Prvoligaši nadaljujejo s peklenskim ritmom, saj jih tudi ta teden čaka dvojni program, že danes popoldne bodo na sporedu tekme 29. kroga Prve lige Telekom Slovenije. Obračun kroga bo tokrat odigran v Ljudskem vrtu, kjer Mariborčani pričakujejo obisk Velenjčanov, ki so sicer v štajerski prestolnici v preteklosti redko osvajali točke. Krog bosta v Kranju odprla Triglav in Domžale, Gorica pričakuje nov obisk iz dna lestvice, Zavrč pa bo skušal do novih spomladanskih točk priti v Celju. Z zanimanjem pa se pričakuje tudi obračun v Stožicah, morda ne toliko zaradi obračuna tradicionalnih tekmecev, Olimpije in Kopra, temveč predvsem zaradi dejstva, ker protest proti vodstvu kluba in trenerju Miloradu Kosanoviću napovedujejo nezadovoljni pristaši ljubljanskega kluba.


Pari 29. kroga Prve lige Telekom Slovenije:
TRIGLAV – DOMŽALE (sreda ob 16:30)
OLIMPIJA – LUKA KOPER (sreda ob 16:30)
GORICA – KRKA (sreda ob 16:30)
MARIBOR – RUDAR (sreda ob 16:30)
CELJE – ZAVRČ (sreda ob 17:30)

TRIGLAV   DOMŽALE
3 6 12 Medsebojne tekme (Z-N-P) 12 6 3
1 3 6 Domače tekme (Z-N-P) 6 3 2
2 3 6 Gostujoče tekme (Z-N-P) 6 3 1
14. april 2012 (0:1) Zadnja zmaga 7. december 2013 (4:1)
P-P-N-N-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-Z-N-N-N
28. april 2002 (1:2) Najvišja zmaga 7. december 2013 (4:1)
Tilen Klemenčič Manjkajoči nogometaši Slobodan Vuk, Saša Aleksander Živec, Aleks Pihler, Nemanja Maksimović, Nejc Skubic

Triglav se je iz Nove Gorice vrnil z remijem in veliko točko, ki bi lahko varovancem trenerja Siniše Brkića v zaključku sezone dala novega zagona. Tokrat v kranjski Športni center prihajajo sosedje iz Domžal, ki so v zadnjem krogu v zaključku obračuna le strli celjsko moštvo. Kranjčani so znali v preteklosti že ponagajati domžalski četi, ki pa je pod vodstvom trenerja Luke Elsnerja dobila oba zadnja medsebojna srečanja. Slednji ima sicer v zadnjih tednih precej težav s poškodbami nosilcev, saj sta že nekaj časa izven pogona Nejc Skubic in Slobodan Vuk, današnje gostovanje pa bosta izpustila tudi Nemanja Maksimović in prvi virtuoz ekipe, Saša Živec. Kljub vsemu ima Elsner na izbiro širok kader, sicer mlajših nogometašev, ki pa so željni dokazovanja.

Domžalčani imajo v igri kar nekaj orožij, Parker bo znova pretil s hitrimi prodori, močni Aneff bo grozil po strelih z glavo, navsezadnje pa lahko z novim mojstrskim prostim strelom postreže Janža, ki je v letošnji sezoni po prostih strelih že trikrat zatresel mrežo nasprotnikov, med drugim tudi kranjsko, ko je zadel v 11. krogu. Gorenjci pa se bodo verjetno znova zanašali predvsem na hitre in nevarne protinapade, ki so bili sicer v Novi Gorici bolj redki, a so enega od teh izkoristili in po ekspresni akciji Krcića in Majcna prišli do točke. Lahko tokrat zagodejo še Domžalčanom?

OLIMPIJA   LUKA KOPER
7 3 9 Medsebojne tekme (Z-N-P) 9 3 7
5 1 3 Domače tekme (Z-N-P) 6 2 2
2 2 6 Gostujoče tekme (Z-N-P) 3 1 5
8. december 2013 (0:1) Zadnja zmaga 22. maj 2013 (0:1)
Z-Z-N-Z-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-P-N-P-N
19. marec 2011 (4:0) Najvišja zmaga 7. november 2012 (2:0)
Aljaž Ivačič, Antonio Delamea Mlinar, Marko Zalaznik, Nik Omladič, Rok Baskera, Enis Djurković, Aleksandar Rodić, Andraž Šporar, Kenan Bajrić, Dejan Djermanović, Aris Zarifović Manjkajoči nogometaši Domen Črnigoj, Igor Nenezić

