Drugi večni derbi letošnje sezone je ponovno pripadel nogometašem Olimpije, ki so v Stožicah ugnali Maribor z minimalnih 1:0. Edini zadetek je v 92. minuti z bele točke dosegel Mario Kvesić.

Zahteven obračun s številnimi prekinitvami je s pomočniki odsodil Dragoslav Perić, ki je v samem zaključku dvoboja dosodil najstrožjo kazen za zmaje. Nekaj trenutkov pred tem je ob strelu Kvesića žoga na poti proti vratom v roko zadela Nemanjo Mitrovića in po ogledu posnetka je Perić pokazal na enajstmetrovko. Uspešno jo je izvedel Kvesić in zadel, toda zadetek ne bi smel obveljati.

Po številnih odzivih na socialnih omrežjih je morda priložnost, da še enkrat obrazložimo celotno situacijo. Ob izvedbi najstrožje kazni morajo biti vsi igralci, z izjemo izvajalca, izven kazenskega prostora oziroma 9,15 metra od bele točke. Tega se v nedeljo ni držal Samuel Pedro in po pravilih igre zadetek Kvesića ne bi smel obveljati oziroma kazenski udarec bi moral biti ponovljen. Ob tem, da je največji derbi v Sloveniji bil odločen z neregularnim zadetkom pa je še bolj skrb vzbujajoče dejstvo, da se težave s prehitrim vtekavanjem kljub VAR-u v Sloveniji dogajajo precej pogosto, in sicer večkrat tekom celotne prejšnje sezone, očitno pa se bo scenarij ponavljal tudi v tej. Če na sobotnem derbiju Perić in njegov drugi pomočnik Tomaž Klančnik prekrška pravil nista zaznala, pa je povsem nerazumljivo, da tega ob preverbi (?) posnetkov nista opazila Asmir Sagrković in Matej Jug, ki sta sedela v VAR sobi. Kršitev je namreč bila precej evidentna. To so sicer zadeve, ki jih v tujini običajno ne spregledajo. Tam pravzaprav pregledajo vse “malenkosti,” ki se zgodijo v akcijah pred dosego zadetkov; morebitna prehitra vtekavanja, prekrške, igranja z roko itd.

Spodaj prilagamo še izsek pravilnika iz knjige Pravila nogometne igre (IFAB):
Kazenski udarec
Kazenski udarec je dosojen, če igralec stori prekršek, ki se kaznuje z direktnim prostim udarcem znotraj svojega kazenskega prostora ali izven igrišča med akcijo, kot je opisano v Pravilih 12 in 13.

Iz kazenskega udarca je mogoče neposredno doseči zadetek.


1. Postopek
Žoga mora mirovati na kazenski točki, vratnici, prečka in mreža pa se ne smejo premikati.

Izvajalec kazenskega udarca mora biti jasno identificiran.

Vratar braneče se ekipe se mora zadržati na prečni črti med obema vratnicama, z obrazom obrnjen proti izvajalcu, ne da bi se dotikal vratnice, prečke ali mreže, dokler ni žoga udarjena z nogo.

Drugi igralci (razen izvajalca) se morajo nahajati:
– na igrišču,
– zunaj kazenskega prostora,
– za kazensko točko,
– najmanj 9,15 m od kazenske točke.2. Prekrški in kazni
Ko sodnik da znak za izvedbo kazenskega udarca, mora biti izveden. Če ni izveden, lahko sodnik izreče disciplinsko kazen pred ponovnim znakom za izvedbo udarca.

Če se, preden je žoga v igri, zgodi ena izmed naslednjih situacij:
– Izvajalec kazenskega udarca ali njegov soigralec krši Pravila igre:
— če je bil zadetek dosežen, se kazenski udarec ponovi,
— če zadetek ni bil dosežen, sodnik igro prekine in dosodi indirektni prosti strel.


Zanimivo, tudi v primeru, če bi v kazenski prostor prehitro vtekel nogometaš Maribora oziroma bi do prehitrega vtekavanja prišlo s strani igralcev obeh ekip, bi ob doseženem zadetku kazenski udarec moral biti ponovljen.


Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Brez zmagovalca v Kopru

Koper je v 32. krogu Prve lige Telemach gostil ljubljanski Bravo. Tekma v Kopru se je konč…