Pred slabim tednom je padel zastor nad prvoligaški oder, ki bo ostal v temi slabe tri mesece. Prvoligaši bodo s prvoligaškim plesom predvidoma znova nadaljevali v začetku marca, za nekakšno slovo od jesenskega dela prvenstva pa smo v uredništvo Slovenskega nogometnega portala za vse bralce pripravili še “SNPortal enajsterico jeseni”, v katero smo po sistemu 4-4-2 uvrstili nogometaši, ki so na svojih položajih, po našem mnenju in presoji, prikazali najboljše igre in pustili najboljši vtis. Odločitve niso bile lahke, vsake oči pa imajo svojega malarja, zato ste k izbiri svoje enajsterice jeseni vabljeni tudi bralci.


[soccer tip=’top’ colord=’black’ p1a=’Rozman’ p1t=’rudar’ p2a=’Viler’ p2t=’maribor’ p3a=’Knezović’ p3t=’rudar’ p4a=’Blažič’ p4t=’koper’ p5a=’Milec’ p5t=’maribor’ p6a=’Kelenc’ p6t=’zavrc’ p7a=’Golubar’ p7t=’zavrc’ p8a=’Galesic’ p8t=’koper’ p9a=’Lapadula’ p9t=’gorica’ p10a=’Eterović’ p10t=’rudar’ p11a=’Coda’ p11t=’gorica’]
RozmanMatjaz-FotoAnaKos Ime in priimek  Matjaž Rozman
Klub  Rudar Velenje
Število tekem  20
Število minut  1755
Število tekem brez prejetega gola  8
Število prejetih zadetkov  16
Število rumenih/rdečih kartonov  2/0

Že pri prvi nalogi, izbiri vratarja, smo naleteli na kar nekaj preglavic, saj je v jesenskem delu sezone blestelo kar nekaj vratarjev. Na koncu smo se odločili za Matjaža Rozmana, čeprav so nekaj ‘glasov’ prejeli tudi koprski Igor Nenezić, goriški Alex Cordaz in novomeški Matko Obradović, ki je imel med vsemi vratarji največ dela. Rozman je zasluženo med enajstimi izbranci, Rudar ima tudi po njegovi zaslugi po jesenskem delu sezone najboljšo obrambo lige, saj so knapi prejeli le šestnajst zadetkov, nekdanji vratar Aluminij, Interblocka in nemškega Greuther Fürtha je odigral vseh dvajset tekem, enkrat sicer igrišče zapustil zaradi poškodbe, in na kar osmih tekmah zaklenil svoja vrata. Razlog, zakaj smo ga uvrstili v začetno enajsterico jesenskega dela je torej več kot očiten.

MilecMartin-FotoDamirMrkonjic Ime in priimek  Martin Milec
Klub  Maribor
Število tekem  13
Število minut  1170
Število zadetkov  2
Število asistenc  5
Število rumenih/rdečih kartonov  4/0

Na položaju desnega bočnega branilca posebnih dilem ni bilo. Martin Milec v slovenskem prvenstvu prave konkurence ob zbledelem Bobanu Joviću nima, v tej sezoni pa je bil ob novincu Jean Philippu Mendyju v taboru državnih in pokalnih prvakov ravno Milec tisti, ki je pokazal najmanj nihanj. Z dobro formo si je prislužil tud vpoklic v člansko izbrano vrsto, kjer mu je selektor Srečko Katanec ponudil priložnost tudi na igrišču, debitiral je proti Finski, na zadnjem obračunu s Kanado pa odigral celotno srečanje. V jesenskem delu sezone je imel kar nekaj odličnih partij, izstopa seveda novomeška, kjer je k visoki zmagi prispeval dva zadetka in še dve asistenci, skupno jih je sicer zbral pet. Trinajst odigranih tekem je sicer predvsem posledica rotiranja pod vodstvom Anteja Čačića, s prihodom Anteja Šimundže pa je brez minut ostal le na tekmi s Triglavom, pa še to zaradi prepovedi igranja. Je Milec naslednji izvozni artikel Maribora?

