Začetek prvoligaškega prvenstva je tik pred zdajci, nogometaši so pred uvodnimi ligaškimi preizkusi že v nizkem štartu. Nekatera moštva so med poletnim premorom, ki je bil sicer zelo kratek, doživela kar nekaj sprememb, spet drugi stavijo na preverjene zasedbe, ki so svojo vrednost dokazale že v lanski sezoni. Brez dvoma pa nas tudi letos čaka zanimivo prvenstvo. Čas bo pokazal, če bo Maribor v letošnji sezoni dobil konkurenta za vrh lestvice, se bodo pa zagotovo kresale iskre v borbi za mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja, saj so ostala moštva precej izenačena. Pred vami je prvi del pregleda pripravljalnega obdobja, v katerem so zajeta moštva Krke, Zavrča, Triglava, Rudarja in Gorice.


Krka Novo Mesto

Krka se je med prvoligaše prebila po zaslugi Roltek Doba in Mure 05, prvi so zavrnili povabilo v Prvo Ligo, medtem, ko Prekmurci niso prejeli licence. Nomeščani bodo lahko na dotrajanem stadionu Portoval po devetnajstih letih znova spremljali prvoligaški nogomet. Vodstvo, nogometaši in tudi navijači upajo, da se bo sezona končala z boljšim izkupičkom kot pa tista v sezoni 1993/94, ko so Dolenjci na tridesetih obračunih zbrali vsega dvanajst točk in se za devetnajst let poslovili od prvoligaške druščine.

Moštvo Borivoja Lučića je med pripravami odigralo štiri obračune. V uvodnem srečanju so morali priznati premoč Crveni zvezdi, izgubili so tudi srečanje s selekcijo SPINS, v zaključku priprav pa so dvakrat z izidom 5:1 odpravili lanskoletnega tekmeca v 2. SNL Šenčur. Dolenjci so trenutno še največja neznanka med prvoligaši, saj Lučić še išče okrepitve, predvsem za zadnjo vrsto, ki bo imela med prvoligaši zagovoto več dela kot pa v lanski sezoni.

Foto: crvenazvezdafk.com

Novomeščani so do danes potrdili pet novincev, Amer Krcić se je iz Doba preselil kot najboljši strelec 2. SNL, v napadu pa bosta konkurenco zaostrila tudi Jaka Ihbeisheh in Adnan Bešić, ki je posojen iz ljubljanske Olimpije. Vidna vloga se verjetno obeta tudi novincema v zvezni vrsti. Josip Marošević je lani v dresu hrvaškega drugoligaša Dragovoljca zabil devet zadetkov, Ognjen Lekić, ki je pred leti že igral v dresu Celja in Primorja, pa bo z bogatimi izkušnjami iz tujine dobrodošla pridobitev. V ekipo pa se je polletnem premoru vrnil tudi Miroslav Radulović. Krko je zapustil tudi obetavni Ljubljančan Amir Dervišević, ki se je preselil v Ljudski vrt, Davorin Škerjanc še vedno vadi s selekcijo SPINS, Dejan Burgar se je pred tedni mudil na preizkušnji pri Domžalah, kariero pa naj bi nadaljeval v Avstriji. Lučić bo v začetni enajsterici zagotovo pogrešal izkušena Mitjo Brulca in Gregorja Režonjo, slednji naj bi se na igrišča vrnil avgusta, kapetan Brulc pa bo prve minute lahko odigral šele v spomladanskem delu sezone.

Farmacevti, katerih glavnih cilj je seveda obstanek med prvoligaši, pa bodo skušali v novi sezoni uveljaviti še kakšnega od mladih in obetavnih nogometašev, ki jih v mladinskem pogonu ne manjka. Zanimivo bo videti, ali bo Lučić, ki je znan kot trener z velikim zaupanjem v mlade, v napadu ponudil priložnost tudi obetavnima Žigi Kastrevcu in Nebojši Gojkoviću, ki sta bila v minuli sezoni prva strelca mladinske ekipe. Od staroselcev bodo največje breme prevzeli vratar Matko Obradović ter Luka Volarič, Miroslav Cvijanović in Alen Vučkić.

