Minuli teden smo v rubriki “Predstavljamo” pod drobnogled vzeli kariero mariborskega napadalca Jeana-Philippa Mendyja, tokrat pa smo za glavnega junaka izbrali 22-letnega vratarja Matka Obradovića, ki v letošnji sezoni navdušuje v dresu novomeškega prvoligaša. Svojo kariero je začel na Hrvaškem, kot mladenič prestopil k ljubljanski Olimpiji, nadaljeval v Kopru in se nazadnje ustalil pri novomeškemu prvoligašu Krki.


Matko Obradović, ki se je v slovenskem nogometnem prostoru uveljavil šele ob prestopu h Krki, se je v Dubrovniku rodil 11. maja 1991. Nogometno kariero je pričel v svojem rodnem kraju Orebiću in vratarske rokavice nasledil po očetu Slobodanu, v mlajših selekcijah je igral še pri Jadranu iz Ploč, bil član mladinskih selekcijah splitskega Hajduka in nato nadaljeval pri hrvaškem drugoligašu Mosorju. Leta 2010 je v želji, da bi svojo kariero nadaljeval v nekoliko bolj organiziranem okolju, prišel k ljubljanski Olimpiji in po jesenskem delu sezone, ko v ljubljanskem moštvu ni dobil priložnosti, odšel k obalnemu prvoligašu Kopru. Podobno kot v Ljubljani, je Matko na priložnost potrpežljivo čakal tudi v Kopru, a se mu tudi na Primorskem ni godilo kaj dosti bolje. Trener Vlado Badžim ga je na rezervno klop uvrstil šele v zadnjem, 36. krogu prvenstva, ko so Koprčani gostovali pri lendavski Nafti. Obradović tudi v dresu Kopra ni dobil priložnosti na uradnih tekmah, minute in izkušnje pa je v letu in pol, ki ju je preživel na Obali, nabiral med vratnicama AH Mas Techa in Jadrana Dekanov. Poleti 2012 se je odločil sprejeti ponudbo novomeške Krke, ki je Matko ni mogel odvrniti, saj si je želel rednega igranja in prav to so mu, v takrat še drugoligašu, lahko tudi ponudili.

Foto: Damir Mrkonjič
Foto: Damir Mrkonjič

V drugi slovenski ligi je Matko za novomeško Krko branil na vseh 27 prvenstvenih tekmah, na katerih je prejel zgolj 24 zadetkov, najmanj med vsemi drugoligaši, a so Novomeščani kljub temu sezono 2012/13 v drugi slovenski ligi končali na tretjem mestu, tik za Zavrčem in Dobom. 22-letni Hrvat je v dresu Krke debitiral 4. avgusta 2012, ko so Dolenjci na domačem igrišču s 6:0 odpravili Dravinjo. Le dobro sezono zatem lahko Matka spremljamo na prvoligaških zelenicah, kjer je bil v jesenskem delu eden ključnih mož novomeške Krke. Prvi mož med vratnicama novomeškega prvoligaša se lahko pohvali, da je branil na prav vseh tekmah v letošnji sezoni in bil, kljub prejetim 38 zadetkom, po številu obramb najuspešnejši čuvaj mreže v jesenskem delu, dobre predstave pa je napovedal že v prvem krogu sezone, ko so Novomeščani po žgočim soncem gostovali v Kopru, Obradović pa je z nekaj odličnimi posredovanji koprskim napadalcem načel kar nekaj živcev. Na dosedanjih enaindvajsetih tekmah Prve lige Telekom Slovenije je petkrat zaklenil svoja vrata, nazadnje prav v prvem krogu spomladanskega dela sezone, ko je bil s številnimi obrambami eden ključnih mož pri zmagi Krke v ljubljanskih Stožicah, bralci uradnega spletnega portala Prve lige Telekom Slovenije pa so ga po tekmi uvrstili tudi v idealno enajsterico kroga, z oceno 9,2 pa je bil najvišje ocenjeni nogometaš idealne enajsterice. Omeniti velja še, da je Matko v letošnji sezoni zaustavil tudi tri poizkuse iz bele točke.

Foto: Boštjan Šmalcelj
Foto: Boštjan Šmalcelj

Obradović danes zagotovo ne obžaluje dne, ko se je poleti leta 2012 odločil stopiti stopnico nižje in se pridružiti novomeškemu drugoligašu. V drugi ligi je pokazal ves svoj potencial, zato tudi ne čudi dejstvo, da je bil s 140 obrambami najuspešnejši čuvaj mreže v jesenskem delu Prve Lige. Kot smo že omenili, je Matko svojo dobro formo nadaljeval s tekmo proti Olimpiji, s takšnimi predstavami pa je že vzbudil pozornost večjih klubov, ob podobnem nadaljevanju in konstantni dobri formi, pa bi lahko veliki navijač beograjske Crvene zvezde vrste novomeške Krke zapustil že poleti, še prej pa ga skupaj s soigralci čaka srdit boj za obstanek med prvoligaši.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
  • Kapetan Olimpije z novim agentom

    Po tem, ko je dobre igre s prejšnje sezone nadaljeval tudi v evropskem poletju si je Timi …
  • Derbi kroga s prijateljskim izidom

    V derbiju 10. kroga Prve lige Telemach smo lahko v Stožicah spremljali obračun med tretjeu…
  • Niz je prekinjen!

    V četrtkovem popoldnevu sta se v Ljudskem Vrtu udarili ekipi Maribora in Radomelj. Obe z n…
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kapetan Olimpije z novim agentom

Po tem, ko je dobre igre s prejšnje sezone nadaljeval tudi v evropskem poletju si je Timi …