Že danes se s tekmo v Zavrču nadaljuje Prva Liga Telekom Slovenije, prvoligaše pa čaka že sedemnajsti krog. Kot že zapisano, se bo krog pričel s tekmo med Zavrčem in Koprom, ki bo glede na položaj obeh ekip na lestvici, tudi obračun kroga. V Velenju bo na klopi Krke debitiral Adnan Zildžović, Novomeščani pa tudi tokrat upajo, da bo še drugič letos šok terapija zalegla za nove točke. V domžalskem Športnem parku pa še drugič ta teden pričakujejo sosede iz Ljubljane. Sedemnajsti krog se bo zaključil z dvema nedeljskim obračunoma, Kranjčani bodo skušali proti Celju priti še do tretje zaporedne zmage, krog pa se bo končal z zanimiv obračunom v Novi Gorici, kjer gostujejo Mariborčani. Krog po katerem bi se lahko situacija v vrhu lestvice še dodatno zapletla.


Pari 17. kroga Prve Lige Telekom Slovenije:
ZAVRČ – LUKA KOPER (petek ob 18:00)
RUDAR VELENJE – KRKA (sobota ob 17:00)
DOMŽALE – OLIMPIJA (sobota ob 17:30)
TRIGLAV – CELJE (nedelja ob 14:00)
GORICA – MARIBOR (nedelja ob 17:00)

ZAVRČ   LUKA KOPER
0 1 0 Medsebojne tekme (Z-N-P) 0 1 0
0 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 0 1 0
0 1 0 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 0
Zadnja zmaga
Zadnjih pet tekem nasprotnikov
N Najvišja zmaga N
Peter Murko Manjkajoči nogometaši Matej Mavrič Rožič

Pred Zavrčani je druga obračun v nizu napornega zaključka jesenskega dela prvenstva. Na obronkih haloških gričev tokrat gostuje koprska zasedba, ki je po zaslugi mariborskega spodrsljaja skočila na sam vrh lestvice, medtem ko so Zavrčani v težkih razmerah doživeli visok poraz v Velenju. Varovance trenerja Trenevskega namreč po reprezentančnem premoru čakata dve težki gostovanji v Ljubljani in Mariboru, za zaključek jesenskega dela pa še domači obračun z neugodnimi Celjani. Nove točke pa bi bile tako pred zaključkom jesenskega dela več kot dobrodošle, še posebej, ker so nogometaši Zavrča v zadnjih štirih krogih osvojili ravno toliko število točk.

Koprčani so v minulem krogu proti Domžalčanom znova dokazali, da znajo zelo dobro odigrati na rezultat. Varovanci italijanskega stratega Vanolija so namreč še šestič letos slavili z zadetkom razlike in tako koprsko trdnjavo še osmič letos ohranili nedotaknjeno. Kanarčki so na Bonifiki v letošnji sezoni slavili petkrat in še trikrat remizirali, med drugim tudi z današnjim nasprotnikom. Koprčani pa sicer odlično igrajo tudi v gosteh, saj so ob Mariboru z dvanajstimi točkami v gosteh, najuspešnejše moštvo lige. Obenem pa bo lahko Vanoli v Zavrču računal tudi na Galešića, ki v zadnjem krogu ni smel igrati zaradi rumenih kartonov.

Sploh prvo srečanje teh dveh ekip se je zadnjega avgustovskega dne končalo z remijem, a so bili lahko v taboru Kopra bolj zadovoljni s točko, saj je Ćovilo zadel iz praktično edine akcije na tekmi. Zavrčani so imeli na omenjeni tekmi kar nekaj priložnosti za zadetek, a je edino v zadetek pretvoril Kokol. Koprčani so bili na tej tekmi praktično najbližje domačemu porazu v tej sezoni, kljub temu, da so zadnjih dvajset minut igrali brez izključenega Halilovića, pa jim je uspelo ubraniti letos še neosvoljivo Bonifiko. A pozor! Zavrč je najmanj gostoljuben gostitelj, saj je na domačem igrišču le dvakrat oddal točke, vse tri točke so šle v Novo Gorico, točko pa so Zavrčanom pred tedni ukradli še Domžalčani. In še zanimivost, tako kot na prvem letošnjem obračunu teh dveh nasprotnikov, bo tudi danes pravico delil Žganec.