PRIHODI ODHODI
Amer Krcić (Dob) Amir Dervišević (Maribor)
Jaka Ihbeisheh (Domžale) Dejan Burgar
Ognjen Lekić (Mačva Moravac) Davorin Škerjanc
Josip Marošević (Hrvatski Dragovoljac)
Adnan Bešić (Olimpija)
26.6. Krka 0:1 Crvena zvezda
30.6. SPINS 3:1 Krka Pejić
3.7. Krka 5:1 Garmin Šenčur 2x Marošević, Cvijanović, Gojković, Pavić
6.7. Krka 5:1 Garmin Šenčur Krcič, Volarič, Novosel, Kramar, Mojstrović

Zavrč

Zavrčani, so podobno kot Novomeščani, še pred malce več kot letom igrali še v tretjeligaški konkurenci. Še več, za njimi je meteorni vzpon iz medobčinske lige pa vse do prvoligaške druščine. V lanski so Haložani brez večjih težav pokorili še 2. SNL in si priigrali vstopnico v Prvo Ligo, kjer pa jih za razliko od Dolenjcev čaka krstna sezona.

Moštvo, ki ga vodi stari znanec slovenskih igrišč Viktor Trenevski, bo glede na pripravljalne tekme trd oreh in marsikateremu favoritu trn v peti. Na prvi preizkušnji so pred domačimi gledalci brez večjih težav odpravili drugo ekipo ruskega Anžija, nato sicer doživeli poraz s selekcijo SPINS, vrhunec priprav pa sta bili tekmi s hrvaškima prvoligašema. Najprej so s 3:2 premagali koprivniški Slaven Belupo, kljub porazu, pa so dobro predstavo prikazali tudi proti Hajduku, tekmo s Splitčani pa je spremljalo kar 1200 gledalcev. V zaključku priprav je Trenevski formo svojih varoncev preveril še na tekmah z beograjskim Partizanom, kjer so priložnost dobili predvsem nogometaši, ki so prej igrali manj, ter na gostovanju pri hrvaškem nižjeligašu Vratnem, ki so mu zabili kar petnajst zadetkov.

Foto: NK Zavrč

Zavrčani so pred krstno prvoligaško sezono precej spremenili zasedbo, ki bo, zaradi bližine slovensko-hrvaške meje, imela precejšen hrvaški pridih. Vodstvo kluba je v klub pripeljalo šest novincev, ob Dejanu Kurbusu so iz sosednje Hrvaške prišli  Mario Brlečić, Josip Fuček, Matija Kovačić, Luka Bešenić in Nikola Šafarić. Slednji je pred leti zaigral tudi za člansko izbrano vrsto, a mu bo Trenevski po slabi izkušnji na Madžarskem namenil nekaj dodatnega časa. Ekipo so zapustili predvsem nogometaši, ki v lanski sezoni niso dobivali veliko priložnosti, Tomaž Avguštin in Matej Murat sta si novo sredino poiskala v avstrijskih nižjeligaših, medtem, ko ostali še iščejo nove delodajalce. Do zaključka prestopnega roka pa se lahko v Zavrč preseli še kakšen novinec.

Zavrč prvoligaški krst čaka v Ljudskem vrtu, kjer bodo do izraza prišle predvsem izkušnje nekaterih nogometašev, ki so v preteklosti že nabirali prvoligaške minute, teh pa v zasedbi Zavrča ni malo. Seveda se Zavrčani zavedajo, da je razlika med obema ekipama ogromno, kljub temu pa se ne bodo predali že pred tekmo. Jože Benko, Aleš Čeh, Doris Kelenc, Josip Golubar, Marko Roškar, Gregor Fink in ostali, so ob omenjenih novincih, nogometaši, ki bi lahko v letošnji sezoni pripravili tudi presenečenje med prvoligaši.

