Prva Liga Telekom se bo že nocoj zvečer nadaljevala s tekmami petnajstega kroga. Tako kot v štirinajstem krogu, bodo tudi petnajstega odprli v Zavrču, kjer bodo tokrat gostovali Novomeščani. Sobotne tekme bosta v lokalnem obračunu odprla Triglav in Olimpija, Domžalčani pa bodo skušali točke osvojiti proti Velenjčanom. Zadnje srečanje sobotnega dneva bosta odigrali ekipi Gorice in Kopra, vroči primorski obračun pa vedno prinese kakšno zanimivost. Krog bosta v nedeljskem popoldnevu zaključila Celje in Maribor, ki se bosta udarila v štajerskem obračunu.


Pari 15. kroga Prve Lige Telekom Slovenije:
ZAVRČ – KRKA (petek ob 19:00)
TRIGLAV- OLIMPIJA (sobota ob 15:00)
DOMŽALE – RUDAR VELENJE (sobota ob 17:30)
GORICA – LUKA KOPER (sobota ob 18:00)
CELJE – MARIBOR (nedelja ob 15:00)

ZAVRČ   KRKA
1 0 0 Medsebojne tekme (Z-N-P) 0 0 0
0 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 0 0 1
1 0 0 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 0
17. avgust 2013 (3:4) Zadnja zmaga
Zadnjih pet tekem nasprotnikov
17. avgust 2013 (3:4) Najvišja zmaga
Miha Kokol, Peter Murko Manjkajoči nogometaši Mitja Brulc, Gregor Režonja, Saša Ranić, Alen Vučkić, Josip Marošević

Zavrčani so v zadnjih krogih malce popustili, saj so v zadnjih dveh krogih osvojili le točko proti Domžalčanom, medtem ko so bili Goričani premočni. So pa imeli v Zavrču med tednom dovolj časa, da so odpravili napake in se pripravili na srečanje z Dolenjci, saj med tednom niso imeli pokalnih obveznosti. Bodo pa verjetno imeli nogometaši Zavrča proti Novomeščanom še težjo nalogo, saj se bodo verjetno gostje osredotočili na igro protinapadov, zato bodo morali Zavrčani igrati potrpežljivo in strpno, v kolikor bodo želeli osvojiti vse tri točke, s katerimi bi ostali v stiku z vrhom lestvice. Povrhu vsega pa Zavrč po Krki čaka pet težkih tekem z Rudarjem, Koprom, Olimpijo, Mariborom in Celjem.

Novomeščani so v zadnjem krogu znova doživeli visok poraz, a je bilo seveda iluzorno pričakovati, da bi se lahko enakovredno kosali z vijoličasto zasedbo. Obradović ima med vsemi vratarji v ligi največ dela, je pa hrvaški čuvaj mreže eden najzaslužnejših, da je ekipa zbrala enajst točk, s katerimi ekipa zaseda deveto mesto. Strateg Dolenjcev Bracič ima pred tekmo v Zavrču kar nekaj težav s sestavo ekipe, saj se kar nekaj nosilcev ubada s poškodbami, zato bi lahko priložnost dobil tudi kakšen od nogometašev, ki doslej ni igral veliko. Kljub temu pa Dolenjci napovedujejo borbeno in disciplinirano igro, s katero bodo skušali priti vsaj do točke, ki bi bila za novomeško ekipo na težkem gostovanju v Zavrču lep uspeh.

Prvi letošnji obračun so dobili Zavrčani, ki pa so se morali za tri točke, v nasprotju s pričakovanji, močno potruditi. Štajerci so namreč v 48. minuti, po zadetku Kokola, ki bo danes sicer manjkal, povedli s 4:1, a je odlični Marošević, ki je ravno tako vprašljiv za današnji obračun, skorajda poskrbel za vrnitev Dolenjcev, ki so z drugim in tretjim zadetkom hrvaškega napadalca v zaključku tekme skorajda prišli do izenačenja in točke, a jim je za točko zmanjkalo časa in energije. V lanskem letu, ko sta se ekipi merili še med drugoligaši, so do dveh zmag prišli današnji gostitelji, medtem ko so nogometaši Krke slavili na prvem medsebojnem obračunu. Nogometaši obeh moštev pa na medsebojnih tekmah ponavadi nikoli niso skoparili z zadetki, bo podobno tudi danes?

