Jutrišnji dan nogometa ob mladinskega in moškega finala prinaša tudi finalni obračun ženskega pokalnega tekmovanja, v katerem se bosta že tretjič zapored udarili ekipi velenjskega Rudarja in beltinškega Pomurja. V že objavljenem članku ste lahko preverili utrip v pomurskem taboru, tokrat pokukajte še v šaleško sredino. Za komentar pred jutrišnjim obračunom smo povprašali Marušo Sevšek, Tino Marolt in Moiro Murić.


Velenjčanke so tako kot Pomurke že dvigovale pokalne lovorike, a je od zadnjega pokalne slavja Velenjčank minilo že kar nekaj časa. Nazadnje so Velenjčanke pokalno lovoriko osvojile v sezoni 2001/02, zmage pa so se veselile tudi sezone poprej. V sezoni 2000/01 so se v finalu pomerile z ŽNK Ilirijo in jih v dramatični tekmi premagale s 3:4. Za razliko od Pomurk pa tokrat Velenjčanke nimajo nobene igralke, ki je pred dobrimi 13 leti slavila prvo pokalno lovoriko. Sezono kasneje so Velenjčanke nastopale združene s Krškim in s skupnimi močmi tudi osvojile. V finalu so novomeško Krko premagale z rezultatom 1:3, tekma pa je bila odigrana v Ljubljani. Po dobrih devetih letih suše, ko se Velenjčanke niso uspele uvrstiti v finale pokala, so v lanskoletni finale vstopile kot največje tekmice Pomurkam. Po uvodnih minutah je kazalo, da bodo tokrat ponovno slavile in osvojile pokalno lovoriko, a so v drugem polčasu popustile in prejele tri zadetke.

Ekipi Pomurja in Rudarja sta se v letošnji sezoni pomerili dvakrat, obakrat v prvenstvu. Velenjčanke so iztržile zmago in poraz. Na začetku sezone so bile igralke Pomurja nekoliko premočan zalogaj za gostujoče Velenjčanke, a so jim igralke Rudarja vrnile že v spomladanskem delu, ko so jih na domačem igrišču presenetljivo ugnale z 2:1 in tako prekinile dolgoletni niz neporaženosti Pomurja. Tokrat bodo Velenjčanke nastopile v nekoliko zdesetkani postavi, saj bo v napadu manjkala Larissa Šoronda, pravtako na klopi zaradi poškodbe ne bo Ines Pijuković in Anje Levačič. Velenjčanke veliko upanja polagajo v napadalko Laro Prašnikar, ki blesti v krstni sezoni med članicami in se med drugim zna spoprijeti s pritiskom, kar je dokazala že ničkolikokrat v letošnji sezoni. Poleg Lare bo tudi zvezna linija tista, ki bo skrbela za zapiranje in agresivno igro. Predstava Tine Marolt bo ključ do uspeha, saj bo veliko odvisno od njene forme, ki je v porastu. Ob Maroltovi bo tudi Moira Murić tista, ki bo skušala z žogami zaposliti Laro Prašnikar in bo med drugim eno najnevarnejših orožij velenjskega Rudarja. Če se obrnemo še k obrambi Rudarja, lahko rečemo, da so branilke letos še toliko bolj izkušene. Obe centralni branilki sta v izvrstni formi, tako Maruša Sevšek kot Zala Gomboc. Po bokih bosta s prodori poizkušali Barbara Krisztina Nagy in Maja Bric, ki bosta imeli tudi precej dela z zapiranjem pomurskih napadov. Velenjčanke so pred srečanjem polne optimizma, saj so Pomurkam že odvzele tri točke, a tokrat odloča le ena sama tekma. Bodo Velenjčanke tudi tokrat uspele presenetiti Pomurje?

V taboru Velenjčank pred jutrišnjim finalom vlada sproščenost. (Foto: Ana Kos)
V taboru Velenjčank pred jutrišnjim finalom vlada sproščenost. (Foto: Ana Kos)

Prva je besedo dobila Moira Murić, z 28 leti najizkušenejša igralka Rudarja: “Vsaka ekipa, ki si zagotovi finale, si želi v njem slaviti in pričakuje zmago, tudi me. A za to bo potrebno pokazati veliko želje in borbeno igro, tudi nekaj sreče ne bo škodilo. Imamo mlado moštvo, soigralke so še precej mlade, vendar menim, da lahko tudi brez štirih poškodovanih igralk presenetimo, saj smo še vedno odlično moštvo in lahko z disciplinirano igro še marsikaj pokažemo.”

