelo neugodni ekipi Ankaran-Hrvatinov in Velesovega ter nazadnje poskrbele še za poraz Radomljank, ki so jih premagale z 0:1. Po prostem krogu so Korošice nekoliko popustile. Najprej so še premagale Jevnico z 7:0, a so nato zabeležile tri zaporedne poraze in sicer proti Pomurju, Mariboru in v lokalnem derbiju še proti Rudarju. Napadalka Sanja Malinić je v celoti izpolnila vsa pričakovanja, saj je dosegla kar 16 zadetkov, ob Sanji pa velja omeniti še “prerojeno” Evo Mirtič in Vanjo Duronjić, ki sta dosegli po štiri zadetke. K dobrim dosežkom je v vratih veliko pripomogla veteranka Branka Karnjus, ki je v svoji karieri zabeležila tudi povabila v hrvaško izbrano vrsto. V obrambni vrsti velja izpostaviti Anito Strako, pohvale pa si zasluži celotno moštvo, ki se v letošnji sezoni znajde veliko bolje kot v minulih dveh.

Letošnja ekipa se veliko bolje znajde kot sezoni poprej. (Foto: Ana Kos)
Letošnja ekipa se veliko bolje znajde kot sezoni poprej. (Foto: Ana Kos)

Gorenjke so jesenski del sezone zaključile nekoliko pod pričakovanji, a velja omeniti, da so Velesovo pestile številne težave s poškodbami. Če so v uvodni tekmi proti Ajdovščini poleg Pomurk edine nadigrale Ajdovke, pa so v drugem krogu doživele hladen tuš, saj so bile igralke Ankaran-Hrvatinov boljše kar s 3:0. Po tretjem krogu, ko so bile proste, sta sledila še dva poraza in sicer proti Radomljam in Slovenj Gradcu. Ob črnem nizu v septembru velja omeniti še, da se je Ula Kozinc, ena ključnih igralk Velesovega, poškodovala na treningu in tako izpustila preostanek jesenskega dela. Oktober je bil za Gorenjke nekoliko boljši, najprej so s 4:0 premagale Jevnico, odlično so se v Beltincih upirale Pomurkam in nato na domačem terenu, ob sumljivih sodniških odločitvah, z 2:3 izgubile proti Mariborčankam. November je prinesel nekoliko več veselja, pa čeprav se v Velenju igralke Velesovega niso najbolj znašle. Kasneje sta sledili še dve zanesljivi zmagi proti Ajdovščini in Ankaran-Hrvatinom. Vsekakor sta nosilki igre prikazale zadovoljujoče predstave, a trener pričakuje, veliko boljši spomladanski del. Ob navezi sester Lucije in Eveline Kos pa sta dober vtis pustili še Nika Lombar in Vanja Šiljak, ki je s 13 goli tudi najboljša strelka svojega moštva.

Tradicionalni pozdrav Gorenjk pred začetkom srečanja, bo spomladi bolje? (Foto: Rok Zore)
Tradicionalni pozdrav Gorenjk pred začetkom srečanja, bo spomladi bolje? (Foto: Rok Zore)

Tudi Primorke so tiste, od katerih se je pred začetkom sezone pričakovalo več, kot so nato ponudile z rezultati. V minuli sezoni, ki je bila za igralke Ankaran-Hrvatinov debitantska, so Primorke pustile odličen vtis. Tudi v letošnjem letu so začele sila presenetljivo, najprej so s 3:0 odpravile Gorenjke, nato izgubili dve težki srečanji proti Radomljam in Slovenj Gradcu ter kasneje vknjižile zmago proti Jevnici. Pomurke so bile v šestem krogu pretrd oreh, so pa zato Primorke v gosteh ugnale Mariborčanke. Do konca jesenskega dela so prikazale manj prepričljive predstave, najprej so v Ankaranu z 0:4 slavile Velenjčanke, nato je sledila zmaga v primorskem obračunu z Ajdovkami, v zadnjem krogu jesenskega dela pa so morale Ankarančanke priznati premoč Gorenjkam. Lina Čepak je tista, ki je v dresu Ankarana v letošnji sezoni zabila največ zadetkov, a ob njej velja omeniti celotno moštvo, ki se je trudilo držati stik z vodilnimi. Prav tako velja dodati še to, da upi o preboju v skupino za prvaka še niso izgubljeni, saj za četrtim mestom zaostajajo le za šest točk, ob dejstvu, da imajo tekmo manj. Vsekakor od Primork pričakujemo veliko boljši spomladanski del.

da 140
Lina Čepak in Petra Pasar bosta morali še dodatno motivirati soigralke. (Foto: M.K.)

Ajdovke so krstno prvoligaško sezono pričele z visokim porazom v Velesovem, kjer so zaužile slast igranja v prvi ženski ligi. Po uvodnem slabšem začetku pa so nato prikazale nekoliko boljše predstave. Edino zmago so dosegle proti igralkam Jevnice. To se je zgodilo v četrtem krogu prvenstva, ko so Jevničankam zabile tudi edina dva zadetka v jesenskem delu. Ajdovke bodo med drugim morale izboljšati svojo obrambo, saj so v jesenskem delu prejele enostavno preveč zadetkov, Beltinčanke so jim recimo zabile kar 38 zadetkov, jesenski del sezone pa so sklenile z gol razliko 2:140. Kljub temu velja omeniti veliko borbenost in željo po igranju, napredovanju in prav slednji je tisti, ki si ga želimo videti v spomladanskem delu. Dekleta na čelu s trenerjem Markom Lulikom so po uvodnem prilagajanju na zahteve prvoligaškega tekmovanja zagotovo sposobna presenetiti.

Ajdovke si želijo veliko boljšega nadaljevanja. (Foto: Rok Zore)
Ajdovke si želijo veliko boljšega nadaljevanja. (Foto: Rok Zore)

Na zadnjem mestu tokrat najdemo Jevnico, ki je v letošnji sezoni imela enostavno preveč težav. Po odhodih ključnih igralk, so v Jevnici sklenili, da se posvetijo mladim dekletom in menjavi generacije. Skupni jezik so našli z novomeško Krko, ki v letošnji sezoni nima članskega moštva in je Jevnici posodila nekaj igralk. Jevničanke so imele v letošnji sezoni tudi precej smole s porazi, saj so se v nekaterih tekmah odlično zoperstavile nasprotnicam, a mlademu moštvu marsikaj ni šlo po načrtih. Kljub povratku Sare Gregorčič, so v Jevnici ostali brez Ane Poglajen, ki si je poškodovala koleno. Z novim trenerjem na čelu Jevničanke upajo na veliko boljši spomladanski del, nekoliko izkušenj dekleta s članskimi nastopi že imajo, za nameček pa v obrambi stoji izkušena Ines Femec, ki bi s pomočjo vratarke Jadranke Zilić znala dekletom prenesti veliko pozitivnih stvari.

Spremenjena ekipa Jevnice v Mariboru (Foto: Jure Banfi)
Spremenjena ekipa Jevnice v Mariboru. (Foto: Jure Banfi)
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet

Dodaj odgovor

Poglejte še

Konec prve lige za Ptujčanke

V slovenskem nogometnem prvenstvu za ženske, 1. SŽNL, bo v nadaljevanju sezone igralo samo…