Po dvotedenskem reprezentačnem premoru bodo nogometaši klubov Prve Lige Telekom Slovenije znova stopili na igrišča. To bi sicer morali storiti že med tednom, ko bi morali odigrati tekme 25. kroga, a je pokrajino znova pokril sneg in vodstvo tekmovanje se je logično odločilo za preložitev tekem. Zaradi Velikonočnih praznikov bodo tokrat vse tekme odigrane že v soboto. Domžale bodo skušale potrditi zmago v Mariboru na gostovanju pri Gorici, Mura bo skušala uloviti priključek za obstanek proti Triglavu, Celjani pa se bodo skušali z zmago proti Aluminiju še utrditi na sredini lestvice. Mariboru se bo nasproti postavil Rudar, ki so ga pred dobrima dvema tednoma že porazili, v tekmi kroga pa se bosta v Stožicah pomerila Olimpija in Koper, ki bo skušal prekiniti niz šestih tekem brez zmage.


Tekme 26. kroga PLTS:
Gorica – Domžale (sobota ob 15:00)
Celje – Aluminij (sobota ob 15:00)
Mura 05 – Triglav (sobota ob 15:00)
Maribor – Rudar (sobota ob 17:30 – PLANET TV)
Olimpija – Luka Koper (sobota ob 20:00 – TV SLO 2)

 

GORICA – DOMŽALE

Domžalčani bodo skušali v Novi Gorici nadgraditi zmago v prejšnjem krogu, ko so gostovali v Ljudskem vrtu in s 3:1 premagali Maribor. Domžalčani in Goričani imajo bogato zgodovino dvobojev, saj so v zgodovini Prve Lige odigrali petdeset tekem, uspešnejši so sicer Goričani, ki so slavili na štiriindvajsetih tekmah, Domžalčani pa le na enajstih. A Domžalčani v letošnji sezoni odlično igrajo na gostovanjih, zato bodo v soboto vsekakor favoriti.

V prednosti bodo tudi zaradi tega, ker ima trener Gorice Miran Srebrnič kar precej preglavic s sestavo zvezne vrste. Zaradi kartonov bodo namreč manjkali trije standardni vezisti Welle N’diaye, Amedej Vetrih in Dejan Žigon, sicer z desetimi zadetki tretji strelec prvenstva. Kot poroča spletna stran kluba, pa ne bo zaigral niti Saša Aleksander Živec, sicer posojen nogometaš Domžal. Srebrnič se bo moral zato v zvezni vrsti zanesti na golobrade mladeniče, precej večja odgovornost pa bo zato na plečih izkušenejših Miha Mevlje in Jeana Mbide. Goričani, kljub drugačnim obljubam iz vodstva kluba, tudi v zadnjih dveh tednih niso prejeli zaostalih obveznosti, tako pa naj bi bilo vse do konca sezone, saj denarja enostavno ni. Na samem igrišču se to v spomladanskem delu sezone neplačilo ni poznalo, saj so nogometaši kazali dobre igre, še posebej je lahko Srebrnič zadovoljen z izboljšanjem obrambe, ki deluje precej bolj zanesljivo kot jeseni.

Srbski strateg Stevan Mojsilović je z zmago v prejšnjem krogu dokazal taktično mojstrstvo in vsem dvomljivcem še enkrat več zaprl usta. Pred njegovimi varovanci je novo gostovanje, na katerih so letos že skoraj pregovorno nepremagljivi. Moštvo je prejšnji vikend odigralo prijateljsko tekmo z Zagrebom in se z ekipo zimzelenega Čira Blaževića razšlo z remijem, zadel je Goran Vuk. Kaznovanih v domžalskem taboru ni, na seznamu poškodovanih je še mladi vratar Gregor Zabret, Darko Zec in Žan Majer pa sta med tednom začela z indvidualnimi treningi. Z bolečinami v hrbtu se spopada najizkušenejši član ekipe Ivan Knezović, za katerega še ni znano, če bo nastopil. A trmasti Dalmatinec je znal v preteklosti že stisniti zobe in svojim soigralcem pomagati tudi poškodovan.

