Še teden dni manjka do začetka ženskega ligaškega prvenstva, v katerem bodo, na žalost, zopet nastopale devet ekip kot minulo sezono, saj se je tekmovanju odpovedala ŽNK Dornava. V nedeljo nas čaka tudi prekrog pokala Slovenije med Velesovim in Slovenj Gradcem.


Pregled začenjamo kar pri prvakinjah pretekle sezone Teleing Pomurje, ki je nesrečno izpadel iz turnirja za kvalifikacije za Ligo prvakinj. Pomurke so se pred sezono okrepile s Katarino Puš, ki se je vrnila iz Amerike, ter s Kristino Erman. Iz posoje pa se v matični klub vračajo Sara Ketiš, Anisa Rola in Monika Conjar. Pomurke bodo vsekakor v novi sezoni še enkrat več glavne favoritinje za naslov prvaka, a jih čaka trda in dolga pot do naslova. Vsekakor imajo Pomurke kvaliteto, kar so tudi prikazale na pripravljalnih tekmah in v kvalifikacijah za Ligo prvakinj, seveda pa najbolj bode v oči, da so odigrale vrhunsko tekmo proti Zvezdi iz Perma, kar pomeni, da so Pomurke na novo sezono zelo dobro pripravljene. Vsekakor pri Pomurkah velja izpostaviti kvaliteto na vsakem igralnem položaju. V prejšnji sezoni je Tanja Vrabel zadela kar 44 zadetkov, od tega tri zadetke iz bele točke. Ali ji bo uspelo porušiti mejo doseženih zadetkov iz pretekle sezone?

Kot drugega favorita bi absolutno izpostavili Maribor, ki se je pred začetkom sezone okrepil in to kar z dvema kvalitetnima igralkama, ki prihajata iz propadle Dornave. To sta Martina Potrč in Katja Nežmah, so pa Mariborčanke pod svoje okrilje vzele tudi bivšo košarkašico Živo Hanzič, ki je že na prvi pripravljalni tekmi dosegla zadetek in tako pokazala svoj potencial. V pripravljalnem obdobju so igralke Maribora odigrale nekaj prijateljskih tekem, tudi s Sturmom iz Graza in nazadnje proti Trnavi, ki prihaja iz Hrvaške. Iz Pomurja se vračata Anisa Rola in Sara Ketiš, ki sta verjetno zelo dobro pripravljeni, predvsem Sara pa je pridobila še prepotrebne izkušnje iz kvalifikacijskega turnirja za Ligo prvakinj. Tudi vratarka Sara Lovrec kaže napredek in bi lahko tudi kaj hitro postala nepogrešljivi člen v vrstah Maribora. Vsekakor pa bodo pri Mariboru pogrešali Dominiko Čonč in vprašanje je, ali bosta Martina Potrč in Katja Nežmah v prihajajoči sezoni dosegle pričakovanja javnosti.

Kot tretja ekipa, ki je pokazala veliko napredka v minuli sezoni, je ekipa iz Radomelj.  Vsekakor se v Radomljah zelo dobro dela z mladimi nogometašicami, ki so pred kratkim tudi zaključile šestdnevne priprave. Iz reprezentančne akcije se vrača Lara Ivanuša, ki je blestela proti Belorusijam, in Karmen Godina, ki je prav tako odigrala eno vidnih vlog v kadetski reprezentanci Slovenije. V Radomljah bodo pogrešali odlično Pamelo Begič, ki se je preselila v Ameriko, kjer bo nadaljevala s študijem in tudi z igranjem nogometa. So pa zato v Radomljah reagirali in ekipo okrepili z Larisso Šoronda iz novomeške Krke. Dekleta vsekakor imajo kvaliteto za igranje v “ligi za prvaka”, ali bodo ta dosežek izpolnila, pa bomo lahko že videli po jesenskem delu.

