Pri SNPortal.si smo po koncu jesenskega dela sezone znova sestavili enajsterico jesenskega dela sezone Prve lige Telekom Slovenije. Tokrat jo sestavlja enajsterica nogometašev iz štirih klubov, ki so jeseni prikazali najboljše igre in so tako povsem zasluženo na vodilnih mestih ligaške razpredelnice. Ker vemo, da se mnenja razlikujejo od posameznika do posameznika, je povsem možno, da boste imeli bralci kakšno pripombo, a je ob tem potrebno poudariti, da sta za večino pozicij v enajsterici enakovredno kandidirala vsaj dva nogometaša, na nekaterih pozicijah smo imeli z odločitvijo, koga uvrstiti med enajst najboljših, še nekaj več preglavic.


SNPortal enajsterica jeseni 2014/15
[team1]

Vidmar Ime in priimek  Nejc Vidmar
Klub  Domžale
Število tekem  20
Število minut  1800
Število tekem brez prejetega gola  14
Število prejetih zadetkov  10
Število obramb/Uspešnost obramb  61/85,91%

Prva težka odločitev je sledila že na položaju vratarja. Matic Kotnik je v celjskem golu jeseni znova potrdil, da se razvija v odličnega vratarja, saj je devetkrat zaklenil svoja vrata, Celjani se lahko pohvalijo z najboljšo obrambo lige, za nameček pa je Korošec še najuspešnejši vratar lige po številu in uspešnosti obramb. Tudi Jasmin Handanović je jeseni Mariborčane nekajkrat rešil pred neprijetnimi presenečenji, kljub temu pa smo mnenja, da si je naziv vratarja jeseni prislužil Nejc Vidmar. Ljubljančan v vratih Domžal se lahko pohvali z odličnim dosežkom, saj je bil nepremagan kar 1002 minuti, kar je rekordni dosežek slovenskega državnega prvenstva. V 13. minuti 11. kroga ga je kot prvi v letošnji sezoni premagal celjski Mislav Oršić, Vidmar pa je v drugi polovici sezone, ko ga je mučila tudi poškodba ramena, nato klonil še devetkrat. Premagan je bil le na šestih od 20 tekem, zato si prisluži le še dodatne čestitke.

 Skubic Ime in priimek  Nejc Skubic
Klub  Domžale
Število tekem  18
Število minut  1613
Število zadetkov  0
Število asistenc  3
Število rumenih/rdečih kartonov  4/1

Nič lažja ni bila niti odločitev, koga uvrstiti na položaj desnega bočnega branilca. Petar Stojanović je v Ligi prvakov resda odigral odlična srečanja, a ker smo pri sestavi enajsterice upoštevali le nastope v Prvi ligi, kjer je 19-letni Ljubljančan zbral le 11 nastopov, smo prednost ponudili Nejcu Skubicu. Domžalski kapetan ni bil medijsko tako zelo izpostavljen kot nekateri drugi soigralci v rumeno-modrem dresu, a je zato opravil ogromno “nevidnega” dela, saj je bil eden od motorjev domžalske igre. Nekdanji član romunskega Otelula, v dresu katerega je zaigral tudi v Ligi prvakov, se je po spomladanski poškodbi na igrišča vrnil še močnejši in jeseni dokazal, da je v tem trenutku med najboljšimi bočnimi branilci lige. To so uvideli tudi v upravi vodilnega moštva lige, saj so s Skubicem pred dnevi sklenili dolgoročno pogodbo.