Goričani poraza ne poznajo že pet tekem, Domžalčani pa bodo želeli po mariborskem skalpu, nadaljevati z nizom gostujočih zmag. Jih lahko zaustaviti mlada in neplačana, a vseeno motivirana novogoriška četa? Domžalčani bodo verjetno imeli še dodatno motivacijo ob dejstvu, se bosta na ljubljanskih Stožicah pomerila najbližji zasledovalec in najbližji ubežnik, Koper in Olimpija. Ob ugodnem razpletu dvoboju v Ljubljani bi lahko Domžalčani ubili dve muhi na en mah.

Gregorič bo skušal tudi tokrat zaustaviti mladega Požeg Vancaša. Foto: Lado Vavpetič

 

CELJE – ALUMINIJ

Celjani in Kidričani z medsebojnimi obračuni nimajo bogate zgodovine, saj so se doslej pomerili le dvakrat, kar je seveda razumljivo, saj je Aluminij novinec med prvoligaši. Celjani so bili obakrat boljši od jutrišnjega nasprotnika, na obeh tekmah so slavili z rezultatom 2:1. Zaradi medsebojnih rezultatov, položaja na lestvici, niza rezultatov in težav s sestavo ekipe bodo v vlogi favorita tudi na jutrišnji tekmi. O vlogi favoritov pa nekaj pove tudi, da imajo Celjani drugo najboljšo obrambo, Kidričani pa najslabši napad.

Celjani so v prejšnjem krogu doživeli hud in prepričljiv poraz, ki pa nogometašev ni preveč potrl, saj je trener Miloš Rus že pred tekmo napovedal, da v Ljubljano ne potujejo s pričakovanji oziroma zahtevo po treh točkah. Ljubljančani so jim sicer odčitali dobro lekcijo, a za mlado celjsko ekipo bo to le dobra šola za vnaprej. Na jutrišnji tekmi čaka Celjane povsem drugačna naloga, saj bodo na domačem v vlogi favorita, Rus pa bo svojo igralce na zelenico poslal z željo po treh točkah. Celjani težav s kaznovanimi nimajo, v kader pa se vrača tudi član mlade reprezentance Blaž Vrhovec, ki je zaradi kartonov manjkal na tekmi z Olimpijo. Z njim bo vezna vrsta precej bolj trdna in močnejša. Zaradi poškodb pa so že dlje časa izven pogona Iztok Močivnik, Marijo Močić in Tadej Gaber. Celjani pa se lahko pohvalijo tudi s tem, da imajo v svojih vrstah tudi članskega reprezentanta, za Kanado je namreč pred dnevi debitiral Stefan Cebara.

Aluminij je v dolgem nizu brez zmage, saj že enajst tekem zapored niso uspeli premagati nasprotnika, so pa uspeli v prejšnjem krogu remizirati z najbližjimi zasledovalci iz Murske Sobote, tako, da imajo še vedno štiri točke prednosti pred zadnjim mestom, ki vodi med drugoligaše. V kader se po tekmi z Muro vračajo kaznovani Emir Hodžurda, Dorijan Ožvald in Gorazd Zajc, trener Edin Osmanović pa bo v napadu zagotovo pogrešal z devetimi zadetki najboljšega strelca moštva Roberta Kureža, ki bo počival zaradi štirih rumenih kartonov. Brez njega pa je igra v napadu pri Kidričanih precej drugačna in predvsem precej manj nevarna. Več odgovornosti v napadu bo tako spet padlo na pleča Jurice Jeleča ter tudi Sandra Bloudka, ki je blestel v pripravljalnih tekmah, na uradnih tekmah pa se še ni uspel vpisati med strelce svojega novega kluba.