RUDAR VELENJE   KRKA
3 1 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 1 3
2 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 1 1 1
1 1 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 2
8. maj 1994 (3:0) Zadnja zmaga 9. junij 1993 (4:1)
N-Z-P-Z-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-P-Z-P-P
8. maj 1994 (3:0) Najvišja zmaga 9. junij 1993 (4:1)
Almedin Muharemović, Leon Črnčič Manjkajoči nogometaši Mitja Brulc, Gregor Režonja, Josip Marošević

Velenjčani tudi brez prvega strelca Eterovića v minulem krogu niso imeli večjih težav z Zavrčem, čeprav je bil končni rezultat glede na prikazano na igrišču kar malce visok, pa se knapi seveda niso pritoževali nad zmago in tremi točkami, ki jih uvrščajo na tretje mesto, tik za Koper in Maribor. V soboto tako v goste prihaja zadnjeuvrščena Krka, ki pa zagotovo ne bo lahek zalogaj za četo trenerja Javornika, ki se zaveda težavnosti in pomembnosti obračuna, saj so Novomeščani pred dnevi zamenjali trenerja. A varovancem trenerja Javornika gre v zadnjih tednih zelo dobro, saj že šest ligaških tekem niso okusili grenkobe poraza, če pa k nizu dodamo še oba pokalna obračuna s Celjani pa se število tekem brez poraza podaljša že na dolgih osem tekem.

Novomeščani so še drugič letos posegli po šok terapiji in menjavi trenerja. Dolenjci so po prvi menjavi trenerja, ko je Lučića zamenjal Bracovič, sicer uspeli presenetiti Goričane in Ljubljančane, a v zadnjih štirih krogih zabeležili prav toliko porazov in zapravili prednost, ki so si jo pred Triglavom nabrali z omenjenima zmagama. Triglav jih je po dveh presenetljivih zmagah celo ujel, saj se Krka zaradi slabše gol razlike trenutno nahaja na zadnjem mestu. Menjava na trenerskem stolčku je bila tako edina logična rešitev, v dolenjsko prestolnico pa se je tako znova vrnil Zildžović, ki je bil v preteklosti že trener Krke, Bracovič pa ostaja njegov pomočnik.

V prvem letošnjem ligaškem obračunu, ki sta ga tekmeca zaradi del na novomeškem stadionu odigrala šele 2. oktobra, se je srečanje kar nekoliko presenetljivo končalo z remijem in brez zadetkov. Novomeščani pa so Velenjčani precej namučili tudi v pokalnem obračunu, ki so sicer ob koncu slavili visoko zmago, do katere pa so prišli v zadnji tretjini obračuna. Vse drugo kot domača zmaga, bi bilo seveda veliko presenečenje, saj so Velenjčani v dobri formi, poleg pa bo imel Javornik po odsluženi kazni na voljo še prvega strelca lige Eterovića. Točkovni izplen bi bil več kot le dobrodošel za dolenjsko četo, že zaradi samozavesti, saj jih v naslednjem krogu čaka obračun s Triglavom, v zadnjih dveh krogih pa čakata Novomeščane še dva obračuna s primorskima prvoligašema.

DOMŽALE   OLIMPIJA
6 2 9 Medsebojne tekme (Z-N-P) 9 2 6
2 0 6 Domače tekme (Z-N-P) 3 2 4
4 2 3 Gostujoče tekme (Z-N-P) 6 0 2
31. avgust 2013 (0:3) Zadnja zmaga 13. april 2013 (0:4)
Z-P-Z-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-Z-P-Z-P
31. avgust 2013 (0:3) Najvišja zmaga 13. april 2013 (0:4)
Marko Kovjenić, Tadej Rems, Nemanja Maksimović Manjkajoči nogometaši Enis Djurković, Davor Bagarić, Matic Fink

Domžalčani še drugič v tem tednu v Športnem parku ob Kamniški Bistrici pričakujejo goste iz Ljubljane. V domžalskem taboru pričakujejo podoben razplet kot v sredinem pokalnem obračunu, ko pa minimalna zmaga ni bila dovolj za napredovanje v polfinale pokalnega tekmovanja. Domači strateg Elsner je bil zadovoljen z drugim polčasom, ko so njegovi varovanci goste stisnili pred gol Džafića, ki pa ga več kot enkrat niso uspeli premagati, čeprav so imeli kar nekaj priložnosti tudi za drugi zadetek, s katerim bi izsilili podaljšek. Elsner je po sredinem obračunu na tiskovni konferenci povedal, da so nekateri nogometaši igrišče zapuščali s solzami v očeh, kar pove dovolj o želji Domžalčanov, ki bodo nadvse motivirani tudi v soboto.

