Leta 1988 se je v provinci Salerno, v malem mestecu Cava de’ Tirreni, rodil italijanski napadalec Massimo Coda, čigar kariero smo pod drobnogled vzeli v tokratni izdaji rubrike ‘Predstavljamo’. Coda je v bogati karieri igral za številne italijanske klube, kariero je pričel v nogometnem klubu Cavese, za katerega pa je odigral le dve tekmi. V sezoni 2005/06 se je prvič preizkusil tudi v tujini, saj je v Švici zaigral za Bellinzono.


Leta 2005 je štel vsega šestnajst let, a je že 31. junija istega leta pod vodstvom trenerja Stefana Maccoppija debitiral v drugi švicarski ligi. V sezoni 2005/06 je priložnost v Bellinzoni dobil na 19 tekmah, a je njegova strelska statistika ostala prazna. Sredi leta 2006 se je Massimo iz Bellinzone preselil v italijanski nižjeligaški klub Colligiano. Po dobrem letu igranja za Colligiano, se je Coda leta 2007 preselil v Treviso, kjer pa v jesenskem delu sezone ni dobil prave priložnosti, zaradi česar je januarja naslednje leto odšel na posojo v Crotone in se po polletnem igranju na posoji nato znova vrnil v Trbiž, kjer pa ni ostal dolgo, saj je 26. junija leta 2008 ponovno selil in sicer k prvoligaški ekipi iz Bologne.

Foto: SPS
Foto: SPS

Bologna je leta 2008 od nogometnega kluba Treviso odkupila polovično lastništvo, kot je to običajno na Apeninskem polotoku, in ga nemudoma poslala na kaljenje k nižjeligašu Cremoneseju. V Cremoneseju se je Coda dobro znašel in se tudi ustalil, saj je moštvu ostal vse do leta 2011 in v tem času za omenjeni klub zbral 81 nastopov in dosegel tudi zavidljivih 24 zadetkov. Kljub dobrim predstavam v dresu Cremoneseja, pa po vrnitvi v Bologno znova ni dočakal priložnosti v prvem mošstvu, v jesenskem delu sezone je nekaj tekem odigral v dresu mladinske selekcije rdeče-modrih, januarja leta 2012 pa odšel na novo posojo, tokrat v tretjeligaški klub Siracuso. Za Siracuso je Coda odigral celotni spomladanski del in na štirinajstih tekmah uspel le dvakrat matirati nasprotnega vratarja. Po končani posoji v Bologni niso videli prihodnosti s  hitronogim napadalcem, Coda pa na novi klub ni čakal dolgo, saj je že v poletnem prestopnem roku prestopil k tretjeligašu San Marinu, za katerega je odigral 32 tekem in dosegel tudi deset zadetkov.

Foto: Damir Mrkonjić
Foto: Damir Mrkonjić

Po uspešni sezoni v San Marinu, se je za Massima ogrela Parma in ga zvabila v svoje vrste. Ker so v Parmi leta 2013 pričeli s sodelovanjem s slovenskim prvoligašem Gorico, so Massimu ponudili posojo v prvo slovensko ligo. Danes 25–letni Coda je priložnost z veseljem sprejel, pristal na slovenskih zelenicah in je trenutno eden ključnih mož v vrstah Gorice. Svojo prvo priložnost na slovenskih zelenicah je Coda dobil že v prvem krogu, na gostovanju pri kranjskemu Triglavu, kjer je dosegel svoj prvenec, ki je bil med drugim tudi edini in tako tudi odločilni zadetek na tekmi. V letošnji sezoni je Massimo v prvenstvu za modro-bele nastopil na 26 tekmah in v svojo statistiko vpisal tudi 14 zadetkov. Poleg odlične realizacije se lahko pohvali tudi s šestimi asistencami, kar ga uvršča tudi na prvo mesto seštevka zadetkov in podaj, že v zimskem premoru pa so se za njegove usluge zagreli nekateri tuji klubi, a so se v Gorici in Parmi odločili, da bo lahko trener Luigi Apolloni tudi spomladi računal na njegove usluge.

Foto: Boštjan Šmalcelj
Foto: Boštjan Šmalcelj

Napadalec, pesti v italijanskem prvenstvu pesti stiska za Napoli, je trenutno tudi prvi strelec Prve Lige Telekom Slovenije in prav zanimivo je, da je na začetku letošnje sezone izrazil željo, da bi postal kralj strelcev slovenske prve lige. Mu bo uspelo?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Vijoličasti s kar petimi goli v dvajsetih minutah odpravili Lokomotivo

Pripravljalno tekmo so pred nadaljevanjem prvenstva odigrali tudi nogometaši Maribora. Var…