Nogometna zveza Slovenije (NZS) je objavila rezultate licenciranja. Od prvoligašev licence za prihodnjo sezoni nista dobila samo Mura 05 in Celje. Vlogo za pridobitev ustrezne licence za tekmovalno leto 2013/14 je sicer pravočasno vložilo vseh deset klubov 1. SNL 2012/13, osem klubov pa je vložilo tudi vlogo za pridobitev mednarodne UEFA licence. ND Mura 05 in ND Gorica nista vložila vloge za pridobitev mednarodne licence za evropska tekmovanja.


Vloge je na I. stopnji obravnavala komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov. Komisija je pregledala uradno licenčno dokumentacijo in odločala ob doslednem upoštevanju Pravilnika NZS in UEFA za licenciranje nogometnih klubov, UEFA standarda, sklepov organov NZS in UEFA. Osem od desetih klubov je dobilo licence za prihodnjo sezono, in sicer: Aluminij, Domžale, Koper, Maribor, Olimpija, Rudar in Triglav. Licenco za 1. SNL je dobila tudi Gorica, licence za mednarodna tekmovanja pa ne, zanjo niti ni zaprosila.
Brez licenc sta tako ostala le Mura in Celje. Na podlagi Pravilnika za licenciranje imata oba nogometna kluba, katerima sta bili vlogi za pridobitev licenc zavrnjeni na 1. stopnji, možnost pritožbe na drugostopenjski organ (licenčna komisija za pritožbe) do 15.05.2013. Licenčna komisija za pritožbe bo o morebitnih vlogah ali pritožbah odločala do 31.05.2013.

V NK Celje pravijo, da je problem s pridobitvijo licence nastal v povezavi s stečajem gradbene družbe CMC in se nanaša na severno tribuno stadiona Arena Petrol. Omenjena tribuna je v solastništvu občine Celje, podjetja CMC in kluba. Stečajna upraviteljica podjetja je solastniško pogodbo enostavno prekinila, kar je povzročilo praznino, ki je do zdaj v klubu še niso uspeli rešiti. Revizor je zadeve pregledal in ugotovil, da bi lahko prišlo do resnih finančnih težav v klubu, če bi stečajna upraviteljica nekoč zahtevala izpolnitev tiste pogodbe. Čeprav sedanje vodstvo kluba ni imelo nikakršnega vpliva na nastalo situacijo, bo naredilo vse, da v pritožbenem roku predloži vsa ustrezna dokazila, na podlagi katerih bo klubu izdana licenca za nastopanje v 1. ligi in tekmovanjih UEFA.

Mura 05 je po pričakovanju ostala brez licence. Zanjo je bil najbolj usoden finančni kriterij. Koliko dejansko je Mura zadolžena še ni točnih podatkov. Nekateri omenjajo, da dolg presega milijon evrov. Klubski račun je še vedno blokiran, kar otežuje tekoče poslovanje in iskanje morebitnih pokroviteljev. Bivši predsednik Miroslav Topič kljub večkratnim prošnjam še ni opravil primopredaje poslov. Nova uprava je brez poslovne dokumentacije, ki bi se sicer morala nahajati v klubu, zato je naročila revizijo poslovanja. Vseeno se bo Mura pritožila in v pritožbenem roku bodo skušali storiti, kar se bo dalo, čeprav so obeti izjemno slabi. V nasprotnem primeru bo klub propadel še drugič.

 

Prosilec za licenco / pravna oseba

Ime članske ekipe v tekmovanju 2012/2013

Stadion

Licenca

NK Aluminij

Aluminij

Športni park Kidričevo/ Ljudski vrt Maribor (UEFA)

UEFA/1. SNL

NK Domžale

Domžale

Športni park Domžale

UEFA/1. SNL

FC Koper

Luka Koper

Mestni štadion ŠRC Bonifika

UEFA/1. SNL

NK Maribor Branik

Maribor

Ljudski vrt Maribor

UEFA/1. SNL

NK Olimpija Ljubljana

Olimpija

ŠRC Stožice Ljubljana

UEFA/1. SNL

NK Rudar

Rudar Velenje

Mestni štadion ob jezeru Velenje

UEFA/1. SNL

NK Triglav

Triglav

Športni center Kranj/Športni park Domžale (UEFA)

UEFA/1. SNL

ND Gorica

Gorica

Športni park Nova Gorica

1. SNL

NK Celje

Celje

Arena Petrol Celje

zavrnjena vloga na 1. st. – UEFA/1. SNL

ND Mura 05

Mura

Fazanerija Murska Sobota

zavrnjena vloga na 1. stopnji – 1. SNL

Avtorica: Aljaska

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Usoda Vermezovića zapečatena, pri Muri bodo zamenjali trenerja

Usoda Vladimirja Vermezovića na klopi Mure je dokončno zapečatena. Stolček 60-letnega Beog…