Ljubljančani tudi v sredo niso uspeli prikazati dobre predstave in so se predvsem po zaslugi slabe domžalske predstave na prvem obračunu v Stožicah, uvrstili v polfinale Pokala Slovenije. Z uvrstitvijo med štiri najboljše ekipe tako še vedno upajo na preboj v kvalifikacije Evropske lige, saj je v prvenstvu zaostanek za pozicijami, ki vodijo v Evropo, vsaj glede na prikazano v dosedanjem poteku sezone, prevelik… Srbskega strokovnjaka na klopi zeleno-belih, Kosanovića, tako čaka še precej dela, saj pod njegovim vodstvom nogometaši še niso uspeli sestaviti dveh enakovrednih polčasov. V minulem krogu so bili proti Gorici blizu zmage, šeste v tej sezoni, a so Primorci po zaslugi ljubljanskih napak izid dvakrat uspeli poravnati in se domov vrnili s točko.

Tekma v domžalskem Športnem parku bo imela znova pridih dobrodelnosti. Domžalčani so v letošnji sezoni že zbirali prispevke za Anino zvezdico in košarkarja Urbana Gorjanca, ki je v Južni Koreji prestal operacijo srca, v soboto pa bodo ves izkupiček od prodanih vstopnic, tako kot tudi domžalski košarkarji, podarili stanovalcem stolpnice Matije Tomca, kjer je pred zagorelo dvema tednoma. Kljub dobrodelnosti pa seveda ne bo manjkalo niti športnega motiva, saj bodo skušali Domžalčani maščevati izpad iz pokalnega tekmovanja, Ljubljančani pa bodo skušali z zmago napredovanju dati še dodatno potrditev. V preteklih obračunih so zmage iz domžalskega igrišča, več ali manj odhajala v prestolnico, saj so zmaji dobili kar šest od osmih medsebojnih obračunov.

TRIGLAV   CELJE
6 6 7 Medsebojne tekme (Z-N-P) 7 6 6
4 3 2 Domače tekme (Z-N-P) 5 3 2
2 3 5 Gostujoče tekme (Z-N-P) 2 3 4
14. april 2013 (1:0) Zadnja zmaga 31. avgust 2013 (1:0)
P-Z-Z-N-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-P-P-N-Z
12. maj 2012 (4:3) Najvišja zmaga 31. avgust 2013 (1:0)
Manjkajoči nogometaši Sebastjan Gobec, Tadej Žagar Knez, Marijo Močić

Triglavani so po menjavi trenerja krenili v novo zgodbo, ki ima vsaj v prvih poglavjih več kot odličen začetek. Brkić je po vrnitvi v orlovo gnezdo napovedal drugačen Triglav, z obrazložitvijo, da simpatičnost na igrišču pač ne prinaša točk. Brkićeva filozofija se je v zadnjih dveh krogih izkazala za zelo uspešno, saj so Kranjčani najprej premagali Olimpijo, minulo nedeljo pa v razmočenem Ljudskem vrtu presenetili še Maribor in prišli sploh do prvih točk na gostovanju v štajerski prestolnici. Pred trmastimi Gorenjci, ki so z dvema zmagama ujeli pred tedni še oddaljeno Krko, pa je že nova težka preizkušnja, saj v goste prihajajo Celjani, ki so podobno kot Kranjčani, v zadnjih krogih prav tako presenetili Ljubljančane in Mariborčane.

Celjani so tudi z malce slabšo predstavo in tudi nekaj sreče prišli do vseh treh točk iz gostovanja v Celju, saj so domači nogometaši kar dvakrat zatresli okvir Kotnikovega gola, ki pa se tudi tokrat ni pustil premagati. Celjani so svoja vrata zaklenili že tretjič zapored, Kotnik pa je zadnjič klonil proti Kopru, ko ga je v 89. minuti iz bele točke premagal Galešić. Koroški čuvaj mreže je v letošnji sezoni že šestkrat zaklenil svoja vrata, kar ga uvršča med najuspešnejše vratarje v ligi, saj je na tem področju pred njim le Rozman, ki je gol Velenjčanov zaklenil sedemkrat. Bodo pa Celjani v Kranj odpotovali oslabljeni, saj bo zaradi štirih rumenih kartonov manjkal kapetan Gobec. Bo pa lahko Rus po vsej verjetnosti računal na Vicenteja, ki je dvoboj na novomeškem Portovalu predčasno končal zaradi poškodbe.