PRIHODI ODHODI
Mario Brlečić (RNK Split) Tomaž Avguštin (Fehring)
Dejan Kurbus (Mura 05) Andrej Dukarič
Josip Fuček (RNK Split) Uroš Gabrovec
Matija Kovačić (Slaven Belupo) Samo Sagadin
Nikola Šafarić (Koposvari) Matej Murat (Frauental)
Luka Bešenić (Podravina) Rok Letonja
16.6. Zavrč 4:0 Anzhi B 2x Kelenc, Benko, Roškar
18.6. SPINS 1:0 Zavrč
25.6. Zavrč 3:2 Slaven Belupo Benko, Sambolec, Kelenc
30.6. Zavrč 1:2 Hajduk Split Kokol
3.7. Partizan 2:0 Zavrč
6.7. Vratno 0:15 Zavrč

Triglav Kranj

Gorenjci so v lanski sezoni izkoristili težave konkurentov in si obstanek med prvoligaši zagotovili že pred zadnjim krogom prvenstva. Pod vodstvom novega trenerja Dušana Kosića so v lanski sezoni prikazali lep nogomet, kranjski stadion pa je postal prava trdnjava, saj so gostujoča moštva le s težavo odnašala točke. Ker pa kranjski klub dela z enim najnižjih, če ne že najnižjim proračunom v ligi, večina nogometašev v klubu igra brez profesionalne pogodbe, kar so konkurenti izkoristili in v svoje vrste zvabili kar nekaj nogometašev, ki so v lanski sezoni prispevali pomemben delež k obstanku v ligi in polfinalu pokalnega tekmovanja.

Kranjčani so v pripravah odigrali štiri srečanja, na tekmah z nižjeligašema iz Žirov in Bitenj so pričakovano slavili, medtem, ko so proti Rijeki, ki jo vodi Matjaž Kek, doživeli visok poraz, ki pa nikakor ni tragičen, saj je hrvaški prvoligaš s podobno razliko premagoval tudi večje ekipe. Dušan Kosić je bil lahko, kljub porazu, zadovoljen tudi s tekmo z ruskim prvoligašem Rubinom iz Kazana, kjer so njegovi varovanci prikazali dobro predstavo.

Foto: Miran Alijagić

Kot smo že omenili je moštvo Triglava zapustilo kar nekaj nogometašev. Kosić bo v začetni enajsterici zagotovo pogrešal Enisa Đurkovića, Anžeta Jelarja, Vlada Šmita ter brata Mateja in Aleša Poplatnik, pomemben adut iz klopi pa je bil tudi izkušeni Dragan Ovčina, ki bo kariero nadaljeval v Avstriji. Ob vseh odhodih pa ni jasen niti status Petra Stojnića, ki je danes zaigral za selekcijo SPINS. Vodstvo kluba je odhode nadomestilo z mladimi in neuveljavljenimi nogometaši, saj z izjemo Bernarda Stjepanovića noben od novincev nima izkušenj z igranjem v Prvi Ligi. Ob nekaterih mladincih in nogometaših, ki so se vrnili iz posoj, se bodo skušali Nejc Križaj, Mustafa Nukić, Matija Boben, Niko Snoj in Milan Đajić uveljaviti v Prvi Ligi in iti po poti svojih predhodnikov.

Gorenjci so po precejšnjih spremembah v ekipi še neuigrani, kar se bo poznalo predvsem v uvodu prvenstva. Jalna  Pokorna, Žana Pelka, Klemna Šturma, Tilna Klemenčića, Alena Krcića, Edvina Zolića, Davorja Bubanja in ostale v prihajajoči sezoni čaka težka naloga, saj bodo morali z novinci zapolniti velike luknje, ki so nastale po odhodu nekaterih novincev.

