Jutrišnji dan bo za ljubitelje slovenskega nogometa pravi praznik. Ob mladinskem in moškem finalu se bodo na koprski Bonifiki v finalu ženskega pokalnega tekmovanja udarile nogometašice velenjskega Rudarja in beltinškega Pomurja, ki se za naslov borita tudi v državnem prvenstvu. Pred derbijem slovenskega ženskega nogometa smo najprej preverili stanje v taboru branilk naslova, moštvu Pomurja. Nekaj več o vzdušju in ciljih so spregovorile ključne igralke Pomurja, Tanja Vrabel, Tjaša Tibaut in Staša Špur.


V finalu Pokala Slovenije so igralke Pomurja doslej igrale že sedemkrat. Prvič je pokal v Pomurje romal v sezoni 2004/05, ko so igralke ŽNK Pomurje Len v finalu z visokih 5:0 premagale Senožete in prav zanimivo je videti, da so takrat za zmago Pomurja zadele sedanje igralke, Mateja Zver in Staša Špur. Iz takratnega obdobja barve Pomurja branijo tudi Tjaša Tibaut, Andreja Nikl in Jasmina Zelko. Sezono kasneje so se nogometašice Davidovega Hrama Pomurje ponovno uvrstile v finale, a so bile Novomeščanke v tistem obdobju superiorne in odnesle pokal v Novo mesto. Končni rezultat pokalnega dvoboja je bil 2:6 za novomeško Krko. V sezoni 2006/07 so Pomurke že tretjič zapored igrale v finalu Ženskega pokala, prvič z Velenjčankami in po zmagi z 1:3 pokalno lovoriko znova prinesle nazaj v Prekmurje. Kasneje so se Pomurke še dvakrat uvrstile v finale pokala in sicer v sezoni 2007/08 in 2008/09, a so bile Novomeščanke v obeh finalnih dvoboj premočne. Po dveh sušnih sezonah, ko se igralke niso uspele uvrstiti v finale, je novi finale prišel v sezoni 2011/12, ko so bile nasprotnice Pomurk znova Velenjčanke, ki pa so morale po porazu z 0:4 še drugič priznati premoč Pomurkam, za katere so zadele Mateja Zver, Andreja Nikl in Tanja Vrabel, ki je z dvema zadetkoma potrdila zmago. Nič kaj drugače ni bilo niti v lanski sezoni, ko so se zmage v finalu znova  veselili Pomurke, a so se morale tokrat za lovoriko pošteno potruditi, saj so Velenjčanke z zadetkom Maje Bric dobile prvi polčas, v drugem pa so do preobrata z zadetki Kaje Eržen, Tanje Vrabel in Andreje Nikl prišle Pomurke.

V letošnjem letu sta se Rudar in Pomurje pomerili dvakrat. Na prvi ligaški tekmi v Beltincih so Pomurke suvereno ugnale svoje večne rivalke, saj se je tekma končala kar s 5:1. Pri Pomurkah sta takrat zaigrali danes že nekdanji igralki Kaja Eržen (Carinthias Soccer Women) in Kristina Erman (Eurospin Torress), jutrišnji finale pa bosta iz jesenske zasedbe izpustili tudi Nina Marič in Katarina Puš. Strateg Bojan Jančar pred Velenjčankami nima ničesar skrivati, preseneti lahko le s taktično postavitvijo, a na tako odločilnih dvobojih tega ni za pričakovati. V drugem dvoboju obeh ekip, ki sta se soočili v Velenju, so zmago odnesle igralke Rudarja, ki so presenetile Pomurke in jih ugnale z 2:1 ter tako poskrbele za dodatno zanimivost državnega prvenstva. Kot smo že omenili, bodo Pomurke napram lanskoletnemu kadru nekoliko v spremenjeni zasedbi, a ob dejstvu, da imajo zelo učinkovit napad, s Tanjo Vrabel na čelu, čaka Velenjčanke kar nekaj dela. Če bodo Pomurke želele ugnati Velenjčanke bodo v jutrišnjem finalu morale biti veliko bolj zbrane, kot je bilo to videti na drugi prvenstveni tekmi v Velenju.

