Čeprav je Robert Vrtovec še pred nekaj tedni trdil, da novi investitorji ne pogojujejo njegovega odhoda, je predsednik novogoriškega prvoligaša v pogovoru za klubsko spletno stran tokrat napovedal odhod z mesta predsednika kluba. To funkcijo je opravljal kar šest let in pol, kar je drugi najdaljši mandat v zgodovini kluba, ki je bil ustanovljen leta 1947.


Nogometaši in zaposleni v klubu še vedno niso prejeli zaostalih izplačil, a je tudi po njihovi zaslugi klub prejel prvoligaško licenco za prihajajočo sezono. Klub je minulo leto končal z bilančnim dobičkom, a zgolj na papirju, saj bo konec junija dolg znašal že preko 700 tisoč evrov. “31. decembra 2014 je bilanca pokazala 27.000 evrov dobička. A to je bilančno stanje, dejansko bo klub konec junija letos zaposlencem – igralcem, odvisnim osebam in dobaviteljem dolgoval 723 tisoč evrov, bo pa ta znesek do  zaključka tekočega leta 2015, če ne bo aktivnosti pri izterjavi dolgov in pridobivanju novih sponzorjev, po mojih ocenah narasel na preko milijon evrov,” je dejal nekdanji nogometaš, ki je v treh sezonah po osamosvojitvi v dresu Gorice zbral 37 nastopov. In zakaj je prišlo do tako slabega stanja? “Zaradi neplačanih pogodbenih obveznosti Parme in še dveh sponzorjev. Iz naslova prodaje igralcev Široka, Vetriha, Jogana in Celcerja, torej iz naslova športnih terjatev, nam FC Parma dolguje še 768 tisoč evrov. Podjetje Paradise s.r.l, kateremu smo v tekoči sezoni odprodali polovico oglaševalskega prostora, dolguje 538 tisoč evrov, podjetje Energy T.I. group s.p.a., ki je bilo glavni sponzor, pa še 80 tisoč. Skupaj torej milijon 386 tisoč evrov terjatev. Če  FC Parma ne bi priglasila stečaja in bi ostala dolžnika redno plačevala kot je bilo pogodbeno dogovorjeno, finančnih težav danes ne bi bilo, prav nasprotno: imeli bi zalogo za nadaljevanje prihodnje sezone.”

Vrtovec je v nadaljevanju pojasnil, da Parma išče nove investitorje, nogometaši in zaposleni v klubu so se odpovedali veliki večini terjatev, narok za ugotovitev vseh športnih terjatev preložen na konec julija, obstajala pa naj bi velika, da se bo investitor našel in da se bo do goriškega kluba poplačal vsaj del dolga. Kljub vsemu pa je Parma v novogoriški klub v dobrem letu vložila milijon evrov, kar je več kot sta v šestih letih prispevala novogoriško gospodarstvo in občina, tako Vrtovec: “V petih letih in pol smo zagotovili šest milijonov evrov in pol, od 66 poravnali 58 plač povprečno 60 zaposlenim, kamor po napačni predstavi ne sodijo le igralci in trenerji, temveč tudi vsi, ki so potrebni, da profesionalen nogometni klub lahko deluje (zdravnik, fizioterapevt, tehnični vodja ekipe, sekretar,…). Organizacija domače tekme stane pet tisoč evrov (gasilci, reševalci, policija, redarji, varnostniki, sodniki, delegat…), skupaj 105 tisoč na leto. Uporaba igrišč in garderob za treninge in tekme stane 45 tisoč evrov na leto. Strošek avtobusnih prevozov za vse selekcije znaša 50 tisoč evrov letno. Da ne govorimo o stroških dobaviteljev,” je dejal Vrtovec in nadaljeval: “Ob vsem tem moram izpostaviti, da smo v vseh teh letih 800 tisoč evrov ustvarili na domačem trgu v lokalnem okolju (prispevek občine ter sponzorjev in donatorjev).  5,7 milijona evrov pa smo ustvarili iz naslova odškodnin pri prodaji igralcev na domačem in tujem trgu, kar je zavedeno v bilancah in v posebnem programu FIFA TMS, kjer je potrebno vpisati višino transferja, provizije ter vse podatke za transparentno poslovanje pri takšnih poslih. Vse denarne transakcije so potekale preko računov in enkrat letno je neodvisna revizija za potrebe licenciranja to tudi kontrolirana in vsako leto podala pozitivno oceno finančnega poslovanja. Posebej bi poudaril, da je v letu dni samo FC Parma plačal milijon evrov, kar je več kot sta v šestih letih prispevala goriško gospodarstvo in občina, v kateri so ti igralci, trenerji, … živeli in trošili (najemnine, prehrana,…). Zaradi kluba je v Novi Gorici gostovala članska in mlajše selekcije reprezentance Slovenije in vsi tuji klubi ob igranju ND Gorice v evropskih pokalih, ki so večinoma prenočevali v goriških hotelih…Klub je okolju poleg vzgoje mladih fantov, ki niso bili prepuščeni ulici (kar je najpomembnejše), ogromno vrnil, tako v smislu ugleda mestu kot tudi finančno.”

Vrtovec, ki je bil edini profesionalni predsednik prvoligaških klubov, trdi, da je v šestih letih in pol za vodenje kluba prejel 24 evrov bruto nadomestila za vse stroške. Poudarja, da odhaja dvignjene glave, ostaja optimist in pravi, da se bo na novogoriško tribuno v bodoče še vračal: “Če ti župan in gospodarstveniki rečejo, da je potrebno postaviti novo vodstvo, potem je to znak, da je čas za odhod. Interesna skupina je torej izrazila željo, da bi postavila svojo ekipo in vesel sem, da bodo šle stvari naprej. Če nimaš več možnosti, da bi vodil klub, moraš pač oditi. Iz kluba ne odhajam z zamero, ampak zato, ker je moje poslanstvo v njem zaključeno. Igral sem za vse klubske selekcije imam 37 nastopov za člansko ekipo, bil športni direktor in predsednik, klub imam rad in vedno se bom rad vračal na tribune in navijal.”

Že pred časom se je omenjalo sodelovanje s Sampdorio, pogodba o sodelovanju je po besedah Vrtovca pripravljena, a si mora klub za sklenitev dogovora zagotoviti še obstanek med prvoligaši: “Res je, za sodelovanje smo se dogovorili s Sampdorio, pogodba je pripravljena in je na mizi. Predvideno je sodelovanje s posojo nekaj igralcev, ki so na njihovi plačilni listi in tudi s finančno pomočjo v višini nekaj sto tisoč evrov. Čistopis pogodbe je pripravljen in čaka na realizacijo, katere pogoj je seveda obstanek Gorice v Prvi ligi,” je sklenil 33. predsednik v zgodovini novogoriškega kluba, ki bo kmalu postal nekdanji. Mnenje, če bo to dobro ali ne, pa na tem mestu prepuščamo bralcem.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Izjemni prestop Šeška dober denar prinaša tudi Domžalam

Danes je čudežni deček slovenskega nogometa Benjamin Šeško tudi uradno postal rekorder kar…