Pred povratno tekmo Teleing Pomurja in italijanskega Torresa, smo se pred odhodom na Sardinijo pogovarjali s športnim direktorjem Pomurja Alenom Moharičem, ki nam je razkril marsikaj zanimivega, med drugim pa spomnil tudi na idejo o regionalnem tekmovanju, kjer bi lahko klubi precej bolj napredovali in s tem lažje nastopali tudi v Ligi prvakinj.


Najprej smo Alena, ki je v Pomurje pripeljal hrvatici Ivano Bojčić in Valentino Stipančević, povprašali o minuli tekmi Lige Prvakinj. Z besedami ni skoparil: “Glede same organizacije je bila za naš klub to rutina. Štefan Kozic je s sodelavci, teh je bilo okrog 50, organizacijo izpeljal do potankosti, saj ima s takšnimi spektakli večletne izkušnje. Ja, za naše razmere je to bil pravi spektakel, glede na ženski nogomet in število gledalcev. Res jih je prišlo zelo veliko in ob tej priliki se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki ste prišli podpirati ekipo. Sama tekma je bila na precej višjem nivoju in ritmu, kot pa smo tega vajeni v slovenski ligi. Dejstvo je, da če bi imeli vsaj deset takšnih tekem letno, bi se kvaliteta nekaterih igralk še bolj dvignila. Začeli smo zelo nervozno, mogoče z malce preveč spoštovanja do velikega nasprotnika, a ko sem si ogledal posnetek tekme, niti približno ni bilo tako. Oba gola, ki smo ju prejeli, sta bila plod naših napak in seveda neizkušenosti, saj so med drugim v začetni postavi nastopili šele 16-letne Kolbl, Rozmarič in vratarka Nemet, za katere je to bila prva velika in pomembna tekma pred številnimi domačimi gledalci  in to je pustilo določeno tremo ter predvsem ogromen pritisk na njih, če si mi to priznamo ali pa ne. Ko smo izenačili na 2:2, nas je morda malce ponesla tudi evforija, igralke pa so pustile srce na terenu, a se je poznalo, da Italijanke v primerjavi z nami premorejo več izkušenj in rutine. Čakale so na naše napake in dosegle še dva zadetka. Na vse igralke sem zelo ponosen, saj so se kljub slabem začetku pobrale in odigrale dober nogomet. Nikomur nimam kaj zameriti, tudi če je odigrala malce slabše ali naredila napake, to tekmo so si priborile same, z garanjem na pripravah in kvalifikacijami v Črni gori. Ponavljam, zelo se pozna, da v domačem prvenstvu praktično nimamo težke tekme in s tem ne moremo izboljševati faze obrambe. Škoda.”

Foto: Jure Banfi
Alen Moharić: “Ponosen sem na celotno moštvo!” (Foto: Jure Banfi)

Na sredini tekmi je bilo več kot opazno, da dekletom Pomurja manjka težkih tekem. Kje športni direktor Teleing Pomurja vidi rešitev: “Mislim, da je že gospod Kozic večkrat poizkušal oživeti idejo o ustanovitvi regionalne lige oziroma podobnega tekmovanja, kjer bi igrale ekipe, ki so si enake v kvalitieti in načinu dela, saj se s podobnimi težavami ubadajo v vseh bivših državah Jugoslavije. V kolikor bi igrali z Osijekom, Splitom, Sarajevom, Banja Luko, Spartak Subotico in še kom skupaj v ligi, vam zagotavljam, da bi takšne tekme dvignile kvaliteto, rivalstvo in tudi gledanost. Za hrvaško nogometno zvezo sem prepričan, da bi prva podprla idejo o ustanoviti neke vrste regionalne lige, glede Bosne in Hercegovine sem pravtako prepričan, je pa seveda vse povezano z denarjem. Če bi idejo zveze podprle, mislim, da bi se našel tudi denar. Kot pravim, zgolj na tak način lahko dvignemo kvaliteto igranja, predvsem pa zadržimo igralke, ki pri ogromnih rezultatskih razlika v domači ligi postajajo demotivirane.”