Tanja Vrabel in Tjaša Tibaut se v letošnji sezoni pogosto veselita svojih zadetkov. Foto: Jure Banfi
Tanja Vrabel in Tjaša Tibaut se v letošnji sezoni pogosto veselita svojih zadetkov. Foto: Jure Banfi

Besedo smo najprej namenili Tanji Vrabel, s 47 zadetki vodilni strelki prvenstva, ki je začela previdno: “Že tretje leto zapored v finalu igramo proti starim znankam in neznank praktično ni. Čaka nas izjemno zahteven finale, v katerem bo zmagala ekipa, ki bo naredila najmanj napak. O tem pričata tudi zadnja dva finalna obračuna, v katerih smo vedno spremljali trd in zanimiv boj. Zadnjih nekaj ligaških krogov smo prikazale dobro formo, kar potrjujejo tudi rezultati in sama igra, a so tudi igralke Rudarja suverene. V finalu odloča ena sama tekma in lahko se zgodi marsikaj, zaradi česar bomo morale biti pazljive. Igramo izjemno napadalno, kar dokazujejo številni zadetki, ki smo v prvenstvu dosegle že krepko čez 150. Zato se naša taktika verjetno ne bo kaj dosti spreminjala in bomo tudi v finale krenile zelo napadalno, z namenom, da čim prej zatresemo gol, seveda pa bo o taktiki odločal trener! Rudar ima zelo dobro obrambno linijo, so pa Velenjčanke zelo nevarne iz protinapadov, zato bomo morale biti še posebej previdne. Ne bojimo se tekme, spoštujemo nasprotnice,a če bomo odigrale tako kot znamo, bo zmaga ostala v naših rokah. Za vse nas je bil prvenstveni poraz z Rudarjem šok, zato si v finalu še toliko bolj želimo zmage in se oddolžiti za tisti poraz. Z nami bo tudi veliko število navijačev in za spodbudo se jim želimo z zmago!”

Svoja pričakovanja pred finalnim obračunom je razkrila tudi Staša Špur, ki se je po težki poškodbi spomladi odlično znašla in iz kroga v krog prikazuje vse boljše predstave. 26-letna Prekmurka si na tribunah koprske Bonifike obeta dobro vzdušje: “V finalni tekmi pričakujem zmago. Vem, da nas čaka zahtevna naloga, vendar bomo v tekmo krenile z mislijo, da želimo ubraniti naslov pokalnih prvakinj. V obeh taborih se zavedamo, da odloča le ena tekma in popravnega izpita ni, zato bosta obe ekipi želeli odigrati taktično najbolje. Velenjčanke bodo verjetno znova stavile na protinapade, me pa si ponavadi pripravimo ogromno priložnosti, ki pa jih v sredo moramo izkoristiti. Cilj je dati zadetek več kot ekipa iz Velenja. Želim si, da bi nas na tribunah spremljalo veliko število gledalcev, kar nekaj naših navijačev prihaja tudi iz Prekmurja, zaradi česar bo vzdušje na tekmi zagotovo dobro. Na nas je, da prikažemo čim boljšo igro in dokažemo, da znamo igrati lep nogomet. Trema je tako kot pred vsako tekmo prisotna tudi tokrat, že zaradi same želje po zmagi, vendar le v tolikšni meri, da naredi pravo vzdušje v sami ekipi in želji po naslovu pokalnih prvakinj.”

Svoja pričakovanja pred finalnim obračunom pa je razkrila tudi Tjaša Tibaut, ki se je razkrila tudi zadnjega obračuna v Velenju, ko so igralke Pomurja izgubile: “Verjamem v nas in v vsako posamezno igralko, sama se ne obremenjujem s tem, kogar trenutno ni v moštvu. Če bomo igralke dale vse od sebe in pokazale najboljše iz našega repertoarja, lahko pričakujemo dobro in borbeno igro ter zanimivo srečanje. Smo za leto starejše in izkušenejše, upam pa si trditi tudi, da boljše kot lansko leto. Tako kot pred vsako pomembnejšo tekmo, je tudi tokrat prisotna določena napetost, a moramo vse to odmisliti in se prepustiti igre, zaigrati sproščeno, saj lahko le tako pokažemo tisto, česar smo sposobne. Srečanje bomo vzele bolj odgovorno in resno kot tisto zadnje v Velenju, ko so igralke Rudarja pokazale, da nas lahko z zadostno mero želje presenetijo in premagajo. Morda smo jih takrat preveč podcenjevale in bile preveč prepričane vase, a nas je poraz hitro postavil na realna tla, zaradi česar podobne napake ne bomo ponovile in skušale priti do pozitivnega rezultata.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

V dvoboju z Olimpijo želijo ponoviti jesensko predstavo

S tekmami 14. kroga se zaključuje redni del Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Članska…