KnezovicIvan-FotoMiranAlijagic Ime in priimek  Ivan Knezović
Klub  Rudar Velenje
Število tekem  15
Število minut  1269
Število zadetkov  0
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  3/1

Ivan Knezović je pred letošnjo sezono zapustil domžalski tabor in se preselil v Velenje. V Domžalah, Knezović ni skrival, da je odšel zaradi trenerja Stevana Mojsilovića, se verjetno še danes tolčejo po glavi, v Velenju pa so s prihodom izkušenega Dalmatinca zadeli v polno. V lanski sezoni je velenjska obramba klonila kar 59-krat, letos so v jesenskem delu sezone prejeli le 16 zadetkov, občutno izboljšanje torej. In ni dvoma, da gredo velike zasluge za to tudi nekdanjemu članu Domžal in Kopra, ki sicer ne slovi ravno po hitrem koraku, zato pa spada med fizično najmočnejše igralce Prve Lige. Knezović, ki je v dosedanjem poteku sezone sicer ostal brez doseženega zadetka, je jeseni odigral 15 tekem, izpustil zadnje štiri obračune Rudarja in kar tri od zadnjih štirih tekem jeseni so Velenjčani izgubili. Proti Krki, Kopru in Mariboru so sicer doživeli minimalne poraze, ki pa so bili dovolj, da je Rudar ob slabšem zaključku sezone padel na peto mesto, še en podatek kako pomemben člen Javornikove zasedbe je Knezović.

BlazicMiha-FotoSPS Ime in priimek  Miha Blažič
Klub  Luka Koper
Število tekem  19
Število minut  1657
Število zadetkov  0
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  2/1

Ob bok izkušenega Knezovića smo uvrstili mlado moč koprskega kluba. Miha Blažič kljub mladosti, star je šele 20 let, že četrto leto igra med prvoligaši in je v tem času zbral že 73 nastopov, v letošnji sezoni pa je postal nepogrešljivi član začetne enajsterice, saj je ob Igorju Neneziću in Miroslavu Ćovilu zbral največ minut med vsemi kanarčki, zaradi rdečega kartona pa izpustil le tekmo 16. kroga, ko so se Primorci pomerili z Domžalčani. Podobno kot Velenjčani, so se tudi Koprčani v letošnji sezoni precej bolj kot na napad, oprli na trdno in zanesljivo obrambo, kjer je povelje po poškodbah Mateja Mavrič Rožiča in Damirja Hadžića prevzel prav mladi reprezentant in nato v nadaljevanju sezone skupaj z novincem Denisom Halilovićem sestavljal trden dvojec v zadnji vrsti. V plejadi koprskih mladcev se je ravno Blažič izkazal za enega od vlečnih konjev, ki so ekipo pripeljali do naslova jesenskih podprvakov.

VilerMitja-FotoJureBanfi Ime in priimek  Mitja Viler
Klub  Maribor
Število tekem  13
Število minut  1044
Število zadetkov  1
Število asistenc  8
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0

Položaj levega bočna branilca v Sloveniji že nekaj časa velja za najbolj deficitarnega, pomanjkanje se zato čuti tudi v prvenstvu, saj smo imeli kar nekaj težav z izbiro. Pa ne zaradi pretirane ponudbe, saj noben od levih bočnih branilcev v jesenskem delu prvenstva ni pustil najboljšega vtisa. Pravzaprav sta za mesto v enajsterici ‘kandidirala’ le dva, domžalski Erik Janža in mariborski Mitja Viler. Na koncu smo se odločili za slednjega, saj si zgovorni Primorec deli vrh lestvici najboljših asistentov prvenstva. 27-letni Koprčan je odlično začel sezono in že na prvih petih tekmah zbral štiri podaje, a nato zapadel v nemilost trenerja Čačića, na igrišča pa se je znova vrnil po menjavi trenerja in jesenski del sezone končal s 13 ligaškimi tekmami, osmimi asistencami in z lepim zadetkom iz prostega strela, ki ga je dosegel v predzadnjem krogu proti Zavrču. Vilerjeva šibka točka sicer še vedno ostaja delo v obrambi, a to nadomesti predvsem z dobrim delom v napadu, saj ima v tem trenutku enega najboljših predložkov v Sloveniji.

LapadulaGianluca-FotoJureBanfi Ime in priimek  Gianluca Lapadula
Klub  Gorica
Število tekem  17
Število minut  1268
Število zadetkov  7
Število asistenc  3
Število rumenih/rdečih kartonov  2/1

Na položaj desnega krila smo uvrstili Gianluco Lapadulo, enega od številnih Italijanov v zasedbi Gorice.  23-letni nogometaš, ki je v Gorico prišel v prvem paketu nogometašev Parme, se je hitro ustalil v začetni enajsterici trenerja Gigija Apollonija. Izpustil je le dva uvodna kroga prvenstva, počival pa je tudi v šestem, saj je tekmo petega kroga predčasno končal zaradi izključitve. Slednja mu je dala dodatnega zagona, saj je Lapadula po omenjenem rdečem kartonu statistiko zapolnil s sedmimi zadetki in tremi asistencami. Borbeni Italijan, ki je v svoji karieri zamenjal že nekaj klubov, je ob Gianvitu Misuraci, Alexu Cordazu, Massimu Codi in Saši Aleksandru Živcu pustil najboljši vtis in bo tudi spomladi predstavljal eno glavnih nevarnosti za vrata nasprotnikov.

