Maribor in Olimpija bosta danes ob 17. uri odigrala prvi večni derbi v letošnjem prvenstvu. Ekipi sta se letos enkrat že pomerili, v superpokalu so bili Ljubljančani brez moči, saj so izgubili s 3:0. Zadeli so Tavares, Mezga in Cvijanović. Tekmeca bi se morala sicer pomeriti že v začetku avgusta, a je tedaj srečanje v Stožicah odpadlo.


Tako v Mariboru in Ljubljani v zadnjih tednih ne morejo biti zadovoljni z rezultati, predstavami in formo nogometašev. Zeleno-beli še vedno niso našli forme, ki jih je krasila v spomladanskem delu lanske sezone, vijoličasti pa so po odličnem začetku, v zadnjih tekmah padli in po včerajšnji zmagi Kopra v Celju, na lestvici zdrsnili na drugo mesto. Pred dobrim tednom so v Ljudskem vrtu izvedli šok terapijo, saj je Čačića zamenjal stari znanec vijoličastih, Šimundža, ki pa na svoji prvi preizkušnji, ko so Mariborčani v četrtek gostovali v angleškem Wiganu, krivulje rezultatov še ni uspel obrniti navzgor. Obe moštvi napovedujeta zanimivo in napeto srečanje, tako v Mariboru, kakor tudi v Ljubljani pa upajo na pozitiven rezultat, torej zmago.

“Derbi kot derbi, te tekme so vedno zanimive in napete. Dali bomo vse od sebe in upamo na pozitiven rezultat. Kljub menjavi trenerja velikih skrivnosti ni, odločala bo individualna kvaliteta in dnevna forma,” je uvodoma povedal strateg zmajev, Andrej Razdrh, ki obžaluje, da se ekipi nista pomerili že v prej omenjenem obračunu v Stožicah, ki bi moral biti odigran 3. avgusta. 36-letni Vrhničan bo lahko v Ljudskem vrtu prvič računal tudi na usluge dveh novincev, ki sta se ekipi priključila v zaključku septembra. Aleksandar Radosavljević in Tadej Apatić bosta s svojimi izkušnjami lahko veliko pripomogla k predstavam Olimpije, je pa seveda vprašanje v kakšni formi sta oba nogometaša, saj v zadnjih mesecih nista igrala.

Z napovedmi so previdni tudi v mariborskem taboru, saj je za njimi turbolentno obdobje, z slabšimi rezultati in menjavo trenerja. Novi strateg Ante Šimundža nasprotnika sicer dobro pozna, a glede na to, da so vijoličasti v četrtek odigrali težko srečanje z Wiganom, napoveduje tudi nekaj zamenjav v začetni enajsterici: “Vsekakor bomo posegli po rotacijah, po zadnjem treningu bomo ocenili, v kakšnem stanju smo. Tisti z največ svežine bodo med kandidati za nastop. Po vrnitvi iz Anglije je bil petek namenjen regeneraciji, da si igralci povrnejo moči, saj moramo poiskati najbolj optimalne rešitve za nedeljsko tekmo. Olimpija je ekipa, ki skuša igrati s čim večjo posestjo žoge. Vemo, kako se postaviti na igrišču, naša naloga pred čim večjim številom naših navijačev je znana. Ob njihovi energiji s tribun, ki jo potrebujemo, želimo na igrišču potrditi kvaliteto.”

Oba stratega imata nekaj težav s sestavo ekipe, Šimundža ne bo mogel računati na tretjega vratarja Dragana Topića. Zaradi suspenza pa je odpadel tudi Nejc Potokar, Arghus je v Wiganu komajda zdržal do zadnjih minut, zato bo danes največ pozornosti uprte v zadnjo vrsto, kjer bi lahko znova zaigral Željko Filipović. Brez težav ne gre tudi v taboru današnjih nasprotnikov. Nik Omladič in Gabriel Eteme sta imela med tednom nekaj težav z lažjima poškodbama, še vedno pa na največji fizične napore ni pripravljen Dejan Đermanović.

Ljubljančani v osmih ligaških obračunih v Ljudskem vrtu še niso uspeli premagati domačinov, trikrat so remizirali in petkrat izgubili. Kljub vsemu pa so bili obračuni med obema tekmecema v Ljudskem vrtu vedno tesni in napeti do zadnjih minut. Kako bo tokrat?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Šimundža zadovoljen s predstavo, a opozarja

Na prvi tekmi sezone je Maribor pred domačim občinstvom na stadionu Ljudski vrt pokazal sv…