PRIHODI ODHODI
Bernard Stjepanović (Garmin Šenčur) Enis Đurković (Olimpija)
Nejc Križaj (Garmin Šenčur) Anže Jelar (Domžale)
Mustafa Nukić (Svoboda Ljubljana) Vlado Šmit
Matija Boben (Interblock) Aleš Poplatnik
Niko Snoj (Kalcer Radomlje) Matej Poplatnik
Milan Đajić (Ivančna Gorica) Dragan Ovčina
22.6. Žiri 1:2 Triglav Bojić, Đajić
25.6. Triglav 0:4 Rijeka
29.6. Bitnje 0:7 Triglav 3x Nukić, 2x Đajić, Bubanja, Perić
3.7. Rubin Kazan 2:0 Triglav

Rudar Velenje

Velenjčani so od vseh ekip v najmanjši meri spreminjali svojo zasedbo, saj sta se na stadion Ob jezeru preselila le dva novinca, zato “knapi” v novi sezoni stavijo predvsem na uigranost ekipe. To bi lahko bila v uvodu prvenstva precejšnja prednost na obračunih z moštvi, ki so prenovila svojo zasedbo. Velenjčani so v spomladanskem delu minule sezone pod vodstvom trenerja Jerneja Javornika kar nekajkrat prikazali dobre predstave, za nekaj kakšno dodatno točko pa jim je nekajkrat zmanjkal tudi kanček sreče. Javornik v novi sezoni pričakuje in napoveduje boj za višja mesta.

Velenjčani so odigrali šest pripravljalnih tekem, nasprotniki pa so bili z izjemo zadnje preizkušnje s sosedi iz Šmartnega mednarodni in kakovostni. Na prvih treh tekmah  je v oči bodla predvsem neučinkovitost, s katero so imeli Velenjčani težave že v jesenskem delu sezone. Po remiju s Hrvatskim Dragovoljcem ter porazoma s Hajdukom in Zoryo, so velenjski napadalci uspeli naravnati merilne naprave in premagali ekipe Volyna, Ceahlaula in Šmartnega, ki so mu zabili osem zadetkov.

Foto: Damir Mrkonjić

Rudar je po končani sezoni zapustilo pet nogometašev, ki pa pod vodstvom trenerja Jerneja Javornika niso dobivali veliko priložnosti. Alen Pašagić, Sebastjan Berko, Saša Bakarić, Dragoslav Stakić in Jaka Bizjak si tako iščejo nove klube. Vodstvo je omenjene odhode nadomestilo s prihodoma Mateja Radana ter Ivana Knezovića, ki bo s svojimi bogatimi izkušnjami še dodatno utrdil velenjsko obrambo. Treningom članske ekipe so se priključili tudi obetavi mladinci Aldin Omerović, Osman Sinanović, Nenad Rogić in Alen Bukšek.

Na strani Velenjčanov bo predvsem v uvodu sezone uigrana zasedba, ki premore dovolj kakovosti tudi za zgornjo polovico lestvice. Mate Eterović, Elvis Bratanović, Ivan Firer, Matjaž Rozman, David Kašnik, Senad Jahić, Aleš Jeseničnik, Dalibor Radujko, Ivan Knezović in ostali, so imena, ki imajo za sabo že določeno kilometrino in izkušnje.

PRIHODI ODHODI
Matej Radan (Maribor) Alen Pašagić
Ivan Knezović (Domžale) Sebastjan Berko
Saša Bakarić
Dragoslav Stakić
18.6. Hr. Dragovoljac 0:0 Rudar
21.6. Hajduk Split 3:0 Rudar
26.6. Rudar 0:1 Zorya
29.6. Rudar 2:1 Volyn Lutsk Eterović, Podlogar
5.7. Rudar 1:0 Ceahlaul Eterović
9.7. Rudar 8:0 Šmartno 1928 2x Klinar, 2x Bubalović, 2x Firer, Rošer, Bukšek

