Ne le o Milaniču, novemu/staremu trenerju Maribora, na današnji novinarski konferenci je beseda tekla tudi o razlogih za presenetljivo odstavitev Krunoslava Jurčića, ki se je moral odsloviti po vsega šestih (in uspešnih) mesecih na klopi Maribora. Na vprašanja sedme sile je odgovarjal športni direktor Zlatko Zahovič, ki je ponudil svojo plat zgodbe in zanikal besede zdaj že bivšega stratega Jurčića, ki smo jih bralcem prenesli na naših straneh.


“Med pripravami smo pričakovali drug Maribor, nadgradnjo dela ter sprejemanje informacij trenerja in igralcev. Zgodilo se je, da je ekipa med pripravami iz tekme v tekmo igrala čedalje slabše. Če ne štejemo zadnje tekme z Zoryjo, tudi ni dosegla zadetka. Smo razumeli, saj je šlo za priprave in težke noge, vendar se je zgodba ponovila proti Celju. Videli smo fantastičen odziv gledalcev, sedem tisoč ljudi je prišlo v pričakovanju energije, pogrešalo je ekipo in Maribor, ki bo napadal lovoriko, doživelo pa je veliko razočaranje. Priprave so bile, tako kot vselej, s strani kluba vrhunsko organizirane. Celje, ki je še štirinajst dni pred nadaljevanjem sezone zaradi poškodb odpovedalo tekmo, je izgledalo kot Real in Barcelona proti nemočni ekipi, ki ni streljala v okvir gola nasprotnika. Normalno je, da želiš po takšnem razočaranju reagirati, se pogovoriti z ljudmi in izmenjati mnenja z ljudmi, tudi z igralci. In prišli smo do spoznanja, da igralci niso sprejeli tega sistema,” je o razlogih za svojo odločitev uvodoma povedal Zahovič.

"Prišli smo do spoznanja, da igralci niso sprejeli tega sistema." (Foto: Jure Banfi)
“Prišli smo do spoznanja, da igralci niso sprejeli tega sistema.” (Foto: Jure Banfi)

Čeprav Jurčić trdi, da mu je večina nekdanjih varovancev tudi po slovesu potrdila, da so uživali v njegovem sistemu in delu z njim, Zahovič poudarja, da se nogometaši v sistemu hrvaškega stratega niso znašli: “To ni bilo razmišljanje čez noč. Razočaranje po tekmi smo želeli prespati, se pogovoriti. To je najlažja odločitev. Ekipa spi! Fantje pravijo, da tega sistema ne znajo igrati in ne vedo, kje se morajo gibati. Kruno je vrhunski strokovnjak, delavec in odlična oseba, ampak ekipa ni sprejela njegovega sistema. Igralce sem vprašal, zakaj mu niso dejali, da ne sprejemate tega? Vendar smo prišli do tega, kdo bo prvi, ki bo v naslednji tekmi na klopi. Verjetno imajo do mene več spoštovanja, saj smo skupaj že dolga leta, in se mi lažje odprejo. To sem videl, trener ni, in tu je težava. In v stanju kot smo, priti na derbi? Brez gola na zadnjih štirih tekmah? Brez strela? Težko! Odločitev smo sprejeli z lahkoto, saj je bila nogometna.”

Zahovič je s svojo odločitvijo požel precej negativnih odzivov, ne manjka niti pozivov po bojkotu, odhodu iz kluba, vendar Zahovič poudarja, da ga ni strah odziva ulice, saj je odločitev sprejel za dobro kluba, žvižge pa jemlje kot sestavni del nogometa. “Strah? Sedemindvajset let sem bil v nogometu … v Benfici, Olympiakosu, Portu. Strah, kakšen strah? Ne skrbi me. Ne delam kot razmišlja ulica, ampak kar je dobro za ekipo. Če bo odziv negativen … imajo vso pravico, nismo tukaj, da bi se odzvali na aplavze ali žvižge. Jasno, vsi delamo za aplavze, ampak žvižgi so sestavni del nogometa. Kdor tega ne more sprejeti, se s tem poslom ne more ukvarjati. Tako je tukaj, kot tudi v Madridu, Milanu, to je jasna stvar in sestavni del nogometa. Jasno je, da iz te strani izgleda drugače, znotraj pa je vseeno nekoliko drugače,” poudarja športni direktor Maribora in v svojem slogu dodal, da lahko Maribor v soboto zmaga tudi v Madridu, ne le proti Olimpiji.

“Maribor tudi v slovenskem prvenstvu krvavi za vsako točko. Taktika in pragmatičnost sta drugačna s tribune in ob igrišču. Če bi šli delati anketo v tujino, bi rekli, da je Maribor ‘čudo’ in ‘top’, vendar je zgodba znotraj drugačna – krvavenje,” je zaključil Zahovič in dodal, da se Jurčić očitno ni pogovarjal s svojimi varovanci.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kaj se dogaja v zadnje uvrščenemu klubu Prve lige Telemach?

NK Tabor Sežana v letošnji sezoni nikakor ne najde recepta za zmage. Česnjice so po deseti…