Morebitna zmaga mlade čete trenerja Miloša Rusa bi pred tekmo z Mariborom dala nogometašem še dodatno mero motivacije in sproščenosti. Edin Osmanović, ki je ekipo prevzel pred slabimi dvajsetimi dnevi je imel med reprezentačnim premorom čas, da bolje spozna svoje varovance. Zmaga rdeče-belih bi vsekakor bila lepo presenečenje, a zdi se, da bodo morali Kidričani točke iskati kje drugje, vendar je lahko tudi sproščenost njihovo orožje. Vsekakor pa ne smejo prvi prejeti zadetka, saj ima Celje obrambo trdno kot granit, zato bi bilo zaostanek težko loviti.

Bloudek še čaka na svoj prvenec v dresu Aluminija. Foto: Grega Krajnčič

 

MURA 05 – TRIGLAV

Tako pri Triglavu, kakor tudi pri Muri, ne morejo biti zadovoljni z začetkom spomladanskega dela prvenstva. Gorenjci so sicer odigrali tekmo manj kot Prekmurci, a iz rezultatskega vidika doživeli dva prepričljiva poraza, čeprav so proti Velenjčanom izgubili tudi zaradi pomanjkanje sreče. Muraši in Triglavani so se v Prvi Ligi doslej pomerili šestkrat, štirikrat so bili boljši črnobeli, dve zmagi pa so dosegli orli iz Kranja. V letošnji sezoni je sta tako Mura, kot Triglav, zmago slavila na domačem igrišču.

Muro 05 se v zadnjih dneh v medijih spet omenja zaradi velikih finančnih težav, ki tarejo klub. Nekateri izmed upnikov so pred dnevi blokirali bančni račun, celotni dolg pa naj bi znašal kar 1,7 milijona evrov. Dolg, ki ga bo težko odplačati, zato so čedalje glasnejša namigovanja, da naj bi klub po osmih letih spet ugasnil, kar bi seveda bila velika škoda, tako za prekmurske ljubitelje nogometa, kakor tudi za celotno Prvo Ligo, ki bi izgubila pomemben klub. Tako kot vodstvo kluba, se tudi trener Ante Šimundža ubada s težavami, ne sicer s finančnimi, kar je delo uprave, ampak s sestavo enajsterice, saj zaradi kartonov v ekipo ne bo smel uvrstiti treh vezistov, ki igrajo v moštvu pomembno vlogo, v soboto tako zagotovo ne bodo zaigrali Matic Maruško, Arpad Vaš in Rajko Rep. Sezono pa je zaradi poškodbe  že končal Fabijan Cipot, ravno tako pa je daleč od povratka na zelenice tudi Leon Horvat, ki še ni pozdravil poškodbe. Bo pa lahko Šimundža končno računal tudi na hrvaškega napadalca Marka Šimića, ki je končno prejel delovno dovoljenje.

Siniša Brkić je za spletno stran kluba napovedal, da bi si z morebitno zmago v Murski Soboti že zagovotili obstanek med najboljšimi klubi. Vendar vseeno, najprej je potrebno skočiti in šele nato reči »hop«. Zaradi štirih rumenih kartonov na gostovanju v Fazaneriji zagotovo ne bo zaigral izkušeni Petar Stojnić, ki je ena glavnih figur na sredini igrišča pri kranjskem prvoligašu. Zaradi poškodbe trebušne stene bo manjkal tudi Edvin Zolić, ki je v letošnji sezoni eden najbolj standardnih pri Triglavu. Vprašljiva sta tudi napadalca Matej Poplatnik in Davor Bubanja, ki imata nekaj manjših težav s poškodbo, med tednom pa je zbolel izkušeni srbski vezist Vlado Šmit.