TRIGLAV   OLIMPIJA
1 1 10 Medsebojne tekme (Z-N-P) 10 1 1
0 0 6 Domače tekme (Z-N-P) 4 1 1
1 1 4 Gostujoče tekme (Z-N-P) 6 0 0
29. maj 2011 (1:3) Zadnja zmaga 18. avgust 2013 (3:1)
P-P-P-P-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-Z-Z-Z-Z
29. maj 2011 (1:3) Najvišja zmaga 19. september 2010 (0:5)
Petar Stojnić, Alen Krcić, Tilen Klemenčič Manjkajoči nogometaši Blaž Božić, Enis Đurković

Strateg Gorenjcev, Siniša Brkić, po porazu v Kopru ni skrival slabe volje in napovedal, da Triglav pod njegovim vodstvom ne bo več gledal na lepoto igre, simpatičnost in dober vtis, saj moštvo za obstanek med prvoligaši nujno potrebuje točke, po katere bodo po besedah kranjskega stratega krenili že na obračunu z Olimpijo. Brkić je po tekmi v Kopru obenem napovedal, da od svojih varovancev pričakuje višjo raven profesionalnega obnašanja in treniranja, saj jih bo le to pripeljalo do točk in morebitnega obstanka. Naloga proti Ljubljančanom zagotovo ne bo lahka, gre pa na roko Gorenjcev vsaj to, da med tednom, za razliko od zeleno-belih, niso imeli obveznosti v pokalnem tekmovanju.

Pri Olimpiji so se po novem porazu, že sedmem v tej sezoni, odločili za menjavo trenerja. Razdrha je nasledil Kosanović, ki pa novih varovancev še ni mogel voditi na prvi tekmi četrtfinala Pokala Slovenije, kjer so Ljubljančani z 2:0 premagali sosede iz Domžal. Tako je ekipo do zmage popeljal pomočnik trenerja, Karapetrović, ki bo imel verjetno precej besede pri sestavi ekipe tudi jutri, ko bodo zeleno-beli gostovali v Kranju, saj 62-letni srbski strokovnjak ekipe še ne pozna najbolje. Bo Kosanović krivuljo Olimpijih rezultatov uspel preobrniti navzgor?

Obe ekipi sta v mesecu oktobru opravili zamenjavo na trenerskem stolčku, pri Kranjčanih je nekdanjega stratega Olimpije, Kosića, zamenjal stari znanec Triglava, Brkić, pri Ljubljančanih pa je dirigentsko palico po odstopu Razdrha prevzel slovenski javnosti neznani Srb Kosanović. V zvezi z napovedmi medsebojnih obračunov Triglava in Olimpije se sedaj že nekoliko ponavljamo, Gorenjci so namreč ena najbolj zvestih strank Olimpije, saj so slednji v trinajstih obračunih le dvakrat oddali točke. Tudi tokrat se pričakuje podoben scenarij in zmaga Olimpije, ki nujno potrebuje točke, če želi priti v stik z zgornjo polovico lestvice. Nekaj podobnega pa velja tudi za Kranjčane, ki točke krvavo potrebujejo, v kolikor želijo upati na obstanek med elito.

DOMŽALE   RUDAR VELENJE
14 6 19 Medsebojne tekme (Z-N-P) 19 6 14
8 5 7 Domače tekme (Z-N-P) 12 1 6
6 1 12 Gostujoče tekme (Z-N-P) 7 5 8
18. maj 2013 (0:1) Zadnja zmaga 17. avgust 2013 (1:3)
P-Z-Z-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-P-P-Z-P
31. julij 2005 (0:8) Najvišja zmaga 23. november 2011 (6:0)
Zeni Husmani, Nejc Skubic, Tadej Rems, Marko Kovjenić, Draško Božović Manjkajoči nogometaši Almedin Muharemović

Najmlajši trener v Prvi Ligi, Luka Elsner, po pokalnem porazu proti Olimpiji, ni skrival razočaranja nad prikazanim in tekmo označil za najslabšo v letošnji sezoni. Pred Domžalčani pa je že nova zahtevna preizkušnja, saj pričakujejo goste iz Velenja, ki so v zadnjem času v rezultatskem vzponu. Domžalčani bodo tako igrali z dodatnim motivom, saj bodo skušali dokazati, da so imeli v Ljubljani le slab dan, obenem pa bodo skušali maščevati še poraz iz prvega letošnjega obračuna z Velenjčani. Naloga seveda ne bo lahka, saj bo imel Elsner kar nekaj težav s sestavo ekipe, saj bosta zaradi kartonov manjkala Husmani in Skubic, ki sta pomembna člena v ekipi Domžal, zaradi tekme v Stožicah pa bo verjetno zaradi utrujenosti primoran tudi v zamenjavo katerega od nogometašev.