Pred finalnim obračunom je sproščenost čutiti tudi pri Tini Marolt, ki pravi, da bodo s soigralkami v tekmo krenile neobremenjene, a to ne pomeni, da si lovorike ne želijo: “Sama menim, da zadetkov ne bo veliko in bo predvsem taktična igra, tista ki bo odločala. V dvoboj gremo zdesetkane, a to še ne pomeni, da nimamo želje osvojiti pokala. Naša prednost v tokratni tekmi je, da ne čutimo prevelikega pritiska, v srečanje bomo krenile zelo dobro pripravljene in z mislijo, da imamo vse možnosti, da pokalno lovoriko pripeljemo v Velenje.”

Najbolj se je razgovorila reprezentantka Maruša Sevšek, ki podobno kot soigralki Murić in Marolt vlogo favoritinj prepušča Pomurka: “Zavedamo se, da so Pomurke favoritinje. Njihovo igro zelo dobro poznamo, so močna in kvalitetna ekipa, z več izkušenj kot jih imamo me. Že večkrat so namreč igrale tudi kvalifikacije za Ligo prvakinj in imajo v nogah močne tekme. Iz njihove strani pričakujem napadalno igro, saj takšno igro gojijo. Poudarjam pa, da smo se na njih dobro pripravile in se jih ne bojimo! V zadnji tekmi z njimi smo pokazale, da so ekipa, ki se jih s pametno igro da premagati. Me pa smo ekipa, ki si želi zmagovati in zmage v derbijih so vedno najslajše, kar je naš cilj tudi v sredo. Ne skrivamo želje, biti državne ali pokalne prvakinje. Upam, da se letos obrne v našo prid in da Pomurju vzamemo vsaj en naslov. Res pa je, da imamo zadnje čase nekaj smole s poškodbami, saj bodo finalni obračun izpustile Nina Avberšek, Ines Pijuković in Larissa Šoronda, nastop kapetanke Tine Marolt je pod vprašajem. Želja po zmagi zagotovo ne bo izostala, a bo za to potrebna popolna zbranost in agresivnost skozi celotno tekmo.”

Maruša se je v nadaljevanju dotaknila tudi lanskega finala, v katerem so Velenjčanke dobile prvi polčas, a v drugem izpustile in vodstvo ter posledično tudi zmago izpustile iz rok: “Za razliko od lani smo mlajša ekipa. Vse mlajše igralke, ki se priključujejo članski ekipi, pa si podobno kot me želijo zmagovati. Željne so dokazovanja in menim, da minute, ki jih dobivajo v članski ekipi, zelo dobro izkoriščajo. Smo prava ekipa, v moštvu vlada pravi timski duh in prav to nam pomaga pri doseganju ciljev. V rezultatskem smislu smo letos še boljši kot lani, zato lahko rečemo, da smo letos delamo dobro, to je dober pokazatelj za naprej. Kot že rečeno, smo lani smo v pokalu izgubile, Pomurje nas je nadigralo, saj so zaradi naše slabše fizične pripravljenosti in napak v drugem polčasu prišle do zmage. V prvem polčasu smo resda vodile in odšle na odmor z 0:1, a nam je zmanjkovalo moči, padale smo po vsakem golu  in na koncu izgubile s 3:1. Letos smo že dokazale, da jih lahko premagamo, zakaj jih nebi še enkrat? Poznamo njihove dobre in slabe lastnosti, podobno velja tudi za njih, zato bo vsaka ekipa želela čim prej izkoristiti napako nasprotnic in povesti. Odločala bo zbranost, agresivnost in taktična disciplina v igri, obenem pa je izenačenih dvobojih za zmago potrebne tudi nekaj sreče, ki smo jo imele tudi v zadnji tekmo s Pomurjem in upam, da se nam vse to ponovi. Trener Dušan Uršnik nas je dobro pripravil na tekmo, verjame v nas in s pravo spodbudo iz klopi in tribun nam bo tudi uspelo.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

V dvoboju z Olimpijo želijo ponoviti jesensko predstavo

S tekmami 14. kroga se zaključuje redni del Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Članska…