Zaradi dveh spomladanski porazov so Kranjčani zajadrali v nevarne vode, saj imajo trenutno le dve točki prednosti pred devetouvrščenim Aluminijem. Zmaga bi torej Gorenjcem še kako prišla prav, še bolj pa bi zmaga koristila točk lačnim Murašem, ki lovijo še zadnjo bilko upanja za obstanek.

Nogometaši Mure 05 in Triglava se bodo pomerili za obstanek. Foto: Aleš Cipot

 

MARIBOR – RUDAR

Mariborčani bodo skušali proti Rudarju povrniti zaupanje in ugled, ki so ga izgubili po presenetljivem porazu proti Domžalčanom. Velenjčanom se tako ne piše nič dobrega, saj so se znali vijoličasti v preteklosti že hudo znesti nad ekipo, ki je sledila po slabšem izidu. Velenjčani pa tako ali tako veljajo za eno boljših strank Maribora, saj so Mariboračni slavili na devetintridesetih od sedeminpetdesetih tekem, dobili pa so zadnjih devet tekem, v letošnji sezoni pa so jih dvakrat visoko porazili, prvič z rezultatom 4:0, pred manj kot tremi tedni pa so v zaostali tekmi premagali s 3:0, pred hujšim porazom pa jih je rešil odlični Matjaž Rozman, ki spomladi v golu kaže odlične predstave.

Trener Darko Milanič bo lahko spet računal na Jasmina Handanovića, ki se vrača po prestani kazni, ter Dejana Mezgo, ki je med tednom zopet začel s polno vadbo. Timotej Dodlek pa še vedno ni nared za največje napore, saj trenutno obiskuje terapije zaradi poškodb trebušnega zida in aduktorja. Milanič bo imel tokrat tudi nekaj manj razmišljanja koga od tujcev uvrstiti v ekipo, saj Nusmir Fajić, ki se je spomladi v vijoličastem dresu že dvakrat vpisal med strelce, ne bo smel zaigrati zaradi sedmega rumenega kartona, ki ga je prejel na srečanju z Domžalami. Milanič tokrat verjetno ne bo pretirano eksperimentiral, zato bodo verjetno med tri tujce, ki lahko nastopijo na tekmi izbrani Marcos Tavares, Matija Smrekar in Agim Ibraimi, ki se je treningom priključil šele v četrtek, saj je imel med tednom reprezentančne obveznosti.

Velenjčane po zmagi nad Triglavom, spet čaka težka tekma z Mariborom, zato bo imela obramba spet precej dela. A kljub vsemu, Velenjčani so spomladi dobro razpoloženi tudi v napadu, saj so Mate Eterović, Ivan Firer in Elvis Bratanović v odlični formi. Slednji pa bo tokrat zaradi natrgane mišice izpustil obračun v Ljudskem vrtu, saj ga čaka enomesečno okrevanje. Zaradi poškodb trener Jernej Javornik že dlje časa ne more računati na izkušena Rusmina Dedića in Nemanjo Stjepanovića, po sedmem rumenem kartonu pa tokrat ne bo igral branilec Chrisitan Bubalović, ki se je na tekmi s Triglavom še drugič v tej sezoni vpisal med strelce. Se pa prestani kazni dveh tekem v kader spet vrača David Kašnik, ki bo tako v zadnji vrstil zamenjal ravno kaznovanega Bubalovića.

Favorit za zmagovalca je znan, Mariborčani bo skušali nadoknaditi, kar so zamudili v obračunu z Domžalami, zato nogometaše Rudarja čaka garanje v obrambi. Svoje priložnosti pa bodo knapi najverjetneje iskali predvsem v protinapadih, kjer pa jim zagotovo manjkal poškodovani Bratanović. Vse drugo kot zmaga vijoličastih, bi bila senzacija, morebitna druga tekma brez zmage, pa bi v mestu ob Dravi že zagnala manjšo paniko, predvsem pa jezo navijačev. V soboto si bodo lahko gledalci v Ljudskem vrtu ogledali dve tekmi, saj se bodo ob 14. uri v finalu Nike Premier Cup, pomerili nogometaši Maribora in Domžal do štirinajstega leta starosti.