Knapi so, po tem ko so v Kranju le remizirali s Triglavom, v zadnjih tekmah znova prestavili prestavo višje. V zadnjem krogu so z dvema zadetkoma Eterovića, z devetimi zadetki vodilnega strelca prvenstva, preobrnili potek srečanja z Gorico, v sredo pa so v sosedskem pokalnem obračunu napolnili mrežo Celjanov, znova pa je dva od štirih zadetkov prispeval odlični Dalmatinec, ki bo tudi v domžalskem Športnem parku glavna nevarnost za vrata domžalskega čuvaja mreže Vidmarja. Domžalski branilci pa bodo imeli zagotovo precej dela tudi z ostalimi Velenjčani, saj bodo za gol nevarni tudi Firer, Bratanović, Črnčič in ostali. Bo pa to posebna tekma tudi za Knezovića, ki se bo prvič vrnil na domžalsko igrišče, kjer je sicer igral dolga leta.

Velenjčani so bili za razliko od Domžalčanov po sredinih pokalnih obračunih precej boljše volje. Bodo pa Domžalčani že jutri iskali tolažbo na srečanju s knapi, ki pa sicer redno odnašajo točke iz stadiona ob Kamniški Bistrici. Velenjčani so namreč v domžalskem Športnem parku slavili na sedmih tekmah, nazadnje septembra 2011, ko so prišli do zmage z 3:2. Obeta se nam zanimivo srečanje, saj sta obe ekipi na zadnjih tekmah prikazali dobre igre, Domžalčani v ligi že pet tekem zapored ne poznajo grenkobe poraza, pri Velenjčanih pa je ta niz za tekmo krajši, a je potrebno obenem povedati, da so v zadnjih sedmih tekmah le enkrat morali priznati premoč nasprotniku.

GORICA   KOPER
24 20 19 Medsebojne tekme (Z-N-P) 19 20 24
16 8 6 Domače tekme (Z-N-P) 13 12 8
8 12 13 Gostujoče tekme (Z-N-P) 6 8 16
18. avgust 2012 (2:0) Zadnja zmaga 17. avgust 2013 (2:1)
Z-N-N-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-N-N-Z-P
21. avgust 1994 (5:1) Najvišja zmaga 16. maj 2007 (1:7)
Fabio Lebran, Nicolas Šumsky Manjkajoči nogometaši Ivica Guberac, Matej Mavrič Rožič

Tudi Goričani so imeli v sredo pokalne obveznosti, italijanski strateg Apolloni je svoje varovance odpeljal v Kidričevo, kjer pa so Goričani do zmage prišli težje kot je bilo za pričakovati. Minimalno zmago je plavim zagotovil Bazzoffia, ki je v 56. minuti zatresel mrežo Kidričanov, ki so se sicer dobro upirali. Apolloni je bil po tekmi vesel zmage in dobre predstave Simčiča, ki bi lahko kmalu znova postal prvi vratar Goričanov. Italijanski mediji so namreč te dni poročali, da je bil Cordaz obsojen na štiriletno zaporno kazen, saj je bil leta 2006 udeležen v prometni nesreči, v kateri je umrla nejgova sopotnica. Moštvo je sicer v zadnjih krogih malce popustilo, saj so v zadnjih štirih krogih osvojili le štiri točke in posledično padli na peto mesto.

Polni motiva bodo v primorski derbi krenili tudi Koprčani, ki podobno kot nasprotni tabor priznavajo, da se bodo v soboto pomerili s kvalitetnim in težkim nasprotnikom. Branilec Gregorič, nekdanji član Gorice, bo imel še dodaten razlog za motiv, saj se s prejšnjim klubom ni razšel na najlepši način. Trener kanarčkov Vanoli bo na sobotni preizkušnji pogrešal kapetana Guberca, ki bo moral srečanje zaradi izpolnjene kvote rumenih kartonov spremljati iz tribune. Veseli pa dejstvo, da se je po daljši odsotnosti v kader vrnil izkušeni Damir Hadžić, ki ga je iz igrišč oddaljila neprijetna poškodba stegenske mišice, še vedno sicer ni na voljo Matej Mavrič Rožič, ki je poškodbo vretenc staknil ravno na prvem medsebojnem obračunu Gorice in Kopra.

