V taboru Krškega so zimski premor prekinili že v sredo popoldne, ko je Tomaž Petrovič prvič letos pozdravil svoje varovance. Krčani so tudi zaradi dejstva, da so imeli poleti krajši priprave od prvoligaških konkurentov, s treningi pričeli nekaj dni pred ostalimi klubi, ki se bodo več ali manj zbrali prihodnji ponedeljek. S trenerjem Krškega smo spregovorili o načrtih za nadaljevanje sezone in se dotaknili tudi jesenskih dosežkov, seveda pa nismo mogli niti mimo zvestih navijačev.


“Zaenkrat ni v načrtu, da bi šli kam na priprave. Treniramo doma, zaradi snega trenutno še na igrišču z umetno travnato površino. Upamo pa, da bomo februarja trenirali na naravnem igrišču. Pogoji so, kakršni so. Ne moremo se privoščiti, da bi šli v toplejše kraje, ampak tudi doma se da delati, tako kot vselej do sedaj,” nad pogoji, ki so med najskromnejšimi v ligi, ni želel jokati Petrovič, ki v teh dneh s svojimi varovanci trenira dvakrat dnevno, zato ga ob vseh sestankih in dejstvu, da po odhodu Mira Smodeja še nima pomočnika, ni bilo lahko dobiti na telefon. Vseeno si je za SNPortal odtrgal nekaj minut in v nadaljevanju pojasnil, da se obetajo naporne priprave: “Med pripravami bomo poskušali narediti čim več. Resda dvakrat dnevno ne bomo trenirali vsak dan, kljub temu pa bomo s pripravami opravili kot se za ta nivo tekmovanja spodobi. Nadgradili bomo tisto, kar smo delali že v preteklosti. Bo kar naporno.”

"Nadgradili bomo tisto, kar smo delali že v preteklosti." (Foto: Darko Kodrič)
“Nadgradili bomo tisto, kar smo delali že v preteklosti.” (Foto: Darko Kodrič)

[pullquote]“Tudi okolje si izjemno želi prvoligaškega obstanka. V končni fazi se je jeseni pokazalo, da ljudje v Posavju živijo za nogomet.”[/pullquote]

Priprave bodo naporne tudi zaradi dejstva, ki smo ga omenili že v uvodnem odstavku, ob tem pa imajo slovenski klubi pozimi precej več časa za fizično pripravo. Petrovič se zaveda, da moštvo čaka še veliko dela, če bo želelo biti konkurenčno tudi pomladi. “Zagotovo. V nogometu, vsaj pri nas, so stvari jasne. Zimski premor je daljši kot poletni. Za vse kategorije, tudi za mladinske, velja, da se da pozimi postoriti več kot poleti. Čas do začetka prvenstva bomo skušali čim bolje izkoristiti. Vemo, da nas čaka še veliko dela, če želimo biti še konkurenčnejši kot jeseni. Časa je resda veliko, po drugi strani pa tudi zelo malo,” je v filozofskem stilu zaključil nekdanji strateg ljubljanskega Interblocka, ki se je v nadaljevanju dotaknil še ciljev v nadaljevanju sezone. Jasno, to bo več ali manj zgolj obstanek med prvoligaši, ki si ga želijo tudi pristaši zeleno-belih: “Cilj kluba je jasen – to je obstanek v ligi. Tudi okolje si izjemno želi prvoligaškega obstanka. V končni fazi se je jeseni pokazalo, da ljudje v Posavju živijo za nogomet. Naša naloga pa je narediti vse kar se da za izpolnitev zastavljenega cilja.”

Do obstanka bo lažje priti tudi s kakšno okrepitvijo ali dvema, a korenitejših sprememb vseeno ne gre pričakovati, poudarja naš sogovornik. “Igralski kader si želimo spremeniti v manjši meri, k temu spadajo tudi okrepitve. Iščemo še določene rešitve, čeprav hudih sprememb ne bo, saj to niti nima smisla niti si jih ne moremo privoščiti,” je iskreno priznal Petrovič, kar sicer ni bilo prvič, saj je z iskrenostjo marsikoga navdušil tudi po visokem porazu v mariborskem Ljudskem vrtu. Ravno s hramom mariborskega nogometa je bilo povezano naslednje vprašanje. Že pred dnevi smo pisali, da se bodo v posavsko prestolnico preselili Dino Hotić, Martin Kramarič, Robert Pušaver in Damjan Vuklišević, ki v teh dneh že trenirajo s krško zasedbo, sodelovanje z državnim prvakom pa je potrdil tudi Petrovič: “Z Mariborom smo v dobrih odnosih. Z Mariborom je lahko sodelovati, saj vemo, kaj je klub v prejšnjih letih postoril zase in slovenski nogomet. Klub vodijo ljudje, ki se na nogomet spoznajo. Iščemo rešitve, ki bi bile dobre za oba kluba, lahko pa potrdim, da so se fantje že pridružili treningom. Videli pa bomo, kako in kaj se bo situacija razvila v prihodnje.”

