Tokrat smo v rubriki “Predstavljamo” pod drobnogled vzeli Gorana Cvijanovića. Primorec spomladi igra v izvrstni formi, saj se je v mesecu in pol veselil že šestih zadetkov, nazadnje pa je dvakrat zadel še proti matični Gorici, za katero je Primorec postal že pravi strup. Z dobrimi predstavami si je zopet pridobil zaupanje strokovnega štaba, saj se je po bledih predstavah v jesenskem delu sezone, ki so ga stale tudi mesta v začetni enajsterici, znova pomemben člen vijoličastega moštva, ki se tudi v letošnji sezoni bori za naslov pokalnih in državnih prvakov.


27-letni zvezni igralec, ki je spomladi znova eden ključnih igralcev Maribora, je svojo mladost preživel v Šempetru pri Novi Gorici, kjer so odraščali številni znani slovenski nogometaši, kot so Etien Velikonja, Valter Birsa, Tim Matavž in navsezadnje tudi obetavni Miha Zajc. Svojo kariero je začel v mlajših selekcijah Gorice in se v sezoni 2001/02 s kadeti veselil tudi naslova kadetskih prvakov Slovenije. V omenjeni sezoni je za kadete Gorice zbral 26 nastopov ter zabil tudi pet zadetkov. Sezono kasneje je Goran še igral v kadetski ekipi, kjer je zbral 24 nastopov, a svoj učinek izboljšal na deset danih zadetkov. Leta 2003 je prvič zaigral tudi za mladinsko moštvo, ki se je takrat imenovalo HIT Casinos. V sezoni 2003/04 je Goran zbral 23 nastopov in tudi v mladinski ekipi pokazal učinkovitost, saj je zabil sedem zadetkov. V zadnji mladinski sezoni 2004/05 je Goran dobesedno eksplodiral. Na 26 tekmah je zabil neverjetnih 15 zadetkov in s tem pripomogel, da je takratno mladinsko moštvo Gorice, v katerem so ob Cvijanoviću vidno vlogo igrali tudi Bojan Djukić, Sebastjan Komel in drugi, prve izkušnje pa je nabiral že omenjeni Matavž, osvojilo prvo mesto v mladinski ligi.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Po odličnih igrah v mladinskih selekcijah v Gorici se je takratni strateg modro-belih Pavel Pinni odločil, da ga vpokliče v člansko moštvo. Goričani so imeli tedaj odlično moštvo, saj je Pinni med drugim računal tudi na Valterja Birso, Mirana Burgića, Enesa Demirovića, Marka Šulerja, Bojana Jokića, Mirana Srebrniča, Sašo Ranića, Mladena in Nebojšo Kovačevića ter druge, zato mladi Cvijanović tedaj razumljivo še ni dobil veliko priložnosti. Kljub temu pa je moštvu tudi sam pripomogel k tretjemu zaporednemu naslovu državnih prvakov, saj je zbral 16 prvoligaških minut. Članski debi je doživel v 6. krogu prvenstva proti ajdovskemu Primorju, ko je v 89. minuti zamenjal Valterja Birso. Drugič je zaigral še na tekmi v Velenju, ko je Gorica v okviru 9. kroga z 1:2 premagala Rudar, Cvijanović pa je v 75. minuti zamenjal Admirja Kršića. Goran ni dolgo čakal na konkretnejšo priložnost, saj je v naslednji sezoni odigral že 18 tekem in pokazal svoje razkošno znanje. Prvega ligaškega zadetka se je veselil 7. aprila 2007, ko je v Črnomlju zadel za vodstvo svojega moštva z 2:1. V omenjeni sezoni se je med strelce vpisal še dvakrat, saj je zatresel še mrežo Maribora in Primorja.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

V nadaljnjih treh sezonah, med leti 2007 in 2010, je Goran za svoj matični klub zbral 82 nastopov in dosegel tudi 12 zadetkov. Prav v zadnji sezoni v goriškem dresu je Goran eksplodiral in tako na tribuno novogoriškega stadiona privabil številne oglednike, saj je v 35 nastopih dosegel kar 11 zadetkov, s čimer je bil za Milanom Ostercem tudi drugi strelec moštva. Najbolj vztrajni v boju za njegove usluge so bili pri Mariboru, kamor se je julija 2010 tudi preselil. Od sezone 2010/11 pa vse do danes je Cvijanović standardni člen mariborskega moštva. V vijoličastem dresu je debitiral 15. julija, ko so Mariborčani gostovali na Madžarskem in v kvalifikacijah za Evropsko ligo remizirali z Videotonom, Cvijanović pa se je izkazal z asistenco za zadetek Dejana Mezge. Od leta 2010 je Goran v domačem prvenstvu, vključno s sezono 2013/14,  za Maribor zbral 121 tekem in na omenjenih tekmah dosegel tudi 3o zadetkov, kar osemkrat pa je zadel proti matični Gorici. V vseh tekmovanjih je v vijoličastem dresu zbral že 189 nastopov in se veselili 33 zadetkov.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

V kvalifikacijah za Ligo Prvakov je Goran z Mariborom odigral 16 tekem, na katerih je v svojo statistiko vpisal zadetek proti Birkirkari, k temu pa dodal še štiri asistence, in sicer dvakrat proti sarajevskemu Željezničaru ter enkrat proti Dudelangu in zagrebškemu Dinamu. V Evropski ligi, v kateri Mariborčani že tri leta zapored nastopajo tudi v skupinskem delu tekmovanja, pa je Primorec zbral že 27 nastopov in v svojo statistiko vpisal že omenjeno asistenco na gostovanju pri Videotonu. Z dobrimi predstavami v prvenstvu in Evropi je dobil tudi vpoklic v člansko reprezentanco. Za Slovenijo je nastopil na dveh prijateljskih tekmah proti Makedoniji ter Bosni in Hercegovini, v kvalifikacijah za Svetovno prvenstvo pa je dobil šest minut priložnosti proti Cipru.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Vijoličasti s kar petimi goli v dvajsetih minutah odpravili Lokomotivo

Pripravljalno tekmo so pred nadaljevanjem prvenstva odigrali tudi nogometaši Maribora. Var…