Nova težavna naloga je danes pred nogometaši Olimpije, saj v Stožicah gostujejo Koprčani, ki so, po remiju v Kranju in porazu v Domžalah, znova krenili na zmagovalno pot in v zadnjih treh krogih premagali Zavrč, Rudar in Krko. Koprčani sicer v letošnji sezoni Olimpije še niso uspeli premagati, prvo srečanje se je končalo z remijem, zadnja dva obračuna pa so dobili Ljubljančani, obakrat z minimalno prednostjo. Srečanje v Stožicah je po sporni enajstmetrovki odločil Omladič, v Kopru pa je za zmago zeleno-belih v zaključku tekme poskrbel danes že nekdanji zmaj, Milan Andjelković. Tokrat bo zanimivo tudi na glavni tribuni, kjer nezadovoljni pristaši napovedujejo protest proti upravi kluba, bo akcija na slabo zasedene tribune Stožic pritegnila kaj več gledalcev?

Danes bi bilo vse drugo kot zmaga Primorcev veliko presenečenje, saj ima tokrat strateg domačih, Milorad Kosanović, na “razpolago” celo plejado odsotnih nogometašev, Kenan Bajrić in Dejan Djermanović sta kaznovana, medtem ko so na listi poškodovanih Aljaž Ivačič, Antonio Delamea Mlinar, Marko Zalaznik, Nik Omladič, Rok Baskera, Enis Djurković, Aleksandar Rodić in Andraž Šporar, vprašljiv pa je tudi nastop Arisa Zarifovića. Precej manj težav s sestavo ekipe ima Rodolfo Vanoli, trener kanarčkov, ki bo sicer danes ob že dlje časa poškodovanem vratarju Igorju Neneziću pogrešal še mladega Domna Črnigoja, ki ne bo smel zaigrati zaradi štirih rumenih kartonov.

GORICA   KRKA
2 3 2 Medsebojne tekme (Z-N-P) 2 3 2
1 0 2 Domače tekme (Z-N-P) 0 3 1
1 3 0 Gostujoče tekme (Z-N-P) 2 0 1
7. december 2013 (0:1) Zadnja zmaga 25. september 2013 (1:2)
Z-P-N-N-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-Z-N-N-P
5. september 1993 (3:1) Najvišja zmaga 25. september 2013 (1:2)
Abel Gigli, Daniele Bazzoffia Manjkajoči nogometaši Amer Krcić, Thierry Alain Mbognou, Andrija Novosel, Alen Vučkić

Gorica bo danes pred domačimi gledalci pozdravila še tretji zaporedni obisk iz dna lestvice. Celjani so v goriškem Športnem parku morali položiti orožje, čeprav Goričani niso prikazali najboljše igre, Triglav pa je s taktično predstavo znova predstavil pravo protiorožje za goriške napade, ki so sicer proti kranjskim vratom sprožili nemalo (neuspešnih) poizkusov. Novomeščani v nasprotju s konkurenti za obstanek, Kranjčani, v minulem krogu v obračunu z drugim primorskim prvoligašem niso bili uspešni. Koprčani so v zadnjih sekundah prvega polčasa izkoristili padec osredotočenosti in v drugem polčasu začeto le še dokončali, srečanje pa mirno popeljali do zadnjega sodnikovega žvižga.

Trije medsebojni obračuni Gorice in Krke so se končali s tremi različnimi razpleti, prvo srečanje se je končalo z delitvijo točk, na tekmi v Novi Gorici so po menjavi trenerja presenetljivo slavili Dolenjci, v zadnjem jesenskem krogu pa je šla zmaga na Primorsko, odločilen je bil zadetek Massima Code, ki je bil proti Krki uspešen dvakrat. Tudi tokrat bo eno glavnih orožij trenerja Luigija Apollonija, ki ima sicer v zadnjih tednih precej skrbi zaradi realizacije priložnosti. Tudi tokrat lahko pričakujemo podobno tekmo kot v soboto, čeprav Krka pod vodstvom trenerja Adnana Zildžovića v zadnjih krogih kaže drugačen obraz, saj Novomeščani radi pogledajo tudi v napad. A to velja tudi za Celjane, ki so se prišli v Novo Gorico nadigravat, a Primorsko zapustili s petimi zadetki v svoji mreži. Se bo gostujoči strateg odločil za taktičen pristop?

