Uroš Palibrk je širši slovenski nogometni javnosti znan predvsem po odmevnem prestopu, ko je kot 15-letnik odšel iz kranjskega Triglava v znameniti A.C. Milan, kjer se je kalil v mladinskem pogonu in kasneje bil tudi posojen trem klubom. Žal Uroš priložnosti v članski ekipi Milana ni dobil, zato se je pred letošnjo sezono vrnil k matičnemu Triglavu in  predvsem spomladi kaže odlične predstave. Prav na zadnji tekmi v Kranju je Uroš znova zablestel in s soigralci zadal nov in boleč udarec ljubljanski Olimpiji. Mrežo Ljubljančanov je zatresel dvakrat, zaradi česar smo kariero Gorenjca vzeli pod naše sito, v članek rubrike ‘Predstavljamo’.


Foto: Žiga Zupan
Foto: Žiga Zupan

Uroš je svojo nogometno pot začel prav pri kranjskem Triglavu, kjer je že v najmlajših kategorijah kazal razkošen talent in v Kranj zvabil številne oglednike evropskih velikanov, med drugim tudi iz klubov kot so Chelsea, Porto in drugi, a je tudi na predlog agenta izbral Milan, kjer je na turnirju z leto starejšimi dokazal svoje znanje in v podpis prejel triletno pogodbo. Palibrk se je na Apeninski polotok preselil z lovoriko najboljšega strelca v kadetski konkurenci, saj je v kadetskem prvenstvu v dresu Triglava dosegel 26 zadetkov, leto poprej pa v kategoriji starejših dečkov, v zahodni skupini lige U14, dosegel kar 55 zadetkov oziroma 21 zadetkov več kot sedanji soigralec v dresu Triglava Matej Poplatnik, ki je tedaj branil barve ljubljanskega Slovana. Uroš je v Milano prispel tudi z Lendavčanom Mitjo Novinićem, zaradi česar je bilo privajanje na novo okolje nekoliko lažje, saj je imel ob sebi še enega slovenskega nogometnega upa.

Foto: Miran Alijagić
Foto: Miran Alijagić

V mladinskih selekcijah Milana je Uroš trdno treniral in nabiral prepotrebne izkušnje ter bil v sezoni 2010/11 premeščen v Primavero Milana, kjer je znova pokazal razkošen talent, saj je na enajstih tekmah zabil tudi sedem zadetkov in prav na zadnji tekmi sezone, proti Brescii vpisal svoj prvi italijanski ‘hattrick’. A nato se je za Uroša začelo črno obdobje, saj je na željo vodstva kluka odšel na posojo v Viareggio in že ob prihodu v novo sredino dobil jasno sporočilo, da večje priložnosti za igro ne bo dobil, saj italijanski klubi prejemajo finančno spodbudo za doma vzgojene igralce. Po jesenskem delu sezone se je Uroš vrnil v Milano, kjer pa so že pripravljali nov teren za 178 centimetrov visokega napadalca. Nova destinacija je bila hrvaška Rijeka, kjer pa je imel smolo, saj je bila tedaj ekipa daleč od trenutnega moštva, ki ga uspešno vodi Matjaž Kek. Kljub kaosu, ki je tedaj vladal v klubu iz tretjega največjega mesta na Hrvaškem, je v dresu članske ekipe zbral devet nastopov. Po vnovični vrnitvi v Milano ga je klub v sezoni 2012/13 znova posodil, tokrat v belgijski Lierse, a se tudi tokratna epizoda ni iztekla po željah Palibrka, saj je bil v Liersu šele sedmi napadalec, zato se je hitro zavedal, da večje priložnosti ponovno ne bo dobil.

Foto: Miran Alijagić
Foto: Miran Alijagić

Po skoraj letu dni izven pogona in brez tekmovalnega ritma, se  je Uroš lansko poletje vrnil v matični klub. Že v uvodu sezone, Palibrk je pravico nastopa v dresu kranjskega Triglava dobil avgusta, je pokazal, da fant premore precej potenciala, a mu je bilo potrebno pustiti čas, da pridobi na fizični pripravljenosti in ujame tekmovalni ritem. Jesenski del sezone resda ni bil najboljši, zato pa precej boljše predstave kaže spomladi, saj se forma in predstave izboljšujejo iz kroga v krog, dokaz za to pa so tudi štirje zadetki v mrežah nasprotnikov. Potem ko jeseni na sedmih tekmah, 24. avgusta je debitiral na domačem obračunu z Mariborčani, ni uspel doseči zadetka, se je prvega članskega zadetka v dresu Triglava razveselil 2. aprila, ko so Kranjčani na domačem igrišču remizirali s Koprčani, Palibrk pa je v 70. minuti zadel za 2:0.

Drugi zadetek v dresu kranjskih orlov je bil še pomembnejši, saj je v 29. krogu, ko so v Kranju gostovale Domžale, uspešno realiziral najstrožjo kazen in bil eden najzaslužnejših, da so tri točke po zmagi z izidom 1:0 ostale na domačem igrišču. Eno najboljših predstav pa je prikazal v zadnjem, 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije, ko je Olimpiji zabil dva zadetka, bil nasploh med najbolj aktivnimi na igrišču in pripomogel k visoki zmagi Gorenjcev, ki so sploh prvič odkar igrajo med prvoligaši, nasprotniku zabili pet zadetkov. Ob štirih zadetkih pa je spomladi dvakrat še asistiral.

Foto: Žiga Zupan
Foto: Žiga Zupan

Razvidno je, da Kranjčan svojo predstave le še stopnjuje, pridno in trdno trenira, zato lahko do konca prvenstva pričakujemo še kakšno eksplozijo 22-letnega nogometaša, ki se skupaj s soigralci še vedno bori za obstanek med slovenskimi prvoligaši. Če bodo Gorenjci nadaljevali s podobnimi predstavami tudi na zadnjih treh tekmah se za obstanek ne bi smeli bati. Obenem pa bi lahko na tribune kranjskega stadiona v bodoče znova prišli tudi tuji ogledniki, ki bi Uroša in ostale številne talentirane mladce, v članski ekipi Triglava jih ne manjka, uspeli zvabiti v tujino. A Uroša in Kranjčane trenutno zanima le obstanek med prvoligaši.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Olimpija dobila tožbo proti bundesligašu: zmaji so si obetali dva in pol milijona evrov, dobili bodo 52 tisočakov

Ljubljanska Olimpija je dobila sodni spor z nemškim Kölnom zaradi nepravilnosti pri presto…