Disciplinski organi Nogometne zveze Slovenije so v jesenskem delu sezone ljubljanski Olimpiji kar nekajkrat izrekli denarno kazen. Predsednik kluba Izet Rastoder pa bo moral znova seči v žep, saj bo moral klub po ponovni presojanju zaradi uporabe pirotehničnih sredstev ter izražanja in spodbujanja rasne nestrpnosti na račun zveze nakazati kar enajst tisočakov. Na rasno nestrpnost nekaterih posameznikov smo sicer po trinajstem krogu Prve Lige Telekom Slovenije v sodniški analizi kot eni izmed redkih opozorili tudi na našem portalu.


Obrazložitev kazni pa si lahko preberete v nadaljevanju članka:

“Prvi del kazni izhaja iz 14. kroga, ko so člani navijaške skupine v 81. minuti tekme Prve lige Telekom Slovenije med Olimpijo in Celjem aktivirali večjo količino pirotehničnih sredstev in jih večino odvrgli v kazenski prostor gostujoče ekipe. Sledila je prekinitev tekme zaradi dimne zavese, igralci pa so se morali umakniti na sredino igrišča. Zaradi kršitev uradnih dokumentov NZS, ki med drugim metanje bakel, petard in dimnih bomb obravnavajo kot izražanje nestrpnosti, ter ob upoštevani predkaznovanosti, je ŠD NK Olimpija Ljubljana zaradi teh dogodkov kaznovan s plačilom 3.150 EUR globe, ter kaznijo igranja na eni domači prvenstveni ali pokalni tekmi brez prisotnosti gledalcev, ki se pogojno odloži in se ne bo izvršila, v kolikor Ljubljančani do konca sezone ne bodo storili podobnega ali težjega prekrška.

Še hujše posledice ravnanja svoje navijaške skupine pa bo ljubljanski klub nosil zaradi dogodkov na tekmi 13. kroga Prve lige Telekom Slovenije, ko sta se v Mariboru pomerila Maribor in Olimpija Ljubljana. Člani gostujoče organizirane skupine so namreč z vzklikanjem izražali in spodbujali rasno nestrpnost do temnopoltega nogometaša Maribora, Jean-Philippa Mendyja. Nogometna zveza Slovenije je že pred časom na seji izvršnega odbora sprejela sklep o ničelni toleranci glede spodbujanja in razpihovanja rasnega, narodnostnega, etničnega, spolnega, jezikovnega, verskega, političnega ali drugega sovraštva, nasilja, nestrpnosti ali žalitve dostojanstva. ŠD NK Olimpija bo zaradi teh vzklikov navijaške skupine in uporabe pirotehničnih sredstev, ob upoštevani predkaznovanosti, kaznovana z globo v višini 7.850 EUR.

Izražanje in spodbujanje rasne nestrpnosti je med vsemi oblikami izražanja nestrpnosti najbolj skrajno in obsojanja vredno, NZS pa se skupaj s FIFO, UEFO in ostalimi nogometnimi zvezami trudi, da se pojav, ki nima s športom, navijaštvom ali simpatiziranjem s katerimkoli klubom, nič skupnega, izkorenini iz nogometnega sveta.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Pred novo sezono Prve lige Telemach sprememba pri vrhu “Rumenih”

Potem ko je Metej Podlogar ekipo v pretekli sezoni popeljal do 7. mesta je vodstvo kluba z…