Gorica in Koper, edina primorska kluba v ligi, sta zagotovo največja poraženca tega kroga, saj sta oba bila žrtev sodniških napak oziroma njihovih (namernih) odločitev. Po ogledu vseh posnetkov, poročilih naših dopisnikov ter pričevanj akterjev na terenu se zdi, da so točke v tem krogu obema kluboma bile nedosegljive že pred začetnim sodniškim žvižgom. Pojavile so se tudi prve teorije zarote o tem, da je prišel čas za sodniški veter v jadra evropske Olimpije. Veter, ki smo ga sicer pričakovali šele spomladi, vendar se je zaradi slabe forme Ljubljančanov in razgretega prvoligaškega ozračja ta očitno pojavil že sredi septembra. V Ljubljani so Koprčani bili oškodovani že v 12. minuti, ko je Dragoslav Perić podaril najstrožjo kazen Olimpiji in vse skupaj začinil še z gostujočo izključitvijo. In to za prekršek, ki ga je storil igralec Olimpije! Ob tekmi v Ljubljani je vso pozornost v tem krogu pobrala še tista iz Nove Gorice, kjer je Krka uprizorila pravo malo senzacijo in zmagala z 2:1. Senzacija bi bila še veliko večja, če bi Novomeščanom to uspelo brez sodniške pomoči v obliki Nejca Kajtazovića in njegove druščine, ki je ob neenakomernem kriterju puščala Goričanom le malo maneverskega prostora. Po enajstih krogih je razlika med 2. in 7. mestom na lestvici le pet točk in kot kaže se letos obeta hud boj v borbi za evropske vozovnice. Vprašanje je le ali bo ta boj tudi pošten. Kljub trenutno slabši formi se Mariborčani za ostalo druščino še vedno zdijo nedosegljivi.


TRIGLAV 0:3 DOMŽALE, 25. september 2013
Glavni sodnik: Matej Jug (Tolmin), 1. pomočnik: Borut Kopač (Idrija), 2. pomočnik: Mitja Podobnik (Veliki Gaber)
4. sodnik: Primož Arhar (Vrhnika), 5. sodnik: Vojko Goričan (Loče pri Poljčanah), 6. sodnik: Roman Glažar (Ptuj)

Tokrat začenjamo s srečanjem v Kranju, ki so ga suvereno dobile Domžale. V 18. minuti pri izidu 0:1 so Domžalčani zahtevali najstrožjo kazen, saj so bili mnenja, da je ob podaji v kazenski prostor žoga v roko zadela domačega branilca Pokorna. V borbi za žogo med Pokornom in Parkerjem je do tega dejansko prišlo potem, ko se je žoga od tal odbila v predel nadlahti domačega kapetana, ki je tik pred tem dobil dvoboj z reprezentantom Antigve in Barbude. Čeprav je prišlo do dotika žoge z roko pa se tokrat strinjamo z odločitvijo glavnega sodnika Juga ter njegovega pomočnika za golom, ki sta ocenila, da v tem primeru ni prišlo do namernega igranja z roko in da dotik ni vplival na igro. To je sicer eden od primerov, ko bi se sodnik lahko odločil kakorkoli in bi v vsakem primeru bil deležen pohval oziroma kritike. Na njegovo srečo zadeva niti najmanj ni vplivala na končni rezultat. Tudi pri izidu 0:1 je prišlo še do drugega dogodka za to analizo. Minuto pred koncem polčasa so Triglavani preko Majcna zabili izenačujoči zadetek, vendar ga je Jug ob signaliziranju stranskega pomočnika razveljavil zaradi prepovedanega položaja. Čeprav počasni posnetek zaradi dolge podaje ne kaže natančno ali je šlo za prepovedan položaj, pa je po poročanju naše dopisnice ta vendarle bil in tudi strelec zadetka se ni razburljal ob dvignjeni zastavici.

