Mariborčani so na prvem obračunu pred razprodanim Ljudskim vrtom ostali neporaženi. Ob odlični igri v prvem polčasu, so premoč kronali v 33. minuti, ko je Mezga zaposlil hitrega Mileca, ki je s povratno podajo zaposlil Tavaresa, ta pa je poskrbel za eksplozijo Ljudskega vrta. Španci so v drugem polčasu močno pritisnili in prednost vijoličastih izničili že v drugi minuti nadaljevanja, ko je po predložku Rakitića, ki sicer danes ni bil pri strelu in je bil v prvem polčasu povsem odrezan od igre, zadel Gamerio. Hrvaški reprezentant se je v vlogi asistenta drugič izkazal v 72. minuti, ko je podal iz kota, neprevidnost domačih pa je izkoristil visoki Fazio, ki je Sevillo popeljal v vodstvo. Pritisk gostov se je stopnjeval, Šimundža pa je potegnil logično potezo in na igrišče poslal novinca Vršiča, ki je svoje mojstrstvo potrdil že po nekaj minutah in s strelom v spodnji levi kot španskih vrat poskrbel za zanimivo gostovanje v Sevilli, saj Maribor ob remiju 2:2 še vedno lahko upa na osmino finala Evropske lige.


Trener Maribora Ante Šimundža danes sicer ni mogel računati na kaznovanega Aleša Mertlja, zaradi poškodbe pa sta manjkala tudi Matic Črnic in novinec Marko Šuler, medtem ko je Dare Vršič priložnost dočakal v drugem polčasu.

Evropska liga – prva tekma šestnajstine finala. Sodnik: Istvan Vad.
Maribor, Ljudski vrt: 12.000 gledalcev.
MARIBOR 2:2 SEVILLA
Strelci: Tavares (33), Vršič (81); Gameiro (47), Fazio (72)

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arghus, Viler, Mezga (75 Vršič), Dervišević (87 Cvijanović), Filipović, Bohar, Tavares, Mendy (86 Fajić). Trener: Ante Šimundža.
Sevilla: Varas, Figueiras, Fazio, Pareja (59 Ibarra), F. Navarro, Cristoforo (84 Trochowski), Carriço, Vitolo, Rakitić, Cheryshev (40 Marin), Gameiro. Trener: Unai Emery.

1′ – Iz sredine začenjajo nogometaši Seville, ki danes igrajo v rumeno-črni opravi.
6′ – Prvih pet minut brez priložnosti, gostje so prišli do prvega kota, a so domači uspešno izbili.
7′ – Prvič so proti vratom gostov krenili tudi Mariborčani, Mendy je žogo popeljal v protinapad, a čakal predolgo, saj je bil Tavares ob oddaji žoge v prepovedanem položaju.
11′ – V prvih desetih minutah moštvi še nista sprožili proti vratom, igra poteka v glavnem na sredini igrišča.
12′ – Mendy je znova dokazal svoje veščine, z dolgim in hitrim korakom je bil hitro pred svojim čuvajem, strel iz desne strani kazenskega prostora pa je na žalost dvanajst tisočglave množice zadel le zunanji del mreže.
19′ – Rakitić je v zadnji minuti poizkušal dvakrat, prvi poizkus je bil blokiran, nekaj sekund kasneje je še drugič poizkušal iz razdalje, a slabo zadel žogo.
21′ – Prvi strel v okvir vrat, po podaji Tavaresa je iz roba kazenskega prostora poizkušal Mezga, a streljal točno v naročje vratarja Varasa. Na desni strani je imel sicer boljšo rešitev, saj je bil Milec povsem sam, ostaja 0:0.
25′ – Nogometaši Seville so imeli po prekršku Arghusa nad Cheryshevim prosti strel dobrih 30 metrov od gola vijoličastih, a je bil Gameiro ob podaji Rakitića v prepovedanem položaju.
30′ – Nov poizkus Mariborčanov, ki so si v prve pol ure pripravili več nevarnejših priložnosti. Znova je streljal Mendy, ki pa je iz 20 metrov zgrešil okvir vrat, žoga je švignila mimo leve vratnice španskih vrat.
33′ – GOOOOL! Ljudski vrt nori, Maribor namreč vodi, mrežo pa je zatresel kapetan Tavares. Prav on je na sredini igrišča kombiniral z Mezgo, ki je z lepo podajo v prostor zaposlil utekajočega Mileca, ki je bil hitrejši od Navarra in s povratno podajo zaposlil Tavaresa, ki je iz drugega plana neoviran načel mrežo Seville. 1:0!
38′ – Viler se je znova preveč poigraval v svojem kazenskem prostoru, a Španci na srečo tega niso izkoristili.
40′ – Mariborčani so nevarnejši nasprotnik. Nov strel, tokrat je poizkušal Viler, a je poizkus iz roba kazenskega prostora končal v naročju vratarja Varasa. Trener gostov Unai Emery pa se je že v 40. minuti odločil za prvo zamenjavo, Marin je na igrišču zamenjal Cheryshev.
42′ – Prvi rumeni karton na srečanju, po prekršku nad Figueirasom ga je prejel Bohar.
44′ – Rumeni karton tudi za goste, sodnik Vad ga je pokazal Pareju, ki je 24 metrov od gola nepravilno oviral prodirajočega Mendyja, vijoličasti pa po prostem strelu niso uspeli ogroziti gostujočih vrat.
45+’ – V sodnikovem podaljšku se je z obrambo izkazal še Handanović in preprečil izenačenje.