Kako pa dolgoletni nogometni delavec sam gleda na razvoj nekaterih kvalitetnih igralk Pomurja, ki so slovensko ligo že prerasla? “Kot sem že prej poudaril, za naslednji ciklus kvalifikacij za ligo prvakinj ni problem sestaviti ekipe ter se dogovoriti z igralkami izven Slovenije, navezal sem ogromno kontaktov in se dnevno slišim z marsikatero igralko v Evropi, ki je pripravljena prestopiti v ŽNK Pomurje. Se pa pojavi problem, kaj ponuditi igralki v slovenski ligi, razlika v kvaliteti je namreč prevelika, pa naj bo kateri od trenerjev užaljen ali ne, je dejstvo, da se slovenska liga razvija počasi in bo potrebovala vrsto let, da se razvije do določenega nivoja in kvalitete. Nekateri klubi delajo izvrstno in predvidevam, da bodo v nekem časovnem obdobju zelo napredovali. Ampak pogovarjamo se o sedanjosti. Kot ste dejali, je v klubu nekaj kvalitetnih igralk, ki so prerasle slovensko ligo, ki jim bom zagotovo pomagal, da v primeru želje prestopa v tujino dosežejo kaj več, saj vidim, da določene postajajo demotivirane in igrajo s pol moči… Klub jim, če smo pošteni, več kot kvalifikacij za Ligo prvakinj ne more ponudit. Finančno klub ni tako močan, da bi ekipa hodila po mednarodnih turnirjih, saj so to za klub veliki stroški. Klub namreč ne premore zgolj članske ekipe, ampak je tukaj še 100 mladih igralk, ki so v trenirajo v mlajših selekcijah in vse to je potrebno financirati. Res pa je, da sem v kontaktu z avstrijskim, nemškim in angleškim prvoligašem, s katerimi se dogovarjamo za prestop ene ali dveh igralk. V tujini bodo dekleta napredovala, trenutno pa imamo v tujini kar nekaj deklet, nekatere napredujejo, spet drugepa sedijo na klopi, tako da je tudi to dvorezen meč. Na tekmi z Italijankami so odlično odigrale Zver, Stipancević in Rogan, mogoče celo odstopale po kvaliteti , a so te igralke v Evropi sposobne postoriti še kaj več. Dejstvo je, da Mateja igra odlično, vselej me veseli njen pristop k igri, saj da vse od sebe. Res je, da sama vsega ne zmore, vendar mislim, da napadalke odlično sodelujejo z njo in ji kar se da maksimalno pomagajo. Valentina je trenutno najboljši ‘štoper’ v slovenski ligi in je steber obrambne vrste. Tekmo je odigrala vrhunsko in napreduje iz dneva v dan, zato lahko rečem, da smo zadeli v polno, ko smo jo pripeljali v Pomurje. Manja, neposredno povedano, je naslednica Mateje, je odlična vezistka in kreatorka igre, vrhunske predstave z njene strani pa še prihajajo. Novopečena študentka, ki ji želim enako uspešen študij, kot igranje na zelenici,” je dejal Moharić in ob tem še dodal: “Igralke so seveda sposobne nastopati v Evropi , potrebno pa je najti pravi klub, da se jim omogoči nadaljnji razvoj, kar pa je dokaj težko, saj smo neznani in potrebujemo precej časa, da se dokažemo, ampak mislim da smo na pravi poti.”

"Mateja Zver v Manji Rogan dobiva perspektivno naslednico." (Foto: Jure Banfi)
“Mateja Zver v Manji Rogan dobiva perspektivno naslednico.” (Foto: Jure Banfi)

Beltinčanke danes, ob 20:45, čaka povratna tekma na Sardiniji, športni direktor napoveduje zanimivo srečanje in upa, da se bo ekipa v domovino vrnila z dobrimi novicami: “Včeraj smo pripotovali na Sardinijo, danes zjutraj pa smo že opravili lažji trening in se spoznali z igriščem. Tekma je zvečer ob 20.45, a ta ne bo lahka, skušali bomo postaviti svojo igro, doseči gol, predvsem pa ne delati nepotrebnih napak, kot na prvi tekmi. V ekipo se vrača izkušena Staša Špur in mislim, da bomo z njo veliko pridobili na sredini igrišča, ekipa je kompletna, sicer so določene poškodbe in bolezni, ampak menim, da na Sardinijo nismo prišli le na izlet. Vračamo se v četrtek zvečer, upam, da z dobrimi novicami.”

Za konec smo športnega direktorja državnih in pokalnih prvakinj povprašali še o kvalifikacijskem ciklusu reprezentance: “Glede reprezentance sem svoje mnenje izrazil že pred časom in se ne mislim ponavljati. Ocena? Imamo komisijo, ki bo ocenila delo. Veseli me, da je bil selektor na sredini tekmi in da spremlja takšne dogodke. Dodajam pa eno pomembno stvar, na katero malce pozabljamo, imamo reprezentanco do 19 let, ki se je uvrstila v zaključni del tekmovanja in 20. novembra upam na ugoden žreb za turnir, ki bo potekal aprila prihodnje leto. Vsi trenerji mladinskih selekcijah bodo morali strniti moči in pomagat selektorici, da sestavi pravo selekcijo, pripravi dobre priprave in poizkuša iztržiti čimboljši rezultat za mlado selekcijo, predvsem pa odlično generacijo.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kelenberger: Vsa čast dekletom in vsem, ki so verjeli v to!

Slovenska dekliška kadetska reprezentanca je tudi na drugem kvalifikacijskem obračunu za u…