MARIBOR   RUDAR VELENJE
42 11 9 Medsebojne tekme (Z-N-P) 9 11 42
25 4 3 Domače tekme (Z-N-P) 6 7 17
17 7 6 Gostujoče tekme (Z-N-P) 3 4 25
7. december 2013 (0:1) Zadnja zmaga 22. maj 2013 (3:1)
Z-N-Z-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-N-P-Z-P
29. september 1996 (1:6) Najvišja zmaga 22. maj 2013 (3:1)
Nusmir Fajić, Dejan Mezga, Matic Črnic Manjkajoči nogometaši Aleš Jeseničnik, David Kašnik

Mariborčani drvijo proti naslovu, čeprav je zaenkrat še prehitro trditi, da so si novo zvezdico že zagotovili. Na drugi strani namreč ne popuščajo niti Koprčani, ki so po slabših izidih Gorice in Rudarja, edini preostali zasledovalec, ki lahko sledi mariborskemu tempu. Vijoličasti so po zmagi v Zavrču niz slavij povečali že na štiri tekme, kar jim je v letošnji sezoni uspelo le še v uvodu prvenstva, takrat še pod taktirko nekdanjega stratega Anteja Čačića. Mariborčani se po dveh gostovanjih znova vračajo v domače gnezdo, kjer tokrat gostujejo Velenjčani, sicer dobrodošla stranka v Ljudskem vrtu, ki pa so si po visoki zmagi nad Olimpijo zagotovo pridobili precej poguma in motivacije.

Knapi imajo z vijolicami namreč izrazito slabo statistiko, saj so v Ljudskem vrtu izgubili kar 25 od 32 medsebojnih ligaških obračunov. Nazadnje, lani septembra, kar je bila sicer prva točka po juliju 2010, ko se je srečanje 2. kroga končalo brez zadetkov. Oba stratega imata pred današnjim obračunom nekaj težav s sestavo ekipe, gostujoči strateg Jernej Javornik že dlje časa ne more računati na Aleša Jeseničnika in Davida Kašnika, ki sta že končala z letošnjo sezono, stanovski kolega na domači klopi, Ante Šimundža, pa bo ob Maticu Črnicu, ki se počasi vrača na igrišča, pogrešal še Dejana Mezgo in Nusmirja Fajića, ki se je na zadnjih tekmah v napadu zelo dobro ujel z Jeanom Philippom Mendyjem. Tokrat bo bosanskega napadalca v napadu verjetno zamenjal kapetan Marcos Tavares, ki je nekaj zadnjih tekem začel na klopi, potem ko je neuspešno iskal zgodovinski zadetek številka 117, s katerim bi se na vrhu klubske lestvice strelcev izenačil z legendarnim Brankom Horjakom.

CELJE   ZAVRČ
1 0 2 Medsebojne tekme (Z-N-P) 2 0 1
1 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 2 0 0
0 0 2 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 1
25. september 2013 (2:1) Zadnja zmaga 6. december 2013 (3:0)
P-Z-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-P-Z
25. september 2013 (2:1) Najvišja zmaga 6. december 2013 (3:0)
Marko Krajcer, Gregor Bajde, Igor Jugović, Marijo Močić, Mateo Barukčič, Nicolas Rajšel Manjkajoči nogometaši

Zanimiv bo tudi obračun na celjski Areni Petrol, kjer domača zasedba pričakuje obisk iz Zavrča. Slednji so v minulem tednu visoko premagali Olimpijo, a nato doživeli streznitev proti Mariboru, čeprav je bil predvsem prvi polčas zelo dober, a so bili završki napadalci v zaključku premalo zbrani. Podobno velja tudi za Celjane, ki so se kljub številnim težavam tudi v Domžalah predstavili v solidni luči, a je domača zasedba hitro zadušila začetni nalet in v zaključku tekme srečanje obrnila v svojo korist.

Celjani in Zavrčani na medsebojnih tekmah niso razočarali s pristopom, saj obe ekipi gojita odprt in napadalen slog igre, na štirih jesenskih obračunih, moštvi sta se pomerili tudi v drugem krogu pokalnega tekmovanja, pa je skupno padlo že trinajst zadetkov, devet na prvenstvenih tekmah, zanimivo na vsaki so gledalci videli po tri zadetke, zmage so vselej ostale doma. Če se bo podoben scenarij ponovil tudi danes, bi se Celjani Zavrčanom približali le še na dve točki zaostanka, a imajo v taboru gostov drugačne načrte, saj bi se v primeru zmage in velenjskega poraza v Ljudskem vrtu znova resneje vključili v borbo za mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kanarčki po minimalni zmagi ponovno grozijo Celjanom

Edini večerni dvoboj sobotnega sporeda 29. kroga se je odvijal v Kopru, kjer so se ob konc…