V tretjem krogu 1. SNL so sodniki pokazali 19 rumenih kartonov, kar v povprečju pomeni manj kot štiri (3,8) na posamezno srečanje oziroma najmanj v letošnji sezoni. Največ jih je bilo na srečanju v Kranju med Triglavom in Zavrčem kjer je glavni sodnik Slavko Vinčič igralce opomnil sedemkrat (3:4). Še drugič zapored je igralec Triglava pordečel, tokrat je tekmo predčasno končal mladi Tilen Klemenčič, ki v naslednjem krogu tako ne bo imel pravice nastopa. Srečanje med Gorico in Domžalami je kot prvo v sezoni minilo brez kartonov. So pa sodniki v dveh primerih pokazali na belo točko in v obeh je odločitev bila napačna, vendar na srečo ni vplivala na končni rezultat. Med tednom so Celjani in Domžalčani odigrali zaostalo srečanje prvega kroga in se razšli brez zadetkov in s tremi kartoni (1:2) v beležki Darka Čeferina.


MARIBOR 6:1 KOPER, 27. julij 2013
Glavni sodnik: Dragoslav Perić (Kranj), 1. pomočnik: Andrej Kokolj (Škofljica), 2. pomočnik: Rafael Ajdovec (Kranj), 4. sodnik: Marko Stančin (Ljubljana), 5. sodnik: Andrej Žnidaršič (Kranj), 6. sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)

Uvodno srečanje tretjega kroga je blo odigrano ob hudi pripeki v Mariboru in je minilo v relativno športnem duhu. Glavni sodnik Perić je po kartonih posegel le enkrat, in sicer v 25. minuti, ko je pri gostih porumenel Matic Reja. Disciplinska statistika bi sicer morala biti malenkost drugačna, saj je že v 8. minuti prišlo do incidenta, ko je eden od Koprčanov (žal nismo prepričani ali je šlo za Guberca ali Ćovila) zamahnil s komolcem in v obraz zadel Ploja, ki je za nekaj trenutkov obležal na igrišču. Drugi sporen trenutek beležimo iz 71. minute, ko je pri rezultatu 4:0 v kazenskem prostoru gostov padel Mejač in priigral najstrožjo kazen, ki jo je uspešno realiziral Ibraimi. Čeprav je že v živo izgledalo sumljivo je počasni posnetek potrdil domneve, da v tem primeru ni šlo za najstrožjo kazen. Mejač je z žogo prodiral v kazenskem prostoru ter ob poizkusu strela nespretno namesto žoge udaril v stojno nogo Črnigoja in padel. Glavni sodnik Perić bi kvečjemu moral pokazati na prekršek v napadu. Šest minut pred koncem rednega dela beležimo še zanimiv dogodek pred vrati Jasmina Handanovića. Ob predložku v kazenski prostor vijoličastih je iz bližine poizkušal Jani Šturm, vendar je starejši od bratrancev Handanović njegov strel ubranil in žogo ustavil pred golovo črto. Ob nadaljevanju akcije je Šturm poizkusil še enkrat potisniti žogo preko črte, ampak mu je ni uspelo s celotnim obsegom, čeprav je koprski napadalec signaliziral drugače. Četudi pa bi žoga prečkala črto s polnim obsegom pa zadetka sodniki ne bi smeli priznati, saj je Handanović žogo zadržal v rokah in jo imel pod kontrolo že po prvem strelu bivšega igralca Gorice.

Zanimivo, da dogodek iz 8. minute nista zabeležili kameri Prve Lige in Maribora oziroma ni bil vključen v povzetek srečanja. Akcija Mejača in prekršek za najstrožjo kazen si lahko ogledate od 4:45 naprej, obrambo Handanovića po dveh poizkusih Šturma pa od 6:10. Obe akciji si je mogoče ogledati tudi na uradni strani Prve Lige (prva od 2:15 naprej in druga od 2:40): klik

CELJE 0:1 RUDAR VELENJE, 27. julij 2013
Glavni sodnik: Mitja Žganec (Ljubljana), 1. pomočnik: Jure Praprotnik (Ljubljana), 2. pomočnik: Mitja Podobnik (Veliki Gaber), 4. sodnik: Tadej Friš (Sladki Vrh), 5. sodnik: Asmir Sagrković (Vrhnika), 6. sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)