Dvoboj Pokorna in Parkerja v domačem kazenskem prostoru (od 0:43 naprej) in razveljavljen zadetek Majcna (od 0:59 naprej) si je mogoče ogledati na uradni spletni strani Prve Lige: klik

CELJE 2:1 ZAVRČ, 25. september 2013
Glavni sodnik: Sašo Habjanič (Murska Sobota), 1. pomočnik: Robert Vukan (Apače), 2. pomočnik: Simon Smej (Fokovci)
4. sodnik: Bojan Mertik (Odranci)

V Celju Sašo Habjanič ni imel veliko dela, vendar tudi iz tega dvoboja omenjamo dva dogodka. Prvi se je zgodil v 23. minuti, ko je ob predložku Zavrča v domači kazenski prostor žoga v iztegnjeno roko zadela Krajcerja, ki je v tem primeru odreagiral zares nespretno in Habjanič je moral pokazati na belo točko. Povsem pravilna odločitev glavnega delilca pravice. Drugi dogodek se je zgodil v 68. minuti pri izidu 1:1, ko sta tik pred kazenskim prostorom Celja na Centriha pritiskala dva gostujoča igralca in domači branilec je z nogo podal proti svojemu vratarju Kotniku, ki pa je žogo okrog 12 metrov od svojih vrat nato prijel v roke. Kljub sicer medlemu protestu gostov se Habjanič ni odločil za indirektni prosti strel, čeprav bi lahko zapiskal oziroma bi v tem primeru to najbrž moral storiti. Ta dogodek sicer ni bil zabeležen v uradnem povzetku srečanja.

Igranje z roko Krajcerja v svojem kazenskem prostoru (od 0:37 naprej) si lahko ogledate na uradni strani Prve Lige: klik

OLIMPIJA 1:0 KOPER, 25. september 2013
Glavni sodnik: Dragoslav Perić (Kranj), 1. pomočnik: Bojan Ul (Maribor), 2. pomočnik: Radenko Kmetec (Orehova vas)
4. sodnik: Rafael Ajdovec (Kranj), 5. sodnik: Andrej Žnidaršič (Kranj), 6. sodnik: Davor Drečnik (Hrastnik)

Dvoboj med Olimpijo in Koprom je eden od dveh, ki je v tem krogu dvignil največ prahu in poskrbel za zgražanje dela nogometne javnosti. Tokrat je v glavni vlogi (znova) bil Dragoslav Perić, ki je v 12. minuti srečanja piskal najstrožjo kazen za Olimpijo in igralcu Kopra podelil še direktni rdeči karton za prekršek, ki ga je dejansko storil Olimpijin napadalec Nikezić. Ta je namreč v dvoboju za žogo z obema rokama in s hrbta potegnil za dres Gregoriča, ki je nato izgubil ravnotežje in ob padcu za seboj potegnil še bivšega črnogorskega reprezentanta, ki je padel v gostujočem kazenskem prostoru in za svoje moštvo iztržil sporno enajstmetrovko. Že četrto najstrožjo kazen za Olimpijo na zadnjih sedmih tekmah Prve Lige je uspešno realiziral Omladič in tako postavil končni izid srečanja.

Ker je vlečenje za dres Nikezića bilo tako evidentno se seveda sprašujemo ali Perić morda ni imel kakšnega skritega motiva pri svoji odločitvi, saj je na terenu bil dobro postavljen ter le dobrih deset metrov od dogajanja in je celotno zadevo zagotovo videl. Na spletu so se že pojavile gostilniške debate med navijači in kolumne novinarjev nekaterih časopisnih hiš, ki razpravljajo o teorijah zarote na slovenskih nogometnih zelenicah. Teorije, ki po pravilu vključujejo tekme Olimpije. Ta se je po katastrofalnem začetku in slabi formi vendarle v zadnjih krogih približala do mest, ki vodijo v Evropo. Ljubljančanom je to uspelo kljub porazni igri, ki jo moštvo Andreja Razdrha kaže že skozi celotno sezono. Je pa s sojenjem očitno zadovoljen alfa in omega ljubljanskega kluba Izet Rastoder, ki se več ne oglaša v javnosti in ne kritizira sodnikov kot je to počel konec julija. Takrat je predsednik Olimpije bil zelo oster in je nekatere funkcionarje na NZS obtožil, da se oklepajo svojih mest le zaradi kovanja dobička ter sodniško srenjo celo obtožil igranja stav. Čeprav so nekateri klubski funkcionarji v preteklosti ob kritiziranju krovne nogometne organizacije in sodnikov bili kaznovani že zaradi manjših ekscesov, pa Rastoder do danes začuda še ni prejel odločbe disciplinskega sodnika NZS in je celotna zadeva že zdavnaj bila pometena pod preprogo.