 Korun Ime in priimek  Uroš Korun
Klub  Domžale
Število tekem  20
Število minut  1800
Število zadetkov  3
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0

Kristalno jasna je bila odločitev, komu ponuditi eno od mest v osrčju obrambe. Uroš Korun je s soigralci tvoril neprebojen zid, zaradi katerega je imel Vidmar močno olajšano pot do že omenjenega rekordnega dosežka. Nekdanji član Celja in Rudarja, ki se je pod vodstvom trenerja Luke Elsnerja iz vezista pretvoril v odličnega osrednjega branilca, je bil jeseni po naši oceni daleč najboljši in najzanesljivejši branilec lige, ki je bil novembra, ne glede na širok izbor osrednjih branilcev, morda kar nekoliko presenetljivo spregledan s strani selektorja Srečka Katanca. Kljub temu, da se je odlično znašel v obrambi, kjer sta s partnerjem Kenanom Horićem delovala izredno zanesljivo, pa je svoj delež k uspehu domžalskega kluba prispeval tudi v napadu, saj se je jeseni podpisal pod tri zadetke. Še posebej lep je bil zadetek v 19. krogu, ko je z mojstrsko izvedenim prostim strelom matiral nemočnega goriškega čuvaja Simčiča.

 zitko Ime in priimek  Matic Žitko
Klub  Celje
Število tekem  16
Število minut  1306
Število zadetkov  0
Število asistenc  0
Število rumenih/rdečih kartonov  4/0

Nekoliko več je bilo premlevanja o tem, koga postaviti ob bok Koruna. Razmišljali smo o štirih imenih, Nemanji Mitroviću, Arghusu, Kenanu Horiću, Marku Krajcerju in Maticu Žitku, na koncu pa izbrali ravno slednjega. 24-letni branilec iz Brezovice pri Ljubljani je glede na lansko sezono jeseni prikazal velik napredek, kar se je odražalo tudi pri številu prejetih zadetkov, grofje so jih prejeli vsega devet, kar je manj kot pol zadetka na tekmo. Nekdanji branilec ljubljanskega Interblocka je v jesenskem delu sezone odigral 16 tekem in bil eden od osrednjih junakov dolgega niza Celjanov, ki so na zimski premor odšli z 22 tekmami dolgim nizom neporaženosti. Oba poraza so doživeli v uvodnih dveh tekmah sezone, ko so jih ugnali Zavrčani in Domžalčani.

 Janza Ime in priimek  Erik Janža
Klub  Domžale
Število tekem  19
Število minut  1710
Število zadetkov  0
Število asistenc  3
Število rumenih/rdečih kartonov  5/0

Tudi položaj na poziciji levega bočnega branilca zaseda igralec v rumeno-modri opravi, ki v tokratnem izboru zaradi Domžalčanov in Celjanov močno prevladuje. Erik Janža si je z odličnimi igrami v domžalskem dresu znova priigral tudi reprezentančno vabilo selektorja Srečka Katanca, za češnjo na vrhu torte pa ga je Zlatko Zahovič zvabil še v Ljudski vrt, kjer bo nadaljeval svojo kariero. Robustni branilec je imel sicer ostrega nasprotnika prav v igralcu Maribora, Mitji Vilerju, ki se je podpisal tudi pod pet asistenc in zadetek, a smo prednost vseeno ponudili mlademu Prekmurcu, pred katerim je glede na doslej videno še obetavna kariera, še posebej, če bo svoje predstave stopnjeval tudi v prihodnje.

 Ahmedi Ime in priimek  Valon Ahmedi
Klub  Celje
Število tekem  19
Število minut  1552
Število zadetkov  5
Število asistenc  1
Število rumenih/rdečih kartonov  4/0

Nadaljujemo v rumeno-modrem stilu. Valona Ahmedija lahko brez kančka slabe vesti razglasimo za odkritje jesenskega dela sezone. V Makedoniji rojeni mladi reprezentant Albanije se je na Areno Petrol preselil poleti in v uvodnih krogih zablestel kot meteor. Njegove predstave so bile v drugi polovici jeseni resda nekoliko slabše kot na uvodu, a smo mu v konkurenci s klubskim soigralcem Mislavom Oršićem in domžalskim Benjaminom Morelom, ki sta navduševala ravno v drugi polovici prvega dela sezone, prednost ponudili Ahmediju. Nogometaš, ki se je v knežje mesto preselil iz italijanskega Südtirola je z odličnimi igrami že zbudil precej zanimanja, saj so pri vodstvu celjskega prvoligaša že oglasili iz nizozemskega Heerenveena, a do prestopa v vrste nizozemskega prvoligaša kljub vsemu ne bo prišlo, kar ježe potrdil tudi športni direktor Ambož Krajnc. A kljub vsemu, bo Celjanom uspelo zadržati strelca petih zadetkov?

