Jutri zvečer se bodo nogometaši Olimpije in Maribora udarili še v drugem večnem derbiju letošnje sezone. Prvi se je jeseni končal brez zmagovalca, gledalci pa so zagotovo prišli na svoj račun, saj so uživali v odlični nogometni predstavi in videli kar šest zadetkov. A pred jutrišnjim obračunom se ozrimo še nekoliko v preteklost.


Mariborčani in Ljubljančani so prvi medsebojni obračun v samostojni Sloveniji odigrali 16. oktobra 1991, ko sta se tekmeca udarila v Ljudskem vrtu. Po poročanju Tadeja Goloba, novinarja nacionalne televizije, si je obračun, na katerem je pravico delil avstrijski sodnik Happel, ogledalo pet tisoč gledalcev, ti pa so videli tri zadetke. V 20. minuti je domačega vratarja Mladena Dabanovića, kasneje tudi reprezentanta, s strelom z desnega roba kazenskega prostora presenetil Stanko Pepelnak, ki je vijolicam zabil edini zadetek v polsezoni, ki jo je v sklopu državnega prvenstva preživel v dresu Olimpije, saj se je pozimi preselil na Kodeljevo. A Štajerci se niso predali in v drugem polčasu izid uspeli preobrniti. V 56. minuti je z lepim udarcem izenačil kapetan Igor Poznič. Mariborčani so do zmage prišli v 86. minuti, ko je po podaji iz kota lastno mrežo zatresel Ivo Šeparović, a so zadetek pripisali Pozniču, ki je v krstni prvoligaški sezoni dosegel 27 zadetkov, s čimer je zaostal zgolj za Zoranom Ubavićem, ki je v dresu Olimpije dosegel še dva zadetka več.

Poznič je sicer v dresu Maribora skupno dosegel kar 88 zadetkov, s čimer si 47-letni nekdanji nogometaš še vedno lasti šesto mesto na klubski lestvici strelcev. Pred njim so zgolj Ante Šimundža, Mladen Kranjc, Kliton Bozgo, Branko Horjak in Marcos Tavares, vsi so v vijoličastem dresu dosegli trimestno število zadetkov.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Azerbajdžanski prvak želi v svoje vrste pripeljati vratarja Maribora

V zadnjem času je bilo veliko govora o morebitnem odhodu Ažbeta Juga iz Maribora, ki se mu…