V tokratnem članku rubrike “Predstavljamo”, smo pod drobnogled vzeli kariero Aleksandra Šelige, ki je trenutno član ljubljanske Olimpije. V preteklosti tudi član izbrane vrste Slovenije, je v tem trenutku nepogrešljiv člen ljubljanskega prvoligaša, ki mu sicer tudi spomladi ne gre ravno po načrtih, kljub temu pa je 34-letni Celjan eden najbolj konstantnih nogometašev zeleno-belih.


Bogato kariero je Aleksander Šeliga, danes vratar Olimpije, začel v svojem rodnem kraju in pri nogometnem klubu iz Celja. Pisalo se je leto 1995, ko je bil Aleksander prvič registriran za NK Celje.V Celju je Šeliga preživel celo desetletje ter se nato preizkusil tudi v tujini. Krstni članski nastop je vratar zabeležil v sezoni 1996/97 in sicer v 26. krogu 1. SNL, ko je Celje gostovali v Kopru in izgubilo z 2:1. V takratni sezoni je priložnosti med vratnicama Celja večinoma dobival Luka Grešak, a je v omenjeni sezoni Aleksander šestkrat stal med vratnicama grofov. Nekaj sezon kasneje 187 centimetrov visoki vratar ni dobil konkretne priložnosti, med sezonami 1997/98 in 2000/01 je branil na desetih tekmah. Celjani so v omenjenemu času med vratnicama zaupali današnji legendi Celja, Amelu Mujčinoviću. V sezoni 2001/02 pa je tudi Šeliga dočakal možnost, da postane prvi vratar ekipe.

Foto: SPS
Foto: SPS

V sezoni 2001/02 je Šeliga branil na 31 tekmah in prejel 36 zadetkov. Na igrišču je preživel 2.790 minut in dokazal, da se v svojih nogah in rokah skriva veliko talenta. Sezono kasneje, 2002/03, je Aleksander na golu Celja stal na 22 tekmah, 2003/04 na 21 tekmah in 2004/05 na 31 tekmah, v sezoni 2005/06 pa prestopil v češko Slavijo iz Prage. V zadnji sezoni je Celjanom pomagal pri osvojitvi slovenskega pokala, ko so v finalu z 1:0 premagali Gorico. Kako kruta je lahko tujina, je Aleksander občutil tudi na svoji koži, saj v češkem prvenstvu ni dobil priložnosti. V takratni Gambrinus ligi je Aleksander zaigral v 13. krogu prvenstva, ko je s Slavijo gostoval pri Slovanu iz Libereca in prejel tri zadetke. Končni rezultat tekme je bil 3:3. Šeliga je zaigral tudi v takratnem UEFA pokalu, ko je Slavija v skupini A gostovala pri Hamburgu. V 28. minuti tekme je prvi vratar Slavije, Matias Kozacik prejel rdeči karton, zato je trener Slavije v igro poslal prav Šeligo, ki je v 31. minuti tekme Emilu Mpenzi zaustavil tudi strel iz najstrožje kazni.

Foto: SPS
Foto: SPS

Po vrnitvi v slovensko ligo, si je mesto v vratih Celja ponovno delil z Amelom Mujčinovićem in v sezoni 2006/07 zaigral na štirinajstih tekmah. Sezono kasneje je branil že na osemnajstih tekmah in v sezoni 2008/09 dobil priložnost na vseh 36 tekmah. Ko je ponovno postal pomemben člen Celja, se je zanj ogrela nizozemska Sparta iz Rotterdama ter SC Heerenveen. Na koncu je podpisal za Sparto in takratni trener kluba iz Rotterdama, Frans Adelaar, je Šeligi zaupal številko ena. Aleksander je za Sparto v krstni sezoni branil na 33 tekmah in ko je bilo jasno, da bo Sparta iz Rotterdama odigrala kvalifikacije za obstanek v prvi nizozemski ligi, je v zadnjem krogu novi trener Aada de Mosa, ponudil priložnost rezervnemu vratarju. Ko so se začele kvalifikacije za obstanek v prvi ligi, je novi trener mesto med vratnicama presenetljivo zaupal prav rezervnemu vratarju, našega, takrat tudi reprezentančnega vratarja, pa posadil na klop. Kasneje je Sparta iz Rotterdama izpadla v drugo nizozemsko ligo, kjer pa Šeliga ni dobil priložnosti, zato je sledila prekinitev pogodbe.

Foto: Gregor Krajnčič
Foto: Gregor Krajnčič

Če mu ob koncu sezone 2009/10 v klubu ni šlo vse po načrtih, pa se je Aleksander v letu 2010 psihično in tudi fizično pripravljal na Svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Član reprezentance Slovenije je bil vse od leta 2007, ko je bil rezervni vratar, edino priložnost pa je dobil na prijateljskem srečanju v Mariboru leta 2010, ko je Slovenija reprezentanco Katarja premagala s 4:1. V sezoni 2011/12 se je Šeliga vrnil v slovenski nogomet in okrepil ljubljansko Olimpijo, kjer vztraja še danes. Čeprav je v takratni sezoni imel prednost Elvis Džafić, je Šeliga pridno in trdo treniral in tako sezono kasneje zbral v dresu zmajev zbral osemnajst nastopov. V letošnji sezoni je, kljub temu, da je izpustil uvodne tri kroge, prikazal odlične obrambe in bil tudi eden zasluženih mož pri ljubljanski Olimpiji. Do 25. kroga Prve lige Telekom Slovenije je zbral štirinajst nastopov in na petih tekmah zaklenil svoja vrata, nazadnje na gostovanju v Novi Gorici, kjer je ob koncu srečanja moštvo rešil pred dvanajstim porazom v letošnji sezoni.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Muraši remizirali s hrvaškim prvoligašem

Tako kot tudi številni drugi prvoligaši, so tudi črno-beli prost konec tedna izkoristili z…