Mariborčane jutri zvečer čaka prvi obračun playoffa Lige prvakov. V napolnjenem Ljudskem vrtu bodo vijoličasti gostili glasgowski Celtic, za mestnim rivalom Rangersom drugi najtrofejnejši škotski klub, ki si je napredovanje na zadnjo stopničko pred skupinskim delom nogometnega raja priigral za zeleno mizo, po administrativni napaki varšavke Legie.


Škotske državne prvake smo podrobno predstavili že pred dnevi, takoj po žrebu, po še nekaj informacij pa smo se zatekli v daljno Avstralijo, natančneje v Melbourne, kjer deluje Saša Kolman. O njegovih dosežkih z mladinsko ekipo South Melbourna lahko vsak ponedeljek prebirate v naši redni rubriki o trenerjih na tujem, tokrat pa smo izkoristili njegovo poznavanje škotskega velikana, saj je 30-letni strateg lansko leto obiskal nogometno akademijo zeleno-belih in se pobližje spoznal z ustrojem in delovanjem kluba: “Filozofija Celtica se je s prihodom zdaj že nekdanjega trenerja Neila Lennona zgodovinsko spremenila. Od kluba, ki nakupuje, je Celtic postal klub, ki predvsem prodaja. V to so ga prisilile tudi neugodne finančne razmere manjših lig, ki že z vidika prodaje televizijskih pravic ne morejo tekmovati z najmočnejšimi ligami. Če bi Celtic želel tekmovati s klubi, ki se danes lahko potegujejo za evropski naslov, bi bankrotiral v dveh sezonah – dokaz za to je nekdanji mestni tekmec Rangers. Strategija je zaenkrat dokaj uspešna, saj je Celtic klub, ki nima dolgov. S prodajami podira rekorde, nakupuje pa seveda za bistveno manj. Vendar tega ne bi bil sposoben, če ne bi imel eno najnaprednejših nogometnih akademij v Evropi. V nogometnem smislu pa je filozofija Celtica igrati ‘The Celtic way’ – odprt in napadalen nogomet. Zaradi tega je tudi velikokrat kaznovan v evropskih tekmah, tudi z debakli, kakršni so bili proti Artmedii iz Bratislave, ki je slavila z izidom 5:0, in nedavno proti Legii. Drži pa, da se tudi v tej smeri spreminja, nekoliko bolj zaprta igra je takoj obrodila sadove, ko se je klub pred dvema letoma uvrstil med 16 najboljših evropskih ekip.”

Foto: kolman-sasa.com
“Učna ura Legie je bila zelo koristna, Maribor bo deležen vsega spoštovanja!” (Foto: kolman-sasa.com)

“Dolgoročni cilj Celtica je stalna prisotnost v Ligi prvakov, zato seveda pričakujejo napredovanje. Vsekakor pa je bila učna ura poljske Legie zelo koristna, zato bo Maribor deležen vsega spoštovanja. To utegne jeziček na tehtnici prevesiti v korist Škotov,” je še dejal Kolman, ki se je dotaknil tudi nekaterih pomanjkljivosti 45-kratnih škotskih prvakov: “Neuigranost je v tem trenutku največja težava Celtica, k temu pa lahko prištejemo še povprečno formo nekaterih nosilcev igre in tudi relativno neizkušenost novega trenerja Ronnyja Deliaja v evropskih tekmovanjih. Trener Celtica ima namreč na voljo vse – razen časa. Priložnost za Maribor bo lahko tudi nenehni pritisk na nasprotno ekipo, saj Celtic zaradi razlike v kakovosti na domačih tekmah tega ni vajen in lahko v takšnih primerih izgubi glavo.”

Nekdanji nogometaš, ki je v Sloveniji igral za domači Tolmin, Gorico, lendavsko Nafto in ajdovsko Primorje, sicer priznava, da je navijač Celtica in tudi član uradno priznanega navijaškega kluba ‘Slovenia Emerald CSC’, ki ima sedež ravno v Tolminu, a še v  isti sapi poudari, da bi bilo Mariborčane lepo spremljati v Ligi prvakov: “V primerjavi z obračunom z Legio, bo to za Celtic povsem drugačna tekma. Vsak, ki meni, da bo imel Maribor lahko delo, se moti, je pa Maribor v tem trenutku morda celo favorit, saj so v preteklosti že dokazali, da Škote lahko premagajo. Lepo bi bilo Slovence znova videt v Ligi prvakov, obenem bi to veliko pomenilo tudi za vse nas, ki delujemo v tujini, saj bi bil to še en dokaz, da prihajamo iz nogometne dežele. Je pa Celtic le velikan in igrati v Glasgowu pred norimi in fanatičnimi navijači zagotovo ne bo lahko.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Muraši remizirali s hrvaškim prvoligašem

Tako kot tudi številni drugi prvoligaši, so tudi črno-beli prost konec tedna izkoristili z…