V tokratnem članku rubrike ‘Predstavljamo’, smo pod drobnogled vzeli kariero Ivana Firerja, nogometaša velenjskega Rudarja, ki je v letošnji sezoni eden najpomembnejših adutov čete trenerja Jerneja Javornika, ki se bori za mesta tik pod vrhom ligaške razpredelnice. Nogometaš, ki bo novembra dopolnil 30 let, v Prvi ligi igra šele četrto sezono, a napreduje iz sezone v sezono.


Ivan Firer je igralec, ki ima na nogometni zelenici predvsem napadalne naloge. Svojo kariero Rogatčan začel v domačem kraju in prvo nogometno znanje nabiral v rogaškem klubu Mons Claudius, ki nosi ime po rimskem poimenovanju Donačke gore. 29-letni napadalec je že v mladinskih selekcijah Rogatca dokazal svoj potencial, saj je bil prav v vseh mladinskih selekcijah tudi najboljši strelec. Kasneje ga je pot vodila v Kidričevo, kjer je v dresu Aluminija nabiral izkušnje na drugoligaških zelenicah. Za Aluminij je v sezoni 2006/07 odigral na 25 prvenstvenih tekmah in dosegel pet zadetkov ter v statistiko vpisal še šest rumenih kartonov. Leta 2007, po končanem drugoligaškem prvenstvu se je 189 centimetrov visoki napadalec podal v peto avstrijsko ligo.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Po stagniranju v peti avstrijski ligi, je Ivan odšel na Islandijo in oblekel dres drugoligaškega Grindavíka, s katerim je postal prvak druge islandske lige in se posledično z moštvom prebil v prvo islandsko ligo. Po avanturi na Islandiji ga je pot vodila nazaj v Slovenijo. Najprej se je preizkušal na futsal igriščih, saj je igral za klub malega nogometa Dobovec, pri katerem je bil v končnici državnega prvenstva najboljši strelec in postavil tudi rekord, ko je v minuti dosegel kar tri zadetke. V sezoni 2008/09 je znova nosil dres matičnega Mons Claudius Rogatca, ki je tedaj nastopal v 3. SNL vzhod, Ivan pa se je podpisal pod 12 od skupno 30 zadetkov ekipe. V domačem Rogatcu je Firer ostal tudi v jesenskem delu sezone 2009/10, ko je dosegel pet zadetkov  in se med zimo preselil k drugoligašu Dravinji, kjer pa je Firer doživel pravi razcvet in eksplodiral, saj je na dvanajstih tekmah dosegel kar enajst zadetkov, Dravinji pomagal do visokega četrtega mesta, sam pa se je prebil na tretje mesto ligaške lestvice strelcev.

Foto: Ana Kos
Foto: Ana Kos

Po odličnem spomladanskem delu sezone ga v Slovenskih Konjicah niso zmogli zadržati v svojih vrstah, saj je jesenski del sezone 2010/11 odigral v dresu ptujske Drave, ki je sezono prej izpadla iz prvoligaške sezone. Druga polovica leta 2010 sicer ni bila tako odlična kot prva, a je bilo osem zadetkov v petnajstih tekmah dovolj, da je pritegnil tudi pozornost prvoligašev. V celjskem prvoligašu so se tedaj soočali s številnimi finančnimi težavami, Firer pa je kljub temu zagrabil priložnost in se odločil za prvoligaški izziv in v zimskem prestopnem roku okrepil moštvo Celjanov. Za Celje je v spomladanskem delu sezono, podobno kot jeseni za Dravo, odigral petnajst tekem, na katerih je dosegel tudi dva zadetka ter v statistiko dodal še asistenco. Krstnega prvoligaškega zadetka se je veselil na tekmi 32. kroga, ko je v 69. minuti v gosteh pri Olimpiji zadel za vodstvo Celja, a so Ljubljančani v zaključku srečanja izkoristili prednost dveh igralcev več in slavili z izidom 3:1. V dresu grofov je Firer začel tudi jesenski del sezone 2011/12 in bil še nekoliko učinkovitejši, saj je na petnajstih prvenstvenih in dveh pokalnih tekmah zabil kar pet zadetkov, a v 17. krogu prvenstva, ko so se Celjani v štajerskem derbiju pomerili z Mariborom, že po slabe pol ure igre staknil težjo poškodbo ramena.

Foto: Miran Alijagić
Foto: Miran Alijagić

Med zimskim premorom so v znamenju krčenja stroškov tudi z Ivanom Firerjem prekinili sodelovanje, nakar je bil nekaj časa član štajerskega ligaša Šmarja pri Jelšah, za katerega pa ni zaigral, saj se je pred pričetkom sezone 2012/13 preselil k velenjskemu Rudarju, katerega član je še danes. V isti sezoni je hitro postal eden najpomembnejših členov velenjskega napada, saj je zbral 31 prvenstvenih nastopov ter dosegel štiri zadetke, vse štiri v spomladanskem delu prvenstva, in še štirikrat podal za zadetke soigralcev. Letos je stopil še stopničko višje, saj je v dosedanjem poteku sezone na 29 odigranih tekmah dosegel pet zadetkov in v statistiko vpisal tudi štiri asistence.

Štiri zadetke je v prvenstvu dosegel z levico in enega z glavo, nazadnje pa je bil v sosedskem savinjsko-šaleškem obračunu uspešen proti Celju in z edinim zadetkom na tekmi srečanje obrnil v korist Velenjčanov. Firer je sicer v letošnji pravi strup za nekdanje delodajalce, saj je mrežo Celjanov zatresel na zadnjih treh tekmah in bo tudi v zaključku prvenstva, ko se knapi borijo za preboj v evropska tekmovanja, eno glavnih orožij trenerja Jerneja Javornika.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kanarčki po minimalni zmagi ponovno grozijo Celjanom

Edini večerni dvoboj sobotnega sporeda 29. kroga se je odvijal v Kopru, kjer so se ob konc…