Mariborčani v Wiganu niso uspeli priti do točk, domači so s pridom izkoriščali napake v obrambi, ki jih ni bilo malo. Varovanci trenerja Owna Coyla so izkoristili tri priložnosti, čeprav je bilo zrelih priložnosti še kar nekaj. V prvem polčasu so bili vijoličasti, z izjemo nepopustljivega Mendya, neprepoznavni, zato je bil zaostanek razumljiv. Gostje so v drugem polčasu zaigrali pogumneje in bolje ter po dobri uri igre uspeli znižati. V glavni vlogi je bil Mendy, ki je pripravil vse potrebno za Tavaresa, ki je zabil svoj prvi zadetek odkar je pred tedni prejel slovensko državljanstvo. Tavares je v zadnji minuti rednega dela preizkusil sposobnosti Carsona, v naslednjem napadu pa je tekmo z drugim zadetkom odločil Powell. Vijoličasti so tako z ničlo na dnu lestvice, Wigan pa je prišel do prve evropske zmage v zgodovini kluba. Kljub vsemu pa je lahko zadnja tretjina tekme vzpodbuda za prihodnje izzive.


Evropska liga – 2. krog. Glavni sodnik: Aleksander Stavrev.
Wigan: DW Stadium, 13000 gledalcev.
WIGAN ATHLETIC 3:1 MARIBOR
Strelci: Powell (22, 91), Watson (34)

Wigan: Carson, Shotton, Boyce, Barnett, Perch, Gomez, Watson (77 McCann), McArthur, McManaman (67 McClean), Powell, Beausejour. Trener: Owen Coyle.
Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arghus, Mejač (83 Viler), Bohar (83 Fajić), Mertelj, Filipović, Cvijanović (77 Mezga), Tavares, Mendy. Trener: Ante Šimundža.

Domačini so prvič zapretili v 8. minuti, ko sta je Mejač slabo vrnil žogo do Arghusa, kar je izkoristil Powell, ki je silovito krenil proti golu, a je soočenje z mladim napadalcem dobil Handanović. Po kotu so Mariborčani žogo izbili, a le do roba kazenskega prostora, kjer pa je mimo gola meril McArthur. V 18. minuti so do prvega strela prišli tudi Mariborčani, Mejač je izkoristil podajo Mertlja in na levi strani izigral svojega čuvaja, nato pa s povratno podajo zaposlil Cvijanovića, ki je sprožil iz roba kazenskega prostora, a je žoga oplazila enega od domačih branilcev in končala v kotu. Po kotu so domačini izbili točno na nogo Mejača, ki je iz razdalje meril močno, a za kak meter ob levi vratnici Carsona. V 22. minuti pa do somačini povedli, Besajour je iz leve poslal predložek pred gol Maribora, Handanović je slabo izbijal, darilo pa je rade volje sprejel Powell, ki je žogo le še potisnil v mrežo gostov. V 28. minuti je s samostojno akcijo poizkusil Mendy, sicer uspešno prišel do prostora za strel, vendar nato v zaključku meril v naročje Carsona. Dve minuti kasneje so imeli domači, po prekršku Mertlja, prosti strel dobrih 23 metrov od vrat, a je Watson streljal preko vrat. V 32. minuti je do novega poizkusa prišel Mendy, ki je iz igre vrgel branilca Sholtona, a nato znova meril v čuvaja mreže. Domači pa kljub vsemu niso dolgo čakali na povišanje vodstva. Milec je na levi strani prevzemal prodirajočega Percha, Beausajour je dobil veliko prostora za predložek pred vrata, zaspanost obrambe pa je izkoristil Watson, ki je žogo z glavo spravil za črto in povišal vodstvo Wigana. Wigan bi skorajda tretjič zadel še v 37. minuti, ko je napako Arghusa izkoristil hitri Powell, a meril preko vrat. Napadi domačinov tudi v zaključku polčasa niso pojenjali, McManaman in Powell sta na desni z dvojno podajo izigrala obrambo Maribora, McNamanam pa je stekel proti golu Handanoviću, meril proti daljši vratnici, žoga pa je zgrešila cilj.

V 52. minuti je hitri McManaman poslal predložek na prvo vratnico, a je Handanović z nekaj težavami uspel ukrotiti žogo. Tri minute kasneje so imeli domačini novo lepo priložnost. Na levi strani je Milcu pobegnil Beausajour, poslal nevaren predložek v kazenski prostor, žoga je šla med Rajčevićem in Arghusom ter Handanovićem, na drugi vratnici pa je ostal osamljeni Powell, ki pa je iz težkega položaja in v drsečem štartu zatresel levo vratnico mariborskih vrat. V 60. minuti pa so vijoličasti le uspeli znižati, nepopustljivi Mendy je uspel prodrti v kazenski prostor domačih, kjer je s povratno podajo zaposlil Tavaresa, ki je žogo iz 12 metrov poslal med Barnettom in Shottonom, ki močnega strela ni uspel blokirati. V 74. minuti sta na desni strani kombinirala Milec in Tavares, slednji pa se je odločil za strel iz roba kazenskega prostora, vendar meril v naročje Carsona. Že v naslednji minuti bi lahko domači znova zadeli, Watson je bil hitrejši od zadnje vrste Maribora, iz leve streljal proti oddaljenejši vratnici, kjer se je požrtvovalno vrgel še Powell, ki pa ni zadel žoge. Novi strateg vijoličastih, Šimundža, je v 83. minuti potegnil Boharja in Mejača ter z vstopom Fajića in Vilerja napovedal lov na izenačenje, saj so domačini po znižanju Tavaresa pobudo in posest žoge prepustili Mariborčanom, ki pa si niso uspeli pripraviti resnejših priložnosti. Vse do zadnje minute rednega dela, ko je iz kakšnih 22 metrov močno in natančno sprožil Tavares, a se je izkazal Carson, ki je z lepo obrambo žogo poslal v kot, po katerem pa Mariborčani niso uspeli resneje ogroziti domačih vrat. Po hitri akciji pa so gostje odločili srečanje, Rajčević je slabo izbijal, žoga je prišla do strelca prvega zadetka, Powlla, ki se je sprehodil med branilci in se še drugič vpisal med strelce. Vijoličasti se sicer niso predali, na nasprotni strani je poizkušal Fajić, a je Shotton blokiral v zadnjem trenutku, po hitrem protinapadu pa je do strela v zadnji sekundi prišel še mladi Dicko, a je na golovi črti izbil Arghus.

Nick Powell (1:0; 22. minuta)

Ben Watson (2:0; 34. minuta)

Marcos Tavares (2:1; 60. minuta)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Aleš Arnol o novih izzivih: “Iskreni odnosi in odlična energija nas vodijo naprej”

NK Bravo je po izjemni sezoni 2023/24, v kateri so dosegli rekordnih 50 točk in se uvrstil…