Gorica

Goričani so se komajda prebili do konca minule sezone, uprava kluba je bila sicer zadovoljna s končnim šestim mestom, nogometaši in strokovni štab pa so želeli čimprej pozabiti na kalvarijo, ki so jo preživljali predvsem v spomladanskem delu sezone, ko so v glavnem padale le prazne obljube o izplačilu plač, proti koncu sezone pa niti obljub ni bilo več. Goriški klub je pred neslavnim koncem rešila italijanska Parma, ki je s klubom podpisala štiriletno pogodbo o sodelovanju in v goriško ekipo že poslala nekaj nogometašev. Kljub vsemu pa nekatere težave še niso rešene, saj nogometaši še zmeraj niso dobili poplačila za zaostale obveznosti.

Goričani so iz Parme dobili tudi strokovno in upravno pomoč, goriško vrsto bo tako v novi sezoni vodil Luigi Apolloni, pomagala pa mu bosta Miran Srebrnič in Borut Mavrič. Na novo sezono pa so se dva tedna pripravljali tudi v trening kampu italijanskega prvoligaša, po povratku iz Collechia pa so odigrali še tri pripravaljna srečanja. Šenčurskemu drugoligašu so zabili šest zadetkov, težje pa je šlo v obeh mednarodnih obračunih. Z ukrajinskim prvoligašem Karpatyem so izgubili, s hrvaško Istro pa so remizirali brez zadetkov.

Foto: Gregor Krajnčič

Tudi goriška zasedba je doživela precej sprememb. Miha Mevlja, Dejan Žigon in Miha Gregorič so se naveličali ob koncu minule sezone naveličali praznih obljub in so s klubom prekinili pogodbo, Jean Mbida in Nejc Praprotnik sta Gorico zapustila po končani posoji, klub pa se je za sodelovanje zahvalil Janiju Šturmu, Sandiju Bremcu, Marku Rojcu, Nedimu Duriću in Klemnu Jerkiću. Za novince je v največji meri poskrbela Parma, medtem, ko je Saša Aleksander Živec s klubom podpisal pogodbo. Poleg njega so novinci še Sebestyen Ihrig-Farkas, Jorman Aguilar, Addae Bright in Daniele Bazzoffia, a seznam prihodov s tem še ni zaključen. Parma je medtem v svoje vrste že zvabila Alena Jogana in Uroša Celcerja, ki pa bosta po vsej verjetnosti ostala v Gorici.

Tudi Goričani bodo v novi sezoni vsaj v uvodu prvenstva velika uganka. Vasja Simčič, Amedej Vetrih, Alen Jogan, Uroš Celcer, Matija Širok in Saša Živec bodo za mlado in prenovljeno ekipo pravi veterani, saj imajo za sabo že nekaj prvoligaških sezon. Novogoriška uprava je po koncu minule sezono po napovedi prihoda Parme napovedala boj za mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja, italijanski strateg Luigi Apolloni pa miri žogo in pravi, da je prvotni cilj obstanek v ligi.

PRIHODI ODHODI
Saša Aleksander Živec (Domžale) Miha Gregorič
Sebestyen Ihrig-Farkas (Parma) Miha Mevlja (Lausanne)
Addae Bright (Parma) Dejan Žigon
Daniele Bazzoffia (Parma) Jani Šturm
Jorman Aguilar (Parma) Sandi Bremec
Alen Jogan (Parma) Marko Rojc
Uroš Celcer (Parma) Klemen Jerkič
Luigi Apolloni Nedim Durić
Jean Mbida (Catania)
Nejc Praprotnik (Atalanta)
30.6. Gorica 6:0 Garmin Šenčur 2x Aguilar, 2x Frelih, Bazoffia, Pavić
3.7. Karpaty Lviv 2:0 Gorica
6.7. Gorica 0:0 Istra 1961

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Brez zmagovalca v Kopru

Koper je v 32. krogu Prve lige Telemach gostil ljubljanski Bravo. Tekma v Kopru se je konč…