Prvi letošnji medsebojni obračun je poskrbel za kar nekaj razburjenja, za katerega so poskrbeli glavni sodnik Perić in njegovi pomočniki. V prvem polčasu smo lahko gledali zanimivo srečanje, ki so ga nogometaši popestrili s tremi zadetki, v drugem polčasu pa smo na in ob igrišču spremljali živčno vojno, ki jo je sicer po zadnjem pisku dobil Koper, kateremu sta zmago zagotovila Palčić in Ćovilo. Statistika primorskih derbijev je sicer na strani Goričanov, ki na domačem igrišču Koprčanom neradi oddajajo točke, saj so kanarčki v novogoriškem parku v zadnjih štirih letih slavili le enkrat. A vsaj na prvi pogled se zdi, da so Koprčani v tem trenutku v boljši formi.

CELJE   MARIBOR
11 22 39 Medsebojne tekme (Z-N-P) 39 22 11
6 16 14 Domače tekme (Z-N-P) 25 6 5
5 6 25 Gostujoče tekme (Z-N-P) 14 16 6
17. april 2013 (2:1) Zadnja zmaga 16. avgust 2013 (5:1)
P-P-Z-Z-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-Z-P-P-Z
28. april 2007 (4:1) Najvišja zmaga 16. avgust 2013 (5:1)
Igor Jugović, Marko Krajcer, Marijo Močić, Tadej Vidmajer Ma0njkajoči nogometaši Arghus, Aleš Mejač, Dragan Topić, Dejan Trajkovski

Celjani so po zmagi v Ljubljani, kjer so pokvarili tudi praznik navijaške skupine Green Dragons, v sredo gostovali v Velenju in doživeli hud poraz, zato strateg Rus po tekmi, razumljivo, ni kazal znakov zadovoljstva, saj so njegovi varovanci znova porušili vse, kar so zgradili z zmago proti Olimpiji. Tega se zaveda tudi Rus, ki je spletno stran celjskega prvoligaša povedal, da je bistvo uspešne ekipe, da uspešne rezultate ponavlja iz srečanja v srečanje. Za Celjane je tako najpomembneje, da odmislijo slabo predstavo v Velenju in se osredotočijo na nov težak obračun. Bo pa imel Rus znova precej težav s sestavo ekipe, saj bo zaradi kartonov manjkal Jugović, zaradi težav z zdravjem oziroma poškodbami pa v sredo niso igrali Krajcer, Gaber in Vidmajer.

Za razliko od celjskih privržencev nogometa, so imeli v prestolnici Štajerske precej več razlogov za zadovoljstvo in veselje. Maribor je namreč kljub okrnjeni zasedbi, iz udarne zasedbe manjkala Bohar in Mejač, prišel do zmage v Belgiji, kar je sploh prva gostujoča zmaga v skupinskem delu Lige Europa. Vijoličasti so s tem ohranili upe na napredovanje in evropsko pomlad, kljub temu pa bodo morali nogometaši misli hitro preklopiti na nedeljski obračun s Celjani, ki pa kljub vsem težavam, ki v zadnjem času tarejo Celjane, ne bo lahek. Šimundža ima za razliko od stanovskega kolega na klopi Celjanov širok kader, zato si bo lahko tudi v nedeljo privoščil kakšno rošado v ekipi, v katero bo v bistvu primoran, saj bo zaradi kartonov manjkal steber obrambe Arghus.

S štajerskim derbijem, ki bo odigran v nedeljo, bo padel zastor na petnajsti krog prvoligaškega prvenstva. Topel nedeljski popoldna bi lahko na tribune celjske Arene Petrol privabil lepo število gledalcev, saj so v vodstvu nogometnega in rokometnega kluba Celje odločili za zanimivo akcijo, z vstopnico za eno od obeh nedeljskih tekem bo namreč možno priti tudi na drugo tekmo. Za množični obisk iz Maribora pa se po zmagi v Bruggu tako ali tako ni bati, zato si lahko obetamo prijetno vzdušje. Statistika je sicer močno na strani vijoličastih, a bodo skušali v celjskem taboru znova pripraviti presenečenje, kar jim je recimo že dvakrat uspelo v lanski sezoni, ko so morali Mariborčani dvakrat priznati poraz. A glede na vse težave, ki tarejo celjsko ekipo…?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Znan je začetek nove sezone

Znan je potek ter urnik za novo sezono klubskega nogometnega tekmovanja v Sloveniji. Prvi …