Mostar je rojstni kraj 27-letnega veznega igralca Miroslava Čovila, ki v zadnjih letih navdušuje v dresu Luke Koper. Miroslav, katerega kariero smo pod drobnogled vzeli v tokratnem članku rubrike ‘Predstavljamo’,  je kariero pričel v Nevesinjah in se leta 2006 preselil v Srbijo, k nižjeligašu Jedinstvu iz Stare Pazove. Med leti 2007 in 2011 je imel Čovilo podpisano pogodbo z drugoligašem FK Novi Sad, leta 2010 pa odšel k takrat novopečenemu prvoligašu iz Inđije.


Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

193 centimetrov visoki vezist, je hitro naredil velik napredek, ko se je odločil za prestop k Inđiji, saj je z igranjem v srbski Superligi pridobil veliko izkušenj. Za Inđijo je v sezoni 2010/11 odigral dvajset prvenstvenih tekem in dosegel tudi dva zadetka. Zanimivo je, da je oba zadetka dosegel z glavo in že takrat s pridom izkoriščal svojo višino, predvsem pa svojo skočnost. Dobre predstave niso ostale neopazne, saj se je sezono kasneje preselil k Spartaku iz Zlatibora, a so ga pri slednjem nemudoma poslal na posojo k Hajduku iz Kule. Pri Hajduku iz Kule, ki je sicer medtem že neslavno propadel, pred leti pa v Pokalu Intertoto ponagajal tudi Mariborčanom, je postal eden pomembnih členov v vezni liniji, zato ga je Hajduk v zimskem prestopnem roku odkupil od Spartaka. V Superligi Srbije je zbral 26 nastopov in dosegel zadetek, prav ste ugotovili, tudi tokrat z glavo. Kot zanimivost naj dodamo, da je bil Čovilo v sezoni 2011/12 izbran za najboljšega igralca po izboru navijačev Hajduka iz Kule. S 114 glasovi, drugouvrščeni Milan Bubalo je dobil le 46, je zanesljivo osvojil omenjeno priznanje.

Foto: Nicky Kristl
Foto: Nicky Kristl

Pred sezono 2012/13 je prav z Milanom Bubalom iz Hajduka prestopil v vrsta Kopra. H kanarčkom sta Čovilo in Bubalo prišla kot zelo perspektivna igralca, a se je le Čovilo uvejavil v slovenskem nogometu, saj je Bubalo po vsega nekaj mesecih tiho in skozi stranski izhod zapustil koprsko barko. Čovilo je dres Kopra prvič oblekel proti Mariboru, ko je Koprčane vodil hrvaški strateg, Milivoje Bračuna. V sezoni 2012/13 je Čovilo za Koper odigral 24 prvenstvenih tekem in dosegel tudi tri zadetke, tudi tokrat vse tri z glavo. Prvenca v Prvi Ligi se je veselil 27. oktobra 2012, v primorskem derbiju z Gorico. Po dobri krstni sezoni v Prvi Ligi se je Čovilo pred letošnjo sezono pridružil Domžalčanom, a po vsega tednu dni vadbe pod vodstvom trenerja Stevana Mojsilovića zapustil Domžale, saj v domžalskem taboru niso pristali na člen v pogodbi, ki bi bosanskemu Srbu omogočal v primeru ugodne ponudbe omogočal odhod v tujino, zaradi česar se je Čovilo hitro vrnil v staro gnezdo. V letošnji sezoni dobesedno blesti v dresu Primorcev, saj je na 26 tekmah dosegel že sedem zadetkov, od tega kar pet zadetkov z glavo in s tem dokazal svoje kvalitete. Še posebej nevaren je v kombinaciji z Goranom Galešićem, ki ponavadi s predložki iz prekinitev pred golom išče prav svojega rojaka.

Foto: SPS
Foto: SPS

Ne bi se zmotili, če bi trdili, da Čovilo v tem trenutku eden izmed najkvalitetnejših tujcev v naši ligi, saj je eden od vodij moštva tudi pri obrambnih nalogah, kjer iz tekme v tekmo dokazuje svojo borbenost in kvaliteto. V zimskem prestopnem roku se je za Miroslava ogrel celo znameniti poljski klub Lech Poznan. Lech si ga je zaželel kot alternativo Murawskemu, a je kasneje slednji vseeno podaljšal svojo pogodbo, zato do samega prestopa Čovila ni prišlo. Ga bodo v koprskem taboru lahko zadržali po koncu spomladanskega dela sezone?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kanarčki po minimalni zmagi ponovno grozijo Celjanom

Edini večerni dvoboj sobotnega sporeda 29. kroga se je odvijal v Kopru, kjer so se ob konc…