Bratanović in Bubalović ne bosta zaigrala v Ljudskem vrtu. Foto: Tomaž Sinigajda

 

OLIMPIJA – KOPER

V tekmi kroga, ki jo boste lahko gledali tudi na drugem programu nacionalne televizije, se bosta udarila Olimpija in Koper. Pogled na medsebojne dvoboje razkriva, da imajo precej boljšo statistiko kanarčki, ki so slavili na devetih izmed štirinajstih obračunov z novo Olimpijo, štirikrat pa so slavili zmajčki. Vedno na domačem igrišču, saj Koprčanov na Bonifiki v času slovenske samostojnosti še niso uspeli premagati. V tej sezoni pa sta ekipi v medsebojnih tekmah zabeležili zmagi na domačem igrišču. Kljub boljšemu medsebojnemu izkupičku Koprčani na tokratnem obračunu ne bodo favoriti, Ljubljančani v spomladanskem delu prvenstva igrajo odlično, novo zmago pa bodo iskali tudi tokrat.

Domači strateg ima kar nekaj težav s poškodovanimi, saj zagotovo ne bodo zaigrala že dlje časa poškodovana Dejan Đermanović in Anže Zorc. Po tekmi s Celjem pa so klubski zdravnik na seznam poškodovanih uvrstili še Williama Franklina Vicenteja in Filipa Valenčiča. Prvi ima težave s stegensko mišico, drugi pa s kolenom. So pa med reprezentančnim poškodbe pozdravili Andraž Šporar, Erik Salkić in Blaž Božič, ki bodo verjetno proti Kopru že dobili nekaj minut. Po prestani prepovedi igranja pa se med kandidate za nastop znova vrača Damjan Trifković, medtem, ko v tem krogu zeleno-beli nimajo kaznovanih.

Koprčani bodo skušali v Ljubljani prekiniti niz šestih tekem brez zmage, kar je že vneslo nekaj nemira tako v upravo, kakor tudi med navijače kluba. V prejšnjem vikendu so Koprčani odigrali mednarodno prijateljsko tekmo s članom Serie A Udinesejem, ki sicer ni zaigral z vsemi najboljšimi, Koprčani pa so v skladu s spomladanskimi rezultati, tudi tokrat remizirali, končni rezultat je bil 3:3. Dobro formo je v reprezentančnem premoru ohranil Matej Pučko, ki je zadel na obeh tekmah mlade reprezentance proti Italiji in Slovaški, v prvenstvu pa kljub odlični formi, dobiva priložnost v glavnem iz klopi. Urban Žibert na omenjeni prijateljski tekmi ni igral zaradi bolezni, a naj bi bil tokrat že nared, ni pa še znano, ali bo lahko nastopil Denis Popović, ki ima težava s prepono. Rodolfo Vanoli pa zaradi kartonov ne bo mogel računati na enega bolj zanesljivih branilcev Bojana Đukića.

Olimpija bo skušala nadaljevati z nizom neporaženosti, ob morebitnem porazu, pa bi se jim lahko nevarno približali sosedje iz Domžal, ki sicer zaostajajo sedem točk, a so odigrali tekmo manj. Koprčani pa za upanje na tretje mesto, ki vodi v evropska tekmovanja, skorajda nujno potrebujejo zmago, saj bi si lahko v nasprotnem primeru Domžalčani ustvarili že lepo točkovno zalogo prednosti.

Omladič bo tokrat zaradi odsotnosti nekaterih soigralcev verjetno dobil tudi dodatne naloge v napadu. Foto: Nicky Kristl

 

Avtor: Peter Dominko

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Domžalčani do pomembnih točk

Zaostali obračun 25. kroga državnega prvenstva med Domžalami in Koprom so dobili dvakratni…