Ob vseh teorijah zarote pa ne moremo mimo ene preproste domneve oziroma ugotovitve, da ima Dragoslav Perić zelo velike težave s sojenjem na najvišjem nivoju. Kranjski delilec pravice sicer ne sodi prav pogosto v tej sezoni, ko pa to počne pa se vselej pojavi v naši sodniški analizi. Na prav vsaki tekmi, na kateri je letos sodil, je Perić pokazal na najstrožjo kazen ali pa je izključil igralca. Njegova statistika je pet tekem in tri enajstmetrovke ter kar šest izključitev (pet igralcev in pomočnik trenerja). V 3. krogu je na dvoboju med Mariborom in Koprom (6:1) pri izidu 4:0 pokazal na belo točko za vijoličaste zaradi prekrška nad Mejačem, čeprav je po našem mnenju mariborski krilni branilec bil tisti, ki je prekršek zakrivil. En krog kasneje je v Novem mestu pokazal direktni rdeči karton Skubicu zaradi namernega igranja z roko in tako izdatno pomagal Krki, da je prišla do svoje prve zmage v sezoni (3:0). Domžalčan je sicer igral z roko, vendar bi igra v istem trenutku morala biti prekinjena zaradi prepovedanega položaja Maroševića. Krivda v tem primeru leži predvsem pri Perićevem pomočniku, ki ni dvignil zastavice. Kranjčan je v šestem krogu na dvoboju med Koprom in Gorico (2:1) pokazal igralcem kar dva rdeča kartona ter izključil še domačega pomočnika trenerjev. Vse izključitve na tej tekmi so sicer bile pravilno dosojene, vendar ne moremo mimo ugotovitve, da so kartoni bili posledica dejstva, da je sodniški ekipi takrat v Kopru potek srečanja popolnoma ušel iz rok. Najstrožjo kazen in rdeči karton na isti tekmi je Perić sicer dosodil tudi na svoji zadnji tekmi, in sicer na dvoboju 9. kroga med Gorico in Celjem. Čeprav bi se našel kdo, ki bi trdil, da je direktni rdeči karton Vidmajerju takrat bil dosojen prestrogo pa kljub temu tej odločitvi ne bomo preveč oporekali, medtem ko je prekršek za najstrožjo kazen vendarle bil čist kot solza.

Dvoboj Nikezića in Gregoriča si lahko ogledate (od 0:50 naprej) na uradni spletni strani Prve Lige: klik

MARIBOR 1:1 RUDAR VELENJE, 25. september 2013
Glavni sodnik: Roberto Ponis (Koper), 1. pomočnik: Marko Stančin (Ljubljana), 2. pomočnik: Franci Pavlič (Laze v Tuhinju)
4. sodnik: Boris Tošeski (Medvode)

Z vidika sojenja najbolj mirno srečanje je bilo odigrano v Ljudskem vrtu, kjer je Ponis sicer podelil pet rumenih kartonov, vendar večina jih je bila posledica zavlačevanja. V 66. minuti pri izidu 1:1 je Ponis ob signalizaciji Pavliča povsem pravilno razveljavil zadetek Velenjčanov. Takrat je akcijo začel Črnčič, ki je z izjemnim strelom iz okrog 20 metrov, stresel vratnico nato pa se je žoga odbila do Eterovića, ki jo je poslal za hrbet Handanovića. Ob ogledu počasnega posnetka je jasno, da je hrvaški napadalec v vrstah knapov ob strelu Črnčiča stal najbližje domačemu čuvaju mreže in odločitev sodnikov je bila povsem pravilna. Na drugi strani igrišča so v 80. minuti domačini zahtevali najstrožjo kazen zaradi igranja Jeseničnika z roko v svojem kazenskem prostoru. Čeprav je ob predložku Milca žoga dejansko zadela Velenjčana v roko pa se vendarle strinjamo z odločitvijo Ponisa, ki ni dosodil ničesar. Jeseničnik je namreč roko imel ob telesu.

