Saša Aleksander Živec je na svoj talent opozoril še v dresu Primorja iz Ajdovščine, ko je le to nastopalo v Prvi Ligi. Po propadu Primorja se je preizkusil v tujini, in sicer pri znameniti CSKA Sofiji v Bolgariji, kjer pa njegov talent ni prišel do izraza. Zato se je po neuspeli avanturi vrnil v Slovenijo, in sicer k ekipi Domžal. Zaradi številnih težav s poškodbami je zaigral na vsega 14 prvenstvenih tekmah, na katerih je dosegel pet golov. Ker pa mu v nadaljevanju jesenskega dela ni steklo po željah, se je klubsko vodstvo odločilo, da ga do konca letošnje sezone posodi prvoligašu iz Nove Gorice, kjer se je po prihodu Parme in številnih tujcev uspel uveljaviti v goriškem dresu. Ker pa med obema kluboma ni prišlo do dogovora o odkupu, se je Živec pozimi vrnil v Domžale, kjer je pod vodstvom trenerja Luke Elsnerja postal eden ključnih mož ekipe. Na enaindvajsetih prvenstvenih tekmah je dosegel šest zadetkov in strateg v vrstah Gorice, nekdaj odlični nogometaš Luigi Apolloni je prepričan, da bi lahko igral v Serie A.


Saša Aleksander Živec, 22-letni Goričan, se je rodil 2. aprila 1991.Leta 2000 je začel s treniranjem nogometa pri mladinskih selekcijah Gorice. Ker v domačem klubu niso prepoznali njegovega talenta, se je leta 2007 preselil k nogometnemu društvu Adria. Po dobrem pol letu igranja v mirenski Adrii, se je vrnil nazaj v Gorico. Ker Goričani zopet nanj niso računali, je sprejel ponudbo ajdovskega Primorja. Po dvoletnem kaljenju v Biljah, kamor ga je Primorje leta 2007 posodilo, se je Saša vrnil v Ajdovščino in postal eden izmed ključnih mož ekipe. Najprej se je v sezoni 2009/10 s Primorjem iz druge slovenske lige prebil nazaj v prvo Ligo. Primorje je prvak druge slovenske lige postalo nekaj krogov pred koncem prvenstva z osmimi točkami prednosti pred kranjskim Triglavom. Pod takratno taktirko Vjekoslava Lokice si je Saša pridobil zaupanje strokovnega moštva, a mu ni uspelo zatresti mreže nasprotnika. Le sezono kasneje, ko se je Primorje uvrstilo v Prvo Ligo, je Saša Aleksander Živec za ajdovsko Primorje odigral 31 prvenstvenih tekem, se dvakrat veselil zadetka ter tudi sedemkrat asistiral. Svoj prvenec v Prvi ligi je Saša dosegel pri devetnajstih letih, ko je na domačih tleh v Ajdovščini s Primorjem premagal ljubljansko Olimpijo in to kar s 5:1.

rudar-gorica_6-4-201320
Foto: Damir Mrkonjič

Po propadu ajdovskega Primorja, se je za Živca ogrelo nemalo klubov, najbolj konkretni pa so bili pri bolgarskemu CSKA-ju iz Sofije. 14. junij je bil datum, ko se je Živec preselil v Bolgarijo in kazalo je, da bomo imeli med kopico legionarjev še enega uspešnega nogometaša. Po zadetku na prijateljski tekmi proti Cracoviji (CSKA Sofija – Cracovia 2:1) so se navijači nadejali, da bo Saša dobil tudi mesto v začetni postavi prvega kroga bolgarskega prvenstva, a mu je trener zaupal šele v 64. minuti tekme, ko je zamenjal Michela Platinija. Svoj debitantski nastop za CSKA Sofijo je Saša odigral še pred začetkom bolgarskega prvenstva, ko je CSKA Sofija v bolgarskem superpokalu premagala Litex. Saša je na tisti tekmi v igro vstopil v 82. minuti. Čeprav v Bolgariji ni šlo vse po načrtih, pa se 22-letni napadalec lahko pohvali, da je igral tako v kadetski, kot tudi mladinski reprezentančni selekciji.  Za selekcijo U-21 je debitiral na prijateljski tekmi proti Hrvaški leta 2010, in sicer pod vodstvo Tomaža Kavčiča, zadnjo reprezentančno tekmo pa je odigral 25. marca 2011, ko je na gostovanju pri reprezentanci Makedonija naša mladinska reprezentančna selekcija morala priznati premoč domačinom z 1:0.

ZivecSasa-FotoLadoVavpetic_660px

Po kratki avanturi v Bolgariji si je Živec nogometno zatočišče našel pri ekipi Domžal. To se je zgodilo v zimskem prestopnem roku sezone 2011/12. A se pod taktirko takratnega trenerja Birjukova, ki ga je kasneje v marcu zamenjal Stevan Mojsilović, ni znašel. Odigral je le štiri tekme, a je prav na teh štirih tekmah dokazal svojo kvaliteto ter trikrat zatresel mrežo nasprotnika. V novo sezono je Živec vstopil poln upanja in tako je že v prvem krogu proti ljubljanski Olimpiji dvakrat zatresel mrežo domačinov. Po končanem jesenskem delu sezone 2012/13 si je Saša Aleksander Živec zaželel rednega igranja, saj ga je takratni strateg Domžalčanov Stevan Mojsilović redno rotiral. Odšel je na posojo k novogoriškemu prvoligašu. V Gorici je v spomladanskem delu odigral 13 prvenstvenih tekem in v zadnjem krogu sezone 12/13 dosegel tudi dva zadetka.

Foto: Lado Vavpetič
Foto: Lado Vavpetič

Več kot očitno je, da je Saša prikazal velik napredek ob povratku v Slovenijo, saj v letošnjem prvenstvu naravnost blesti. Je eden ključnih igralcev domžalskega prvoligaša. Svoje soigralce je na 21 tekmah Prve lige kar sedemkrat zaposlil z asistenco, sam pa je nasprotnikovo mrežo v prvenstvu zatresel že šestkrat in prejel dva rumena kartona. Med drugim je Saša Aleksander Živec tudi izbran v SNPortal enajsterico 23. kroga in s tem le potrdil, da se njegova forma stopnjuje. Z Domžalčani ima hitronogi napadalec podpisano pogodbo do konca sezone 2015/16, zato bi lahko Domžalčani na svoja vrata ob poletnem prestopnem roku prejeli kakšno mamljivo ponudbo za tega mladega, perspektivnega nogometaša.

  • Podcast #12: Dejan Kopasić

    Dejan je nogometni trener, ki se zadnjih nekaj let specializira za video analitiko nogomet…
  • Podcast #11: Pripravljalno obdobje

    V tokratni epizodi Igor in Nace vodiva samostojen pogovor, v katerem deliva svoje poglede,…
  • Bilje na Portovalu do remija

    Na tekmi 18. kroga 2. SNL sta se v Novem mestu pomerila Krka in Bilje. Ekipi, ki v zadnjem…
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Koprčani v deževni Šiški potopili Bravo

Danes sta se v 18. krogu Prve lige Telemach pomerila Bravo in Koper. Na deževen dan v Spod…