(Foto: Jure Banfi)
“Iščemo rešitve, ki bi bile dobre za oba kluba, lahko pa potrdim, da so se fantje že pridružili treningom.” (Foto: Jure Banfi)
[pullquote]“Bila so nihanja, kar je bilo pričakovana, ampak če potegnemo črto, smo in moramo biti zadovoljni. Tako z igrami kot tudi rezultati, čeprav si nihče ne želi biti na zadnjem mestu.” [/pullquote]

Po pogledu v pomlad, smo se ozrli tudi v preteklost. Krčani so bili hit uvoda prvenstva, ko so po zmagah nad Celjem in Koprom zasedli tudi vrh ligaške razpredelnice ter v Maribor pripotovali kot vodilno moštvo lige. Po sijajnem začetku sezone je bilo prisotnih kar nekaj nihanj in slabših rezultatov, ki pa za novinca ni bilo presenetljivo. Kljub skromnim pogojem so Posavci že presegli celoletni izkupiček Radomljanov, ki so se po koncu minule sezone od prvoligaške konkurence poslovili s šestnajstimi točkami na računu. Ob tem je Petrovič priznal, da bi bilo tudi za Krško precej lažje, če bi bil namesto jesenskega, daljši pomladanski del sezone: “Zavedali smo se, kaj lahko pričakujemo. Predvsem nam ni šlo na roko dejstvo, da je bil jesenski del zelo dolg. Nam bi veliko bolj ustrezalo, če bi bilo več tekem odigranih spomladi. Vemo, da ima vsak drugoligaš zaradi različnih dejavnikov precej težav s prihodom med prvoligaše. Bila so nihanja, kar je bilo pričakovana, ampak če potegnemo črto, smo in moramo biti zadovoljni. Tako z igrami kot tudi rezultati, čeprav si nihče ne želi biti na zadnjem mestu, a bomo naredili vse, da ga bomo v nadaljevanju sezone zapustili,” optimistično pravi šestintridesetletnik, ki je osnovnošolske klopi delil tudi s Primožem Kozmusom.

Ob skromnem strelskem izkupičku, Krčani so jeseni za devetnajst točk dosegli vsega enajst zadetkov, bega tudi pogled na lestvico domačih in gostujočih tekem. Krško je bilo na zelenici domačega Gubca sila težko premagljiv nasprotnik, tudi po zaslugi čvrste obrambe je Marko Zalokar prejel zgolj devet zadetkov, kar je ob Rudarju najmanjši izkupiček na domačih igriščih. Povsem nasprotno je bilo na gostovanjih, kjer so bili Krčani večkrat nadigrani. Petrovič je v šali pripomnil, da bi bil pogled na lestvico povsem drugačen, če bi Krško vse tekme igralo doma: “Radi se pošalimo, da bi lestvica izgledala povsem drugačna, če bi vseh šestintrideset tekem igrali doma. (smeh) Že v drugi ligi je veljalo, da je Krško na domačem igrišču že od nekdaj precej boljše kot v gosteh. To smo uspeli spremeniti šele v lanski sezoni, ko smo se zavedali, da bomo težko prvaki, če točk ne bomo osvajali tudi na gostovanjih. Na tem področju smo storili korak naprej, res pa je, da je nivo višje to znova še težje. Na to vplivajo različni dejavniki, vemo pa, da moramo to popraviti, da bomo spomladi bolj konkurenčni.”

Foto: Darko Kodrič
“Radi se pošalimo, da bi lestvica izgledala povsem drugačna, če bi vseh šestintrideset tekem igrali doma.” (Foto: Darko Kodrič)

[pullquote]“Če bi imeli tudi navijači svojo lestvico, mislim, da bi bili naši na vrhu. Pokazali so največ, najbolj srčno so navijali za svoj klub, ob tem pa imamo za Mariborom in Olimpijo tudi tretji najvišji obisk domačih tekem.”[/pullquote]

V nadaljevanju pa je vseeno nekoliko podrobneje spregovoril tudi o razlogih za uspešnost na domači zelenici: “Doma se počutimo povsem drugače kot v gosteh. Verjetno na to vpliva tudi to, da je večina fantov domačih. To je specifika, ki danes v nogometu ni pogosta. Že zaradi tega smo na domačem igrišču boljši, saj smo tukaj dejansko doma. Pomemben faktor so seveda tudi navijači, ki so hodili tudi na gostovanja, a jih je bilo doma veliko več. Domači ljudje in domači stadion … vse to vpliva na to, da si doma boljši,” pojasnjuje eden tvorcev krške nogometne pravljice, za katero vsi, ki nam je mar za slovenski nogomet, upamo, da bo nadaljevanje dobila tudi spomladi. Med slednje zagotovo spadajo tudi navijači zeleno-belih, ki so svoje ljubljence spremljali in spodbujali v dobrem ter slabem, zato ne čudi, da o najzvestejših pristaših z izbranimi besedami govori tudi Petrovič: “Če bi imeli tudi navijači svojo lestvico, mislim, da bi bili naši na vrhu. Pokazali so največ, najbolj srčno so navijali za svoj klub, ob tem pa imamo za Mariborom in Olimpijo tudi tretji najvišji obisk domačih tekem. Če vemo, kako veliko je Krško, je to še en v vrsti odličnih dosežkov. Tudi zaradi navijačev želimo biti še boljši.”

Za zaključek pogovora pa smo se dotaknili še zadnjega skalpa in zmage nad Olimpijo. Koliko zmaga nad vodilnim moštvom prvenstva šteje za nadaljevanje sezone, predvsem iz psihološkega vidika? “Zagotovo šteje veliko. Vsaka od štirih zmag je dala dodatnega zagona, še posebej prva nad Celjani. Druga nad Koprom je morda dala že nekaj manj, a še vseeno veliko, saj je Koper tedaj dobro igral tudi v Evropi. Tudi tekma z Gorico je dala novo energijo, zadnja nad Olimpijo pa ravno tako. Še posebej, ko se zavemo, kdo vse je igral za Olimpijo in kako so Ljubljančani igrali v jesenskem delu sezone. Velik dosežek je premagati takšno Olimpijo,” je zaključil Tomaž Petrovič, trener Krškega.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Intervjuji

Dodaj odgovor

Poglejte še

Zvezda 11. kroga PLT: Kotnik, Kronaveter ali Pedro?

Zaključil se je 11. krog Prve lige Telemach, zato smo izbrali 3 igralce, ki so najbolj nav…