46′ – Mariborčani so zasluženo dobili prvi polčas, saj si Španci vse do sodnikovega podaljška niso pripravili resnejše priložnosti, zato pa so ofenzivno krenili v drugi polčas, ko se je Handanović najprej izkazal ob poizkusu Gameira, v nadaljevanju pa je Rakitić sprožil preko vrat.
47′ – GOOOL! In ravno Rakitić in Gameiro sta minuto kasneje izpeljala novo akcijo. Rakitić je potegnil po desni strani, Dervišević je bil prepozen, kar je Hrvat izkoristil za predložek pred vrata vijoličastih, kjer je bil Handanović prekratek, na drugi vratnici pa je bil Gameiro hitrejši od Rajčevića in jo potisnil v nebranjeno mrežo Maribora. 1:1!
50′ – Pareja je dobrih 18 metrov rahlo desno od gola podrl Mendyja, iz prostega strela je poizkušal Tavares, a tokrat meril preko gostujočih vrat.
56′ – Drugi rumeni karton za nogometaše Seville, prejel ga je Fazio, ki je na sredini igrišča s prekrškom zaustavil Mendyja in prekinil obetaven napad vijoličastih.
59′ – Trener gostov Emery je posegel po drugi menjavi in porumenelega Pareja zamenjal z Ibarro.
60′ – Prva nevarnejša akcija Mariborčanov, Viler je poslal nevaren predložek iz leve strani igrišča, pred golom pa sta bila prenizka tako Tavares kot tudi Mendy.
61′ – Že minuta kasneje nevarneje. Tavares je na vrhu kazenskega prostora zaposlil Mezgo, ki je na levi strani kazenskega prostora opazil osamljenega Boharja, ki je strejlal v daljši kot španski vrat, a je na žalost glasne množice žoga zgrešila levo vratnico.
62′ – Španci igrajo trdo in moško, znova je na igrišču obležal Mendy, ki je danes prejel že nekaj udarcev, zaradi prekrška iz hrbta pa je madžarski sodnik Vad rumeni karton pokazal Carriçu.
70′ – Zadnjih deset minut priložnosti ni bilo, žogo sicer držijo nogometaši Seville, ki iščejo nov zadetek, a po izenačujočem zadetku, še niso uspeli ogroziti vrat.
72′ – GOOOL! Špancem je uspel preobrat. Po kotu Rakitića je bil pred vrati Maribora najvišji visoki branilec Fazio in Sevillo popeljal v vodstvo.
74′ – Nova grožnja Seviljčanov, iz kakšnih 20 metrov je streljal Rakitić, a je žoga oplazila Derviševića in zletela mimo vrat.
75′ – Prva menjava v vrstah vijoličastih, Mezgo je zamenjal novinec Vršič.
78′ – Znova je poizkušal Rakitić, ki pa danes ni ravno pri strelu, tudi tokrat je poizkus iz roba kazenskega prostora končal za vrati Handanovića.
80′ – Španci iščejo še tretji zadetek, ki bi jih najverjetneje že popeljal v osmino finala. Po levi strani igrišča je v kazenski prostor nevarno prodrl Marin, šel mimo Rajčevića, a zatresel le zunanji del mreže.
81′ – GOOOL! In to kdo? Novinec Vršič, nekdaj sovražnik številka ena, danes tisti, ki je znova prebudil Ljudski vrt. Dolgo je vlekel žogo, nato pa sprožil iz 23 metrov in z diagonalnim strelom mojstrsko premagal vratarja Varasa. Ljudski vrt pa že vzklika njegovo ime! 2:2!
84′ – Strateg gostov je posegel po zadnji menjavi, Cristofora je zamenjal Trochowski.
86′ – Menjava pa tudi v vrstah domačih, nepopustljivega Mendyja je zamenjal Fajić.
87′ – Zadnja menjava pa tudi pri domačih, Šimundža je iz igre potegnil Derviševića, ki se je danes predstavil v dobri luči, nekaj minut pa je dobil Cvijanović.
88′ – Zaključni pritisk gostov, Milec je sprva izbil pred Iborro, nato pa je do žoge prišel Trochowski, ki je meril iz roba kazenskega prostora, vijoličaste pa je rešila desna vratnica. Nekaj sekund kasneje so gostje zahtevali tudi enajstmetrovko, a je sodnik Vad ob padcu Rakitića le zamahnil z roko, Iborra pa je streljal slabo in v naročje Handanovića.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Znan je začetek nove sezone

Znan je potek ter urnik za novo sezono klubskega nogometnega tekmovanja v Sloveniji. Prvi …