Seveda nismo pozabili na pokalne podprvakinje in lani drugouvrščene Rudar Škale. Velenjčanke so izgubile dosti kvalitete s prenehanjem igranja prve vratarke Strassnig in Založnikove. Kljub temu pa imajo kvaliteto, delajo dobro z mladimi, trenutno pa se mudijo na pripravah na Golteh. V moštvo se po reprezentančni akciji vračata Lara Prašnikar in Ines Pijukovič, ki sta tudi dobili zadostno minutažo in sta na novo prvenstvo verjetno tudi dobro pripravljeni. Vsekakor bodo oči uprte v Moiro Murić, ki je v minulem prvenstvu dosegla 26 zadetkov in bila tretja strelka lige. Vsekakor bo zanimivo spremljati boj med Rudarjem in Pomurjem. Dvoboj obeh ekip velja za velik derbi v prvenstvu, ki je dobil vrhunec minulo sezono v finalu pokala.

Vsekakor ekipa, ki se bo borila za “ligo za prvaka” bo tudi Jevnica. V Jevnici predvsem čakajo na registracijo Kaje Jerina in Lucije Grad, pri katerih je prišlo do velikih zapletov pri zamenjavi kluba v Avstriji, zato se vračata v Slovenijo. Pri Jevnici pa bodo pogrešali Ines Špelič, ki se je preselila na Islandijo in tam tudi navdušila. Ali bo podpisala pogodbo in ostala na Islandiji, bo znano v naslednjih tednih. Igralke Jevnice so proti koncu sezone odigrale zelo dobro, v “ligi za obstanek” tudi občutljivo zasedle prvo mesto, omeniti pa velja tudi dobro strelsko formo Ines Femec, ki je na zadnjih dveh tekmah v minulem prvenstvu dosegla kar šest zadetkov in vprašanje je, ali se bo iz obrambne vrste preselila v samo konico napada in ogrožala gostujoča vrata.

Tu je še ekipa Krke, ki mora biti absolutno spoštovana, saj so v preteklosti igralke Krke dosegale že izjemne rezultate. Tokrat bo Krka nastopila brez Larisse, ki je okrepila moštvo iz Radomelj.  Iz reprezentančne akcije se vračajo kar tri nogometašice, Pija Smukovič, Sergeja Kržan in Leona Metelko, ki so v minulem prvenstvu tudi igrale vidno vlogo v svojem moštvu. Vsekakor je Krka ekipa, ki bi lahko marsikateri ekipi na domačem igrišču odvzela kakšno točko. Kako se bodo zoperstavile, pa bomo lahko videli že 25. avgusta, ko bodo v prvem krogu gostile ekipo iz Radomelj.

Tu je še ekipa, ki prihaja iz gorenjskega okoliša. Vsekakor bo zanimivo spremljati razvoj Velesovega, so pa tudi tukaj igralke, ki imajo kvaliteto, da bi se na koncu sezone lahko še dvignile stopničko višje. Vsekakor bo velik pritisk na Vanji Šiljak in soigralkah, kako se bodo zoperstavile v prihajajoči sezoni pa vam bomo poročali tudi na našem portalu. Drugače pa igralke Velesovega čaka v nedeljo predkrog ženskega pokala Slovenije proti Slovenj Gradcu.

In za konec je tukaj še zadnjeuvrščena ekipa iz Slovenj Gradca. Slovenjgradčanke so minulo sezono povsem razočarala, saj je bilo pričakovati veliko več, kot so to prikazale. V sezoni 2011/12 so bile še podprvakinje in pravi čudež je, da so minulo prvenstvo končale na zadnjem mestu. Odhod nekaterih igralk (Pamela Begič, Emina Todorović, Adrijana Bogolin, Natalija Golob) je bil dosti boleč udarec za Slovenjgradčanke, katerega so tudi občutile v prvenstvu. Za letos Slovenjgradčanke obljubljajo povsem drugi obraz, več borbenosti, okrepile so se tudi z bivšo košarkašico, ki je bila tudi reprezentantka Slovenije v košarki. Gre za Tjašo Kopušar, ki bi lahko pomenila pravo okrepitev za Slovenj Gradec. Že v nedeljo bomo lahko izvedeli za kakšno okrepitev gre, ko se bodo Slovenjgradčanke na gostovanju pomerile proti Velesovem v predkrogu ženskega pokala Slovenije.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Prepričljiva zmaga v Skopju

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je danes, ob 15.00 uri, gostovala v Makedoniji. S…