Posnetek, ki nazorno prikazuje prepovedan položaj ob golu Eterovića (od 1:57 naprej)  ter posredovanje Jeseničnika si je mogoče ogledati na spletni strani Prve Lige: klik
Posredovanje Jeseničnika si je mogoče ogledati tudi na uradnem Youtube kanalu mariborskega prvoligaša (od 4:05 naprej):

GORICA 1:2 KRKA, 25. september 2013
Glavni sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj), 1. pomočnik: Matej Žunič (Kranj), 2. pomočnik: Goran Mikača (Višnja Gora)
4. sodnik: Marko Podgoršek (Duplje)

Ob Dragoslavu Periću je za veliko razburjenja med igralci in navijači s svojimi sodniškimi odločitvami poskrbel tudi Nejc Kajtazović, ki je po naših podatkih stadion v Novi Gorici moral zapustiti v spremstvu policije. Tudi okrog te tekme so se pojavile teorije zarote, največkrat omenjena pa je tista, ki govori o tem, da je Kajtazović namerno miniral novogoriško moštvo. Ob povzetju dogajanja na terenu ta teorija niti ni tako zelo iz trte zvita. Kajtazović je namreč od samega začetka praktično vsako akcijo, ki se je končala s krikom gostujočega igralca, ustavil in dosodil prosti strel za Novomeščane. Ti so to seveda s pridom izkoriščali in skozi celotno srečanje veselo “kričali od bolečin”. Glavni delilec pravice je po pravilu kot prekršek označil tudi vsak gostujoč padec v bližini kazenskega prostora in eden takšnih se je zgodil v 70. minuti, ko je krik Mbognouja bil dovolj za dosojen prosti strel 17 metrov od vrat domačinov. Iz tega prostega strela je nato sledila akcija za izenačujoči zadetek Krke. Nervoza zaradi pristranskega sojenja se je med domačimi igralci vedno bolj stopnjevala in Kajtazović je začel posegati tudi po rumenih kartonih. Na koncu jih je domačinom pokazal kar osem! Za novo razburjenje med Goričani je Kajtazović poskrbel v 79. minuti, ko ni dosodil prekrška nad Lapadulo. Domačini so sicer zahtevali najstrožjo kazen, vendar je po ogledu počasnega posnetka razvidno, da je Ivanković grob prekršek nad Italijanom storil izven kazenskega prostora. Odločitev sodnikov, ki niso označili ničesar, je tako razburila domačo klop, da je Kajtazović izključil goriškega Apollonijevega pomočnika Srebrniča. Reakcija goriške klopi je bila po eni strani povsem razumljiva, saj je prekršek bil jasno viden tudi iz tribune ter ob tem storjen v neposredni bližini stranskega sodnika Žuniča, ki pa ni dvignil zastavice. O tem zakaj Žunič ni dvignil zastavice lahko le ugibamo, vendar smo prepričani, da je prekršek zagotovo videl. V 81. minuti so gostje iz še enega sumljivo dosojenega prostega strela prišli do akcije, ki je botrovala k odločilnemu zadetku. Nekaj trenutkov kasneje pa je Jogan v nekaj sekundah kar dvakrat zaradi ugovarjanja prejel rumeni karton in bil izključen.

Akcijo ob prvem zadetku Krke (od 1:53 naprej) ter nedosojen prekršek nad Lapadulo (od 2:19 naprej) si lahko ogledate na uradni strani Prve Lige: klik

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

VIDEO: Udarno sporočilo Mariborčanov pred petkovim obračunom z mlinarji

V petek ob 17.30 bodo nogometaši Maribora pred praznimi tribunami Ljudskega vrta gostili R…