Tri sporne dogodke beležimo tudi iz srečanja med Celjani in Velenjčani, kjer je “blestel” glavni sodnik Mitja Žganec, predvsem na škodo domačinov. Gledalce na Areni Petrol je prvič razburil v 4. minuti srečanja, ko si je izmislil enajstmetrovko za Rudar zaradi prekrška, ki ga je videl samo on. Minuto kasneje je pravici bilo zadoščeno in Eterović je strel iz bele točke zgrešil oziroma njegovo namero je odlično prebral domači vratar Kotnik ter z izjemno obrambo ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Deset minut kasneje bi Črnčič zaradi prekrška z dvignjenim podplatom moral dobiti vsaj rumeni karton, vendar Žganec ni bil enakega mnenja. Črnčič je sicer porumenel v 28. minuti. Zadnji sporni trenutek beležimo iz 77. minute. Ob iskanju izenačujočega zadetka so Celjani izvedli hiter protinapad, ki pa ga je na sredini nepravilno zaustavil Senad Jahić potem, ko je nasprotnika z rokoborskim prijemom spravil na tla in bi za to moral prejeti drugi rumeni karton ter posledično tudi rdečega. Da rdeči karton Jahiću visi v zraku je hitro opazil gostujoči trener Javornik, ki je manj kot minuto kasneje 25-letnega branilca zamenjal in ga postavil na hladno.

Posnetek prekrška za najstrožjo kazen si je mogoče ogledati od 0:15 naprej, prekrška Črnčiča in Jahića pa nista bila uvrščena v uradni povzetek srečanja na strani Prve Lige: klik

GORICA 1:2 DOMŽALE, 27. julij 2013
Glavni sodnik: Damir Skomina (Koper), 1. pomočnik: Matej Žunič (Kranj), 2. pomočnik: Franci Pavlič (Laze v Tuhinju), 4. sodnik: Roberto Ponis (Koper)

Najmanj dela je imela sodniška četverka na srečanju v Novi Gorici, ki je kot prvo v tej sezoni minilo brez kartonov. Edini omembe vreden dogodek za analizo se je zgodil sredi drugega polčasa, ko so Domžalčani zahtevali najstrožjo kazen zaradi igre z roko Uroša Celcerja v lastnem kazenskem prostoru. Počasni posnetek sicer kaže, da je ob nizkem štartu Celcerja prišlo do dotika roke z žogo, vendar se v takšnih primerih sodniki sila redko odločajo za najstrožjo kazen. Ta situacija je ena izmed tistih, kjer je odločitev sodnika lahko pravilna ali napačna v obeh primerih. Tako Damirju Skomini nihče ne bi mogel nič očitati tudi v primeru, da bi se odločil za najstrožjo kazen, čeprav bi se tudi takrat našel nekdo, ki se z odločitvijo ne bi strinjal.

Posnetek dogodka si je mogoče ogledati na spodnjem posnetku (od 2:30 naprej):

TRIGLAV 1:2 ZAVRČ, 28. julij 2013
Glavni sodnik: Slavko Vinčič (Maribor), 1. pomočnik: Robert Vukan (Apače), 2. pomočnik: Uroš Benc (Rače), 4. sodnik: Alen Borošak (Spodnji Duplek)

Dva dogodka beležimo tudi iz srečanja med Triglavom in Zavrčem. Prvi se je zgodil v 61. minuti, ko je Klemenčič s prekrškom zaustavil nalet Zavrča in bil kaznovan z rdečim kartonom. Čeprav Klemenčič ni bil zadnji mož obrambe, pa je njegov partner v obrambi Zolić bil krepko oddaljen od dogajanja in če Klemenčič ne bi storil prekrška bi se napadalec Zavrča znašel iz oči v oči z vratarjem Pelkom tako, da lahko to odločitev glavnega sodnika štejemo kot pravilno. Nismo pa takšnega mnenja ob dogodku, ki se je zgodil v zadnjih sekundah srečanja, ko je glavni sodnik Vinčič razveljavil izenačujoči zadetek Redžića, čeprav se zdi, da ob akciji Triglavanov ni bilo prepovedanega položaja ali prekrška v napadu. Kaj bi lahko bil razlog za to odločitev nam ni jasno in njene obrazložitve s strani glavnega akterja najbrž nikoli ne bomo slišali, saj nogometni sodniki v Sloveniji niso primorani javno obrazloževat svojih odločitev, kar je sicer praksa v vsej nogometni Evropi.

Posnetek prekrška za rdeči karton si lahko ogledate pri 2:06, razveljavljen zadetek Triglava pa tik ob koncu uradnega povzetka srečanja na straneh Prve Lige: klik

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Uredništvo SNPortal.si
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Brez zmagovalca v Kopru

Koper je v 32. krogu Prve lige Telemach gostil ljubljanski Bravo. Tekma v Kopru se je konč…