V drugem krogu Prve Lige smo prvič v sezoni lahko spremljali vseh pet tekem in posledično videli več rumenih kartonov (24) kot v prvem krogu (18), čeprav se samo povprečje opominjanih igralcev na posamezno srečanje ni kaj prida spremenilo (4,8). Na srečanju v Domžalah je glavni sodnik Davor Drečnik v 78. in 82. minuti z rumenim kartonom opomnil Nejca Križaja, ki je tako kot prvi v novi sezoni pordečel ter kasneje s strani disciplinskega sodnika bil kaznovan z eno tekmo prepovedi igranja. Naknadno so bili kaznovani tudi pri Kopru, ki je zaradi petih rumenih kartonov prejel finančno kazen 300 evrov. Za razliko od prvega kroga, ko smo beležili določene sodniške napake na vsakem srečanju, lahko za drugi krog ugotovimo, da se je stanje iz tega vidika zelo izboljšalo in za srečanja v Domžalah (gl. sodnik Davor Drečnik), Velenju (Dejan Balažič) in Zavrču (Roberto Ponis) nimamo večjih pripomb. Sodniki so se še najbolj “izkazali” v Kopru, ko v zaključku srečanja med Koprom in Olimpijo (1:1) zaradi igre z roko Mavriča-Rožiča niso dosodili očitne enajstmetrovke za zeleno-bele, kar je Ljubljančane tako razburilo, da so dan kasneje v ljubljanskem hotelu Lev sklicali izredno novinarsko konferenco, na kateri je predsednik kluba Izet Rastoder znesel vso svojo jezo nad NZS in sodniško organizacijo. Tokrat je pet sodnikov delovalo v Novem mestu in v Kopru.


KRKA 1:1 GORICA, 20. julij 2013
Glavni sodnik: Bojan Mertik (Odranci), 1. pomočnik: Jožef Koren (Turnišče), 2. pomočnik: Štefan Kepe (Lendava)
4. sodnik: Jure Praprotnik (Ljubljana), 5. sodnik: Miran Bukovec (Lendava), 6. sodnik: Sašo Habjanič (Murska Sobota)

V soboto popoldan je novomeška Krka na stadionu Portoval prvič po 19 letih gostila prvoligaško srečanje, na katerem se je pomerila z Gorico in se z zadetkom Amerja Krcića v 89. minuti veselila svoje prve točke v sezoni. Najbolj sporen dogodek na tem srečanju beležimo iz 40. minute, ko je Adnan Bešić prodiral proti kazenskem prostoru Goričanov in v njem bil zrušen s strani Alena Jogana, vendar se kljub protestom domačih igralcev in navijačev sodniška piščalka glavnega sodnika Mertika ni oglasila. Oviranje Bešića se je sicer začelo že izven kazenskega prostora in sam padec v njem se je zdel prelahek. Žal vam te situacije ne moremo prikazati, saj ni bila vključena v uradni povzetek srečanja, ki se nahaja na uradni spletni strani Prve Lige: klik

DOMŽALE 2:2 TRIGLAV, 20. julij 2013
Glavni sodnik: Davor Drečnik (Hrastni), 1. pomočnik: Boris Ploj (Miklavž), 2. pomočnik: Dejan Švarc (Ivančna Gorica)
4. sodnik: Matej Jug (Tolmin)

Čeprav so gledalci v Domžalah lahko bili zadovoljni s sojenjem kljub temu omenjamo tri dogodke, ki so se zgodili na tem srečanju. Prvi je iz 36. minute ob drugem zadetku Triglava. Takrat je bil uspešen Alen Krcić, ki je prijel izjemno globinsko podajo v prazen prostor in akcijo zaključil s strelom preko vratarja Nejca Vidmarja. Gledalci na glavni tribuni so sicer zahtevali prepovedan položaj, vendar se zastavica stranskega sodnika ni dvignila in zadetek je pravilno bil priznan. Prvi pomočnik Boris Ploj se je z dvignjeno zastavico vnovič izkazal v 68. minuti, ko je pravilno razveljavil zadetek Gorana Vuka, ki je bil prehiter za pol metra. Omeniti še velja dogodek iz 82. minute, ko je glavni sodnik Davor Drečnik pravilno pokazal drugi rumeni karton Nejcu Križaju, ki je na sredini igrišča s taktičnim prekrškom zaustavil obetaven napad Domžalčanov.

Drugi zadetek Triglava je mogoče videti od 1:30 naprej, razveljavljen zadetek Gorana Vuka od 2:05 in drugi rumeni karton Nejca Križaja od 2:35 naprej na uradni strani Prve Lige: klik

KOPER 1:1 OLIMPIJA, 21. julij 2013
Glavni sodnik: Slavko Vinčič (Maribor), 1. pomočnik: Tadej Friš (Sladki Vrh), 2. pomočnik: Tomaž Klančnik (Slovenj Gradec)
4. sodnik: Radenko Kmetec (Orehova vas), 5. sodnik: Tadej Mežnar (Maribor), 6. sodnik: Roman Glažar (Ptuj)

Največ prahu v tem krogu je zagotovo dvignilo srečanje v Kopru, ki se je končalo z nepravično delitvijo točk, saj so bili gostujoči igralci boljši tekmec in bili v zaključku srečanja oškodovani še za nedosojeno enajstmetrovko, ki je sodniki niso piskali, čeprav jih je bilo kar pet ob oziroma na terenu. Sporni trenutek se je zgodil ob izvajanju kota, ko je ob strelu Andraža Šporarja z glavo žoga v roko zadela Mateja Mavriča-Rožiča. Čeprav strel najverjetneje ne bi šel v okvir vrat, pa bi glavni sodnik Slavko Vinčič s svojimi pomočniki moral označiti na najstrožjo kazen, saj Mavrič-Rožič roke ni imel ob telesu in v naravnem položaju. Ob tem se je tudi potrebno vprašati kakšen je sploh namen dodatnih sodnikov, ki stojijo ob golu, saj bi naj ravno oni bili zadolženi za dogajanje v kazenskem prostoru.

Celotna zadeva je Ljubljančane tako razburila, da so dan kasneje sklicali izredno tiskovno konferenco, na kateri je predsednik kluba Izet Rastoder razglabljal o stanju v slovenskem nogometu ter se s težkimi obtožbami obregnil tudi na račun sodnikov in sodniške organizacije ter nekatere njihove napake celo označil kot posledico igranja nogometnih stav. Zaradi teh izjav Rastoderja in Olimpijo v kratkem najbrž čaka kazen s strani disciplinskega sodnika. Sicer pa so težke izjave na račun sodnikov povsem zasenčile celotno novinarsko konferenco, na kateri je Rastoder sicer podal nekaj tehtnih argumentov in kritik na račun NZS. Ob nedosojeni enajstmetrovki proti Kopru je povod za predsednikov napad na sodnike najbrž tudi dogodek iz prvega kroga, ko je velenjski Rudar v Stožicah dosegel vodilni zadetek ob nedosojenem prekršku v napadu.

Posnetek igranja z roko v kazenskem prostoru Kopra je mogoče videti na uradni strani Prve Lige (od 2:25 naprej): klik

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Derbi po preobratu pripadel Mariboru

Olimpija je danes, ob 18.30 uri, v zaostalem 26. krogu Prve lige Telemach, gostila Maribor…