GalesicGoran-FotoNickyKristl Ime in priimek  Goran Galešić
Klub  Luka Koper
Število tekem  19
Število minut  1469
Število zadetkov  7
Število asistenc  6
Število rumenih/rdečih kartonov  7/1

Goran Galešić je bil v jesenskem delu sezone prvo ime koprskega prvoligaša. Ofenzivni vezist se je poleti, potem ko je bila usoda koprskega kluba nekaj časa nejasna in zavita v meglo, podal v Split in s Hajdukom podpisal že podpisal pogodbo, a v ponosu Dalmacije ni ostal dolgo, saj ga zaradi navijači kluba zaradi srbskih korenin niso želeli sprejeti. Sledila je sporazumna prekinitev sodelovanja, Galešić pa se je skupaj še z enim povratnikom, Miroslavom Ćovilom, vrnil v staro jato. Po bledem spomladanskem delu prejšnje sezone, je jeseni znova eksplodiral, spomnil na najboljše čase v goriškem dresu, in prevzel vajeti prenovljene koprske zasedbe. Odlično formo je dokazal na tekmi petega kroga, ko je s tremi zadetki premagal ekipo Triglava, v nadaljevanju sezone pa zadel še štirikrat, štirikrat sicer iz bele točke. Bivši mladi reprezentant Bosne in Hercegovine, ki je 19 tekmah prejel tudi sedem rumenih kartonov, večino zaradi ugovarjanja, pa je odlično jesen potrdil še s šestimi asistencami.

GolubarJosip-FotoJureBanfi Ime in priimek  Josip Golubar
Klub  Zavrč
Število tekem  19
Število minut  1676
Število zadetkov  2
Število asistenc  5
Število rumenih/rdečih kartonov  2/1

V srce sredine igrišča smo ob Goranu Galešiću uvrstili še Josipa Golubarja. 28-letni Hrvat statistično res ne izstopa v takšni meri kot Galešić in morda še kateri od nogometašev na položaju centralnega vezista, a kdor si je ogledal vsaj nekaj obračunov Zavrča, lahko potrdi, da je bil nekdanji član Varteksa in Splita duša in srce završkih napadov. Golubar je s prodornim in dolgim korakom nemalokrat začel hitre protinapade Zavrča, akcije pa tu in tam začinil še s preigravanjem, ki se ga ne bi sramovali niti najboljši nogometaši. Golubar, ki je navduševal že v lanski sezoni, ko je bil s trinajstimi zadetki vodilni strelec 2. SNL, je letos le še nadgradil svoje predstave in dokazal, da med drugoligaši ni bil le muha enodnevnica. Drži, da je zadel le dvakrat, a z dobrimi igrami opozoril nase in kaj lahko se zgodi, da ga v spomladanskem delu prvenstva ne bomo več spremljali v belem dresu Zavrča.

KelencDoris-FotoJureBanfi Ime in priimek  Doris Kelenc
Klub  Zavrč
Število tekem  20
Število minut  1659
Število zadetkov  2
Število asistenc  8
Število rumenih/rdečih kartonov  2/0

Popularni ‘Kela’ je bil ob omenjenem Golubarju še eden od poveljnikov završkega napada. 27-letni nogometaš, ki je v preteklosti nosil dres Aluminija, Drave, Rudarja in Kopra, bil pa tudi blizu prestopa v Ljudski vrt, lahko igra na položaju desnega in levega krila. Mi smo ga uvrstili na pozicijo levega krilnega vezista, kjer je imel jeseni precej konkurence, dobre predstave sta namreč kazala tudi goriški Saša Aleksander Živec in domžalski Joshua Parker, ki je navdušil predvsem s hitrostjo in dinamiko igre. Po tehtnem premisleku smo se odločili za Kelenca, ki je povratek med prvoligaške nogometaše kronal z dvema zadetkoma in osmimi asistencami, kar ga z Vilerjem uvršča na vrh lestvice najboljših asistentov prvenstva. Tudi za Kelenca velja podobno kot za Golubarja, z odličnim jesenskim delom je znova opozoril nase in privabil marsikakšno poizvedovanje. Vprašanje je le, če bo Zavrč enega od vodij ekipe želel izpustiti iz svojih vrst.

