Mariborčani so znova pokorili državno konkurenco in še petič zapored osvojili naslov državnih prvakov. Pod selekcijo športnega direktorja Zlatka Zahoviča so si vijolice zagotovile že šesto zvezdico, prav Zahovič pa se je po koncu slavja ustavil tudi pred mikrofoni sedme sile in spregovoril o številnih tekmah, o letošnji sezoni, konkurenci, predvsem Olimpiji, izpostavil pa je tudi učinek kapetana Marcosa Tavaresa.


“Hvala za čestitke. Lahko bi rekel, od Mostarja do Domžal, sezona je bila težka. Če pogledamo analize našega kluba in tudi primerljivih ekip, ki so igrale v Ligi prvakov… Ni običajno za klub naše veličine, da postaneš prvak oziroma imaš po takšni sezoni nato znova možnost priti do kvalifikacij. To je res izjemen uspeh. Da potrdim, o čem govorim, dunajska Austria, se po igranju Lige prvakov dve leti enostavno ne znajde več. To je povezano z emocionalno inteligenco kluba, da se v vsakem primeru zna odzvati na slabe in dobre trenutke,” je uvodoma dejal športni direktor trinajstkratnih državnih prvakov Slovenije, ki je v nadaljevanju izpostavil kapetana Marcosa Tavaresa, za katerega je dejal, da je Maribor pravzaprav Marcos Tavares: “Igralci v slovenski ligi igrajo premalo takšnih tekem, ko morajo prestaviti iz tretje v četrto prestavo. Ampak to je ekipa, ki ne zna funkcionirati brez pritiska in šele po rdečem kartonu sem bil prepričan, da bomo danes zmagali. Težko je preklopiti iz Gelsenkirchena do Domžal, z vsem spoštovanjem do Domžalčanov. To je zelo težko in ta ekipa ima nekaj več. Ta ekipa, osem let sem športni direktor in to je šesta lovorika, z vsem spoštovanjem do vseh posameznikov, je Marcos Tavares. Ne samo zaradi zadetkov. Sedaj dajem intervju, ne zaradi tega, ker sem dober športni direktor, ampak zato, ker imam privilegij, da sem njegov športni direktor. Igralci so tisti, ki te naredijo dobrega in to on je.”

"Maribor je Marcos Tavares," je po tekmi dejal Zlatko Zahovič. (Foto: Jure Banfi)
“Maribor je Marcos Tavares,” je po tekmi dejal zgovorni Zlatko Zahovič. (Foto: Jure Banfi)

Zahovič poudarja, da je bila letošnja sezona izjemno zahtevna tudi na domačem prizorišču, saj denar in proračun klubov na nogometni zelenici ne šteje kaj prida: “Bilo je vse prej kot lahko. Za tiste, ki dogajanja ne spremljajo pozorno, izpade, da je to lahko, zato ker gledajo skozi perspektivo denarja.  Vendar je bil Maribor prvak tudi takrat, ko je imel dosti manj denarja kot Domžale, Olimpija ali Celje. Ni vse v denarju! In če ima danes Maribor urejen in organiziran proračun izpade, da je to lahko. Ampak mi smo bili prvaki tudi, ko smo imeli manj denarja od konkurence. Za naslov je potrebno tudi nekaj drugega.”

Nekdanji odlični nogometaš ni mogel niti mimo Olimpije, ki je z včerajšnjim porazom s Celjem verjetno zapravila vse možnosti za preboj med vodilno trojico državnega prvenstva in bo v sredo prepušča na milost ali nemilost Celja in Kopra. Mileta (op.p. Ačimovića) sem poklical in mu dejal, da si Olimpije, ki je velik klub, želimo v Evropi in da bomo naredili vse, da jim pomagamo v tem smislu, da danes zmagamo. Zmaga je v DNK Maribora. Ni jim uspelo, upam, da bo naslednjo sezono bolje. Sicer pa me kot športnega direktorja in človeka, ki je dal vse za nogomet in živi za šport, nekaj zelo moti. Trudim se, da imam vsako sezono boljšo ekipo. Jo imata Celje ali Domžale? Na polovici sezone so imeli prednost in imajo sedaj slabšo ekipo kot takrat. Ali ima boljšo ekipo Olimpija? Celjani so s prodajo Verbiča dobili devet enot in upam, da bodo vsaj tri enote vložili v izboljšanje moštva. Ali pa bo to šlo spet v zrak? To me moti. Vsi, ki delamo v športu, smo tukaj zaradi tekmovalcev,”  je v precej kritičnem tonu zaključil Zahovič, ki na tem področju ne vidi svetle prihodnosti: “Obeti niso dobri. Za Maribor je to super.”

Če so v štajerski konkurenci še nekaj let nazaj poudarjali, da za merjenje z močnejšimi evropskimi klubi potrebujejo močnejše nasprotnike na domači fronti, je Zahovič tokrat obrnil ploščo in dejal, da Mariborčani, vse dokler bodo igrali v evropskih tekmovanjih, ne potrebujejo domače konkurence: “Ne potrebujemo konkurence, če smo v Ligi prvakov ali v Evropski ligi. Nam je super, saj imajo domači nasprotniki ob prodajah slabšo ekipo in spomladi zmagamo in smo spet v Ligi prvakov ali Evropski ligi, super nam je. Zaradi tega ne trpimo, kar potrjujejo tudi rezultati. Če bi zaradi tega trpeli, potem bi bila to druga stvar, ampak ne trpimo. Z lahkoto spočijemo igralce in zdržimo pritisk medijev, saj smo vendarle malce starejši in smo doživeli tudi marsikaj drugega. Ampak nam je to všeč, hoteli drugi ali ne. Lahko počivamo in spočijemo igralce, saj imamo v pol leta na sporedu 35 tekem, kar je evropski nivo. Spomladi pa lahko spočijemo igralce, da so lahko potem julija ali avgusta pripravljeni. Da je Maribor letos prvak, je čudež, ampak to ni vprašanje za Maribor.”

(Foto: Jure Banfi)
“Ne potrebujemo konkurence,” je domačo konkurenco okaral oblikovalec mariborskega moštva. (Foto: Jure Banfi)

Do zaključka sezone sta ostala le še dva kroga. Sedaj, ko je državni prvak že znan, bodo v ospredje verjetno znova prišle predvsem špekulacije o prestopih. Z Mariborom so pred dnevi že povezali arabskega Izraelca Marwana Kabho, Zahovič pa poudarja, da so okrepitve že podpisane: “Vse je že pripravljeno. Ampak danes je čas za proslavo, šele nato bom pogledal v svoje predale. Za Maribor je velika okrepitev nekdo, ki ga drugi ne vidijo ali pa je ‘problem’ in ga potem mi pripravimo za najvišji nivo in najvišje cilje. To je naša edina strategija, ker možnosti za drugačne nimamo.”

Nogometaši so med proslavo naslova vdrli tudi v pisarno športnega direktorja, zaradi česar je nastradala tudi računalniška oprema. Zahovič se je ob tem pošalil, da je imel slabega vratarja, ki je slabo čuval vhodna vrata. Kljub vsemu pa bo Jasmin Handanović pomemben adut že poleti, ko se bodo vijolice znova borile za preboj v skupinski del Lige prvakov, ki pa ni cilj, temveč želja: “Realnost je Evropska liga. Za Ligo prvakov se bomo borili, realnost pa je Evropska liga.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Izjemni prestop Šeška dober denar prinaša tudi Domžalam

Danes je čudežni deček slovenskega nogometa Benjamin Šeško tudi uradno postal rekorder kar…