V sredo se v Kopru obeta pravi nogometni praznik, poleg moških, bodo tudi dekleta ob 18. uri odigrala finalni pokalni obračun. Tekma med Rudarjem in Teleing Pomurjem je pravzaprav ponovitev lanskoletnega finalnega obračuna, ki so ga dobile Pomurke. Kako bo letos?


Rudar suvereno do finala
Dekleta velenjskega Rudarja so v pokalu Slovenije odigrale dve tekmi, ki sta jih pripeljali do samega finala. V začetku sezone in sicer 4. septembra minulo leto, so Velenjčanke na domačem igrišču gostile novoustanovljeni ženski klub Ankaran in jih premagale kar s 17:2. Seveda velja omeniti, da sta v tistem obdobju za Velenjčanke igrali še nogometašici, ki sta pustila velik pečat v Velenju in sedaj nosita dres sosednjega Slovenj Gradca. Gre za Sanjo Malinić in Marijano Jevtić, ki sta pečat pustili tudi na četrtfinalni tekmi, saj sta dosegli skupno tri zadetke. Po četrtfinalnem obračunu je dekletom iz Velenja žreb namenil neugodno Jevnico. Polfinalna tekma je bila delegirana v začetku spomladanskega dela in sicer 23. marca. Na razmočenem igrišču in v slabem vremenu so Velenjčanke iztržile ugoden rezultat, saj so domačinke klonile kar z 0:9. Na omenjeni tekmi je prvič dres Rudarja nosila Larissa Šoronda, ki je v zimskem prestopnem roku prestopila iz Radomelj. V polfinalnem obračunu je Larissa povsem zablestela, saj je kar štirikrat spravila žogo za hrbet mladinske reprezentantke Eve Vamberger. V Velenju so torej navdušeno proslavili vstop v finale pokala Slovenije kjer jih čaka ponovitev lanskoletnega finalnega obračuna proti igralkam Pomurja.

Veselje Velenjčank ob uvrstitvi v finale pokala Slovenije. Foto Ana Kos)
Veselje Velenjčank ob uvrstitvi v finale pokala Slovenije. (Foto Ana Kos)

Pomurke so do finala prišle po nekoliko težji poti
Pomurke so imele nekoliko težje delo kot Velenjčanke, a so kljub temu ohranile superiornost in s širokim kadrom uspele doseči cilj. Tako kot Velenjčanke, so Pomurke pravtako četrtfinalno srečanje odigrale 4. septembra in sicer na gostovanju v Novem mestu. Prvi polčas se je končal nekoliko presenetljivo brez zadetkov, a je strateg Pomurja Jančar v drugem polčasu naredil menjavo, ko je Erženovo zamenjal s Tanjo Vrabel in zadel “v polno”. Tanja Vrabel, tudi številka ena na listi strelk v prvenstvu, je v drugem polčasu prinesla osvežitev v napadu in kar trikrat zatresla mrežo domačink. Piko na i je postavila odlična Tjaša Tibaut in tako so si Pomurke zagotovile polfinalni obračun. Žreb je Pomurkam v polfinalu namenil Maribor, ki so po tiho tudi upale na presenečenje in s tem tudi zgodovinsko uvrstitev v finale Pokala Slovenije. Na žalost gostujočega moštva pa so domače igralke prikazale odlično igro in slavile s 3:0, a je gostujoča vratarka Sara Lovrec tudi na polfinalnem obračunu dokazala svoj talent in zaustavila marsikateri nevaren strel, ki bi lahko končal v mreži Mariborčank. Po težki zmagi nad Mariborčankami je bilo Pomurkam že jasno, da bo finale pokala pravzaprav ponovitev lanskoletnega, zato ob zadnji zmagi Rudarja nad Pomurkami v prvenstvu finale prinaša še dodatni naboj med obema ekipama.

V polfinalnem obračunu med Pomurjem in Mariborom je vladala prava borba. (Foto: Jure Banfi)
V polfinalnem obračunu med Pomurjem in Mariborom je vladala prava borba. (Foto: Jure Banfi)

Velenjčanke in Pomurke so že bile pokalne zmagovalke v preteklosti. Tokrat bi, ob morebitnem naslovu pokalnega prvaka Pomurke osvojile svojo četrto lovoriko v pokalu, Velenjčanke pa bi pokalne zmagovalke postale tretjič. Napram lanskoletnemu pokalu Slovenije za dekleta je letošnji sistem pokala nekoliko spremenjen, saj v letošnjem letu ni bilo povratnega srečanja v polfinalu, odločala je le ena tekma. Velenjčanke bodo tokrat nastopile nekoliko s spremenjeno zasedbo kot v lanskoletnem finalu, saj na vratih ne bo Sonje Strassnig, katero odlično nadomešča hrvaška vratarka Tena Horvat. Pravtako ne bo Sanje Malinić in Marijane Jevtić ter Viktorije Živković. Manjkala bo tudi nova okrepitev Larissa Šoronda kot tudi Anja Levačič in Ines Pijuković. Kot Velenjčanke bodo tudi Pomurke nastopile v nekoliko spremenjeni zasedbi, saj na vratih ne bo Andreje Pavlovski. Poleg Pavlovski v ekipi ni več tudi Manje Benak in Kaje Eržen. Nina Marič okreva po težki poškodbi. Bo pa tokrat za Pomurke zaigrala Mateja Zver.

Foto: Jerry
Lanskoletno veselje igralk Pomurja, ko so v finalu pokala Slovenije bile s 3:1 boljše od Velenjčank. (Foto: Jerry)

Obe ekipi se nadejata glasne spodbude svojih navijačev, saj bo poskrbljeno za avtobusni prevoz, kar bo vlilo še dodatno samozavest v obeh taborih. Iz Beltincev prihaja poln avtobus, medtem ko pri Rudarju še zbirajo prijave za gostovanje v Kopru in točno število navijačev še ni znano. Bi lahko letošnji finale prinesel novi rekord gledanosti ženskega nogometa?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Jarc: Grkinj napad ni zanimal

Slovenska ženska nogometna reprezentanca proti Grčiji ni uspela realizirati priložnosti, d…