V taboru FC Luke Koper po tekmi 30. kroga Prve lige Telekom Slovenije, ki se je z zadetkom Marcosa Tavaresa končala v korist gostov iz Maribora, niso skrivali razočaranja in ogorčenja nad sojenjem sodniške ekipe, ki jo je vodil Matej Jug. Namestnik disciplinskega sodnika NZS Roman Rogelj je včeraj Anteja Guberca in Andreja Poljšaka kaznoval z denarno kaznijo in z enkratno prepovedjo vstopa na stadion, na kar so se v koprskem taboru odzvali z naslednjo izjavo, ki so jo v razmislek poslali tudi odgovornim na Nogometni zvezi Slovenije. Izjavo v nadaljevanju članka objavljamo v celoti.

Spoštovani !


Ogorčeni smo nad ukrepom disciplinskega sodnika NZS, ki je dne 29. aprila 2014 sprejel sklep o izreku denarnih kazni za uradni osebi FC Luke Kopra Andreja Poljšaka in Anteja Guberca. Omenjena sta bila kaznovana zaradi domnevno nešportnega vedenja med in po tekmi 30. kroga Prve lige Telekom Slovenije med FC Luko Koprom in Mariborom, čeprav po našem mnenju za to ni nobenih objektivnih razlogov.

Med polčasoma omenjenega srečanja je uradna oseba FC Luke Kopra Ante Guberac na izhodu z nogometne zelenice na poti v slačilnice resda ogovoril glavnega sodnika srečanja Mateja Juga, a zgolj za to, da ga je opozoril, da s slabim sojenjem vnaša nemir med igralce koprske ekipe in vpliva na potek samega srečanja in posledično celotnega ligaškega tekmovanja. Poudariti gre, da je bila tekma izredno pomembna v boju za vrh lestvice in naslov državnega prvaka. Sodnik Matej Jug pa jo je s številnimi spornimi in napačnimi sodniškimi odločitvami odsodil v škodo FC Luke Kopra. Po sami tekmi Ante Guberac ni pristopil do sodnika Juga.

Druga uradna oseba FC Luke Kopra Andrej Poljšak si kazni po našem mnenju prav tako ne zasluži, saj je s sodniki po tekmi izmenjal le nekaj vljudnostih fraz. Sodnik Matej Jug si je morda po svoje razlagal le darilo, ki mu ga je po tekmi podaril Andrej Poljšak. Majico vijolične barve, kakršne smo tega dne brezplačno delili obiskovalcem tekme. Med raznobarvnimi majicami je bilo tudi nekaj vijoličnih. Sodnik Jug je verjetno presodil, da želi Andrej Poljšak s to gesto izraziti nestrinjanje z njegovim sojenjem. Očitno je tudi sam vedel, da je bilo sojenje povsem v škodo FC Luke Kopra, saj v nasprotnem primeru ne bi podal prijave zoper uradna osebe in bi simbolično darilo (brez večje vrednosti) sprejel odprtih rok.

Povedati moramo, da sobotne tekme niso odločile posamezne sodniške napake. Napačne presoje, podarjeni prekrški gostom, spregledane najstrožje kazni in vrsta nekaznovanih prekrškov mariborskih igralcev, so povsem spremenili potek tekme, ki je bila za nas odločilnega pomena. To ni bilo prvič, saj smo navsezadnje tudi na zadnji tekmi proti Mariboru v Ljudskem vrtu bili oškodovani za očitno enajstmetrovko zaradi prekrška nad našim nogometašem Denisom Halilovičem.

Kazen sprejemamo, čeprav je ne odobravamo in se nam zdi krivična. Zahtevamo pa, da se na podoben način pod drobnogled vzame tudi sojenje na sobotni tekmi in posledično kaznuje odgovorne za slabo opravljeno oziroma neopravljeno delo.

Prepričani smo namreč, da v Prvi ligi ne sme biti ‘zaščitenih ali zaščitnikov’ in da mora biti igrišče edini arbiter v ‘fair play’ nogometu.

direktorica FC Luke Kopra
Ana Perić

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Muraši remizirali s hrvaškim prvoligašem

Tako kot tudi številni drugi prvoligaši, so tudi črno-beli prost konec tedna izkoristili z…