Medsebojni obračuni nedeljskih nasprotnikov so precej bolj izenačeni, kot bi marsikdo pričakoval. Pred začetkom letošnje sezone sta imeli namreč moštvi po šest zmag, remijev in porazov. V Celju so v prvem letošnjem obračunu tesno zmago slavili Celjani, ki so do zmage prišli v izdihljajih tekme, ko je v polno meril rezervist Žurej, ki se je s podobno potezo izkazal tudi ob zadnji zmagi Celjanov proti Mariboru. Triglavani bodo tudi tokrat močno nevarni iz prekinitev, iz katerih so letos zadeli že nekajkrat, tudi na zadnjih dveh obračunih z Olimpijo in Mariborom. Eno glavnih nevarnosti za celjska vrata pa bo predstavljal Nukić, sicer nekdanji član grofov, ki pa v sezoni 2011/12 v celjskem moštvu ni dobil kaj veliko priložnosti, sedaj pa je eno glavnih orožij in s tremi zadetki tudi prvi strelec kranjskega prvoligaša. V kranjskem prvoligašu so sicer za vse gledalce pripravili še presenečenje, saj bodo ob nakupu vstopnice prejeli še brezplačni kupon za klobaso in pivo oziroma vodo.

GORICA   MARIBOR
22 13 39 Medsebojne tekme (Z-N-P) 39 13 22
15 8 12 Domače tekme (Z-N-P) 27 5 7
7 5 27 Gostujoče tekme (Z-N-P) 12 8 15
5. marec 2011 (1:2) Zadnja zmaga 13. april 2013 (2:1)
N-P-P-P-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-Z-Z-Z-Z
5. maj 2007 (4:1) Najvišja zmaga 23. marec 2002 (7:0)
Manjkajoči nogometaši Aleš Mejač, Dragan Topić, Jean-Philippe Mendy

Mariborčani so, čeprav tega sami ne priznavajo, v rezultatski krizi, a tako Šimundža, kot tudi Zahovič vztrajno ponavljata, da razlogov za preplah ni. Dejstvo pa je, da igra tudi po menjavi trenerja, z izjemo večnega derbija in tekme v Belgiji, nikakor ne steče. Varovanci trenerja Šimundže so v drugem polčasu četrtkovega obračuna s Zulte-Waregenom, predvsem po vstopu Boharja, pokazali boljšo igro, ki pa ni bila dovolj niti za točko, saj so se gostje v obrambi dobro zoperstavili vijoličasti četi. Nekaj podobnega pa bodo verjetno v nedeljo uprizorili tudi Goričani, ki proti Mariboru zagotovo ne bodo brezglavo napadali. Dodatne skrbi Šimundži povzročajo še težave s sestavo moštva, saj zaradi poškodbe ne bo Mejača, težave z zdravjem pa ima tudi prvi strelec Mariborčanov Mendy.

Strategu Apolloniju je tudi v ljubljanskih Stožicah s previdnejšim pristopom uspeli priti do točke. Goričani so žogo in premoč prepustili Ljubljančanom, sicer tudi povedli, a so zeleno-beli hitro izenačili in nato tudi povedli. Goričani se kljub temu niso predali in so po izletu vratarja Cordaza, ki je po desnem boku prodrl vse do sredine igrišča izenačili in iztržili točko. Plavi so v Ljubljani znova dokazali, da znajo odlično izkoriščati napake nasprotnikov, tako ali tako pa je že nekaj časa znano dejstvo, da so še posebej nevarni iz protinapadov ter hitrih in enostavnih akcij, kjer sta predvsem Coda in Ladapadula glavno orožje za gol nasprotnika. Nič kaj drugače ne bo niti na obračunu z Mariborčani, kjer gre pričakovati podoben scenarij kot v zadnjem krogu, ko so pobudo prepustili nasprotniku.

Goričani so bili v tej sezoni prva ekipa, ki je v prvenstvu ukradla točke Mariboru. Do obračuna z Gorico so Mariborčani nanizali šest zaporednih ligaških zmag, ki so bile z izjemo prve tekme z Zavrčem, visoke in zanesljive. Po tej tekmi je šlo v taboru vijoličastih le še navzdol, s kakšnim prebliskom proti Krki, ki so ji predvsem po zaslugi odličnega Mileca zabili pet zadetkov. Vijoličasti so v drugi četrtini prvenstva od možnih 27 točk osvojili le tretjino, torej sedem točk in zapravili prigarano prednost in prvo mesto, ki so si ga z visokimi zmagami zagotovili v uvodu letošnje sezone. Lahko vrtnice še drugič letos zbodejo vijolice?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Šimundža zadovoljen s predstavo, a opozarja

Na prvi tekmi sezone je Maribor pred domačim občinstvom na stadionu Ljudski vrt pokazal sv…