 Vrhovec Ime in priimek  Blaž Vrhovec
Klub  Celje
Število tekem  19
Število minut  1708
Število zadetkov  2
Število asistenc  4
Število rumenih/rdečih kartonov  6/1

Podobno kot za Koruna, velja tudi za Blaža Vrhovca, saj je bil Ljubljančan v dresu Celja nedvomna izbira na položaju osrednjega zveznega nogometaša. Kapetanski trak, ki ga je borbeni vezist nasledil od legende kluba Sebastjana Gobca, je nekdanjemu mlademu reprezentantu Slovenije očitno vlil dodatne enerije, saj je tako kot Matic Žitko, s katerim sta skupaj igrala že pri ljubljanskem Interblocku, v letošnji sezoni svoje predstave dvignil še na višjo raven. Če sta bila Ahmedi in Verbič s svojimi potezami in zadetki največkrat v soju žarometov, lahko za Vrhovca zapišemo, da je na sredini igrišča motor celjske igre in tista figura, ki je gledalci vselej morda ne znajo najbolje ceniti. Če je Vrhovec v preteklih sezonah veljal predvsem za odličnega destruktorja igre, se je letos pretvoril še v odličnega organizatorja igre, kar dokazujejo tudi štiri asistence, odlično polsezono pa je kronal še z dvema zadetkoma, zato ne čudi, da je zgolj le še en od vročih artiklov celjske izložbe.

 vrsic Ime in priimek  Dare Vršič
Klub  Maribor
Število tekem  18
Število minut  1224
Število zadetkov  0
Število asistenc  7
Število rumenih/rdečih kartonov  3/0

Miha Zajc, Nik Omladič ali Dare Vršič? Po tehtnem razmisleku smo sprejeli odločitev, da v enajsterico uvrstimo najizkušenejšega, saj je jeseni iz kroga v krog stopnjeval svoje predstave. Nekdanjemu reprezentantu Slovenije, saj Katanec kljub dobrim predstavam očitno ne računa več nanj, igra na krilnem položaju ne ugaja, kar je sredi jeseni spregledal tudi trener državnih prvakov Ante Šimundža in nogometaša iz Segovcev pri Apačah posadil v osrčje zvezne vrste, kar se je hitro obrestovalo. Vijoličasti so namreč v zaključku jesenskega dela sezone odigrali nekaj odličnih tekem, tudi na krilih vse boljšega Vršiča, ki je na zimski oddih odpotoval s sedmimi asistencami v žepu, s čimer je tudi najboljši asistent lige. Zadetka na 18 odigranih tekmah ni uspel doseči, a je primarno nalogo, torej razigravanje soigralcev, vsaj v drugem delu jeseni opravil z odliko.

 Verbic Ime in priimek  Benjamin Verbič
Klub  Celje
Število tekem  19
Število minut  1554
Število zadetkov  9
Število asistenc  6
Število rumenih/rdečih kartonov  4/1

Igralec jesenskega dela sezone – Benjamin Verbič. 21-letni Vojničan je bil vodja odličnih celjskih predstav, z devetimi zadetki in šestimi podajami pa je vsaj statistično najkoristnejši igralec lige. Po naši oceni ne le statistično, ampak tudi dejansko, čeprav je zadetke večinoma dosegal proti ekipam, ki so uvrščena nižje na lestvice, pa je tudi proti nasprotnikom z vrha lestvice igral odlično, zato ne čudi, da je bil novembra tik pred reprezentančnim debijem, ki pa ga je preprečila poškodba gležnja. Verbič je v tem trenutku najbolj vroč igralec Prve lige Telekom Slovenije, za zanimivost le-te pa bi bilo morda najbolje, če bi spomladi ostal v celjskem taboru, kakršna je tudi celjska želja. Glede na to, da vsi, ki popularnega Benija bolje poznaj, pravijo, da ima fant glavo na pravem mestu, pa ni dvoma, da se ob pravilnih korakih in optimalnem razvoju kariere v prihajajočih letih ne bi razvil v enega najboljših produktov slovenskega nogometa.