CodaMassimo-FotoDamirMrkonjic Ime in priimek  Massimo Coda
Klub  Gorica
Število tekem  20
Število minut  1703
Število zadetkov  11
Število asistenc  5
Število rumenih/rdečih kartonov  2/0

Mnogi so prihod italijanski prihod v novogoriški nogomet pozdravili z negodovanjem in zmrdovanjem. Sodelovanje s Parmo je bila edina rešitev za goriški nogomet, kljub vsem opazkam na račun goriškega kluba, pa je Parma v Sloveniji poslala tudi nekaj kvalitetnih nogometašev, Massimo Coda zagotovo spada med njih. Za 25-letnega napadalca, ki je večino svoje kariere preživel v vrstah italijanskih tretjeligašev, je Gorica druga izkušnja s tujino, saj je nekaj časa igral za švicarsko Bellinzono, ki sicer prihaja iz italijanskega dela Švice. Tako kot za Lapadulo, tudi za Codo velja, da je nepogrešljivi del goriške enajsterice, saj je v prvi enajsterici severnoprimorskega prvoligaša začel vseh dvajset ligaških obračunov. Z enajstimi zadetki si z Eterovićem deli vrh lestvice najboljših strelcev, če mu prištejemo še pet asistenc pa ugotovimo, da je najučinkovitejši nogometaš jesenskega dela prvenstva.

EterovicMate-FotoAnaKos Ime in priimek  Mate Eterović
Klub  Rudar Velenje
Število tekem  19
Število minut  1609
Število zadetkov  11
Število asistenc  1
Število rumenih/rdečih kartonov  2/1

Tudi drugo mesto v napadu je glede na pogled na lestvici strelcev logično, pripada napadalcu Velenjčanov, Mateju Eteroviću. Prekajeni Dalmatinec se že šesto leto dokazuje na slovenskih zelenicah in je letos na poti, da izboljša dosežek iz lanske sezone, ko je v dresih Mure in Rudarja dosegel štirinajst zadetkov. 29-letni napadalec, ki je v Sloveniji oblekel še dresa Nafte in Maribora, spada med tiste napadalce, ki na igrišču večino časa niso ‘vidni’, a udarijo takrat, ko je to najbolj potrebno. Eterović je letos največ preglavic povzročil Kranjčanom in Ljubljančnom, ki jim je zabil po tri zadetke, proti Olimpiji je prispeval tudi zadnjega v letošnjem letu, ki pa je bil obenem tudi jubilejni petdeseti prvoligaški zadetek. Izkušeni napadalec ima z Velenjčani sklenjeno dolgoročno pogodbo, zato gre verjeti, da ga bomo v dresu Rudarja spremljali tudi v spomladanskem delu prvenstva, ko se bo za krona najboljšega strelca boril s Codo, Tavaresem, Mendyjem, S. Vukom in še kom.

TrenevskiViktor-FotoJureBanfi Ime in priimek  Viktor Trenevski
Klub  Zavrč
Število tekem  20
Število zmag  11
Število neodločenih izidov  6
Število porazov  3
Število danih in prejetih zadetkov  34/31

In kdo bi vodil ekipo najboljše enajsterice? Na trenerski stolček smo uvrstili Viktorja Trenevskega, ki je z Zavrčem poskrbel za prvovrstno presenečenje dosedanjega poteka sezone. Trenevski se je na klop kluba iz obrobja Haloz preselil med lanskim zimskim premorom, ko sta Zavrč in Veržej izvedla rošado trenerjev. Iz Zavrča se je v Veržej preselil Zlatko Gabor, v nasprotno smer pa je šel Trenevski. Za 41-letnega Makedonca, ki je v svoji karieri igral za številne klube, tudi v Mehiki in Braziliji, v Sloveniji pa za Muro, Koper, Olimpijo, Dravo in Nafto, je spomladi najprej pokoril drugoligaško konkurenco, nato pa pogumno krenil tudi v nabiranje prvoligaških trenerskih izkušenj. Za razliko od vodstva in navijačev, ostaja skromen in miri pričakovanja, v spomladanskem delu pa ga čaka še težja naloga, ki pa jo je jeseni uspešno opravil, saj je na dvajsetih tekmah zbral kar enajst zmag, šest remijev in le tri poraze.

[author ]Koga pa bi Vi uvrstili v enajsterico jesenskega dela prvenstva? Vaše mnenje lahko zapišete v temi o Prvi Ligi Telekom Slovenije na našem forumu.[/author]

Foto: Ana Kos (Rozman, Eterović)
Damir Mrkonjić (Milec, Coda)
Jure Banfi (Viler, Ladapadula, Golubar, Trenevski)
Miran Alijagić (Knezović)
Nicky Kristl (Galešić)
SPS (Blažič)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Šimundža zadovoljen s predstavo, a opozarja

Na prvi tekmi sezone je Maribor pred domačim občinstvom na stadionu Ljudski vrt pokazal sv…