 Tavares Ime in priimek  Marcos Tavares
Klub  Maribor
Število tekem  18
Število minut  1339
Število zadetkov  10
Število asistenc  2
Število rumenih/rdečih kartonov  2/0

Maček s sedmimi življenji. Marcos Tavares se je po slabšem uvodu v sezono hitro pobral in ob stopnjevanju svojih predstav zopet dokazal, da še nikakor ni za odpis, ter hitro zaprl usta kritikom, ki jih sicer ni bilo veliko. Mariborski kapetan, ki ga lahko že sedaj razglasimo za legendo kluba, je jeseni izboljšal najboljši klubski dosežek po številu doseženih zadetkov, saj jih je do sedaj v vijoličastem dresu dosegel že 130. V zadnjih štirih krogih, ko so vijoličasti kazali najbolje predstave v domačih obveznostih, je dosegel kar pet zadetkov in se prebil tudi do vrha ligaške lestvice strelcev, na kateri je prehitel klubskega soigralca Luko Zahovića. Tavares je naslov najboljšega strelca doslej osvojil dvakrat, v sezoni 2010/11 in 2012/13, se lahko tokrat znova zgodi, da bo po sezoni premora krona najboljšega strelca pripadla vselej nasmejanemu Brazilcu?

 Sporar Ime in priimek  Andraž Šporar
Klub  Olimpija Ljubljana
Število tekem  18
Število minut  1586
Število zadetkov  7
Število asistenc  3
Število rumenih/rdečih kartonov  5/0

Ob izkušenega Tavaresa smo postavili ljubljanskega napadalca Andraža Šporarja. Mladi up Olimpije, za katerega si zeleno-beli obetajo lep zaslužek, se je jeseni podpisal pod sedem zadetkov, kar ga ob Draganu Jeliću, napadalcu velenjskega Rudarja, uvršča na sedmo mesto ligaške lestvice strelcev. Mladi reprezentant Slovenije je obetavno začel sezono, saj je v uvodnih treh krogih v svojo statistiko vpisal dva zadetka in dve podaji, nato pa po manjši krizi znova zaigral bolje v drugi polovici jeseni, ko je zadel še petkrat. S tremi podajami pa se je 20-letni napadalec prebil na tretje mesto statistično najkoristnejših igralcev lige, za Verbiča in Tavaresa.

 RozmanSimon-FotoGregorKatic_660px Ime in priimek  Simon Rožman
Klub  Celje
Število tekem  20
Razmerje zmag/remijev/porazov  11/7/2
Število osvojenih točk  40
Število danih zadetkov  33
Število prejetih zadetkov  9

Jeseni je s svojim delom najbolj prepričal Simon Rožman, čeprav si tudi Luka Elsner, trener Domžal, za doseženo v jesenskem delu sezone zasluži čestitke in priznanje. Če so Domžalčani do jesenskega naslova prvakov prišli s potrpežljivo igro, ki je slonela na trdni obrambi, so Celjani ubrali povsem drugo pot. Z napadalno in izjemno gledljivo igro so navduševali iz kroga v krog, zato je podatek, da so v 20 krogih prejeli vsega devet zadetkov, še toliko bolj impresiven. Grofje so z načinom igre v izložbeno okno postavili praktično celotno moštvo, saj so vsi igralci nadgradili predstave iz preteklih sezon, Simon Rožman, najmlajši prvoligaški strateg, pa je tako le še en v nizu mladih domačih strokovnjakov, ki v zadnjem času dokazujejo, da so morda celo boljša izbira za vodenje mladih prvoligaških ekip, kot pa preplačani prišleki iz tujine.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Mariborčani na kolenih tudi v Domžalah, Karanović se je zapisal v zgodovino

Obračun Domžal in Maribora ni postregel s presenečenjem, saj so se po zaključnem sodnikove…